Рис

Научна класификация на рис

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Рис
Научно наименование
felis sylvestris

Статус на опазване на рис:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Lynx:

Евразия
Европа
Северна Америка

Факти за рис

Основна плячка
Заек, Птици, Елен
Среда на живот
Уединени гори и планински райони
Хищници
Вълк, койот, човек, пума
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
4
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Заек
Тип
Бозайник
Лозунг
Живейте в бърлоги в скали и под первази!

Физически характеристики на рис

Цвят
  • Кафяво
  • Жълто
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
50 mph
Продължителност на живота
12-20 години
Тегло
10-25 кг (22-55 паунда)

Като самотни и крадливи хищници, рисът рядко се вижда от хората.



Канадският рис е една от най-големите диви котки в Северна Америка, но и други видове от тези котки обитават Европа и Азия. Рисът е лесно да се забележи с огромните си космати лапи, корава опашка и дълги кичури на ушите. Огромните лапи служат като естествени снегоходки, за да им помогнат да се ориентират в снежните, студени гори и планините, които той нарича дом.



Невероятни факти за Lynx!

  • Това са самотни диви котки, които обикновено се събират само за чифтосване
  • Четири вида от тези котки се срещат на много места по света, включително Северна Америка, Русия, Европа и Азия
  • Рисът е опортюнистичен хищник, който обикновено изяжда всяка плячка, която е способен да убие
  • Тези животни са лесно разпознаваеми по големите си лапи, кичури в ушите, корава опашка и сиво-кафяви цветове на козината

Lynx Научно наименование

Рисът се отнася до четири вида диви котки с корави опашки, които живеят в студените гори на Северна Америка, Европа и Азия. Всички тези животни принадлежат към клас Mammalia, от ред Carnivora, подряд Feliformia, семейство Felidae и подсемейство Felinae. Името рис е част от научно наименование на всеки от четирите вида. Произхожда от стара гръцка дума, която е означавала светлина или яркост. Смята се, че терминът се отнася до ярките, отразяващи очи на риса. Четирите вида на тези животни са както следва:

  • Канадски рис (L canadensis)
  • Bobcat (L rufus)
  • Евразийски рис (L рис)
  • Иберийски рис (L pardinus)

Външен вид на рис

Най-забележителните черти на тези котки са огромните им лапи, свити уши и корава опашка. Цветът на животното варира в зависимост от вида. Цветът на тялото следва градиент от средно кафяв до златистокафяв до светъл като сиво-бял. Косматият ерш се среща при всички видове. Обикновено е маркиран с черни ленти, които приличат на папионка, но не винаги се вижда. Всички видове имат бяла козина от долната страна на телата си.



Размерът и теглото на животното зависят от вида. Евразийският рис е най-големият с мъже с тегло между 40 и 66 паунда. Стои приблизително 27 инча в рамото. Канадският рис тежи между 18 и 31 паунда и стои между 19 и 22 инча в рамото. Иберийският рис тежи 28 килограма за мъже и 20 килограма за жени. Височината варира между 23 и 27 инча в рамото. Бобката тежи между 16 и 30 паунда и стои между 20 и 24 инча в рамото.

Bobcats са технически част от видовете рис, но изглеждат малко по-различно в сравнение с останалите три вида. Обикновено нямат дълги кичури на ушите и лапите им не са толкова очевидно големи и подплатени поради обичайното им местообитание в по-топлите климати. Научното наименование на bobcat, rufus, намеква за червеникаво-кафявото му оцветяване и често има и изпъкнали черни петна.

Канадешкият рис се разхожда в дълбока снежна покривка в гората в слънчев ден. Lynx canadensis в дивата природа на Аляска през зимата. Канадски рис на фона на клона и ствола на дървото
Канадешкият рис се разхожда в дълбока снежна покривка в гората в слънчев ден.

Поведение на рис

Тези котки обикновено са самотни животни. Рядко малки групи от тези котки ще пътуват заедно и ще ловят плячка. Обикновено живеят в бърлоги, заровени в первази или скалисти процепи. Тук отглеждат и своите котенца. Рисът обикновено не носи храната си обратно в бърлогата си, освен ако не е майка, която трябва да нахрани котенцата си. Тези животни са много крадливи и умеят да избягват човешки поселения, поради което рядко се виждат.



Местообитание на рис

Повечето видове бродят по високопланински гори, които предлагат много защита с гъсти храсти, дървета и висока трева. Въпреки че тази дива котка обикновено ловува на земята, тя е напълно способна да се катери по дървета и да плува. Евразийският рис живее в Централна и Северна Европа и до Индия, Северен Пакистан и Иран близо до връх Дамаванд. Този вид се среща най-често в северните европейски страни като Норвегия, Финландия и Швеция, както и в по-голямата част от Русия.

Иберийският рис е далеч по-рядък и живее само в южните части на Испания. Живяло е и в източна Португалия, но там е изчезнало.

Канадският рис живее главно в Канада и Аляска, но се среща и в някои северни щати като Вашингтон, Монтана и Мейн. Местообитанието му са предимно бореални гори, които са известни още като снежни гори и се състоят предимно от иглолистни дървета.

The bobcat варира по-далеч от канадския рис. Среща се в южна Канада, по-голямата част от континенталната част на САЩ и чак на юг до Северно Мексико. Живее както в гори, така и в пасища.

Диета на рис

Това животно е опортюнистичен хищник и може да ловува широк кръг животни. Това е строг хищник. Канадският рис силно предпочита заек със снегоходки , а числеността на популацията му варира в зависимост от наличието на заек. Той обаче също ще ловува риба , катерици , зайци , птици , тетерук , пуйка , и още. По-големият евразийски рис често ловува по-големи животни като елени , Северен елен , и дори лос.

Рисове Хищници и заплахи

Тези животни са застрашени предимно от други хищници, по-големи от него, както и от хората. Евразийският рис е един от най-големите хищници в Европа, само със сивия вълк и кафява мечка е по-голям. В Северна Америка пумата, сивият вълк и койот представляват заплахи за риса. Хората често са ловували рис заради козината си, но сега някои видове са защитени, в зависимост от региона. Евразийският и канадският рис са най-уязвими от загуба на местообитание. И двамата също зависят от броя на жертвите, които остават здрави. The bobcat е най-малко застрашен от всички видове рис и броят му остава много в стотици хиляди, въпреки че е активно ловен от хората.

Иберийският рис е най-застрашеният от тези видове котки. През 2004 г. в Южна Испания са живели само 100 животни. Благодарение на усилията за опазване на испанското правителство те са се възстановили до известна степен. Към 2014 г. в същия район са открити над 300 животни.

Размножаване на рис, бебета и продължителност на живота

Евразийският рис се чифтосва между януари и април, като през това време женската има един период на еструс в продължение на четири до седем дни. Мъжките издават дълбоко ръмжене, за да предупреждават потенциалните партньори за тяхното присъствие, докато женските издават по-меки звуци мяукане. Бременните жени търсят тайни места, за да си построят гнездата, които често са в пещери или бърлоги. Бременността продължава между 67 и 74 дни и обикновено води до две котенца. Три или повече котенца в котилото са рядкост. Тези котенца са между 8,5 и 15,2 унции. Те са покрити със сиво-кафява козина и придобиват пълен цвят за възрастни до 11 седмици. Очите им се отварят след около 10 дни. Те могат да ядат твърда храна на около шест седмици, но не са отбити напълно до поне пет месеца. Рисът майка напуска бърлогата на два или три месеца след раждането и котенцата я придружават, докато достигнат 10 месеца.

Канадският рис има едномесечен брачен сезон между март и април. Обажданията за чифтосване и маркирането с урина са типично поведение на съчетания. Бременността е между два и три месеца и полученото котило може да бъде едно коте или до осем. Размерите на отпадъците изглежда се различават в зависимост от наличието на плячка. Котетата тежат между 6,2 и 8,3 унции и не отварят очи в продължение на 14 дни. Тези котенца също напускат майките си около 10 месеца.

Котилото на иберийския рис се ражда между март и септември след двумесечен период на бременност. По-голямата част от ражданията са през март и април. Тези котенца тежат между 7 и 8,8 унции. Към 10 месеца котенцата са предимно независими, но много от тях остават с майката до около 20-месечна възраст. Известно е, че влизат в жестоки битки помежду си, което често води до смърт. Това започва да се случва между 30 и 60-дневна възраст.

Bobcats обикновено се чифтосват между февруари и март. Мъжът bobcat ще пътува с една жена и ще се чифтосва с нея няколко пъти. Женската котка ще отглежда котенцата сама след раждането. Котилата на Bobcat обикновено се състоят от две до четири котенца, но могат да бъдат до шест. Гестацията продължава 60 до 70 дни, което обикновено води до раждане през април или май. Котетата Bobcat отварят очи около девет дни и се отбиват от два месеца. Между три и пет месечна възраст те започват да напускат бърлогата и да пътуват с майката bobcat.

Евразийският рис е живял до 21 години в плен. Известно е, че канадският рис живее до 27 години в плен и между 10 и 16 години в дивата природа. Бобката живее между 7 и 10 години в дивата природа, като едно забележително изключение са 16 години. В плен най-старият котка е живял 32 години. Иберийският рис има максимална продължителност на живот от 13 години.

Население на рис

Канада и евразийският рис и котка имат статут на опазване на най-малко загриженост . Разглежда се иберийският рис застрашен . Към 2015 г. на Иберийския полуостров живеят 400 иберийски рис. Популацията на американските bobcats се оценява на няколкостотин хиляди. Смята се, че популацията на евразийски рис е над 45 000 и се счита като цяло стабилна. Популацията на риси в Канада също е стабилна и се смята, че е десетки хиляди.

Рис в зоопарка

Канадският рис и котката са най-често срещаните от тези котки в зоопарковете на САЩ. Те лесно се намират в зоопаркове в цялата страна, включително следното:

Линкс срещу Бобкат

Бобката е вид рис, но външният му вид е лесно различим от канадския рис, с който споделя известен ареал. Обикновено котката има забележими черни петна и руса козина. Козината му също е по-малко дебела и няма дълги кичури на ушите или огромните лапи на канадски рис. Котката се среща в почти всякакъв вид местообитания и се разпространява в цяла САЩ и южните части на Канада. Канадският рис се среща най-вече в снежните гори в Канада и части от северната част на САЩ.

Вижте всички 20 животни, които започват с L

Интересни Статии