Маймуна



Научна класификация на маймуните

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Cebidae
Научно наименование
Macaca Fascicularis

Статус на опазване на маймуните:

Най-малкото притеснение

Местоположение на маймуната:

Африка
Азия
Централна Америка
Океания
Южна Америка

Маймунски факти

Основна плячка
Плодове, семена, насекоми
Среда на живот
Тропически гори, пасища и планински равнини
Хищници
Птици, змии, диви котки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Известни са около 260 вида!

Физически характеристики на маймуната

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Жълто
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
35 mph
Продължителност на живота
10-30 години
Тегло
0,1-30 кг (0,22-60 лири)

Маймуните обхващат широк спектър от видове в голяма част от тропическия свят. Въпреки своето сурово разнообразие, повечето от тях са изправени пред заплахи от човешкото развитие, залавянето и лова. Въпреки че всички маймуни имат много подобни характеристики и тясна връзка с хората, една ранна еволюционна промяна създаде две основни групи днес: „стари“ и „нови“ маймуни в света. Въпреки че не ходят на два крака, маймуните са тясно свързани с хората - само големите маймуни, като шимпанзетата, са по-близки.



4 Топ факти за маймуната

  • Маймуни в риск: от над 250 вида само един вид маймуни е включен в списъка като „най-малко притеснителен“ за изчезване!
  • Родено дърво: някои маймуни могат да се люлеят през клони бързо като състезателен кон!
  • Излизане: За разлика от братовчедите си, маймуните, маймуните често имат дълги опашки - но само нови световни маймуни могат да ги използват, за да висят!
  • Джобни: най-малката маймуна в света, пигмейският мармозет, е дълга по-малко от шест инча и тежи по-малко от пакет игрални карти!

Маймунски научно име

Маймуните попадат под две научни имена:catarrhini simiiformesиsimiiformes platyrrhini. Simiiformes, от което произлиза думата „simian“, идва от латинското „simia“ за маймуна или маймуна. Catarrhini идва от латински за 'кука нос', вероятно препратка към по-близките, насочени надолу ноздри на тези маймуни. Това е в контраст с Platyrrhini, което идва от латинската дума за „широко нос“ препратка към по-сплесканите ноздри на този клас маймуни. Прочетете повече за различни видове маймуни тук:



Външен вид и поведение на маймуната

Маймуните са нещо като братовчед на маймуните. Големите маймуни - включително шимпанзетата, горилите и орангутаните - имат по-голям мозък и без опашки. Съществуват над 250 вида маймуни, включително макаци, тамаринд и мармозети. Маймуните се предлагат в широка гама от размери, цветове и поведение. Те варират от пигмей мармозет, който е висок по-малко от шест инча и тежи около колкото тесте игрални карти, до цветно носа мандрила, който може да тежи над 100 килограма и да достигне над три фута дължина.

Като цяло маймуните попадат в две широки категории на външен вид. Маймуни от Стария свят, илиcatarrhini simiiformes, имат предимно по-носове, подобни на хората. На практика всички катарини имат опашки, макар че нито един от тях не е склонен, което означава, че не може да ги използва, за да грабне обекти като клони на дървета. The бабуин е пример за група маймуни от стария свят, с дълги муцуни и сива, кафява или кафява козина, която става дълга около гърдите и главата. Опашката на павиана е дълга приблизително пет инча.

Simiiformes platyrrhini, междувременно, имат по-плоски носове с ноздри, които са обърнати повече в страни. Те са и единствените видове маймуни, които се отличават с опашки, което означава, че могат да използват опашките си, за да хващат предмети и да висят на дървета. Един често срещан пример за платирина е паяк маймуна, който има розово лице, което се набожда от забележимо дълга черна козина.

Много маймуни избягват да пътуват по земята, движейки се по начин, който учените наричат ​​„брахиране“. Брахиацията означава да се движите, като се люлеете от един клон на друг. Много маймуни, като маймуната паяк, са приспособили дълги ръце спрямо тялото си за тази цел. Това, в допълнение към опашната им опашка, им позволява да стигнат далеч до следващия клон. Брахирането също не е бавно - някои гибони могат да се движат през клоните толкова бързо, колкото 34 мили в час, със същата скорост като състезателен кон.

