Мурхен



Научна класификация на Moorhen

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Gruiformes
Семейство
Rallidae
Род
Gallinula
Научно наименование
Gallinula

Статус на опазване на Moorhen:

Най-малкото притеснение

Moorhen Местоположение:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания
Южна Америка

Мурхен Факти

Основна плячка
Насекоми, гризачи, горски плодове
Отличителна черта
Малка заоблена глава и заострен клюн
Размах на крилата
50 см - 80 см (20 инча - 31 инча)
Среда на живот
Блата, влажни зони и езера
Хищници
Лисици, кучета, миещи мечки
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Насекоми
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
7
Лозунг
Храни се с водни насекоми и водни паяци!

Moorhen Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
22 mph
Продължителност на живота
1 - 3 години
Тегло
70g - 400g (2.5oz - 14oz)
Дължина
25 см - 38 см (10 инча - 15 инча)

Мурхените могат да се разхождат върху водни растения в езера и езера.




Обикновеният моурхен, наричан още обикновен жлъчен, се среща по целия свят, почти на всяко място, с изключение на полярните райони и тропическите джунгли. Тези птици са черни с характерни жълти крака и червен клюн с щит, който се простира от клюновете им нагоре между очите им и върху челата им. За разлика от повечето водни птици, мавританите нямат стъпала, които да им помагат да плуват. Те ще съскат, ако се чувстват застрашени, но в противен случай имат отличително, горчиво звучащо обаждане, което използват, за да комуникират помежду си. Мурхените са членове на релсовото семейство, което включва много различни видове блатни птици.

5 Moorhen факти

• Мурхените често гнездят на места, които хората често посещават, като паркове.

• Непълнолетните мургени нямат яркочервените щитове по лицата си.

• Мурхените могат да летят, но не са много добри в това и ще изминават само кратки разстояния по всяко време.

• Мурханите ще ядат яйца на други птици, ако успеят да стигнат до тях.

• Младите мурхени от предишни люпила често помагат да се грижат за новите бебета на родителите си.

Научно име Moorhen

Научното наименование на обикновения мохен е Gallinula chloropus. Това име идва от латинската дума Gallinula, което означава малко пиле или кокошка, и гръцката дума chloropus, което означава зелено или жълто (khloros) крак (pous).

Съществуват множество мръсни подвидове. Тъй като те могат да бъдат трудни за идентифициране въз основа на често фините физически различия, те обикновено се описват от това къде могат да бъдат намерени.



  • Eurasian Moorhen, G. C. Chloropus, открит в Северозападна Европа до Северна Африка и Централен Сибир, също във влажните райони на Южна Азия, Япония и Централна Малайзия, Шри Ланка, Канарските острови, Азорските острови, Мадейра и островите Кабо Верде.
  • Северноамерикански Moorhen, G. C. Cachinnans, открит в Югоизточна Канада на юг в САЩ, но не и в района на Големите равнини, също в Западна Панама, Галапагос и Бермудските острови.
  • Южноамерикански Moorhen, G. C. Galeata, намерен в Гвианите, Тринидад и части от Бразилия, Аржентина и Уругвай.
  • Индо-тихоокеански Moorhen G. C. Orientalis, намерен в Андаманските острови, Сейшелските острови, Южна Малайзия, Индонезия, Филипините и Палау.
  • Barbados Moorhen, G. C. Barbadensis, открит само в Барбадос.
  • African Moorhen, G. C. Meridionalis, намерен в Субсахарска Африка.
  • Madagascan Moorhen, G. C. Pyrrhorrhoa, намерен на островите Мадагаскар, Реюнион и Мавриций.
  • Andean Moorhen, G. C. Garmani, намерен в Андите от Перу до Северозападна Аржентина.
  • Hawaiian Moorhen, G. C. Sandvicensis, открит само на Хаваите.
  • Antillean Moorhen, G. C. Cerceris, намерен в Антилите (не в Тринидад или Барбадос) и Южна Флорида.
  • Subandean Moorhen, G. C. Pauxilla, намерен в Източна Панама до Северозападно Перу.
  • Мариана Мурхен, Г. С. Гуами, намерена в Северните Мариански острови.

Moorhen Външен вид и поведение

Мурхенът е предимно въгленно сив до черен, но перата на крилата му обикновено имат кафеникав вид. По задните ръбове на всяко крило има лента от бяло и може да има малки бели петна към задната му част. Възрастните птици имат яркочервен клюн, който се простира нагоре между очите му, за да създаде щит. Върхът на клюна е жълт. Краката му са предимно ярко жълти и има дълги, заострени пръсти без ленти.

Тази птица расте с дължина от 25 до 38 см (10 до 15 инча) и тежи от 70 до 400 г (2,5 унции до 14 унции), приблизително със същото тегло като кутията супа. Мурхените имат размах на крилата от 20 до 31 инча (50 до 80 см), малко повече от височината на две игли за боулинг, подредени една върху друга. Те са приблизително със същия размер като врана. Известно е, че летят до 35 км / ч, но не могат да поддържат тази скорост много дълго.

