Мангуста

Научна класификация на мангуста

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Херпестиди
Род
Херпес
Научно наименование
Helogale Parvula

Статус на опазване на мангуста:

Застрашен

Местоположение на мангуста:

Африка
Азия

Факти за мангуста

Основна плячка
Плъхове, яйца, насекоми
Среда на живот
Открити гори и тревни равнини
Хищници
Ястреби, змии, чакал
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
4
начин на живот
  • Банда
Любима храна
Плъхове
Тип
Бозайник
Лозунг
Размери в размер от само 1 до 3 фута!

Физически характеристики на мангуста

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
20 mph
Продължителност на живота
10-15 години
Тегло
0,3-4 кг (0,7-8,8 фунта)

Бърз и пъргав, мангуста е вещ ловец, който ще се храни с почти всичко, което успее да хване.



Мангуста е малко, лъскаво същество (подобно на външен вид на невестулка ), който обикаля горите и равнините на Азия и Африка. Поради доста смелия си нрав, мангуста е обект на човешки митове и истории в продължение на хиляди години. Животът на мангуста обаче е далеч по-сложен и интересен, отколкото предполагат тези митове.



Факти за мангуста

  • Мангуста е може би най-известен със забележителната си способност да убива змии , като кобрата. Учените смятат, че са елиминирали протеин, който осигурява известна степен на защита срещу змийска отрова. Те обаче не са напълно имунизирани от многократни ухапвания от змии.
  • Древните египтяни понякога слагали мумифицирани мангусти в гробници със собствениците си, тъй като те били обикновен домашен любимец.
  • Индийска сива мангуста, наречена Рики-Тики-Тави, беше увековечена в Rudyard Kipling’sКнигата за джунглата.
  • Мангустите имат зеници с хоризонтална форма, подобни на овцете и конете, за да избегнат хищници.
  • На много места мангустите се разглеждат като инвазивни видове, тъй като представляват заплаха за местните птици, включително защитени и застрашен видове.

Научно наименование на мангуста

Мангуста е разговорният или общ термин за група от подобни видове, които принадлежат изключително към семейство Herpestidae. Научното наименование произлиза от гръцка дума за животно, което ходи или пълзи на четирите крака. Мангустите заемат същия ред - Carnivora - както и котки , мечки , кучета , уплътнения , и миещи мечки . Те са най-тясно свързани с виверидите като цибети , генети и линсанги. Те са малко по-отдалечени от хиена . Мангуста е пример за фелиформа, или a котка -подобно на месоядно.

Смята се, че в някакъв момент в началото на своята еволюция тези животни се разделят на две различни подсемейства: Herpestinae и Mungotinae. Трето подсемейство, наречено Galidiinae, някога е било класифицирано с другите две. Ендемичен за Мадагаскар, Galidiinae понякога е бил известен като мадагаскарската мангуста заради подобния си външен вид. Сега обаче това подсемейство е класифицирано в семейство Eupleridae вместо Herpestidae.

Все още живеят около 34 вида мангуста. Това включва 23 вида Herpestinae и 11 вида Mungotinae. Няколко изчезнали вида са известни и от изкопаемите сведения. Видовете мангусти са неравномерно разпределени в цялото семейство. Някои родове имат само един вид в себе си. Родът Herpestes обаче има приблизително 10 живи вида, включително добре познатите индийски сиви -, египетските - и мангусти, които ядат раци.

Външен вид на мангуста

Тези животни обикновено са стройни същества с удължено тяло, къси крака, тънка муцуна и малки заоблени уши. Цветът на козината е почти винаги кафяв, сив или дори жълт, понякога осеян с маркировки или ивици. Опашката може също да има уникален пръстен или цвят на нея. Поради появата му някои хора ги бъркат с a невестулка , въпреки че традиционният им диапазон рядко се припокрива.