Местообитание на маймуни

Маймуните се срещат по целия свят, най-вече в тропическите райони. Катарините се срещат в Африка и Азия, докато платирините най-често наричат ​​Централна и Южна Америка дом. Повечето маймуни живеят в тропическите райони, особено в горите. Маймуните обаче се различават в различните среди, в които процъфтяват. Бабуините, например, живеят на места, които са по-сухи или сухи в южните страни на Африка, където също може да се охлади. Японският макак, покрита с гъста бяла коса, е една от най-северните оцелели маймуни, живееща там, където може да има сняг в продължение на месеци в части от Северна Япония. Някои от тях го правят, като се отпускат в горещи планински извори. Междувременно, златоглав лъв тамарин живее в нисък район на Бразилия, където има много дъжд и средната температура е над 80 градуса по Фаренхайт. Лъвовият тамарин също прекарва живота си сред дърветата, по-точно на разстояние от 10 до 30 фута от земята, докато бабуинът обикновено отива само на високи места, като скали, за да спи и да се измъкне от хищниците.



Маймунска диета

Повечето маймуни са всеядни, което означава, че ядат комбинация от месо и растения. Поради техния размер, повечето маймуни получават своето „месо“ от насекоми или личинки. По-големите маймуни също ще ядат по-голяма плячка, като например гущери, или ще крадат птичи яйца. Плодовете, ядките и семената също формират голяма част от диетата на повечето маймуни.

Количеството месо или растения, изядени от маймуна, зависи от околната среда, както и от времето на годината. Маймуните могат да пируват с личинки по време на размножаването на тези насекоми или да ядат много плодове, докато са узрели, след което да прибягват до по-надеждна храна през останалата част от годината. Маймуната катерица, например, получава три четвърти от храненето си от насекоми, но предимно ще яде растения и плодове, особено от палмите на Attalea maripa, по време на дъждовния сезон.

Маймунски хищници и заплахи

Маймуните по целия свят са изправени пред опасности както от други животни, така и от хората. Особено в Африка по-големите хищници като лъвовете ще се опитват да ловуват маймуни. Най-голямата заплаха за повечето маймуни обаче идва от хората.

Хората заплашват маймуни чрез лов и развитие. Фермерите и дърводобивите могат да увредят вид екосистема на маймуни, дори когато хората разчистват малка площ. Разчистването на дървета за посеви или дървен материал може да наруши начините, по които маймуната търси храна например. Освен това някои региони позволяват на маймуните да бъдат ловен за храна или заловен за продажба като домашни любимци.

Размножаване на маймуни, бебета и продължителност на живота

Подобно на хората, маймуните раждат живо едно или две бебета наведнъж и живеят дълъг живот в сравнение с други бозайници. Въпреки че по-малките маймуни могат да имат продължителност на живота по-скоро като домашен любимец Средно 15 години, за много тамаринди - по-големите маймуни могат да живеят до 35 години в дивата природа. Маймуните живеят още по-дълго в плен, включително и един борнеански гибон, който е достигнал до 60 години.

Като цяло маймуните растат до зрялост с няколко години. Подобно на хората, може да отнеме около година, докато плодородна женска се чифтосва и ражда живо маймуна. Тези срокове обикновено са по-кратки за по-малки маймуни с по-голям размер на гризачи. Подобно на хората, маймуните често имат почти месечен цикъл, в който могат да забременеят. Въпреки това, повечето видове маймуни имат период на чифтосване, който се върти около наличието на храна.

Повечето видове маймуни ще раждат ново бебе приблизително веднъж годишно. Майките маймуни обикновено кърмят и се грижат за новородена маймуна поне няколко месеца, докато бебето маймуна стане по-независимо. През това време бебето маймуна може да се придържа изключително към майката, предотвратявайки майката да има друго бебе.

Много видове маймуни образуват семейни групи с много възрастни женски и „алфа“ мъжки, с който повечето от женските се чифтосват. Мъжете, които не са алфа родени в тези групи, може да се отделят от групата в зряла възраст, за да създадат своя собствена семейна група. Тъй като алфа мъжкият остарява или умира, друг мъж може да поеме ролята на алфа.



Население на маймуни

Броят на маймуните по света варира драстично по видове. Някои от тях са сравнително много - като борбонският гибон, който има стотици хиляди по целия свят - докато хайнанският черен гребен е една от най-редките маймуни, с по-малко от 30 живи в света. Независимо от популациите, почти всяка маймуна в света намалява и е класифицирана като „застрашена“ от природозащитни групи. По-конкретно, черният гребенест гибон е включен в списъка като „критично застрашен“ от Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Други маймуни, критично застрашени от IUCN, включват сивоглав лемур, на рус капуцин, на Мианмарска маймуна, и саравак сурили.

Няколко вида маймуни се определят като само „уязвими“, категория, която е по-добра от „застрашена“ според рейтинга на IUCN. Уязвимите маймуни включват чернокоронен джудже мармозет и Остров Натуна сурили.

Геладата, вид павиан, открит в Етиопия, е една от единствените маймуни, които печелят Класиране на IUCN „Най-малка грижа“.

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Интересни Статии