Лъв

Lion Научна класификация

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пантера
Научно наименование
Panthera leo

Статус на опазване на лъвовете:

Уязвима

Lion Местоположение:

Африка
Азия

Lion Fun Fact:

Живее в малки групи, наречени гордост!

Факти за лъва

Плячка
Антилопа, брадавица, зебра
Име на младите
Cub
Групово поведение
  • Гордост
Забавен факт
Живее в малки групи, наречени гордост!
Очакван размер на населението
23 000
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Дълга и дебела космата грива на мъжкия около лицето
Други имена)
Африкански лъв
Период на бременност
110 дни
Среда на живот
открита гора, храсталак, пасища
Хищници
Човек
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Дневен / Нощен
Често срещано име
Лъв
Брой видове
2
Местоположение
Субсахарска Африка
Лозунг
Живее в малки групи, наречени гордост!
Група
Бозайник

Лъв Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Злато
  • Tawny
  • Рус
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
35 mph
Продължителност на живота
8 - 15 години
Тегло
120 кг - 249 кг (264 lbs - 550 lbs)
Дължина
1.4m - 2.5m (4.7ft - 8.2ft)
Възраст на полова зрялост
2 - 3 години
Възраст на отбиването
6 месеца

Лъвът е върхов хищник на Африка



Лъвът е едно от най-големите, най-силните и мощни котки в света, отстъпващо само по размер на сибирския тигър. Те са най-големите котки на африканския континент. Докато повечето големи котки са самотни ловци, лъвовете са невероятно общителни животни, които живеят заедно в семейни групи, наречени гордости.



Невероятни факти за лъва!

  • Между 1993-2014 г. изчислява IUCNпопулацията на лъвовете е намаляла с 42%. Поради бракониерството и загубата на местообитания, според него днес може да останат по-малко от 20 000 лъва.
  • Докато лъвовете обикновено са социални същества, гордостите обикновено се състоят от 80% жени. Поради тази причина само около един на всеки осем мъжки лъва оцелява до зряла възраст. Групи мъжки лъвове понякога се обединяват, контролирайки огромни територии. Една известна група мъжки лъвове в националния парк Крюгер в Южна Африка контролира над 170 000 акра и бешеизчислено е да убие над 100 съперничещи си лъвове и малки.
  • Лъвовете отдавна се държат в зоологически градини и в плен. През 18-ти век в Англия цената на допускане до Кулата Менажерия (предшественикът на лондонския зоопарк) е била три пенса,или котка или куче, които да бъдат хранени на лъвовете!

Lion Научно наименование и класификация

Научното наименование на лъвовете еPanthera leo.РодътПантерае от гръцки произход и включва големи видове котки като тигри , лъвове, ягуари , и леопарди които имат способността да реват.Леое латинската дума за лъв.



Има два вида лъвове подвид, африкански лъв и азиатски лъв. Научното име на африканския лъв еPanthera leo melanochaitaдокато научното име на азиатския лъв еПантера Лео Лео.

Смята се, че африканският лъв и азиатският лъв са се разделили преди около 100 000 години. Основните разлики между двата подвида са, че азиатските лъвове са средно по-малки, мъжете обикновено не живеят в гордости с жени, а мъжете имат по-тъмна грива.

Лъвска анатомия и външен вид

Лъвовете имат къса козина от руса или златиста козина с дълга опашка, която има кичур по-дълга козина в края. Маркировките на палтото им са много по-бледи от дръзките ивици и петна, показани на други котки, което помага на тези големи хищници да останат невидими, когато дебнат плячка в дългите треви. Лъвовете имат здрави и мощни челюсти, които съдържат общо 30 зъба, което включва четири зъба, подобни на зъби и четири карнасиални зъба, които са идеално проектирани за разрязване на плътта.



Лъвска грива

Лъвът е една от най-големите котки в света, като мъжките са по-високи и по-тежки от женските и показват грива с дълга коса около лицата си (всъщност това е единственият случай в котешкия свят, когато мъжете и жените всъщност изглеждат по различен начин) . Предполага се, че е свързана с нивата на тестостерон, гривата на мъжкия лъв варира от руса, до червена, кафява и черна на цвят и покрива главата, шията и гърдите им.

