Славей

Научна класификация на славея

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Passeriformes
Семейство
Muscicapidae
Род
Лусциния
Научно наименование
Luscinia Magarhynchos

Статус на опазване на славея:

Най-малкото притеснение

Славей Местоположение:

Африка
Азия
Евразия
Европа

Факти за славея

Основна плячка
Плодове, ядки, семена, насекоми
Отличителна черта
Малък размер на тялото, без маркировки и тънък клюн
Размах на крилата
20 см - 22 см (7,9 инча - 9 инча)
Среда на живот
Открити гори и гъсталаци
Хищници
Плъхове, котки, гущери
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Плодове
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
3
Лозунг
Наречен преди повече от 1000 години!

Физически характеристики на славея

Цвят
  • Кафяво
  • Така
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
18 mph
Продължителност на живота
1 - 3 години
Тегло
15g - 22g (0.5oz - 0.7oz)
Дължина
14 см - 16,5 см (5,5 инча - 6,5 инча)

Славеят е малък вид птици, за които се смята, че формално са членове на семейство млечници. Славеят често се бърка с робина, тъй като славеят е приблизително със същия размер, а женският робин е много подобен на външен вид на славея.



Славеят е сутрешна птица и славеят често може да бъде чут да пее силна песен в зори. В градските райони славеят ще пее още по-силно в зори, за да компенсира допълнителния фонов шум.



Славеят се размножава естествено в европейските и азиатските гори през летните месеци и след това славеят мигрира в Африка през зимата, за да е по-топъл климат. Славеят се връща на север през пролетта отново, за да гнезди.

Смята се, че славеят е кръстен преди повече от 1000 години, като терминът славей означава нощна певица в англосаксонския. Славеят е кръстен поради факта, че славеят често се чува да пее през нощта, както и през деня. Смята се, че единичните (несдвоени) мъжки славеи пеят през нощта, за да се опитат да привлекат партньор.



Славеите са малки птици, като средният възрастен славей е висок около 15 см. Славеят има обикновени кафяви пера, покриващи тялото му, и е известно, че има червенолицева опашка.

Славеите са всеядни птици и се хранят със смес от плодове, семена, насекоми и ядки. Славеите имат много хищници в естествената си среда главно поради малкия си размер. Хищниците на славея включват бозайници като плъхове, лисици и котки и влечуги като големи гущери и змии. Славеите се ловуват и от големи грабливи птици.

Славеите обитават гъсти гори и гори в Европа и Азия, с изключение на тези, които са в далечния север. Въпреки големия брой славеи, присъстващи в естествените им местообитания, славеите често могат да бъдат трудни за забелязване. Славеите могат да бъдат чути лесно поради силното им пеене, но често се срещат скрити в гъста зеленина, далеч от погледа.



Славеите се чифтосват през пролетта, а женската славей изгражда гнездо с форма на чаша в гъста гъсталака близо до земята. Гнездата на славеите често са много скрити от външния свят и са изградени от клонки, листа и трева. Женският славей снася между 2 и 5 яйца на клад, а пилетата славеи се излюпват след инкубационен период от само няколко седмици.

Славеите изминават огромни разстояния всяка година, за да мигрират между север и юг. Средната продължителност на живота на славея е около 2 години, въпреки че някои славеи (особено тези славеи в плен) са живели много по-дълго.

Славеите са кръстени така, защото често пеят през нощта, както и през деня. Името се използва от над 1000 години, като е много разпознаваемо дори в англосаксонския си вид - ‘nihtingale’. Това означава „нощна певица“. Ранните писатели предполагаха, че женската пее, когато всъщност е мъжката. Песента е силна, с впечатляващ набор от свирки, трели и гърботи. Песента е особено забележима през нощта, защото малко други птици пеят. Ето защо името му включва „нощ“ на няколко езика.

Само несдвоени мъже пеят редовно през нощта, а нощната песен вероятно ще послужи за привличане на партньор. Пеенето призори, по време на часа преди изгрев слънце, се счита за важно за защита на територията на птицата. Славеите пеят още по-силно в градска или близко градска среда, за да преодолеят фоновия шум. Най-характерната черта на песента е силно свистящо крещендо, отсъстващо от песента на Thrush Nightingale. Той има подобно на жаба обаждане на аларма.

Вижте всички 12 животни, които започват с N

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии