Mandrill



Научна класификация на Mandrill

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Cercopithecidae
Род
Мандрил
Научно наименование
Мандрил сфинкс

Статус на опазване на мандрил:

Близо до заплаха

Mandrill Местоположение:

Африка

Факти за Mandrill

Основна плячка
Плодове, корени, насекоми
Среда на живот
Плътни и крайбрежни тропически гори
Хищници
Леопард, орли, змии
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Отличително оцветени носове и крупи!

Мандрил Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
20-28 години
Тегло
11,5-30 кг (25-60 лири)

'Мандрилата има наистина уникален външен вид, който я отличава от другите примати.'



Въпреки че тежи почти колкото маймуна, мандрилата всъщност е вид маймуна, разделяща времето си между земята и дърветата. Неговите ярки цветове на лицето и странно блестяща козина са мигновени обръщачи на глави както за туристи, така и за посетители на зоопарка. Разпространението на човешката цивилизация обаче застрашава оцеляването на вида в родното му местообитание в Африка.



3 невероятни факти за мандрил

  • Показва се мандрилатаярък и поразителен цвятоколо тялото, което се противопоставя на лесното описание. Веднъж тази характеристика накара Чарлз Дарвин да напише: „Нито един член от целия клас бозайници не е оцветен по толкова необикновен начин като възрастните мъжки мандрили.“
  • Мандрилисъхранявайте хранав технитемного големи торбички за бузи.
  • Характерът наПриятел отЦар Лъв, макар и описан като бабуин, изглежда има цветното лице на мандрила.

Научно наименование на Mandrill

Научното наименование на мандрила еМандрилус сфинкс. Той е кръстен на древногръцката митологична фигура, която е имала главата на човек и тялото на животно, може би отразяващо странния му вид. Мандрилът е само един от двата живи вида в род . Другият жив вид еMandrillus leucophaeus, известен като само тренировка. И двата вида имат сходни социални структури, местообитания и външен вид, но тренировката също е много по-малко цветна от живия си брат.



Мандрилът е част от семействотоCercopithecidae, който включва целия Стар свят маймуни . Както подсказва името, маймуните от Стария свят живеят изключително в Африка и Азия . Това ги отличава от маймуните от Новия свят, които живеят в Америка. Физическите разлики между тях са едва забележими, но маймуните от Стария свят им липсват опашка и имат по-изпъкнал нос.

Външен вид на мандрил

Уникален на външен вид, мандрилът се отличава с много дълга муцуна, изпъкнала чело и къса, почти несъществуваща опашка. Това се допълва от елегантно палто от тъмно зелена и сива козина с кичури бяла коса на корема и дълга, жълта брада. В комбинация с дългите си мускулести крайници, компактното тяло и увеличената глава, мандрилът изглежда малко необичаен за човешкото око, сякаш е съставен от различни части. Но видът всъщност е доста сръчен и пъргав с голям набор от движения и пози. Въпреки че обикновено ходи на четири крака, мандрилът може да седне или да легне върху доста дебелия си заден край. Също така има противоположни палци и големи пръсти за хващане на предмети и катерене по дървета. Животното прекарва част от живота си над земята, скачайки от клон на клон.

Най-разпознаваемият аспект на външния вид на мандрилата е екзотичната маркировка на определени части на тялото, включително яркочервените хребети на носа и устата, светлосините бузи и цветния заден край. Тези маркировки всъщност изпълняват важна социална функция. Когато бъдат разярени или усъвършенствани, някои от цветовете на тялото ще станат по-интензивни. Показването на крупата може също да демонстрира подчинение или наличност на женски чифтосване.



В чист размер мандрилата е може би най-голямата от маймуните от Стария свят. Мъжът от вида може да тежи около 70 паунда и вероятно повече от 100 паунда, докато достига височина над 30 инча. Размерът на мандрилата е почти същият като на голямо куче. Женската обаче е значително по-малка от мъжката; тежи само около 30 килограма. Тази изключителна разлика между размера на мандрила при половете е една от най-големите сред приматите. Друго важно полово разграничение е, че мъжете са склонни да спортуват с по-ярки цветове. Това има важни последици за поведението на чифтосване на вида, тъй като по-ярките цветове могат да означават господство.

Зъби на мандрил

Масивните кучешки зъби обикновено са скрити от погледа, но когато мандрилът отвори устата си, те стават много очевидни.

Поведение на мандрил

Оцветяването е само един аспект от обширния набор от комуникационни стратегии на мандрила. Визуалните сигнали, стойката на тялото, маркерите за аромати и вокализациите се използват за предаване на всякаква информация за чифтосване, игривост, предупреждения и друго поведение. Например излагането на зъби е един от най-често срещаните сигнали. Това всъщност е знак за дружелюбност и радост, а не за агресивно действие. Ако мандрилът наистина се разгневи, тогава той видимо ще плесне земята с ръце и ще се взира с напрежение в целта си. Грумингът е друго често срещано поведение, което помага за укрепване на връзките между членовете на групата. Те също така ще използват различни гласови звуци като рохтене и вой, за да предадат настроението си, особено ако загубят визуален контакт помежду си. А наличието на ароматна жлеза на гърдите им позволява да сигнализират за присъствието си, като трият различни химикали върху предмети.

Тъй като социалните отношения са толкова важен аспект от тяхното поведение, дорниците търсят безопасност в голям брой. Една група, известна като отряд или орда, може да се състои от около 50 членове, въпреки че някои групи могат да се обединят за кратки периоди от време. Най-голямата регистрирана някога група е около 1200. Ордата има отделна социална йерархия, в която всеки член има място. На върха на йерархията е един доминиращ мъж, който има изключителни права за разплод и отговорността да защитава групата от външни заплахи. Здравето и стабилността на цялата орда често могат да зависят от действията на лидера.