Бели лъвове

Няколко големи вида котки са наблюдавани в дивата природа с цветни мутации, като например бял тигър или Черна пантера . По същия начин има необичайна цветна мутация на лъвовете, която оставя козината им изключително бледа.

За разлика от белите тигри, които са албиноси - тоест липсват цветни пигменти в козината им - козината на белите лъвове се причинява от рецесивни черти. Необичайната природа на белите лъвове е довела до тяхното залавяне и преместване в плен през втората половина на 20 век.

Днес бели лъвове се отглеждат в много зоопаркове и паркове за диви животни. Например, в Северна Америка шест бели лъва са разположени в Parc Safari близо до Монреал, Квебек от 2020 г. Въпреки това, те вече се въвеждат обратно в среди в Южна Африка и успешно се размножават и ловуват в родната си среда.

Разпространение на лъвовете и местообитание

В исторически план Лъвовете биха били открити в голяма част от Африка и дори в някои части на Европа и Азия. Днес обаче те са изтласкани в по-изолирани джобове от някогашния си обширен естествен ареал, като останалата популация от африкански лъвове сега се среща само в страни от Африка на юг от Сахара. Също така все още има малка популация от азиатски лъвове, които обитават отдалечена част от гората Гир в Индия.

Въпреки намаляващия си брой, лъвовете всъщност са невероятно адаптивни животни, които могат и ще обитават много сух климат, тъй като получават по-голямата част от влагата, от която се нуждаят, от храната си. Те предпочитат зони с открити гори, храсталаци и дълги тревни площи, където има не само много покрива, но и голямо разнообразие от плячка. Те не се срещат само в райони с тропически гори или далеч в пустините.

Лъвско население - колко бели лъва са останали?

Подобно на други големи видове котки, лъвът е застрашен от загуба на местообитания и лов. Между 1993 и 2014 популацията на лъвовете е намаляла с 42%. Последната оценка на IUCN поставя възрастното население между 23 000 и 39 000 зрели индивиди. Днес лъвовете като вид са изброени като „Уязвими“, стъпка по-горе се обявяват за „застрашени“.

Докато населението на африканския лъв вероятно наброява над 20 000, подвидът на азиатския лъв се изчислява на едва 600 индивида. Азиатските лъвове са ограничени до само едно светилище за диви животни в Индия, което е с размер само 1400 квадратни километра. По-нататъшното нарастване на популацията на азиатските лъвове ще разчита на повторно въвеждане в нови местообитания в Индия.

Изчезнали видове лъв

Учените вярват, че преди 10 000 години лъвовете са били най-разпространените бозайници извън хората. Днес обаче техният обхват е малка част от историческия му размер. Това идва от изчезването на два уникални вида лъвове в края на последната ледникова епоха и загубата на местообитания, което е намалило ареала на лъвовете

Лъв Барбари

Навремето лъвът варвари живееше по цялото северно крайбрежие на Африка, с диапазон, който се простираше от Египет до Мароко. Доскоро се смяташе, че е отделен подвид лъв, но сега изследванията показват генетично сходни с азиатските лъвове.

През 19-ти век варварският лъв е преследван до изчезване. Последното документирано наблюдение е било в планината Атлас в Алжир през 1942 г. (макар че кожи са били открити на незаконни пазари през 80-те години, което предполага, че лъвовете Barbary може да са оцелели по-дълго), оставяйки лъва регионално изчезнал в Северна Африка.

Пещерен лъв (Panthera leo spelaea)

Пещерният лъв е вид лъв, който се простира през Евразия и навлиза в Аляска и изчезва с колапса на мамутската степ преди около 12 000 години. Видовете са обитавали цяла континентална Европа и много археологически рисунки на лъвове от тази област изобразяват пещерни лъвове. Видът е по-голям от оцелелите днес лъвове. През последните години в руската вечна лед бяха открити множество замразени пещерни лъвчета.