Мангуста варира по размер от един вид на друг. Тялото на това животно може да варира от седем инча средно за умаленото джудже мангуста до 25 инча средно за масивната египетска мангуста, докато опашката добавя още шест до 21 инча. Това прави типичното животно с размерите на къща котка . Най-големите видове също могат да тежат до 11 килограма, когато са напълно отгледани.



мангуста - Herpestidae - вид мангуста в мръсотията

Поведение на мангуста

Миризмата е важна част от комуникацията с мангуста. Това се улеснява от наличието на големи ароматни жлези близо до ануса, които те използват, за да сигнализират за партньори и да маркират своята територия. Всъщност ароматната жлеза е основната характеристика, която разделя тези животни от цибетите, генетите и линсангите. Мангустите (правилното множествено число на мангуста) също разчитат на вокализации, за да сигнализират за заплахи, да започнат ухажване и да предадат друга критична информация на други членове. Те имат впечатляваща гама от звуци за комуникация помежду си, включително плач, ръмжене и кикотене. Всеки звук е придружен от различен набор от поведение.

Семейство Herpestidae като цяло показва широк спектър от социални структури и поведение. Докато някои видове процъфтяват в уединение или малки клъстери, други видове живеят в колонии до 50 индивида. Всеизвестното сурикат например (което стана известно от телевизионно предаване) живее в големи кооперативни групи с ясно изразена социална йерархия. Понякога хората са отговорни за специализирани задачи като охрана, лов и закрила на детето. Колонията живее или умира въз основа на действията на всеки отделен член.

Конкретната социална подредба на даден вид може да бъде свързана с неговия физически размер и вид животно. По-големият и по-физически плашещ египетски мангуст е самотен ловец, докато по-малкият джудже е по-социално същество, което отблъсква хищниците, като се групира в големи групи. Сам човек е уязвим. Но дори по-малки животни могат да бъдат трудни за убиване, когато са част от глутница.

Малкият размер на мангуста крие доста смелото си разположение. Съществото е в състояние да се задържи срещу опасни хищници, много по-големи или по-агресивни от себе си. Възможността да убивате змии (дори отровни видове!) Е само един пример. Тези животни също могат понякога да избягват или да се забавляват със смъртоносни хищници с впечатляващата си скорост и пъргавина. Някои видове могат да се движат средно с 20 mph.

Тези животни са най-активни през деня, докато ловуват и общуват. Те са склонни да нощуват в заспалите си бърлоги. Мангустите могат да бъдат доста интелигентни и игриви, особено в социалните среди.

Местообитание на мангуста

Мангуста е животно от стария свят, което процъфтява до голяма степен в горещи или тропически райони. Най-големите популации могат да бъдат намерени в Субсахарска и Източна Африка, включително повечето видове Mungotinae и някои видове Herpestinae. Те също са доста често срещани в дълъг участък от територия в Южна Азия, от Китай до Близкия изток. Други често срещани места включват южна Иберия, Индонезия и Борнео.

Това са до голяма степен сухоземни бозайници, които бродят по земята. Те живеят в различни климатични условия и местообитания, включително тропически гори, пустини, савани и пасища. Има обаче няколко забележителни изключения. Някои видове като мангустата, която яде раци, са полуводни и прекарват голяма част от живота си във и около водата. Те са доста умели в плуването с мрежи между цифрите си. Други видове обитават дърветата, движейки се без усилие между клоните. Наземните мангусти, от друга страна, се забиват в земята с големите си неприбиращи се нокти. Те прекарват голяма част от времето си в сложната система от тунели, които са създали.

Диета с мангуста

Тези животни са опортюнистични хищници, които ще се хранят с огромно разнообразие от различни храни, независимо дали са живи или мъртви. Те могат да включват влечуги, малки птици и бозайници, земноводни, насекоми , червеи и раци . Някои видове обаче ще допълнят диетата си с плодове, зеленчуци, корени, ядки и семена. Ако се появи възможност, животното ще открадне или ще се храни с убийството на друго същество.

