Планинска горила

Научна класификация на планинската горила

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Hominidae
Род
Горила
Научно наименование
Горила Berengei Berengei

Природозащитен статус на планинската горила:

Застрашен

Планинска горила Местоположение:

Африка

Факти за планинската горила

Основна плячка
Листа, семена, билки
Среда на живот
Тропическа гора и джунгли в планински райони
Хищници
Човек, Леопард
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Социални
Любима храна
Листа
Тип
Бозайник
Лозунг
Изолирани популации, открити в планините!

Физически характеристики на планинската горила

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
35-50 години
Тегло
204-227 кг (450-500 фунта)

Голяма, но нежна, свирепа, но състрадателна, планинската горила е интересен контраст на крайностите.



Тези големи тромави гиганти живеят дълбоко в облачните гори на Централна Африка. Планинските горили проявяват изострена интелигентност и богат емоционален и социален живот. Като един от най-близките живи роднини на човечеството, те предлагат очарователен поглед към нашата собствена еволюция и развитие. Въпреки мирното си съществуване обаче, сега планинските горили са под заплаха от човешкото посегателство и изменението на климата.



Факти за планинската горила

  • Въз основа на един показател за размера на генома, горилите споделят около 98,4% от същата ДНК с хората. Това е само малко по-ниско от 98,7 процента прилики между шимпанзетата и хората.
  • Отделни планински горили могат да бъдат идентифицирани по формата и моделите на носа им, точно както хората могат да бъдат идентифицирани по техните пръстови отпечатъци. Няма две горили, които да споделят абсолютно същите модели.
  • Поради сребърната ивица коса по гърбовете на възрастни планински горили, те са известни и като сребърни гърбове.
  • Бебешките планински горили се придържат към майка си през първите две или три години от живота си.
  • Ароматът е важен аспект на комуникацията с горила. Миризмите могат да сигнализират за близки заплахи от хищници или репродуктивна наличност на жените.

Научно наименование на планинската горила

Научното наименование на планинската горила еГорила beringei beringei. Това всъщност е един от двата подвида на източна горила - другото е източна низинна горила или горилата на Grauer. Въпреки че са едни и същи видове, те са разделени по географски предпочитания и са склонни да не се кръстосват.

Най-близкородният жив вид е западна горила . Някога е бил класифициран като трети подвид в групата на източната горила, но генетичният анализ разкрива достатъчно разлика, за да оправдае обособяването на отделен вид.

Планинската горила принадлежи на същото семейство,Hominidae, като шимпанзета , орангутани , и хората , което го прави малко отдалечен братовчед за нас. Въпреки че е трудно да се даде точна дата, обикновените предци на хората и горилите изглежда са се разделили преди около девет до десет милиона години. Това е приблизителното време, когато еволюционните линии на горилата и човека се разминават.

Външен вид на планинска горила

Планинската горила е голям, здрав примат с дълги ръце, плосък нос, удължена, почти конусовидна глава и голям, подут корем. Косата му е почти напълно черна или кафеникава на цвят, но по-възрастните мъже също имат сребърна или бяла ивица по гърба. Краката, ръцете, лицето и гърдите са напълно плешиви.

В сравнение с близкородствения източен низинен подвид, планинската горила има по-дълга коса, по-къси ръце и по-голяма физика. Това им позволява да живеят в по-студени условия, които понякога падат под нулата през нощта.

Типичната планинска горила е висока около четири до шест фута, когато стои на двата си крака. Това е приблизително размерът на типичен човек. Въпреки това, поради огромната си маса, те могат да тежат 300 до 500 паунда. Мъжката горила обикновено е по-голяма от женската и тежи до два пъти повече. Като цяло планинската горила е вторият по големина примат в света, зад само тясно свързаната източна низинна горила.



планинска горила (Gorilla beringei beringei) лице на планинска горила в четка

Поведение на планинската горила

Планинската горила има уникален метод за придвижване, известен като ходене на кокалчета. Това означава, че се разхожда и на четирите крайника с кокалчета на пръстите, свити на земята. Въпреки това, той също е в състояние да ходи на два крака за ограничен период от време. Ръцете му са много сръчни и способни да хващат, разкъсват и дърпат с точност, надвишена само от хората.

Подобно на други големи маймуни, планинската горила се счита за едно от най-интелигентните същества на планетата. Смята се, че те са способни на саморефлексия, използване на инструменти и внимателно планиране. Интензивните проучвания на затворени горили като добре познатия ‘Koko’ разкриха, че хората могат да разбират и използват езика на жестовете с известна компетентност. Те също са силно социални същества, които могат да се смеят, да скърбят и да развиват силна привързаност към другите. Социалното им поведение е сложно и сложно. Грумингът е важен аспект на социалните връзки. Той не само поддържа горилите без мръсотия и паразити, но също така засилва важни взаимоотношения в по-голямата група.

Горилите живеят в малки групи, наречени войски, които понякога могат да надвишават 20 индивида. Тези групи се състоят от един доминиращ мъж, редица жени и младото потомство. Доминиращият мъж е възрастен възрастен, който осигурява организация и защита на всички членове. Той има почти изключителни права за разплод с женските. Тази конфигурация за размножаване е известна като харем. Понякога няколко по-млади мъже (обикновено синът или братята на лидера) могат да придружават групата, но те са подчинени на доминиращия мъж. Подчинените мъже са по-склонни да се разпръснат от войската, ако не могат да постигнат репродуктивен успех. Те могат да тръгнат сами или да формират временни ергенски групи от всички мъже.