Американски лъв (Panthera leo atrox)

Друг вид лъв, изчезнал преди около 12 000 години в период на глобални климатични промени, американският лъв се простира в по-голямата част от днешните Съединени щати и Мексико. Американският лъв се отличава с това, че е най-големият вид лъв. Местообитанието му беше подобно на днешния африкански лъв, като той ловуваше през големи тревни площи на големи бозайници като бизони, елени и дори мамути.

Лъвско поведение и начин на живот

Лъвовете са уникални сред котките, тъй като живеят заедно в силни социални групи. Гордостта се състои от 5-15 свързани жени и техните малки, заедно с обикновено един мъж (малки групи от 2 или 3, въпреки че не са необичайни). Мъжете Лъвове патрулират на територия от около 100m², маркирайки дървета и скали с урина и рев, за да предотвратят натрапниците. Въпреки че мъжките лъвове могат да защитят своята гордост с голям ефект, тяхната позиция в гордостта е постоянно под заплаха от други мъже, които се опитват да превземат кръпката им и ако успеят, те ще убият всички малки, които са били родени от предишния мъж. Въпреки огромния си размер, мъжките лъвове всъщност почти не извършват никакъв лов, тъй като често са по-бавни и по-лесно забележими от женските си колеги. Лъвиците в гордостта ловуват заедно, което означава, че те не само са по-успешни в пътуванията си, но също така са в състояние да уловят и убият животни, които са едновременно по-бързи от тях и много по-големи.

Лъвски рев

Лъвските ревове могат да бъдат изключително силни, като обемът им достига около 114 децибела. Техният рев е достатъчно силен, за да наруши прага на болката на човешкия слух! Лъвските ревове са по-силни от всяка голяма котка и могат да се чуят на разстояние от около 5 мили (8 км). Способността да реве с толкова голям обем се дължи на уникални адаптации в гласовите гънки на лъва. Лъвовете обикновено реват като предупреждение и за защита на своите територии. Освен предупреждението за мъже, лъвът реве също така позволява на членовете на гордостта да се намират един друг, тъй като звукът му може да пътува на толкова големи разстояния.

Размножаване на лъвове, малки и продължителност на живота

Както мъжките, така и женските лъвове могат да се размножават на възраст между две и три години, но въпреки това, те често няма да се размножават, докато гордостта не бъде твърдо установена. След гестационен период, който продължава близо четири месеца, женските лъвове раждат между едно и шест малки, които се раждат слепи и са невероятно уязвими в новата си обстановка. Козината на лъвчетата е покрита с по-тъмни петна, които помагат да се замаскират в бърлогата им, за да ги защитят, докато възрастните излизат на лов.

За съжаление обаче по-малко от половината малки раждат на година, а четирима от петима са умрели, когато навършат две години, обикновено или от нападения на животни, или от глад. Забележително е обаче, че женските лъвове в гордостта ще имат малките си по едно и също време и ще помогнат да сучат и да се грижат за малките на други жени. Лъвчетата сучат мляко, докато навършат около шест месеца и въпреки че няма да започнат активно да ловуват, докато навършат около година, лъвчетата започват да ядат месо след около 12 седмици.

Подобно на повечето големи котки, лъвовете живеят около 10 до 15 години. В плен лъвовете са живели доста по-дълго, отколкото в дивата природа. През 2016 г. зоопаркът във Филаделфия трябваше да евтаназира 25-годишен женски лъв, след като той започна да страда от ограничена подвижност.

Лъвска диета и плячка

Лъвът е голямо и месоядно животно, което оцелява само като яде други животни, за да се издържа. Диетата му се състои от биволи, гну и дори жирафи. В зависимост от изобилието и разнообразието от видове плячка на тяхната територия, лъвовете ловят предимно газела, зебра и брадавици, заедно с редица видове антилопи, като следват стадата през откритите пасища. Те няма да си въртят носа, макар че при лова сами, ако възникне ситуацията, и с радост ще откраднат убийството на друго животно. След като животното е хванато обаче, обстоятелствата се променят, тъй като женските ще позволят на мъжа Лъв първо да яде, преди да се отдаде. Малките обаче са в дъното на купчината и трябва да се задоволят с това, което остава, след като възрастните приключат.

