Numbat



Научна класификация на Numbat

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Dasyuromorphia
Семейство
Myrmecobiidae
Род
Мирмекобий
Научно наименование
Myrmecobius Fasciatus

Статус на запазване на Numbat:

Застрашен

Местоположение на Numbat:

Океания

Факти за Numbat

Основна плячка
Термити, мравки, насекоми
Среда на живот
Евкалиптови гори и пасища
Хищници
Змии, лисици, грабливи птици
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
4
начин на живот
  • Общителен
Любима храна
Термити
Тип
Бозайник
Лозунг
В природата са останали по-малко от 1000!

Физически характеристики на Numbat

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Нето
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
4-8 години
Тегло
280-550g (9.9-19oz)

„Нумбатите ядат до 20 000 термита всеки ден“



Нумбатът е торбест, който живее в Западна Австралия. Този малък бозайник използва дългия си лепкав език, за да улови термитите, които живеят под земята. Нумбатите живеят в кухи трупи и дупки. Те ловят термити през деня и спят през нощта. Днес в природата живеят по-малко от 1000 нумбата.



Numbat Най-важни факти

• Нумбатите само източник на храна са термини

• Тези торбести животни комуникират помежду си, като издават тихи щракащи звуци

• Нумбатите имат тъпи, подобни на колчета зъби, защото не дъвчат термитите, преди да ги погълнат

Научно наименование на Numbat

Numbat е често срещаното име за това животно, но понякога се споменава като лентов мравояд или валпурти. Научното му име е Myrmecobius fasciatus. Думата myrmex означава мравка, думата bios означава живот, а думата fasciatus означава раирана. Принадлежи към семейство Myrmecobiidae и неговият клас е Mammalia. Има два подвида на този торбест. Единият е Myrmecobius fasciatus rufus, който сега е изчезнал. Другият е известен като Myrmecobius fasciatus fasciatus.



Външен вид и поведение на Numbat

Палтото на Numbat е смес от червеникавокафяво с черно-бели ивици на гърба и малка черна ивица върху всяко от тъмните му очи. Ушите му са тънки и заострени. Тънкото му тяло е дълго от 7 до 12 инча. 12-инчов нумбат е със същия размер като стандартната владетел. Гъстата опашка на Numbat е с дължина от 4 до 8 инча. Някои хора сравняват появата на опашката на numbat с тази на източна сива катерица. Възрастните мъжки и женски numbats тежат малко над един килограм. Представете си два хамстера от зоомагазина и имате общото тегло на възрастен нумбат. Поради дългия си нос и език, numbats са сравнени с мравояди, които също ядат хиляди насекоми за храна. Нумбатите нямат остри зъби, както другите месоядни животни. Вместо това те имат зъби, които приличат на колчета с тъпи ръбове. Нумбатите не дъвчат термитите, които улавят, така че няма нужда от тях да имат остри зъби, които могат да прорежат месото.

Кафявочервеното палто на нумбат му помага да се слее с горската си среда, когато хищниците са наоколо. Също така, очите им са отстрани на главата им, за да могат навреме да видят опасност да потърсят защита в дънер или в дупка. Нумбатите са бързи и могат да бързат по дърво, използвайки дългите си нокти, за да хванат кората и да избягат от хищник. Всъщност, numbats могат да се движат до 20 мили в час, когато трябва да го направят бързо някъде!

Възрастните numbats са самотни животни. Това се дължи най-вече на факта, че те трябва да ядат много термити, за да поддържат енергийното си ниво. Животът сам означава, че не е нужно да се съревновават с група от изгубени за храна. Един от малкото случаи, когато ще видите номбати заедно, е по време на размножителния сезон. Също така бебетата-нумбати живеят заедно известно време, докато не са готови да напуснат гнездото си и да тръгнат сами. Ако numbats някога решат да се събират заедно, групата се нарича колония или облак.

Като цяло, numbats не са агресивни животни. Те са нащрек и са готови да замръзнат или да бягат при първите признаци на опасност. Въпреки това, двама мъже могат да проявят агресия един към друг, когато се състезават за жена по време на размножителния сезон.

Numbat ходене по земята

Местообитание Numbat

Някога нумбатите са живели в райони на южна Австралия, както и в Нов Южен Уелс и Виктория. Сега, тяхната територия е в югозападната част на западна Австралия в горите на евкалипта. Дриандриските гори в близост до природния резерват Нарогин и Перуп до Манджин са две места, където ще видите нумбати. В горите на Евкалипт има големи групи дървета, но има достатъчно място за слънчева светлина, за да се филтрира, за да се затопли земята. Това е важно, тъй като термитите не стават активни, когато земята е студена. Климатът е сух и умерен в тези гори.

