Леопардов печат

Научна класификация на Leopard Seal

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Хидрурга
Научно наименование
Hydrurga Leptonyx

Статус на опазване на леопардови тюлени:

Близо до заплаха

Местоположение на Leopard Seal:

Антарктида
океан

Факти за леопардови тюлени

Основна плячка
Пингвин, риба, калмари
Среда на живот
Студени води на южното полукълбо
Хищници
Човек, Акули, Косатка
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Пингвин
Тип
Бозайник
Лозунг
Най-агресивните видове тюлени в света!

Физически характеристики на леопардовия тюлен

Цвят
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
18 mph
Продължителност на живота
20-24 години
Тегло
200-591 кг (440-1 300 лири)

Неудобен на сушата, но грациозен в морето, леопардовият тюлен е фин изкусен хищник, който процъфтява в студените води на Антарктида.



Този силно отличителен вид има набор от безпогрешни характеристики, които му помагат да оцелее в дивата природа, включително тлъстини и плавници. С малко естествени хищници и много храна, леопардовият тюлен е опитомил една от най-негостоприемните среди на планетата. Малко хора обаче са виждали такъв отблизо, тъй като директният контакт с хората е рядък и мимолетен. Това позволи на леопардовия тюлен да се разпространи в моретата на най-южните крайности на планетата.



5 факти за леопардови тюлени

  • Въпреки че леопардовите тюлени имат малки нокти на плавниците си, всъщност големите им зъби им позволяват да убиват и да консумират по-голяма плячка.
  • Леопардовите тюлени усещат околната среда с късите си мустаци. Биолозите са успели да определят последното хранене на тюлен чрез анализ на химичния състав на мустаците.
  • Тези уплътнения нямат външна клапа на ухото. Вместо това те имат прост отвор от двете страни на главата, който води до ушния канал.
  • За да се справят по-добре с водното налягане, леопардовите тюлени могат да срутят белите си дробове, преди да се гмуркат под водата.

Научно наименование на Leopard Seal

Научното наименование на леопардовия печат еHydrurga leptonyx. Hydrurga означава воден работник, а leptonyx означава тънък или дребен нокът на гръцки. Леопардовият тюлен е единственият жив вид в родаХидрурга. Той също принадлежи към семейството наFelidae, което означава без уши или истински печати. Това ги отличава от ушатите тюлени на семействотоOtariidae. Леопардовият тюлен е най-тясно свързан с тюлена на Уедел, тюлена на крабеата и тюлена на Рос, всички те живеят в Антарктика.

Тези тюлени всъщност са вид Хищници - ред бозайници, към които котки , кучета , и мечки принадлежат. Уплътнения вероятно се е отделил от останалите Карнавори преди около 50 милиона години. Оттогава те са разработили специални адаптации, за да отговарят на живота във водата. По-голямата група тюлени, Ластоногите, също включва морски лъвове и моржове .

Външен вид на леопардови тюлени

Леопардовите тюлени са дълги, гладки, месоядни бозайници със заоблена глава, голяма муцуна, големи усти и плавници на четирите крака (които затварят лактите и коленете им). Покрит с тънка козина, този вид може да бъде идентифициран по тъмносивите или черни цветове на главата и гърба и белите или светлосивите около корема. Най-отличителната черта на вида са черните петна около белите части на тялото. Този модел прилича на голямата котка, за която е кръстен.

Тези уплътнения могат да достигнат повече от 12 фута дължина и да тежат повече от хиляда паунда. Това е почти толкова тежко, колкото роял. Това ги прави едни от най-големите и внушителни тюлени в света. Жените всъщност надвишават мъжете значително. Това е противоположността на някои ластоноги, като тюлена на слона, при който мъжките са по-големи от женските.



леопардов тюлен (Hydrurga leptonyx) леопардов тюлен върху парче лед

Поведение на леопардови тюлени

Леопардовите тюлени са до голяма степен самотни същества, които живеят и ловуват сами. Единственият им продължителен контакт с други тюлени през цялата година е по време на брачния сезон. Те често се състезават помежду си за набавяне на храна, но понякога могат да си сътрудничат и за сваляне на плячка. Въпреки самотната си природа, леопардовият тюлен все пак е силно гласовиден вид. Големият репертоар от разговори включва трели, лаене и стенания (които могат да варират в зависимост от възрастта), за да им помогнат да установят територия и да привлекат потенциални партньори. Изглежда, че имат уникално поведение и ритуали, свързани с определени стилизирани вокализации и звуци.

В продължение на милиони години еволюция тези тюлени са придобили специфични адаптации, за да му помогнат да се справи със суровите реалности на студената си морска среда. Дебелият слой мазнина осигурява специална изолация от студените води. Телата им са оформени възможно най-гладко, за да минимизират съпротивлението в морето. Техните предни плавници, които са сравнително големи спрямо размера на тялото, им позволяват да управляват с невероятна пъргавина и прецизност във водата, докато задните им плавници осигуряват скорост и движение с ход встрани. Смята се, че те могат да се движат до 25 mph за кратки периоди, когато плуват. Леопардовите тюлени обаче са много непохватни същества на сушата. Те трябва да се принудят напред, като се извиват на корем и издърпват телата си нагоре.

