Лемур

Научна класификация на лемура

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Lemuridae
Научно наименование
Лемур Ката

Статус на опазване на лемура:

Най-малкото притеснение

Lemur Местоположение:

Африка

Факти за лемура

Основна плячка
Плодове, листа, насекоми
Среда на живот
Суха гора и тропическа джунгла
Хищници
Ястреб, Фоса, Диви кучета
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Група
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Роден на остров Мадагаскар!

Физически характеристики на лемура

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
12 mph
Продължителност на живота
10-14 години
Тегло
0,03-10 кг (0,06-22 фунта)

„Лемурите се намират само на Мадагаскар . '



Лемурите са малки видове примати, които се срещат само на една група острови: Мадагаскар и Коморските острови. Това ги прави една от най-застрашените групи животни на земята. Те имат малки тела с дълги, тънки опашки. На островите живеят над 100 вида.



Факти за лемура

  • Тяхното научно наименование означавапризрак или дух на мъртвите, поради белите им лица и големите, кръгли очи.
  • В миналото тези същества може да са ималиплавали до Мадагаскар на „салове“ от растителност.
  • Иманад 100 вида лемурна Мадагаскар и околните острови, включително сивата мишка и лемура с опашка.
  • Aye-aye е уникален вид, който използва своитедълъг среден пръст, за да прикриете личинки и червеиот вътрешността на дърветата.
  • Това са един от малкото видове, които живеят вматриархално общество, с една жена, ръководеща войската.

Lemur Научно наименование

Тяхното научно наименованиелемуре латинска дума, която означава „призраци, спектър на мъртвите“. Това се дължи на ярките бели лица на тези същества, големите очи и нощните навици.



Различните видове имат различни научни наименования. Например научното наименование на лемура с пръстеноопашка еLemur catta, къдетоcattaозначава 'котка'. Друг вид, сива мишка (или по-малка мишка) лемур , има научното наименованиеMicrocebus murinus. Това име означава „сив, малък, с дълги опашки маймуна . '

Външен вид на лемура

Малък вид примати, лемурите растат с дължина от около 3 инча до 28 инча (без опашките им) и тежат някъде от по-малко от един паунд до 22 паунда. Опашките им могат да бъдат много по-дълги от телата им и тежат средно колкото котка.

Лемурите са лисица -подобни същества с тесни лица. Те имат заострени уши и малък, влажен нос. Пръстите им са пригодени за хващане на дървета и плодове, а острите им нокти им помагат да се катерят по дървета. Някои имат по-дълги задни крака, изградени за скачане от клон на клон. За разлика от останалите видове маймуни, лемурите нямат опашки, които са изпъкнали.



Те се различават значително на външен вид; козината им може да бъде сива, кафява или черна. Те могат да бъдат едноцветни или да имат характеристики като пръстеновидни опашки или бели шарки. Далеч най-разпознаваемият вид е лемурът с пръстеноопашка. Наречен с пръстеновидната си черно-бяла опашка, тези лемури имат черна кожа, широки кафяви очи и сиви палта. По-малкият лемур на мишката или сивият лемур на мишката има червеникавосива козина и, както подсказва името, прилича малко на мишка. По-малкият лемур на мишката е един от най-малките видове лемури.

Един много уникален вид лемур, наречен ай-ай, е малко кафяво същество, известно със своите подобни на кълба очи и дълъг, свръхестествен среден пръст. Той използва този пръст, за да копае ливади от дупки в дървета и клони.

Лемур, изолиран на бял фон

Лемурно поведение

Тези същества прекарват по-голямата част от дните си в летене през дърветата, в търсене на храна. Те живеят в групи, наречени „войски“. Тези групи могат да бъдат по-малки от 6 животни или по-големи от 30. Групата постоянно се грижи за своите членове и те използват алармени повиквания, за да се предупреждават взаимно за опасност. Тези обаждания могат да варират в зависимост от вида - някои обаждания звучат като котка (с опашка), някои звучат като чуруликане (мишка), а други звучат като рохтене (кафяво).

Тези същества са уникални с това, че живеят в матриархално общество - една господстваща жена обикновено води група. Тя решава къде групата спи и се храни. Тези животни са по-добре приспособени за нощен живот, поради което имат толкова големи очи. Те спят в гнезда, направени от листа, или в разклоненията на дърветата.

