Малайски цивет

Научна класификация на малайската цивета

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Eupleridae
Род
карикатура
Научно наименование
дръпни тангалунга

Природозащитен статус на малайска цивета:

Уязвима

Местоположение на малайската цивета:

Азия

Факти за малайската цивета

Основна плячка
Гризачи, змии, жаби
Отличителна черта
Удължено тяло и муцуна с остри, заострени зъби
Среда на живот
Тропическа гора
Хищници
Тигър, змии, леопарди
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Гризачи
Тип
Бозайник
Лозунг
Известен още като ориенталски цивет!

Физически характеристики на малайската цивета

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Жълто
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Продължителност на живота
15 - 20 години
Тегло
1,4 кг - 4,5 кг (3 lbs - 10 lbs)
Височина
43 см - 71 см (17 инча - 28 инча)

„Mayalan Civet е най-различимата цивета поради своите тъмни крака и дългата си, райета опашка“



Видът цивета е често срещан в Югоизточна Азия, но е роден на Малайския полуостров. Известен също като малайски цивет и ориенталски цивет, той обитава тропическите гори и тропическите джунгли в континенталната част на Малайзия, Филипините, Индонезия и Сингапур. Ценен е за храна и мускус, но се третира като вредител, когато живее в близост до хора.



Невероятни факти за малайската цивета!

  • Това е един от видовете, които могат да бъдат опитомени и съхранявани за извличане на мускус.
  • Този вид е въведен на островите Малуку, заобикалящи Малайския полуостров.
  • Той е обитаван от земята, но при необходимост ще се катери по дървета.
  • Той се е приспособил към обезлесяването, за да включва други местообитания.
  • 15-те черни ленти на опашката му придават повече камуфлаж.

Научно наименование на малайската цивета

Научното наименование на малайската цивета е Viverra tangalunga. Тангалунга се отнася до вида. Viverra е род цибети. Това е род от семейство Viverridae, който се състои от малки до средни бозайници, известни като виверриди (цибети и генети) и съдържа 15 рода, които са подразделени на 38 вида.

Общо за всички виверриди са краката с четири или пет пръста и прибиращи се нокти. Всяка челюст има шест резци и кътници пред две туберкулозни мелнички в горната челюст, с една мелница в долната челюст. Езикът е груб и бодлив. Няма сляпо черво. Има два подвида на Mayalan Civet: Viverra tangalunga lankavensis и Viverra tangalunga tangalunga.



Цибетите попадат в подреда Feliformia (известен също като Feloidea) от разред Carnivora, както и котките, хиените, мангустите и други подобни на котки хищници. Всъщност те не са свързани с котки, но са тясно свързани с други малки месоядни животни като невестулки и мангусти. Те обаче са по-примитивни и имат по-малко разнообразие от Felidae (котки).

Външен вид на малайска цивета

Подобно на други цибети, този вид споделя мустаците, дългото, стройно и лъскаво тяло, крака, зъби и други физически характеристики. Козината му наподобява оцветяването и шарката на гепард. Дългата му опашка има вертикална черна ивица отгоре с ленти отдолу срещу бледа козина. Останалата козина има черни петна.

Той има малко заострена муцуна и козината му е с цвят черен плюс кафяв, сив, жълт, жълт или бял. Краката са всички черни. Малайските цибети имат средно тегло 3,5-11 кг (7,72-24,25 фунта), дължина на тялото 58,5-95 см (23-37,4 инча) и дължина на опашката 30-48,2 см (11,8-19 инча). Женските имат два или три чифта биберони, докато мъжките имат бакулум.



Хранене с малайска цивета в лагера на джунглата Кинабатанган

Поведение на малайската цивета

Малайските цибети са самотни, териториални същества. Те излизат през нощта, за да ловят храна на горското дъно. Те също се катерят по дърветата, за да ловят храна или да се скрият от хищниците. През деня те са заседнали и спят под покрива на дърветата. Те ловуват, като дебнат и нахвърлят плячката си. Когато са застрашени или комуникират с други цибети с аромат, те отделят мускус, наречен цивета или циветон от техните перианални жлези. Те не са агресивни, освен ако не са в ъгъла.