За щастие тяхното тромаво придвижване по сушата не пречи много. Леопардовите тюлени прекарват по-голямата част от живота си във и около водата, като понякога излизат на леда за почивка, безопасност и размножаване. Подобно на китоподобните, леопардовите тюлени могат да преминат дълго време между вдишванията на кислород. Преди да се потопите под водата, уплътнението може да свие дробовете си, за да се справи с налягането на водата. Изглежда, че имат и по-висока концентрация на молекули, съхраняващи кислород в кръвта си. Въпреки това, за разлика от много други ножове, леопардовите тюлени не правят особено дълбоки или дълги гмуркания. Те обикновено се задържат на няколкостотин фута от повърхността.

Въпреки че видовете леопардови тюлени не са добре проучени, обикновено се разбира, че тюлените (дори самотните видове) са игриви, умни и любознателни същества. Изглежда, че имат вродена способност да изпълняват ограничени задачи и да следват команди. Някои видове (не непременно леопардови тюлени) се държат в плен, за да забавляват и обучават хората за морския живот.

Местообитание на леопардови тюлени

Леопардовият тюлен живее изключително около водите на Антарктида. Това е нейният целогодишен дом. Въпреки това видът е забелязан чак до Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка. Животът им се върти около вярност към глутницата лед и близките острови. Те могат да мигрират около естествения си ареал през цялата година в отговор на наличието на ледени плочки и плячка.

Диета с леопардови тюлени

Диетата на леопардовия тюлен се състои основно от риба , калмари , черупчести, пингвини (включително gentoos и императори), морски птици и понякога дори малките от други видове тюлени. Със своите остри зъби, нокти и големи мощни челюсти тези хищници с право са си спечелили репутацията на един от най-яростните хищници на морето. Те са и един от малкото видове тюлени, които консумират други топлокръвни животни.

Крилът изглежда е любима храна на леопардовите тюлени. Те са еволюирали специализирани зъби, които могат да изцедят малка плячка от околната вода, докато се движат. Леопардовите тюлени обаче ще атакуват и ще изядат каквото намерят. Диетата им може да се променя в зависимост от сезоните и наличността на храна. За да хванат по-уклончиви животни, тези умни ловци ще дебнат плячка или ще се промъкнат и ще ги грабят директно отдолу под водата. Понякога ще трябва първо да разкъсат плячката, преди тя да е достатъчно малка, за да бъде консумирана.



Леопардови тюлени хищници и заплахи

Леопардовият тюлен се счита за върховен хищник, който има малко други естествени хищници в дивата природа. Един от тях обаче е кит убиец . Тези умни същества ще ловят тюлена или сами, или в пакети, като внедрят интелигентни стратегии, за да ги накарат и консумират. Съществуват също така съобщения, че акулите понякога могат да атакуват и консумират леопардови тюлени, но действителното наблюдение на хищничеството на леопардови тюлени е относително рядко.

Тъй като видът заема екстремна среда в покрайнините на света, хората не представляват значителна заплаха за тях, освен случайните заплитания в риболовните мрежи. Изменението на климата в дългосрочен план обаче може да представлява риск за местообитанието, на което видът разчита за своето оцеляване. Ако ледът на Антарктика се разтопи или разсее, това ще наруши моделите на размножаване на тюлените.

Размножаване на леопардови тюлени, бебета и продължителност на живота

Репродуктивните навици на леопардовия тюлен остават загадка за биолозите. Тъй като е трудно да се стигне до хладните среди на Антарктика, действителното чифтосване на леопардови тюлени почти никога не е било наблюдавано директно. Въз основа на някои документи обаче могат да се направят няколко факта за репродуктивното поведение на вида.

Видът се размножава само веднъж годишно около месеците декември и януари. Смята се, че мъжете от леопардови тюлени ще направят определени вокализации, за да привлекат и осигурят партньори. Мъжете често са доста агресивни и териториални в съревнованието за правилните жени. След като двойката се сдвои, действителният процес на чифтосване вероятно се случва във водата. Мъжът обаче не се придържа към раждането на детето. Обикновено заминаваше след края на цикъла на чифтосване.

Женските леопардови тюлени имат дълъг период на бременност, който продължава до около октомври или ноември (около десет месеца). Новороденото тюленче се нарича кученце и в даден момент се ражда само едно. Младото същество може да тежи повече от 60 килограма направо от утробата на майката. През следващите четири седмици женската е отговорна за самостоятелното отглеждане и отбиване на малкото кученце. По-голямата част от това време прекарва върху ледените плочи, където кученцето е най-вече в безопасност и защитено от потенциални хищници. Кученцето трябва бързо да се научи да плува и да ловува, защото ще започне да живее самостоятелно малко след отбиването. Това позволява на женската да започне отново да се чифтосва точно навреме за размножителния сезон.

Не се знае много за детското развитие на леопардовия тюлен. Смята се обаче, че за постигане на полова зрялост обикновено са необходими няколко години. Известно е, че леопардовият тюлен живее до 30 години в дивата природа, но средната продължителност на живота може да е по-малка от тази.

Население на леопардови тюлени

Поради трудността на изследването на Антарктическия регион е трудно да се прецени точно колко леопардови тюлени са живи в света. Според Международен съюз за опазване на природата (IUCN) Червеният списък, леопардовият тюлен е вид на най-малко загриженост . IUCN твърди, че в природата има най-малко 35 000 индивида, но това може да е недостатъчно. Според някои оценки истинските числа са над 100 000 или дори 200 000.

За разлика от други видове, леопардовият тюлен не е бил традиционно ловен заради мазнините и козината си, като го щади от бързото изчерпване. Въпреки това те са защитени от международни конвенции срещу лова. Загубата на антарктически морски лед обаче може да представлява потенциална заплаха в бъдеще, като прекъсне поведението им.

Вижте всички 20 животни, които започват с L

Интересни Статии