Муле

Муле научна класификация

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Перисодактила
Семейство
Еднокопитни
Род
Equus
Научно наименование
Гладък еквус

Статус на опазване на мулета:

Най-малкото притеснение

Местоположение на муле:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Южна Америка

Муле Факти

Основна плячка
Трева, плевели, зеленчуци
Хищници
Лисица, Вълк, Лъв
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Потомство на родители на коне и магарета!

Муле Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
15-20 години
Тегло
350-450 кг (771-992 фунта)

„Глупавото муле все още е по-умно от добрия кон или лошия човек.“



Мулетата са генетичен хибрид, който от хилядолетия е работен кон на човешката цивилизация. По-силен от кон , но по-нежен от a магаре ; мулето комбинира всички най-добри елементи от двете породи в пакет, който е основна част от селскостопанските търсения по целия свят.



Невероятни факти за мулета!

  • Има различни имена за мъжките и женските видове; мулето е мъж, а хини е жена.
  • Тези животни са умишлено създадени през древни времена, за да подчертаят най-добрите черти на жребец и магаре .
  • Мулетата са стерилни поради хромозомни аномалии, създадени по време на размножителния процес, но хинеите от време на време раждат кончета, когато се отглеждат с жребци или магарета.
  • Един от най-ранните регистрирани случаи на мулета е в Древен Египет около 3000 г. пр. Н. Е.
  • Те се състезават във всички едни и същи състезания по конен спорт, включително обездка, като коне.

Муле научно име

Тези животни са членове на семейство Еднокопитни от рода Equus. Тяхното научно име е Equus mulus и това е вярно както за мъжете, така и за жените от вида, въпреки различните им имена. Мъжкото животно, наречено муле, е хибрид на мъжки магаре , наречен жак, и жена кон , наречена кобила. Женската се нарича хини, наричана също хини и се създава чрез кръстосване на женско магаре, наречено джени или джени, и мъжки кон, наричан жребец.

Equus е латинската дума за кон, а mulus е латински за муле.



Външен вид и поведение на мулета

Тези животни изглеждат точно като това, което наистина са, произтичащият генетичен хибрид на a жребец и а магаре . Докато обикновено са кафяви или сиви, те могат да бъдат във всяка козина и цвят, срещани както на коне, така и на магарета. Те са по-големи от по-слабите от криковете и по-малки, но по-здрави от колтите. Главите им са по-къси, по-дебели и наподобяват повече на магарето, докато ушите им са по-дълги от конските, но по-къси от магарешките.

Средният размер на тези животни е между 50 и 70 инча височина, а теглото им може да варира между 600 и 1500 паунда. Отглеждани са миниатюрни животни с тегло само 50 паунда, а най-големият регистриран мъж тежи масивни 2200 паунда. Това тегло варира от мъж със среден размер булдог до теглото на двама мечки гризли заедно. Аполон, най-голямото и най-тежкото муле, също стоеше с впечатляващите 19,1 ръце височина, около 77 инча!

Темпераментът на тези животни беше идеалът, до който животновъдите се опитваха да достигнат, когато съчетаваха качествата на колти и крикове . В тях имате силата и издръжливостта на магаре, смесени с комбинирания темперамент на двамата родители. Жребците са склонни да бъдат летящи или лесно примамливи, а крикове са известни като упорити и трудни за управление. Мулето е непоколебим, търпелив и като цяло издържан звяр.



Две мулета питейна вода
Две мулета питейна вода

Местообитание на муле

Мулетата се срещат по целия свят. Те са разположени на всеки континент, но Антарктида и тяхното размножаване ги е направило подходящи за справяне с почти всички климатични условия. С по-твърдата си кожа, в сравнение с a жребец , те са по-малко склонни да прегреят и се нуждаят от по-малко храна от кон, което улеснява търсенето на храна.

Мулетата са създадени от човека видове и като такива нямат естествено местообитание. Те могат да бъдат намерени навсякъде, което хората са им донесли.

Mule Diet

По отношение на диетата мулето не е по-различно от родителите си. Те ядат голямо разнообразие от треви и малки храсти. Ако нямат достатъчно голяма площ, за да се хранят успешно, обикновено от един до два декара, тогава диетата им може да бъде допълнена със сено, зърно или гранулирана храна.

Друг резултат от хибридизацията на видовете е, че въпреки че те са запазили размера на жеребец , те изискват само част от количеството храна, необходимо за хранене на жребец. Когато не работят, те прекарват по-голямата част от деня си в ядене или почивка.

Мулешки хищници и заплахи

Основните заплахи, пред които са изправени, са болестите. Жребци , магарета и мулетата се сблъскват с подобни заболявания като тетанус, източен конски енцефаломиелит и грип по конете. Подходящата грижа за мулето, честите ветеринарни прегледи и програмите за ваксинация помагат да се предотврати свиването на тези заболявания или поне да се смекчат ефектите. Тъй като те са изцяло домашни животни, те обикновено не са изправени пред заплаха от който и да е хищник.

Размножаване на мулета, бебета и продължителност на живота

Както бе споменато по-горе, те се отглеждат чрез кръстосване a голям с крик . Кобилата ражда бебе, наречено жребче, след гестационен период от 11 до 12 месеца. Средното муле живее приблизително 30 години, но е имало мулета, които са живели и до 40-те си години. Мълетата, като правило, се считат за безплодни. Всички истински мулета, мъжете, винаги са безплодни, докато бъбреците, жените, са имали случаи на бременност. Основната причина за това безплодие се дължи на нечетен брой хромозоми в резултат на кръстосване. Магарета имат 62 хромозоми, докато мулетата имат 63 и това води до тяхната репродуктивна несъвместимост.

Население на мулета

Тези животни съществуват на шест от седемте континента, като Антарктида е изключението. Те живеят почти изключително в грижа за човека, тъй като поради гореспоменатите проблеми с плодовитостта те не са в състояние да се размножават в дивата природа, за да поддържат диво стадо. Надеждната численост на населението е почти невъзможна за достигане; обаче, Министерството на земеделието на САЩ съобщава за приблизително 200 000 мулета, пребиваващи само в Съединените щати към 1998 г. Мулето е категоризирано като вид най-малко загриженост .

Мулета в зоопарка

Тези животни са често срещани забележителности в зоологическите градини в САЩ. Те често се срещат и в зоологически градини, благодарение на техния равномерен темперамент. The Зоопарк в Сан Диего има няколко мулета и наскоро те дариха няколко на CalFire за използване като товарни животни в отдалечени райони на пустинята на щата, за да помогнат в борбата с горските пожари.

Вижте всички 40 животни, които започват с М

Интересни Статии