Мурхените живеят в групи, наречени ята, през повечето време. Въпреки че тези стада могат да бъдат големи, мавританите често живеят в малки групи от само няколко птици. По време на размножителния период те живеят около други от своя вид, но ще се отделят донякъде от останалите, за да претендират за гнездова територия.



Въпреки че могат лесно да бъдат забелязани, когато плуват, маурените са склонни да бъдат доста срамежливи и ще избягват хората, когато могат. Те не са агресивни, освен по време на размножителния период и след това ще се скарат помежду си над гнездата, както и яростно защитавайки своите бебета. Те избягват контакт с хора, когато е възможно.

Мурхен стои във водата

Мурхен Хабитат

Мурхените могат да бъдат намерени в повечето части на света, с изключение на джунглите и полярните райони. Те трябва да имат вода, така че те се намират само в райони с достатъчно вода, за да оцелеят мавританите. Обикновено се нуждаят от вода, която е достатъчно дълбока, за да могат да плуват, което също им осигурява място за гнездене и начин да избягат от враговете си.

В по-студените райони мургените ще мигрират в по-умерените райони преди размножителния сезон. Те обикновено могат да бъдат намерени или да плуват смело в открити води, или да се крият в плевелите на ръба на езера и потоци. Те изграждат гнездата си по ръбовете на водата, в гъста растителност, която им предлага добър подслон.

Moorhen Diet

Мурхените са всеядни и ядат редица растителни и животински вещества. Те ядат много различни малки водни същества, като охлюви, малки жаби и риби, както и сухоземни животни, включително гризачи и гущери. Те също ядат насекоми и червеи и е известно, че ядат яйцата на други птици. В допълнение, мурхените ядат много от растенията, които растат във или близо до водата, включително плодове, плодове и семена.

Moorhen хищници и заплахи

Муранът е изправен пред много екологични предизвикателства, предизвикани от хората, включително замърсяване и загуба на местообитания. Въпреки това, обикновеният мохен се е доказал като силно приспособим и продължава да процъфтява в много различни среди, дори паркове и други места, посещавани от хора. Тази птица е посочена като най-малко загриженост по Международен съюз за опазване на природата (IUCN), което означава, че те съществуват в достатъчен брой, за да поддържат своето население и не са изправени пред значителни екологични заплахи.

Не всички видове мурхени обаче процъфтяват. Статусът на хавайския моурх е несигурен поради това, че е жертва на мангуста . Друг вид, който предизвиква загриженост, е Марианският мурген. Той е включен в списъка на застрашените от IUCN, както и от други природозащитни организации, поради загуба на местообитание. Разглежда се и индо-тихоокеанският моурхен застрашен , най-вероятно защото местните хора ловете тази птица за храна.

На повечето места мохърът е популярна плячка за различни хищници. Някои от животните, които плячкат на мургени, са лисици , койоти , миещи мечки , динго , и кучета .

Размножаване на Moorhen, бебета и продължителност на живота

През пролетта, някъде от средата на март до средата на май, в зависимост от климата, мурхените започват да се размножават. По това време мъжки мохър ще плува към женската с клюн, потопен във водата. Ако тя го приеме, те ще продължат да си гризат перата, преди да работят заедно, за да изградят голямо гнездо на скрито място в плевелите или четката. И двамата ще защитават яростно гнездото от всякакви заплахи, включително други птици, които може да искат да откраднат мястото им.

Женската обикновено снася седем или осем яйца, а мъжът и женската редуват инкубацията на яйцата, докато се излюпят, което отнема около три седмици. Когато бебетата се излюпят, и двамата родители споделят задачата да се грижат за тях, като се редуват да се хранят и да ги защитават. Бебетата отнемат около 40 до 50 дни, за да излязат напълно и да могат да летят.

Ако бебетата са заплашени по някакъв начин, те могат да се придържат към тялото на един от родителите си за безопасност. След това възрастният ще отлети от района, където съществува заплахата, носейки бебетата на сигурно място.

Младите птици често остават известно време близо до родителите си, дори помагат да се грижат за следващата група бебета, след като се излюпят. След като птиците са полово зрели, обикновено до навършване на една година, те ще се сдвоят и ще създадат свои семейства.

Мурхените нямат много дълъг живот. Обикновено живеят между една и три години, но могат да живеят и по-дълго. Най-старият моурхен, който е записан, е бил част от проучване на оркестри в Луизиана през 1940 г. Известно е, че е бил почти на 10 години по времето, когато е бил заловен и групата му е била проверена.

Moorhen Население

Цялата популация на мургените е стабилна и се смята, че е в милиони. Като цяло мурхените процъфтяват и броят им е постоянен. Те са изброени като видове най-малко загриженост по IUCN . Това обаче не е вярно за всички подвидове мургени.

Някои от подвидовете, като хавайския моурхен, марианския моурхен и индо-тихоокеанския моурхен, са много по-малко. Всяка от тези по-малки групи птици съдържа не повече от няколкостотин индивида, въпреки усилията за тяхната защита. И трите вида са изброени като застрашени и тези видове може да не оцелеят, тъй като броят им е толкова малък.

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Интересни Статии