Лос

Научна класификация на Moose

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Cervidae
Род
Лос
Научно наименование
Лос лос

Статус на опазване на лос:

Най-малкото притеснение

Лос Местоположение:

Евразия
Европа
Северна Америка

Лос факти

Основна плячка
Трева, клонки, езерце
Среда на живот
Горски площи в близост до арктическата тундра
Хищници
Човек, Мечка, Вълци
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Подновява огромните си рога всяка година!

Физически характеристики на лосовете

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Така
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
20 mph
Продължителност на живота
10-16 години
Тегло
270-720 кг (600-1,580 фунта)

„Най-големият от всички видове елени.“




Лосовете са най-големите от видовете елени и най-високите бозайници в Северна Америка. Намерени в САЩ, Канада, Азия и Европа, напълно израсналите възрастни стоят на метър от земята до рамото. Те се разпознават по дълги лица, намордници, висящи над брадичките им, и клапан на кожата, люлеещ се под гърлото им. Мъжките лосове растат огромни рога с широчина до шест фута от единия до другия край.



5 невероятни факти за лосовете

  • Възрастен мъжки лос тежи между 1200 и 1800 паунда
  • Продължителността на живота на лоса в дивата природа е 15 до 20 години
  • Лосовете се хранят със суша и водни растения
  • Лосовите копита работят като снегоходки в суров зимен климат
  • Въпреки че изглежда непохватен, лосът може да пробяга до 35 мили в час

Moose научно име

Обикновено наричани лос в Америка и лосове в Европа и Азия, тези големи животни носят научното наименование „Alces alces“. Като бозайници, те принадлежат към реда Artiodactyla, семейство Cervidae и род Alces.

Общото наименование „лос“ става призната английска дума не по-късно от 1606 г. Този термин идва от алгонкианския език „mo-swa“ или „moosh“ с възможни влияния от множество други езици.

Външен вид и поведение на лосовете

Лосовете са много едри, здрави и силни. Те стоят от копито до рамото, високи като напълно пораснал мъж, на около шест фута. Костите им са големи, а телата мускулести. Женските са по-малки от мъжките, обикновено тежат от 800 до 1200 паунда като възрастни. Въпреки че могат да растат по-големи, мъжките възрастни варират средно от 1200 до 1600 паунда.

Тези животни живеят в стада по време на размножителния период в дивата природа, въпреки че обикновено изглеждат самотни или на разстояние от останалите членове на стадото. Всъщност те са най-уединените и асоциални животни в дивата природа, извън размножаването. По време на брачния сезон мъжките формират свои собствени стада от жени, наречени „харемски стада“. Мъжките се бият помежду си за правото да се чифтосват с харем.

Лосовата козина е със светлокафяв до тъмнокафяв цвят, лесно ги маскира в околностите им. Тази козина е дълга и дебела, като всяка коса е куха, за да подпомогне топлината. Краката им са дълги, като предната двойка е малко по-дълга от задната. Това кара лосовете да изглеждат претрупани и непохватни. Но по-дългите предни крака им помагат да се изкачат над горски отломки, като паднали дървета и клони.

Главата на лоса е дълга като кон , но се отличава с увеличен нос и горна устна. Ушите им са малки, както и опашката им. Добавянето към смешния им вид на лицето е гърбав външен вид, причинен от големи и силни раменни мускули. На гърлото на ръцете им хлабава кожа, наречена козина.

Големите, широки и плоски рога правят външния вид на лосовете още по-различен от останалите членове на семейство елени. Само мъжете имат тези рога, които се простират между четири и шест фута в пълен растеж. Тези рога започват да растат в края на пролетта или началото на лятото, първо покрити от размита кожа, наречена кадифе. В кадифето има малки кръвоносни съдове, които захранват хранителните вещества с рога, за да им помогнат да пораснат. Когато рогата спре да расте до края на лятото, тези кръвоносни съдове пресъхват и кадифето започва да се разпада. До началото на есента рогата на лосовете придобиват характерния вид на изсушена кост. Те тежат до 40 килограма и падат през зимата.