Диета Нумбат

Какво ядат numbats? Диетата на нумбат включва само термити. Ако случайно изядат мравка или друг вид насекомо, това е, защото нарушителното насекомо е било по пътя, когато езикът на нумбата е хващал термитите под земята. Нумбатите ядат по 20 000 термита на ден. Когато нумбатът изяде 20 000 термита, той изяжда една десета от собственото си тегло в храната.

Нумбатите са активни винаги, когато са активни термитите. И така, през лятото, когато слънцето затопля земята сутрин, раздвижвайки термитите, нумбатите ще ги търсят. През зимата, когато слънцето е най-горещо през обяд, термитите са активни, както и нумбатите. Нумбатите използват обонянието си, за да открият термитите под земята. Също така, някои учени смятат, че numbats могат да усетят вибрациите на активността на термитите, докато се разхождат по горското дъно. Нумбатите се снабдяват с вода от термитите, които ядат. Това им е помогнало да се адаптират към сухата среда, в която живеят.



Numbat хищници и заплахи

Както може би се досещате, numbats имат много хищници. Те са изядени от грабливи птици в района като соколи , орли с клинови опашки и врабчета яки. Също така те са плячка на килими питони, гоани и други влечуги. Лисици и дивите котки ловуват и за нумбати.

Местообитанието на numbats е застрашено от хората, които строят къщи и разширяването на земеделските земи. Изсичането и премахването на дървета от района, в който живеят нумбатите, им отнема подслона, както и източника на храна. Бушовите пожари също унищожават дърветата, отнемайки подслон от изтръпналите.

Населението на номбетите варира около 1000. Това се дължи на всички техни хищници, както и на заплахите за околната среда. Официалният природозащитен статус на numbat е Застрашен . Това ги постави в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Numbats са защитени от австралийското законодателство. Така че, има наказания, ако някой бъде хванат да ги лови или да ги залови по някаква причина.

За щастие има светилища, където хората се грижат за изтръпване, за да увеличат общото население. Две от тези светилища са светилището на Скотия и светилището Йоокамура в Австралия.

Размножаване, бебета и продължителност на живота

Брачният сезон на нумбата продължава от декември до януари. Мъж от нумбат използва миризливо вещество от стерналната си жлеза, за да маркира трупи на своята територия, за да уведоми жените, че търси партньор. През това време нумбат се съчетава с няколко жени. Периодът на бременност на нумбат е само 14 дни. Това е един от най-кратките гестационни периоди за всеки бозайник. Женската нумбат ражда 4 малки, които тежат по-малко от един килограм.

След като се родят, малките кученца се привързват към майка си, за да кърмят. Тя ги носи на гърдите си, докато навършат около 6 месеца. Майка numbat има малки гънки кожа на гърдите си, за да предпази малките, докато се движи нагоре по дърветата и над земята. Има дори малки косми, наречени предпазни косми вътре в кожните гънки, за да поддържат малките топли. Тези гънки на кожата са нещо като версията на numbat на торбичката на кенгуру. Друга адаптация на кученце нумбат е свързана с носа му. Кученцето Numbat има плосък, къс нос, което му позволява лесно да кърми в продължение на няколко месеца. След като кученцето достигне точката, в която започва да яде термити, то развива дългия, заострен нос, наблюдаван при възрастни номбети. Когато малките станат на 6 месеца, майката ги отделя от тялото си, отчасти защото те са твърде тежки, за да се носят заедно с нея. Тя оставя малките в кухи трупи или дупки, където ще ги посещава, за да ги кърми всеки ден. Когато са на 8 или 9 месеца, малките напускат дупката за периоди от време, за да практикуват залавянето на термити. Когато едно кученце нумбат навърши 1 година, то напуска дупката, за да намери дом и да започне живот самостоятелно. Вижте тук за снимка на Кученце Numbat

Мъжките и женските номери в дивата природа живеят средно 5 години. Нумбатите, живеещи защитен живот в светилище, понякога могат да живеят 8 години. Животът на numbat може да бъде съкратен, когато е наранен и нараняването се зарази. Също така тези торбести са уязвими на паразити, които могат да причинят болести.

Население

Общата популация на нумбатите е по-малка от 1000. Официалният статус на numbat е: Застрашен. Понастоящем нумбатите са защитен вид, но популацията все още намалява. Предприемат се обаче стъпки за увеличаване на количеството на номбетите в Австралия. Зоологическата градина в Пърт развъжда нумбати и пуска младите в дивата природа. Също така има защитени зони като Mt. Светилище за дива природа Гибсън, където нумбетите могат да се размножават и да бъдат в безопасност от хищници, включително лисици и диви котки.

Вижте всички 12 животни, които започват с N

Интересни Статии