За разлика от други котки, Лъвовете не са самотни ловци, а вместо това Лъвиците работят заедно, за да преследват и хващат плячката си, като всяка жена има различна стратегическа роля. Тази стратегия им позволява да убиват животни, които са едновременно по-бързи и много по-големи от тях. Проучване на 1300 лов на лъвове установява, че при индивидуален лов техният успех при лов е 17-19%. Въпреки това, когато ловувате в групи, степента на успех скочи до 30%.

Средно лъвовете изяждат около 8 до 9 кг месо на ден. Мъжете могат да достигнат около 100 паунда на ден (43 кг), докато жените могат да изядат 25 паунда.

Лъвски хищници и заплахи

Лъвът е най-доминиращият хищник в заобикалящата го среда, което означава, че другите животни представляват малка или никаква заплаха за тях, с изключение на опаковките от хиена, които могат да причинят фатални щети на Лъвовете, особено когато са сами и храната е на път. Лъвовете се разглеждат като голяма заплаха от много други видове, включително жирафи и слонове, които лесно могат да нанесат смъртоносно нараняване на лъв, за да се опитат да го предупредят.

Повече от другите видове, значителната заплаха за лъвовете са другите лъвове. В южноафриканския Саби Сандс група мъжки лъвове сформираха коалиция, за която се смята, че е убила над 100 лъва в територия, която в крайна сметка варира на 170 000 акра. Мъжете лъвове често ще се убиват един друг, докато се опитват да овладеят контрола над гордостта, а след това също ще убиват малките на гордостите, за да осигурят предаването на генофонд, който не е техен.

Броят на лъвовете също е сериозно засегнат от болести, преминали през хиени от диви кучета, като повече от 1000 лъва са умрели от кучешка чума между 1993 и 1997 г.

Лъвска връзка с хората

Най-голямата заплаха за Лъвовете обаче са хората, които не само ги убиват от страх (и в исторически план като трофеи) и посегателство върху земеделието и градовете. От лъвове хората се възхищават и се страхуват от векове, но поради лов и нарастващи човешки селища, лъвовете са унищожени от огромна част от историческия си природен ареал.

Въпреки че естествено не възприемат хората като плячка, африканските лъвове се прокрадват в села (понякога с големи размери), за да намерят храна, и е известно, че атакуват до 700 души всяка година, като Лъвовете са отговорни за 100 човешки смъртни случая годишно само в Танзания. През 1898 г. два лъва в Кения (известни като лъвовете Цаво - чифт лъв без грива) стават известни с убийството и изяждането на над 130 железопътни работници за период от около 9 месеца.

Факти за лъва

Млади лъвове тренират ролеви игри!

Младите малки лъвове прекарват много време, играейки заедно, което всъщност им помага да развият своите ловни техники. Този метод на ролеви игри при малките също помага на жените да определят дали биха били по-подходящи за преследване и завиване на плячката или за улов и убийство.

Лъвовете имат малки сърца и бели дробове и трябва да разчитат на стелт и работа в екип

Лъвът има големи лапи с меки подложки отдолу и остри прибиращи се нокти в края на всеки пръст на крака, които им помагат да бягат, катерят се и хващат плячката си заедно с това също са добри защитни механизми. Структурата на краката и краката им означава, че те също могат да прескачат разстояния над 10 метра. Лъвските сърца тежат около 1175 грама, което спрямо размера на тялото им е значително по-малко от много от тревопасните животни, които ловуват. Размерът на сърцето и белите дробове означава, че лъвовете могат да се упражняват само на малки разстояния и трябва да разчитат на екипна работа и да се промъкнат близо до плячка, преди да започнат лова си.

Най-известният лъв в света оцеля при самолетна катастрофа

Едно от най-известните изображения на лъв е ревящият лъв в началото на филма от студия MGM. За да повиши публичността на този лъв, през 1927 г. MGM прелетяха с талисмана си в цялата страна, но при полет от Сан Диего до Ню Йорк самолетът падна. Оригиналният лъв MGM оцеля при самолетната катастрофа и оцеля четири дни на диета със сандвичи и мляко!

Вижте всички 20 животни, които започват с L

Интересни Статии