Местообитание на малайската цивета

Родните навици на малайската цивета са първоначално тропическите гори и тропическите джунгли на Малайския полуостров и околните острови на архипелага Риау, Борнео, Банги, Лангкауи и Пенанг. Живее също в Суматра, Сулавеси, индонезийските острови Ява, Бавал и Телок Пай и филипинския остров Лейт.

Диапазонът от навици се е разширил отвъд първичните гори, за да включи нарушената земя на вторичните гори, заедно с четни, тревни и планински гори. Те също живеят в близост до села, за да крадат птици, но никога далеч от дървета. Средният обхват на припокриване на териториите между цибетите е 15% за мъжете и 0% за жените, докато домашният обхват на всеки мъж припокрива една или две жени. Видът се радва на голяма надморска височина и е имал местообитания до 1100 м височина.

Малайска диета с цивета

Любимата плячка на малайския цивет е мишки , плъхове и други гризачи. Яйца, Гущери , змии , жаби , насекоми и други малки същества от горското дъно също съставляват по-голямата част от диетата му. Те обаче включват плодове и някои корени, така че докато разчитат на протеина от малки гръбначни и безгръбначни, те всъщност са всеядни. Например, те се наслаждават на семената на дъждовното дърво, плодовете на палмата Fishtail, мангото, бананите и сапотата.

Малайски хищници от цивета и заплахи

Малайските циветти могат да се конкурират с палмови цибети в изсечени гори над храна. Събирането на дървен материал в Борнео за плантации от палмово масло застрашава местообитанията им там. Видът е хищно животно, но има много хищници, които са по-големи хищници, включително големи котки като тигри и леопарди и големи влечуги като големи змии и крокодили .

Той също така рискува да бъде прихванат или да преживее други форми на задържане на земята, както и да бъде ловен от кучета. Въпреки това видът продължава и се адаптира въпреки общите нива на заплаха. Хората се отнасят към него като към вредител, който напада плодове, птици и други дребни животни и понякога го ловят за храна.

Възпроизвеждане на малайска цивета, бебета и продължителност на живота

Мъжките и женските се събират за чифтосване, а женските отглеждат малките. Женските се размножават два пъти годишно и раждат в гъста растителност, кухи стволове на дървета или дупки в земята. Гестацията продължава няколко месеца. Котилата имат до 4 котенца, но средно 2. Понякога майките изяждат малките си веднага след раждането. Котетата се раждат с козина и затворени очи и се отбиват след месец. Те могат да пълзят при раждането и задните им крака могат да ги поддържат след около 5 дни. Те започват да се осмеляват сами два или три месеца след раждането.

Малайските цибети живеят средно 5-12 години и дори до 20 години. Подобна възраст е рядка, така че е по-често да виждате по-възрастни цибети да живеят между 15 и 20 години.

Население на малайската цивета

Плътността на популациите на малайски циветти е по-плътна в необработени гори за разлика от изсечените. Потайността на вида затруднява определянето на популацията им, но броят им остава стабилен. Техният природозащитен статус е „уязвим“ и в момента „не е застрашен“, докато IUCN червеният списък посочва, че е „най-малко притеснително“. Те се третират като вредители в селските райони на Малайския полуостров. Съгласно раздел 55 от WPA от 1972 г. фермерите могат да отстрелят всяко заплашително диво животно, след като положат разумни усилия да го изплашат.

Малайска цивета в зоопарка

Малайският цивет живее около 12 години в плен. Често се настанява с други виверидни видове, като други цибети или генети. Загражденията им са големи, изпълнени с храсти, високи треви, изкуствени пещери и много други различни видове високи места и скривалища. Когато бъдат спасени млади, те се нуждаят от денонощни грижи. Този вид е една от атракциите в зоопарковете не само в страните от Югоизточна Азия, но и в Европа, включително Унгария, Франция и Великобритания.

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Интересни Статии