Лосът се храни през целия ден. Те са най-активни призори и здрач. Въпреки че не виждат много добре, те имат изключително обоняние. Тези големи бозайници също чуват добре. Те са силни плувци от няколко седмици след раждането и могат да достигнат скорост на плуване до шест мили в час. Лосът дори напълно се потопява и остава под вода до 30 секунди наведнъж.

Лосовете са нежни и спокойни сами по себе си в естественото си местообитание. Но ако се притесняват от други животни или хора, те стават агресивни. Тези бозайници са силно териториални и не се колебаят да нападат никого или нещо, което застрашава пространството им. Въпреки че изглеждат тромави и бавни, лосът лесно може да надбяга хората. В битка срещу един от най-големите им хищници, кафява мечка , лос води добър бой. Те дори понякога печелят. За да атакува хищник или човек, лосът многократно тропа с крака върху заплашителното същество и използва рогата си в защита.



Лосово местообитание

Лосовете живеят в по-студените северни райони на Северна Америка, Европа и Азия, където има годишна снежна покривка. Те не могат да живеят при температури над 80 градуса, тъй като не се потят. Храните, които ядат, създават много телесна топлина по време на храносмилането.

Регионите имат подвидове, всеки с уникални адаптации към средата си. Северноамериканският лос включва източния лос на Канада и североизточната част на САЩ; северозападният лос от централна Канада, Северна Дакота, Минесота и Мичиган; Аляски лос от северозападна Канада и щат Аляска; и лосовете Ширас от Скалистите планини на САЩ и Канада.

В Европа и Азия някои експерти по животни считат, че семейството на лосовете също съдържа няколко подвида. Тези неофициални подвидове включват европейски лос, сибирски якутски лос, западносибирски усурийски лос и източносибирски лос Колима.

Всеки подвид лос се различава според своята география, размер, характеристики на рога и козина. Размерите на тялото се различават поради локализираната диета и условията. Аляска и източен Сибир имат най-големия лос, като биковете тежат средно 1300 паунда и високи до седем фута в рамото. Уайоминг и Манджурия са дом на най-малкия лос с бикове с тегло само 770 паунда.

Лосова диета

Лосовете са тревопасни животни, които пасат от зори до здрач. Те изяждат до 70 килограма растителност на ден. Местообитанието им се състои от богата на растения среда с храсти, достъпни за хранене. Животните предпочитат храсти, нарушени от горски пожари, наводнения или лавини. През лятото лосовете също се хранят с водна растителност. Те гасят във вода, за да достигнат до тези растения и дори се гмуркат под водата, за да ги достигнат. Тези големи бозайници се радват на минерални близания.

През зимата можете да намерите лосове, които ядат ела, тис и други иглолистни дървета. За да преминат през тежките снежни одеяла за ядене, стадата лосове следват система от пътеки, които потъпкват. Тези пътеки образуват „лосов двор“.

Предпочитаните храни в диетата им включват кора, листа, клонки, борови шишарки, пъпки на дървета, храстови пъпки и водни лилии. Любими са върбата, трепетликата и балсамовата ела. Когато се хранят, храната им преминава през четири стомашни камери като част от храносмилането. Първата камера ферментира храната, а останалите три камери извличат хранителни вещества. като крави , лосът „дъвче си куца.“ Cud е отслабена храна, която те дъвчат за определен период от време, преди да погълнат.

Храните, отровни за тези иначе сърцати животни, включват задушаване, европейски тис и японски растения тис. Растенията се оказват смъртоносни за лоса, защото растителните клетки съдържат цианиден газ. В рамките на няколко часа от яденето на тези растения лосът умира. За съжаление тези дървета и храсти са често срещани за засадени градини през лосова територия, като например в Аляска.

Лосовете предпочитат да ядат от растения на нивото на главата или раменете си, особено с тегло до 40 килограма рога на главите си. За да достигнат други нива на храна, те се навеждат до предните си колене или разперват краката си широко като жираф.

Лос хищници и заплахи

Най-големите заплахи за лосовете включват мечки, вълци, хора и кърлежи. Както кафявите, така и черните мечки са насочени към лоса като източник на храна, особено по време на сезона на отелване. Един лос осигурява многократно хранене за тези големи хищници. Лосът също прави атрактивен бюфет за вълча глутница.