Мъжките и женските дорници показват много различни взаимоотношения в групата и в нея. Мъжете са склонни да се отдалечават от групата след достигане на пълна зрялост и понякога ще образуват изцяло мъжки ергенски групи. Женските остават в същата група на своето раждане, което често им позволява да формират силни връзки през целия живот помежду си.

Интелигентността на мандрил не е толкова добре проучена от учените, колкото горили и шимпанзета , но наблюденията в плен и в дивата природа са документирали множество различни употреби на инструменти, както за лов на храна, така и за поддържане. Проучванията също така показват, че те могат да показват прилична дългосрочна памет, разпознаване на лица и решаване на проблеми.

Mandrill Местообитание

Мандрилите живеят предимно в горите на Западна Африка, често в съседство с реки, влажни зони , или савани. Основният ареал на животното е разположен в страните от Конго , Габон , Камерун , и Екваториална Гвинея . Макар и основно адаптиран за сухоземен начин на живот, този вид всъщност се събира през нощта по дърветата за безопасност и комфорт. Те са склонни да превключват между различни дървета всяка вечер в рамките на техния обхват.

Mandrill Население

Според Червения списък на IUCN, който класифицира природозащитния статус на много видове, в момента има дорници уязвим до изчезване. Точният брой на населението е неизвестен, но унищожаването на местообитанията от селското стопанство, промишлеността и населените места изглежда е водещата причина за техния бавен спад. Месото от мандрил или ловът на диви животни за храна все още е постоянна практика и в Африка на 21-ви век. За да се предотврати тяхното изчезване, усилията за опазване са съсредоточени върху институцията за борба с бракониерството и мерките за наблюдение, за да се предотврати прекомерен лов. Природозащитниците също трябва да работят с местните власти, за да спрат намаляването на естествените местообитания. Мандрилите все още не се нуждаят от спешни мерки, за да оцелеят, но тенденцията към намаляване на броя е тревожна.

Mandrill Diet

Мандрилите са експертни фуражи, които ловуват както растения, така и малки животни като гъби, корени, семена, плодове, насекоми , червеи, земноводни, гущери , змии , охлюви , яйца и малки бозайници. Диетата им е наистина плодородна и може да включва до сто различни вида. Половете мандрили преследват различни ловни стратегии. Възрастните мъже са склонни да се хранят на земята, докато жените и децата са склонни да се хранят по дърветата. Мандрилите играят важна екологична роля, като спомагат за разпръскването на семената около местната горска среда.

Mandrill хищници и заплахи

Поради големия си размер, дорниците имат малко естествени хищници в природата, с изключение на леопарди и, разбира се, хората, които традиционно са ги ловили за храна. Мандрилите могат да бъдат убити при случаен контакт с отровни змии също. Размерът на групата сам по себе си осигурява достатъчно защита срещу опасност, но ако човек е в ъгъла, тогава големите кучешки зъби също осигуряват подходяща защита. Напоследък загубата на местообитания е друга значителна опасност за тяхното по-нататъшно съществуване.

Възпроизвеждане на мандрил, бебета и продължителност на живота

Мандрилите формират общество от тип харем, в което един мъж има изключителни права на чифтосване с група жени. В интересен обрат женските всъщност избират с кои мъжки ще се размножават. Една от теориите е, че женските подбират мъжките с най-ярки цветове, защото интензивността на цветовете е пряко отражение на нивото на тестостерон на мъжа, което обозначава неговото здраве и физическа жизнеспособност. Това е пример за сексуален подбор, при който един пол развива преувеличени характеристики, за да предаде информация и да помогне на противоположния пол да избере подходящ партньор. Друга възможност е мъжката окраска да стане по-ярка само след като бъде избрана от женските. Така или иначе, мъжката агресия се случва и понякога се превръща в смъртоносна, но не е толкова изразена, колкото бихте очаквали.

Времето на размножителния сезон варира в зависимост от предлагането на храни, но има тенденция да се случва на всеки две години между месеците юли и октомври. Женската ще носи малките около шест месеца до около януари до март, преди да роди най-накрая. Едновременно се произвежда само една мандрина, докато близнаци са наблюдавани само в плен. През първите два месеца от живота си младата мандрила има черно палто и розова кожа, което ще се превърне в редовното си палто през следващите месеци и години. Майката осигурява по-голямата част от защитата, храненето и поддържането, докато бащата допринася много малко пряко, но може да помогне косвено, като защитава групата.

След постигане на независимост младата мандрила трябва сама да намери храна и да си проправи път през редиците на груповата йерархия. Женската мандрила ще достигне полова зрялост след минимум четири години. От друга страна, на мъжете са необходими цели девет години, за да достигнат полова зрялост. Мандрилите обикновено живеят повече от 20 години в дивата природа. Най-високата продължителност на живота, регистрирана някога, е била 46 години в плен.

Мандрили в зоопарка

Мандрилите са редовно приспособление в Зоопарк в Сан Диего . Първата двойка дорници, Питър и Сузи, пристигат през 1923 г., но никога не се възпроизвеждат помежду си. По-късно зоологическата градина създава развъдна програма и оттогава поддържа постоянство на дорници, дори приветства ново дете през 2016 г. Мандрилите също са редовна гледка в Денвър зоопарк , Зоопарк в Сан Франциско , и Зоопарк и аквариум в Колумб .

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Интересни Статии