Малайски тигър

Научна класификация на малайския тигър

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пантера
Научно наименование
Пантера Тигрис Джаксън

Статус на опазване на малайския тигър:

Застрашен

Малайски тигър Местоположение:

Азия

Факти за малайския тигър

Основна плячка
Елен, говеда, дива свиня
Среда на живот
Плътна тропическа гора
Хищници
Човек
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Елен
Тип
Бозайник
Лозунг
Намира се в по-малко гъсти джунгли!

Физически характеристики на малайския тигър

Цвят
  • Черен
  • Бял
  • Оранжево
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
60 mph
Продължителност на живота
18 - 25 години
Тегло
80 кг - 150 кг (176 lbs - 330 lbs)

Малайските тигри могат да достигнат скорост на бягане до 40 mph и този критично застрашен вид също е известен като страхотен плувец!



Както подсказва името им, малайски тигри живеят в Малайзия, разположена в Югоизточна Азия. Те са най-малкият подвид на континенталния тигър. Малайските тигри живеят сами, освен през размножителния период. Те са месоядни, които ядат елени , говеда, глиган , и слънчеви мечки . Тези тигри могат да живеят от 15 до 20 години в естественото си местообитание.



5 факти за малайския тигър

  • Малайските тигри са страхотни плувци и дори е известно, че пресичат реки, когато е необходимо.
  • Всеки малайски тигър има модел на ивици, който е напълно уникален за този индивид.
  • Тези тигри спят по-голямата част от деня и ловуват през нощта
  • Малайските тигри говорят помежду си, като издават разбъркване (издуване), както и рев и ръмжене
  • Мъжкият малайски тигър е много териториален и ще се бие с други мъжки, които влизат в района

Научно наименование на малайски тигър

Научното наименование на малайския тигър еPanthera tigris jacksoni. „Jacksoni“ се отнася до британец на име Питър Джаксън, който е бил забележителен природозащитник на тигрите. Тази голяма котка принадлежи към семейство Felidae и нейният клас е Mammalia. Думата на малайзийските народи за тигър е „харимау“ или накратко „римау“. Те също така се отнасят към този тигър като Pak Belang, което в превод означава чичо Stripes на английски.

Малайският тигър е един от шестте подвида тигър. Групата включва Сибирски или амурски , Бенгал , Суматран , южен Китай , и Индокитайски тигри .

Външен вид и поведение на малайския тигър

Малайски тигър има оранжева козина на гърба, опашката, главата и лицето си, заедно с шарка от черни ивици. Долната му страна е бяла. Тази голяма котка също има дълги мустаци и пронизващи жълти очи.

Ако твоят домашна котка някога е облизал ръката ви, знаете, че има груба повърхност на езика си. Е, и малайски тигър има това. Езикът му е покрит с малки гъвкави шипове, наречени папили. Папилите са там, за да остъргват козината или перата от плячката, уловена от тигъра. Това е така, че тигърът не трябва да поглъща козина или пера, докато се наслаждава на ядене. Разбира се, папилите на езика на малайски тигър са много по-остри от папилите на езика на домашна котка. В крайна сметка домашната котка трябва да яде само мека котешка храна от купа!

Мъжкият малайски тигър нараства с дължина около осем фута от главата до опашката, докато женските растат на дължина около седем фута. Това е приблизително толкова дълго, колкото едно голямо легло! Мъжки малайски тигър тежи около 220 до 300 паунда, докато женската около 170 до 240 паунда. За справка, 200-килограмовият тигър тежи малко повече от възрастен кенгуру.

Малайският тигър всъщност е най-малкият подвид на континенталния тигър. Сравнете този тигър с най-големия от видовете, сибирския тигър, който расте на 10,5 фута дължина и тежи цели 660 паунда.

Единствените хищници на малайските тигри са хората , макар че понякога тези тигри се сблъскват и нараняват помежду си в териториални битки. Мъжките тигри маркират своята територия с урина или чрез нокти на дърветата в района. Те имат специфичен аромат, който оставят след себе си със своите следи от нокти. Други котки имат за цел да открият този аромат и да се държат далеч. Малайските тигри прекарват голяма част от времето си в патрулиране на територията си, като се уверят, че няма да влязат други тигри.

Тъй като тази голяма котка няма никакви животински хищници, тя не се нуждае от камуфлаж, за да се скрие. Раираното палто на малайски тигър служи като камуфлаж, когато дебне плячка и трябва да се слее с околността, за да може да направи изненадваща атака. Тази котка също се опитва да избегне да бъде забелязана, като седи във висока трева или други видове гъста растителност.

Малайските тигри живеят сами, освен ако не търсят половинка по време на размножителния сезон.



малайски тигър (Panthera tigris jacksoni) снимка на лицето отблизо на малайски тигър спи

Местообитание на малайския тигър

Малайските тигри живеят в Малайзия в Югоизточна Азия. По-конкретно, те се намират в Pahang, Kelantan, Perak и Terengganu. Те живеят в тропически гори, защото гъстите дървета в тези гори улесняват тигрите да дебнат и улавят плячка.

