Пума

Научна класификация на планинския лъв

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пума
Научно наименование
felis concolor

Статус на запазване на планинския лъв:

Най-малкото притеснение

Планински лъв Местоположение:

Централна Америка
Северна Америка
Южна Америка

Факти за планински лъв

Основна плячка
Елен, лосове, бобри
Размер на котилото
3
Среда на живот
Горски и планински райони
Хищници
Човек, мечка гризли
Диета
Месояден
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Елен
Тип
Бозайник
Произход
3
Лозунг
Няма истински естествени хищници!

Планински лъв Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
10-20 години
Тегло
29-90 кг (64-198 паунда)

„Може да скочи до височината на двуетажна сграда!“

Планинският лъв е голям вид котеночервен вид котка, роден в Северна Америка, Централна Америка и Южна Америка. В САЩ тези котки живеят предимно в западните щати и Флорида. Наричани още с името пума, пума, катамаунт и пантера, планинските лъвове процъфтяват в много местообитания. Те живеят в повече географски райони, отколкото всеки друг бозайник от Западното полукълбо, освен хората.



Най-важните факти за планинския лъв

  • Плачете като домашни котки:Планинските лъвове не реват, вместо това използват отчетлив планински лъв, който крещи, ръмжи, съска, мяука и мърка.
  • Промяна на цвета на очите:Малките се раждат със сини очи, които се променят в жълти на възраст 16 месеца
  • Самотен живот:Тези лъвове предпочитат да живеят сами на около 30 квадратни мили територия
  • Бързи бегачи:Те могат да се движат със скорост до 50 мили в час

Планински лъв Научно име

Научното име на планинския лъв еPuma concolor, от испанската дума puma от латински произход. Името в превод означава „планински лъв“ на испански, френски, немски и други базирани на латиница езици. Филмът на голямата котка еХордата, в часБозайници, поръчкаМесоядни, семействоFelidaeи родПума. Ранните испански изследователи на Америка наричат ​​котката „леон“, което означава лъв и „гато монте“, което означава планинска котка. Инките я наричат ​​„пума“, докато ранните южноамерикански индианци я наричат ​​„кугуакуарана“, от която идва думата „пума“. Повечето учени предпочитат да наричат ​​тези котки „пуми“. Тези котки имат около 40 имена на английски език, включително пантера, пума, пума, катамаунт, художник, планински крещител, червен тигър, мексикански лъв и американски лъв. Шест подвида живеят в Северна Америка, Централна Америка, Източна Южна Америка, Северна Южна Америка, Централна Южна Америка и Южна Южна Америка.



Външен вид и поведение на планински лъв

Тези хищници приличат много на големи късокосмести домашни котки. Имат малки глави с къси лица. Ушите са заоблени и малки. Телата им са дълги и лъскави, с дълги вратове и опашки. Краката на Puma са мощни, подходящи за бързо увеличаване на скоростта и създадени за подскачане. Зъбите на котките хващат плячката си, разкъсват и нарязват месото.

Средният планински лъв варира от около 3’3 ″ на дължина до около 5’5 ″. Но с опашките си някои мъже са с дължина до девет фута, а жените до седем фута. Котките стоят между два крака и 2’6 ″ от земята до раменете си. В зряла възраст женските тежат от 80 до 100 паунда, а мъжете от 125 до 160 паунда. Цветът на планински лъв в САЩ е най-често тен. В цяла Америка цветът им варира от тъмнокафяв до синкаво сив. Коремите, вътрешните крака и гърлата им винаги са по-светли на цвят, а носовете и опашките им имат черни или тъмни ръбове. Бебетата се раждат с петна, които да ги маскират в дивата природа. Тези петна избледняват след около шест месеца. Сините им очи също се променят в жълти до 16-месечна възраст.



Планинските лъвове са самотни по природа. Понякога те споделят територия с една друга пума, но предпочитат обхват от 30 квадратни мили, за да се обадят на своя. Някои планински лъвове поддържат територия до 125 квадратни мили. Те живеят в местообитания от всякакъв вид в Западното полукълбо, от планинските райони до блатата на Флорида. Хората рядко виждат планински лъвове, тъй като тези животни предпочитат да останат скрити. Но те са крадливи същества, които дебнат плячката си. Пумите са много интелигентни. Те избягват хората, когато е възможно.

Планинските лъвове са на върха на хранителната верига. Те поддържат популацията на елени в равновесие и дори помагат за намаляване на броя на автомобилните инциденти, включващи елени. Въпреки че кафявите мечки ще убиват и изяждат планински лъвове, понякога лъвовете печелят в битки срещу тези гигантски мечки. Хората и домашните животни трябва да внимават за планински лъвове, когато преминем в техните местообитания. Puma избягвайте хората, когато е възможно. Но хората понякога пресичат пътищата си по туристически пътеки или навън в пустинята.

Местообитание на планински лъв

Планински лъвове живеят в цяла Америка, от Юкон на Канада до субтропиците на Южна Америка. Никой друг американски бозайник, с изключение на хората, не обхваща толкова широк ареал. Те могат да живеят в почти всякакъв вид местообитания, като планини, влажни зони, гори и пустини, също от области на морското равнище до най-високите заснежени планински върхове. Въпреки че предпочитат 14 западни щати на Съединените щати, пумите в САЩ също се намират в малък брой във Флорида. Тези котки също обикалят от време на време до североизточните щати. Планинските лъвове живеят в райони с гъсти храсти, подраст и друг растителен живот за прикритие. Ако се чувстват застрашени, те напускат района. Средната продължителност на живота на дивия планински лъв е около десет години. Но в зоологическите градини много живеят 20 или повече години. Поради спортния лов в някои региони, котките в тези райони живеят само до около петгодишна възраст.