Горилите имат доста спокойна и мека личност през повечето време, но ако възприемат заплаха, тогава мъжките могат да станат доста агресивни, като удрят в гърдите и издават ужасяващ рев. За да предадат своите сложни желания и емоции, планинските горили имат около 25 различни типа вокализации, изразяващи всичко от аларма до любопитство. И точно като хората, позата на тялото и контактът с очите помагат за улесняване на комуникацията.

Горилата е до голяма степен сухоземно същество, което се придържа към сушата, но има ограничена способност да се катери в дървета, които да поддържат тежестта му. Поради по-малкия си размер, младите горили са малко умели алпинисти. Както възрастни, така и деца могат да спят в гнезда на земята или дърветата. Планинската горила е най-активна през деня и спи през нощта. Освен това има периодични почивки през деня за почивка и време за игра. Като цяло целият обхват на една група може да обхваща до 16 квадратни мили.

Местообитание на планинска горила

Планинската горила обитава много тесен ареал в Централна Африка. Основните населени места се намират в националния парк Mgahinga Gorilla и в Bwindi Impenetrable National Park в Уганда, както и в Националния парк на вулканите в Руанда и Националния парк Virunga в Демократична република Конго. Както подсказва името, подвидът предпочита залесените райони на планински местообитания между 8 000 и 13 000 фута нагоре. Техните най-често срещани местообитания включват дъждовната гора, бамбуковата гора, субалпийските пасища и смесените гори.

Диета на планинска горила

Планинските горили пируват с няколко различни вкусни растителности, включително корени, плодове, цветя, листа и дървесна кора. Макар и до голяма степен тревопасни, те са известни с това, че ядат насекоми ако няма други възможности за храна наоколо. Точният хранителен състав зависи от разнообразието от местни растения и дървета.

Горилите прекарват около една четвърт от деня си, хапвайки до 75 килограма храна. Със своите дълги черва и уникални кътници, те са специално пригодени за ядене и разграждане на растителни вещества. Горилите също играят важна роля в разпръскването на семена в околната среда.



Хищници и заплахи на планинската горила

Поради огромните си размери и сила, планинската горила има малко естествени хищници в дивата природа. Само големи животни като леопарди и крокодили е известно, че рутинно убива самотни горили, особено деца и бебета от горили. Нито един хищник не е достатъчно жесток, за да поеме цяла обединена войска.

С малко естествени хищници, най-голямата заплаха за оцеляването им е човешката дейност, включително война, нелегален лов и загуба на местообитания от минното дело, селското стопанство и промишлеността. Вид селскостопанска практика, известна като нарязване и изгаряне, при която фермерите изчистват земята чрез изгаряне на растителността, е особено вредно за местообитанието на планинската горила. И тъй като хората и горилите са толкова сходни, не е необичайно болестите да правят скок между видовете в моменти на близък контакт. Изменението на климата допълнително ще изостри заплахата от променящата се среда, към която горилата ще трябва да се адаптира.

Поради крехката социална организация на планинските горили, смъртта на водещия мъж може да има дълбоко въздействие върху групата и да разнищи цялата социална структура. Ако няма подходящ заместител за лидер, който веднага е на разположение, тогава групата може да се раздели за постоянно.

Възпроизвеждане на планинска горила, бебета и продължителност на живота

Размножаването на горила споделя много общи аспекти с възпроизводството при хора. Женските имат същия деветмесечен период на бременност. Те са склонни да раждат само по едно бебе едновременно. И те могат да се чифтосват целогодишно, а не един определен сезон. Въпреки това, за разлика от хората, горилите могат да раждат само веднъж на няколко години поради по-дългото време на развитие на потомството и стреса върху тялото на майката.

В сравнение с по-зряла горила, новороденото е изненадващо малко. Тежи само около четири килограма от утробата. От момента на раждането си новороденото е почти неотделимо от майка си, към която ще се придържа през първите две-три години от живота си. Това е също така колко време отнема и пълно отбиване на детето.

През по-голямата част от оставащото си юношество горилата ще започне да усвоява ценни комуникационни и социални умения чрез чести игри като преследване и борба. Кърменето и грижите са основната отговорност на майката, но цялата войска споделя интерес за отглеждането на детето.

Мъжките горили започват своя възрастен живот с чисто черна коса. Тази характеристика им е спечелила името blackbacks. Въпреки това те са склонни да развиват сребърна ивица коса на гърба и бедрата си на около 12 години. Тези мъже са известни като сребърни гърбове. Те много защитават собствения си репродуктивен успех. Ако една жена и нейното бебе се присъединят към нова група, тогава господстващият мъж може да убие детето, за да накара жената да се размножи отново, за да може той да започне да произвежда собствените си деца.

Обикновено отнема поне десетилетие, преди дадено лице да достигне пълна полова зрялост. Общо планинската горила може да живее около 35 години в дивата природа, но са документирани продължителността на живота до 50 години.

Население на планинската горила

Планинските горили някога са били донякъде широко разпространени в планините на Централна Африка, но броят на населението е намалял рязко от 20-ти век. В света са останали приблизително хиляда планински горили (и около 5000 общо представители на източните горили). Половината от тях живеят в горите на Вирунга.

Благодарение на внимателните усилия за опазване, броят на планинските горили показва признаци на подобрение, след като броят им падна критично застрашени нива. The Международен съюз за опазване на природата (IUCN) Червеният списък сега ги изброява като просто застрашен . Въпреки това те продължават да са изложени на постоянен риск да загубят позиции пред посегателствата.

По-стабилният политически климат в региона би подобрил драстично перспективите за дългосрочно оцеляване на подвида - както и опитите за спиране на посегателствата и бракониерството на хората в региона. Африканските правителства започнаха да играят по-активна роля в опазването на техните местни видове, давайки им надежда за евентуално бъдеще.

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Интересни Статии