Пръстеновидният вид е уникален сред тези примати, тъй като те са предимно земни обитатели. Те са единствените видове, за които е известно, че имат пръстеновидни опашки, които използват за комуникация. Вдигнатата опашка може да предупреди другите за опасност, дори в гъстите гори. Те също така маркират своята територия с помощта на драскотини по дърветата, както и чрез аромат, маркиращ района.

Лемур Местообитание

Мадагаскар и островите около него са много изолирано място, което означава, че видовете там са еволюирали без външно влияние. Твърди се, че лемурите може да са плавали до Мадагаскар от континента и да са еволюирали там. Мадагаскар е остров с голямо количество биоразнообразие и може да има различни местообитания за обитаване на тези същества. Някои райони са блатисти, други са сухи. Някои са планински, а други залесени. Като цяло те предпочитат да живеят на дърветата. Но всеки вид еволюира специално, за да се побере в нишата на своето местообитание на Мадагаскар и Коморските острови.

Лемурова диета

По-големите видове обикновено са тревопасни животни . Предпочитат листа, плодове, цветя, кора и сок от дървета. По-малките видове стават все по-всеядни, като се надуват както върху насекомите, така и върху плодовете и листата. Понякога дори решават сами да ядат птичи яйца или малки птици.

Лемурни хищници и заплахи

Най-добрият хищник на Мадагаскар е ямата , роднина на мангуста, която преследва много различни видове, които живеят на острова. В допълнение, лемурите могат да станат жертва и на летящи ястребови ястреби и констриктори на боа.

Загубата на местообитания е огромна заплаха за всеки вид на Мадагаскар и лемурът не е изключение. Незаконното обезлесяване и добивът застрашават видовете лемур, като 17 са изчезнали, откакто хората са пристигнали на Мадагаскар преди повече от 2000 години. Ловът също вреди на тези популации. Инвазивните видове като кучета и котки, които хората са довели със себе си на Мадагаскар, също са заплаха и като цяло нарушават крехката екосистема на острова.

Като вид те се различават уязвим да се критично застрашени .

Възпроизвеждане на лемури, бебета и продължителност на живота

По време на брачния сезон мъжките ще ароматизират и ще се карат заради женските. При някои видове женските са плодовити само за един ден от цялата година. Повечето дават само по едно бебе на сезон, но някои котила могат да достигнат до 6 малки. Повечето гестационни периоди продължават между 2 и 5 месеца.

Младите лемури са известни като малки и обикновено се придържат към майките си през първите няколко седмици от живота. При някои видове, като по-малки лемури на мишките, бебетата не са достатъчно силни, за да се държат и трябва да се носят наоколо. Скоро малките се изкачват от корема на гърба. След три до четири месеца малките са в състояние да ходят и да се катерят сами и вече не е необходимо да държат на майките си.

Някои видове възприемат различен подход: през първия месец майките крият малките си в големи купища зеленина, докато отиват на фураж. Това позволява на младите да останат скрити. След като приключи първият месец от живота, младите стават твърде любопитни и активни, за да останат на място.

Лемурите обикновено се отглеждат, след като достигнат 1,5-годишна възраст. Някои могат да живеят на възраст до 30 години, но това варира в зависимост от вида.

Бебе лемур

Население на лемура

Популациите се различават диво между видовете в зависимост от техния запазен статус. Смята се, че един вид, известен като северния спортен лемур, има само 18 живи индивида. Само 8% от лемурите са класифицирани като „най-малко притеснителни“. Всички останали видове са преживели намаляване на популацията поради многобройните заплахи за биологичното разнообразие на Мадагаскар.

Лемури в зоопарка

Пръстеноопашатите лемури са най-често срещаният сорт, който се среща в зоопарковете. The Зоопарк в Сан Диего включва пет вида, включително пръстеноопашати и синеоки черни лемури. Други зоологически градини, в които се помещават лемури, както и за поддържане на опазването, са Зоопарк Акрон в Охайо и Зоопарк Джаксънвил и Naples Zoo във Флорида.

Вижте всички 20 животни, които започват с L

Интересни Статии