През целия си живот планинските лъвове предпочитат да живеят сами. Само за чифтосване и родителство те нарушават това правило. Те маркират своята територия, като уринират върху купчини листа, борови иглички или трева и нокти. Това казва на другите лъвове да стоят настрана. Ако друг лъв премине на територията, двамата ще се бият до смърт, ако е необходимо. Цветът на козината на котките варира в различните региони. Където живеят, определя този цвят. Със способността да се смесват с околностите си, планинските лъвове лесно преследват елени и малки бозайници.

Те ядат койоти, миещи мечки, зайци и дикобраз. За да запазят убитата си плячка и да я предпазят от чистачи, те я погребват и се връщат, за да се хранят от нея за няколко дни. Големите задни крака на планинските лъвове имат по-голяма мускулна маса от предните си крака. Това им позволява да скачат до 18 фута в дърво и 20 фута нагоре или надолу по хълм. Те тичат много бързо, като гъвкавият им гръбнак им позволява да сменят посоката си и да се движат бързо около препятствията. Големите им лапи ги държат стабилни, с остри нокти за защита и атакуваща плячка. Запаленото зрение им помага да намерят плячката си.

Хищници и заплахи

Най-големите заплахи за планинските лъвове са хората. Тези котки са върховни хищници, близо до върха на хранителната верига. Понякога ги убиват от кафява мечка или като част от териториални битки с други планински лъвове. Някога планински лъвове са живели от източния бряг на Америка до западния бряг. Но хората се страхували от големите котки и вярвали, че те са хищници на добитъка. Така че към 40-те години на миналия век много щати плащат награди за убийството на лъвовете. Всяка кожица веднъж донесе награда от 25 до 35 долара. Това значително намали броя им, ограничавайки популацията на котките най-вече до западния бряг и малък брой във Флорида. Въпреки действащите закони за тяхната защита в много части на САЩ, някои хора все още незаконно хващат, отровят и отстрелват лъвовете на очите. Ловът все още е законен под някаква форма в много щати, като Юта, Айдахо, Уайоминг, Монтана, Колорадо, Ню Мексико, Небраска, Северна Дакота, Южна Дакота, Невада, Аризона, Тексас, Вашингтон и Орегон.

Размножаване на планински лъв, бебета и продължителност на живота

Женските планински лъвове могат да се чифтосват с няколко мъжки в един репродуктивен сезон, наречен еструс. Обикновено женската предпочита да се чифтосва с мъж от припокриваща се територия. Трите до 10 дни период на чифтосване са единственият път, когато хората виждат мъже и жени заедно. В противен случай те остават самотни животни и избягват контакт. Както при жените, така и при мъжете, половата зрялост настъпва на възраст около една до 2,5 години.

Женските не се опитват да се размножават, докато не са установили собствена територия. Женските с малки се преместват от едно място на тяхната територия на друго на всеки няколко седмици. Това й помага да предпази малките от роуминг мъжки и други хищници. Чифтосването се случва през цялата година, когато женската е в еструса. Но повечето котила се раждат през топлите месеци на лятото, особено от юли до септември. Женските произвеждат постеля средно на всеки 1,5 до две години. Но ако загуби котило, тя бързо навлиза отново в еструса. Гестацията, наричана още бременност, за планински лъв е около 90 дни. Бременността за планински лъв е кратка в сравнение с други големи сухоземни животни. Но той се сравнява в тясна степен с други лъвове и техните малки братовчеди, домашни домашни котки.

  • Човешки: 270 дни
  • Кафява мечка: 215 дни
  • Жираф: 430 дни
  • Африкански лъв: 110 дни
  • Домашна котка: 58 до 67 дни
  • Планински лъв: 90 дни

Повечето котила включват две до три петнисти синеоки малки, понякога наричани котенца. Понякога се раждат само един или четири. Към шестмесечна възраст козината се е превърнала в русава, неподправена козина като възрастните. Сините им очи се променят в жълти до 16-месечна възраст. Котетата кърмят три месеца. Те започват да ядат месо на месец и половина, след което ядат месо изключително след отбиването. Докато растат в своите възрастни палта на шест месеца, те започват да ловуват с майка си. За бебетата се грижат майките до навършване на една до две годишна възраст, когато малките трябва да зачеркнат сами. Когато се ловува, като например в щатите на САЩ, които разрешават известен лов на планински лъвове, средната продължителност на живота на една от тези котки е около пет години. Оставени да живеят естествен живот в дивата природа, повечето живеят около 13 години. Средният живот на тези големи котки в зоологическите градини е около 19 години, въпреки че някои живеят и над 20 години.

Население на планински лъв

Към 2015 г. съществуващата популация на планински лъвове е посочена като намаляваща поради намаляващото местообитание, но стабилна. Като цяло видът не е застрашен. Това е с няколко изключения, включително подвида на пантерите във Флорида и вече изчезналата източна пума. Източната пума е обявена за официално изчезнала през 2011 г. от Службата за риба и дива природа на САЩ. Във Флорида са останали само 160 пантери. Един от най-големите проблеми при опазването на планинските лъвове е липсата на ясен брой лъвове през последните десетилетия. Щатите и други страни работят сега за установяване на ясни точки, като например в Калифорния. Но са известни хиляди от тези котки в САЩ, както и в Централна Америка, Канада и Южна Америка. В Калифорния лабораторията за разследване на дивата природа на рибите и дивата природа си е поставила за цел да знае точен брой на планински лъвове в цялата страна до 2022 година.

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Интересни Статии