Умно животно, мангустите са се научили на способността да разбиват черупки, ядки или яйца срещу камъни, за да ги напукат. Той може да удари обекта директно върху твърда повърхност или да го хвърли от разстояние. Тази тактика се предава от едно поколение на друго, което може да представлява форма на трансмисивна култура.

Разнообразното небце на мангуста обаче може да представлява проблем за други видове и в някои райони те се считат за инвазивни видове.



Мангусти хищници и заплахи

Мангустата има само няколко естествени хищници в дивата природа като ястреби и големи котки . По-големите мангусти могат да отблъснат хищниците чрез големи физически размери, но по-специално по-малките видове са уязвими на хищничеството от големи месоядни животни. Мангуста също понякога е застрашен от отровни змии , но благодарение на своята ловкост и бързина, мангуста е повече от мач за страховитото влечуго. Неговата приспособимост му позволява да процъфтява в много различни географски региони около Азия и Африка. В момента обаче някои видове мангусти намаляват поради загуба на местообитания от посегателствата на хората. Те се нуждаят от достатъчно място за дупки и социални уговорки.

През 19-ти и 20-ти век човешките заселници са въвели мангусти по целия свят - особено на няколко океански острова като Хаваите - за да помогнат за борба с вредителите по плантациите и фермите. Въпреки че мангустите рядко успяват да се справят с тази задача, тя е имала неволните последици от това, че голяма част от местната дива природа - включително много уникални видове птици - е била на ръба на изчезването. Поради тази причина мангустите се считат за един от най-добрите инвазивни видове в света и са положени някои усилия за избиване или ограничаване на популациите на мангуста в неместните райони.

Размножаване на мангуста, бебета и продължителност на живота

Размножаването на мангуста варира значително в различните видове, тъй като често е отражение на тяхната социална структура. Самотните мангусти се срещат само на редовни интервали, за да се размножават, обикновено веднъж годишно. Един или двамата родители могат да отглеждат малките малки. Големите колонии, от друга страна, са склонни да имат доминиращ член на глутницата с почти изключителни права за размножаване на няколко жени - или понякога има една доминираща двойка мъже и жени.

След като чифтосването приключи, женската ще роди няколко месеца след зачеването. Тя може да роди едно котило между едно и шест малки едновременно. Мангустите обикновено растат сравнително бързо. След като бъдат отбити, малките ще останат зависими от родителите за още няколко месеца. Може да отнеме между шест месеца и две години, докато кученцето стане напълно зряло.

Сред по-социалните видове мангуста, малките се въвеждат в колонията от ранна възраст. Когато търсят храна, няколко члена ще останат, за да защитят младите. В някои колонии кученцето ще избере конкретен възрастен, за да осигури редовно препитание и внимание. Хората могат дори да създадат връзки за цял живот със семейството и / или съучастниците в колонията или глутницата.

Продължителността на живота зависи до голяма степен от вида, но типичният мангуст може да живее около 10 години в дивата природа и може би два пъти повече от този в плен.

Население на мангуста

Въпреки че е трудно да се изчисли точен брой популации, много видове мангусти по целия свят изглежда са в стабилно здраве. Индийската сива мангуста е може би най-разпространеният вид. Обикновено се среща в целия индийски субконтинент и южен Иран в един непрекъснат диапазон.

Според Международен съюз за опазване на природата (IUCN) Червеният списък на застрашените видове, либерийската мангуста е единственият вид, който се класира за уязвим статус, докато няколко други вида мангуста са близо до заплаха . Мадагасканският мангуст обаче, макар и да не е истински мангуст, е застрашен в местното си местообитание, тъй като няколко вида са изпаднали в застрашен статус. Загубата на местообитания ще трябва да бъде спряна или обърната, за да се възстановят отново някои видове до предишните си нива.

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Интересни Статии