Когато малайските тигри не спят или се грижат, те плуват в реки и потоци в района. Тези животни имат ребра с лапи и здрави крака, които им помагат да останат на повърхността. Те плуват, за да останат хладни, както и да пътуват до други райони, за да намерят плячка.

Подобно на котките с всякакви размери, малайските тигри имат очи, които пропускат голямо количество светлина, за да могат да ловуват през нощта. Освен това сензорните нерви в мустаците на този тигър му помагат да се ориентира през тъмната гора през нощта.

Диета с малайски тигър

Какво ядат малайските тигри? Както всички тигри, малайските тигри са месоядни животни. Те ядат няколко вида Sambar и Barking елени , глиган , брадат прасета, серо, и слънчеви мечки . Малайският тигър, подобно на повечето тигри, вероятно ще преследва по-възрастните или по-слабите животни в стадо, за да направи лесно улавяне.

Известно е, че тези големи котки следват млади слонове . Възрастен слон би бил твърде голям, за да може да бъде заловен само един малайски тигър, но млад слон (известен като теле) не би бил толкова голямо предизвикателство. Въпреки това възрастните слонове в стадо понякога заобикалят слонско бебе, за да го предпазят от тигри и други хищници. Те могат да ритнат или да потъпкат тигър, причинявайки му сериозно нараняване или смърт.

Малайските тигри дебнат плячката си, след което използват кратки изблици на скорост, за да ги заловят. Обикновено плячката се влачи до определено място за ядене. Тези големи котки могат да изядат 88 килограма месо наведнъж. Ядене от 88 паунда е приблизително равно на теглото на три кюлчета злато! Тигърът обаче може да яде само веднъж седмично.

Малайски тигрови хищници и заплахи

Хората са единственият хищник на тези тигри. Тигрите се наричат ​​първични хищници, защото са на върха на хранителната верига на животните.

Въпреки че са първични хищници, тези тигри наистина са изправени пред различни заплахи за своето съществуване. Този тигър е преживял загуба на местообитание и бракониерство от хората. Те са ловувани от хората заради кожите им и различни части на тялото се използват за производство на лекарства. Понякога те биват убивани от фермери, когато тигрите нападат добитъка. Официалният природозащитен статус на този тигър според Международния съюз за опазване на природата (IUCN) като Критично застрашени .

За щастие се полагат усилия за опазване на тези тигри. WWF (Световният фонд за дивата природа) в Малайзия предприе стъпки за наблюдение на популацията на този тигър и усилва усилията си за обучение на хората за това. Зоологическите градини по света участват в развъдни програми и за малайския тигър, за да увеличат популацията.



Размножаване на малайски тигър, бебета и продължителност на живота

Размножителният сезон на тези тигри пада между ноември и март, въпреки че те се чифтосват целогодишно. Мъжките тигри имат територия, която обикновено съдържа група женски, с които той се размножава. Женски тигър е бременна приблизително 100 дни. През това време тя търси бърлога, в която да има бебетата си. Тя ражда живо между две до четири бебета на котило и е единственият болногледач.

Наричат ​​се бебешки тигри малките . Те са родени със затворени очи, не могат да ходят и имат козина с много светъл цвят. През първите два месеца от живота малките кърмят от майка си. След една до две седмици очите им се отварят и на три седмици малките могат да се придвижват.

На около три месеца малките започват да излизат с майка си, където се учат как да ловуват и започват да ядат месо. Мечетата се борят и играят помежду си, за да натрупат сила и да се научат как да дебнат плячка. Преди да навършат четири месеца, козината на малките започва да оранжева и дизайнът на черните ивици започва да се оформя. Малките остават с майка си, докато навършат около година и половина.

За съжаление смъртността на тигърчетата е висока. Всъщност 50 процента от тези малки не оцеляват до двегодишна възраст. Меченцата са безпомощни при раждането си и могат да станат жертва на нападения от други животни в района или дори от други възрастни тигри.

Продължителността на живота на тези тигри в дивата природа е 15 до 20 години. Тъй като тези тигри стареят, те могат да се наранят по време на лов и да загубят способността да улавят плячка. Това може да доведе до глад.

Население на малайски тигър

Официалният природозащитен статус на малайските тигри е Критично застрашени което означава, че популацията на тази голяма котка е под заплаха и намалява. През 2013 г. беше изчислено, че съществуват между 250 и 340 възрастни малайски тигри. Вероятно сега ще има по-малко поради загуба на местообитания и бракониерска дейност.

Полагат се обаче някои усилия за запазване на популацията на този тигър и увеличаване на числеността му. Зоологическите градини имат развъдни програми и други групи за опазване на дивата природа се присъединяват, за да помогнат на това невероятно животно.

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Интересни Статии