За да се защитят срещу хищници като мечки и вълци, лосът може да тича до 35 мили в час. Бягането и скачането използва малко енергия на лосовете, но много енергия за техните хищници.

Когато дълбокият сняг покрива земята, те не могат да тичат бързо. Това е, когато те използват друга тактика на отбраната. Те намират твърда почва с възможно най-малко сняг, като замръзнали езера или участъци от сушата, където снегът е издухал. Те също се придържат срещу гори, гъсти с дървета, за да държат вълците далеч от задните им крака. Ако трябва да се изправят срещу тези животни или глутници, те нападат своите хищници, ритайки краката им по начин, който може да убие вълци и да остави мечките замаяни.

Друга защита на лосове срещу хищници е навлизането във водоеми с ниско ниво, а не в дълбоки води, където вълците могат да плуват добре. Вълците се борят да атакуват лос в по-плитка вода.

Хората ловуват лос, но често са необходими няколко изстрела, за да се вземе един лос. Всъщност много ловци в Сибир предпочитат да се изправят срещу мечка гризли, за разлика от ядосания лос.

Глобалното затопляне увеличава заразяването с кърлежи, където живеят лосове. При по-топла зима популациите на кърлежите нарастват. Тези малки паразити могат да унищожат стадо лосове, като ги отслабят чрез загуба на кръв. Много лосове умират от анемия, причинена от кърлежи всяка година. Опитът да изтриете кърлежите по телата им оставя много лосове с косопад на петна. Тази нарушена козина води до хипотермия през зимата. В Ню Хемпшир биолозите кредитират 40% спад в популацията на лосове през последните 10 години на кърлежи и други паразити като тях.



Размножаване на лосове, бебета и продължителност на живота

В началото на есента мъжките лосове започват да формират харемни стада от жени, готови за чифтосване. Тези жени привличат мъжете, използвайки силен аромат и дълбоки разговори. Мъжете понякога се предизвикват взаимно за правото да се чифтосват с харем. Тези предизвикателства включват използването на рогата им като проява на заплаха. Те също могат да се бутат един друг с рога си в битка. Но боевете обикновено не стават много сериозни, тъй като рогата могат да се хванат заедно, което води до смърт и на двамата бикове. В края на тези предизвикателства доминиращият лос остава със стадото и покорният губещ в битката избягва.

Женските лосове раждат едно бебе през пролетта или лятото. Понякога лосът може да роди близнаци или дори тризнаци. Но повечето раждания са само едно теле. Телетата се изправят през първия си ден и плуват добре в рамките на няколко седмици. На около шестмесечна възраст телетата се отбиват от майките си. Но те остават с майка си, докато тя има ново теле през следващия брачен сезон. Лосовете са много агресивни в защита на малките си. Всъщност, биковите лосове дори обвиняват хората или други заплахи по време на брачния сезон и преди раждането на малките си.

Да бъдеш лос теле е опасно. Мечките и вълците се радват на лосово месо като част от диетата си. Около половината телета умират поради тези атаки на животни преди навършване на шест седмици. На четири до шест годишна възраст, ако живеят толкова дълго, лосът е напълно израснал. Но след като доживеят до пълния си размер, повечето оцеляват до дълбока старост. Възрастните лосове се радват на процент на оцеляване от 95 процента. Обикновено живеят от 15 до 20 години в дивата природа.

Популация на лосове

Лосът се оказва сърдечни същества. Това поддържа населението високо. Само в Канада има между 500 000 и един милион лосове. В Нюфаундленд лосът е въведен в района през 1900-те. Четири лоса, настанени в този регион по това време, се размножават ефективно и сега над 150 000 съществуват от тези първоначални родители.

В Съединените щати съществуват около 300 000 лосове. От тях 200 000 живеят в Аляска. Лосовете живеят също във Финландия, Норвегия, Швеция, Латвия, Естония, Полша, Чехия и Русия. Техният природозащитен статус в световен мащаб е посочен като най-малко притеснителен и нарастващ.

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии