Видра

Научна класификация на видрата

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Mustelidae
Род
Лутер
Научно наименование
Лутер Канаденсис

Статус на опазване на видрата:

Близо до заплаха

Местоположение на видрата:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания
Южна Америка

Факти за видра

Основна плячка
Риби, раци, жаби
Среда на живот
Речни брегове, езера и потоци
Хищници
Птици, Лисица, Вълци
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Риба
Тип
Бозайник
Лозунг
В света има 13 различни вида

Физически характеристики на видрата

Цвят
  • Кафяво
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
7 mph
Продължителност на живота
15-25 години
Тегло
5-15 кг (10-30 фунта)

'Гигантските видри са известни бърборещи'




Подобно на много хора, има гигантски видри, които се считат за бърборещи за своите видове. Въпреки че не могат да образуват думи, те имат речник, който се състои от 22 разпознаваеми шума. Всеки шум се използва за справяне с различен тип ситуация. Ето как гигантските видри ефективно общуват помежду си.



5 факти за видрата

  • Дебелата козина на видрата им помага да плуват във водата
  • Видрите често използват камъни, за да напукат храна
  • Мъжката видра хапе женската, когато се размножава
  • Докато ядат и почиват, видрите често се държат за ръце

Научно име на видрите

Таксономията на видрите ги поставя като вид L Canadensis. Научното наименование на видра е Carnivora, като общо вид е видра. Принадлежи към семейство невестулки и неговото подсемейство е Lutrinae. Класификацията, под която попада, е Mammalia.

Общо има 13 различни вида видри. Докато гигантът е най-големият, неговата полярна противоположност е дребноногият. Два от видовете видри са водни животни, известни като морска видра и морска видра. Останалите 11 вида са речни видри.

За първи път видрите са били наричани видри през 1913 г. Те са изброени като едни от дивите животни, които се срещат в Калифорния. Датиращи преди повече от век, видрите са били наричани сухоземни видри, за разлика от речните видри.

Външен вид и поведение на видрите

Видрите са известни с това, че са слаби и ниски. Имат мускулеста шия и къси крака. Техните дълги плоски опашки и четири стъпала на крачетата им помагат да плуват по-бързо. Имат къси носове и уши, а козината им е кафява, мека и дебела. Външната им козина варира в нюанса си на кафяво, като козината отдолу е по-светла. Наличието на два слоя козина ги поддържа топли и сухи. На всеки квадратен сантиметър от тялото им те могат да имат до един милион косми.

Най-малката от това животно тежи шест килограма (или осем пъти повече от средната кутия супа,) и като най-голямата от породата, морската видра тежи 99 килограма (или 10 пъти повече от средната котка.) Типичната видра е между дълги два и шест фута. За сравнение, пълноразмерното легло е с дължина 10 фута.

В южната част на Тихия океан могат да бъдат намерени най-малките видри в света, Chungungos. Най-голямата видра в света досега е открита в Голямата риба, водоем в Мейн. Докато повечето видри са със среден размер от 40 инча (или половината от височината на Майкъл Джордан), тази е била дълга 76 инча, което я прави приблизително толкова висока, колкото е Майкъл Джордан.

Видрите се радват да бъдат заедно. Те живеят като семейства, които се състоят от майка и нейното потомство. Когато не се хранят или спят, могат да бъдат видяни да играят и често избират брега на река, за да се превърнат в собствена плъзгаща се дъска.

Групи видри, които са във водата, се наричат ​​сал. Когато са в група, но са извън водата, те могат да бъдат наречени беви, скачане или хижа. Възрастните видри могат да станат защитни, ако почувстват, че тяхното потомство е застрашено.



Видра, седнала на скала

Местообитание на видрата

Има много места по света, където живеят видри. Предпочитат влажно местообитание и често обитават бреговете, езерата, океаните и сладководните реки. Повечето избират да живеят в бърлоги, които изграждат бобрите и други подобни животни. Тези бърлоги се намират под земята и включват различни вътрешни камери, които ги поддържат сухи.

Що се отнася до морските видри, водата е предпочитаното им местообитание за кацане. Те правят своя дом на бреговете в централната част на Калифорния, както и на Аляска и тихоокеанските брегове на Русия. Видрите често ще се оттеглят в гигантски гори от водорасли далеч от брега.

Диета на видрата

Като месоядни, видрите ядат диета, състояща се от месо. Различните видове видри имат различни диети. Морските животни са предпочитаният избор на морските видри. Това означава, че ядат охлюви, миди и раци, както и други видове морски животни. Морска видра ще изяде около 25% от теглото си. при морски животни на ден. Речните видри имат различен хранителен режим. Предпочитат птици и дребни бозайници. Диетата им се състои предимно от риба, жаби, раци и раци

Хищници и заплахи

Най-голямата заплаха за видрите са хората, защото ловът им е често срещана дейност. Толкова често се случва, че в резултат някои видове са силно изчерпани. Хората ловят отдавна тези животни. Когато започнаха, бяха използвани домашни оръжия и стрели. Тъй като убиването им става все по-популярно, ловците започват да поставят капани и да отстрелват падналите в тях видри. В наши дни повечето хора използват капани само за улов на видра.

Търговските рибари ловят това животно отдавна. Причината е, че естествената диета на видра означава по-малко морски животни за риболов. Някои рибари ги хващат без смисъл, защото видрите влизат в тяхната риболовна мрежа.

Хищниците на сушата и водата също са заплаха. Койоти представляват опасност за тях и така го правят орли . В някои части на света, водни лъвове са заплаха за видрите. Друга значителна заплаха е косатки и акули. В райони с мочурища друга заплаха е крокодили и алигатори . Тези, които живеят в дивата природа, често се ловуват от bobcats .

Поради многото хищници на видрите има няколко вида, които са застрашени от изчезване. Това се дължи на загубата на местообитания и замърсяването на въздуха / водата има отрицателен ефект върху тях. Червеният списък на IUCN включва видри на водна основа в списъка си със застрашени животни.

В Азия съществуването на видри е застрашено поради незаконната търговия с тях. Единственият вид видри, които не са застрашени от изчезване, са тези, които живеят във водите на Северна Америка.



Размножаване, бебета и продължителност на живота

Когато видра е на възраст между две и три години, тя е достатъчно голяма, за да се размножава. Тези в различни региони на света се чифтосват по различни причини. В идеални условия те могат да се размножават многократно през репродуктивния си сезон. Тези условия са изобилие от храна и удобно място за размножаване.

Северноамериканските видри се чифтосват от края на зимата и до началото на пролетния сезон. Не всички видри се размножават по един и същи начин. Някои породи отнемат повече време, за да имат бебета, отколкото други. Когато яйцеклетката се оплоди при бременна видра, се случва нещо, наречено забавено имплантиране. Това означава, че яйцеклетката няма да се привърже към утробата на майката, докато околната среда не е подходяща за раждане на видра. Това са видрите, които са бременни 63 до 65 дни преди раждането.

Когато мъжът е готов за размножаване, той ще потърси другарка от женски пол. Мъжете и жените обикновено не растат заедно. Единственото изключение е, че когато са бебета, мъжът ще остане с майка си.

В някои случаи женските ще могат да се размножават отново веднага след раждането. И все пак това не е обичайна практика. Жените биха предпочели да кърмят бебетата си до зряла възраст, преди да имат повече. Ако една майка загуби едно от бебетата си, тя може да не иска да чака да се възпроизведе отново. Тя може да избере да го направи веднага. Единственото изключение от това е, ако майчината видра живее в среда, която не е стресираща.

По време на брачния сезон мъжките отиват там, където знаят, че ще бъдат женските. Мъжът не може да се чифтосва с жена, докато тя не одобри това. Понякога мъжът ще намери друга жена, ако почувства, че няма да го одобри.

Ако женска видра иска да се чифтосва с определен мъж, тя ще се търкаля и ще играе с тях. Играта заедно освобождава женския хормон, необходим за размножаване. Понякога мъжът ще захапе носа на своя спътник, ако иска да се размножи с нея.

Тези дейности се извършват на суша, но видрите се чифтосват във водата. След като бебетата са заченати, майчината видра е бременна за различно време, според нейния вид. Най-кратката бременност е 60 дни, докато най-дългата е девет месеца.

Когато се родят, майка ще роди между едно и шест малки. Ако имат водно раждане, то се извършва на водорасли. Бебетата също могат да се раждат в бърлогата на видра. Докато малките малки не навършат един месец, те не могат да виждат. Те зависят от майка си за всичко. Кученце няма да напусне бърлога си, докато не успее да види. След като придобият способността да виждат, майката ще ги научи как да плуват във водата.

Някои видове бебета от видри се раждат с растящи зъби и цялата им козина. Когато се родят, средното им тегло е пет унции, приблизително колкото бейзбол.

На четири месеца малките могат да започнат да ядат твърда храна. Тогава започват да се учат как да ловуват. Кученцата са толкова крехки, че 32% от тях няма да оцелеят до първия си рожден ден. Дори възрастните женски видри не винаги оцеляват достатъчно дълго, за да могат да се чифтосват.

Ако бъде държана в плен, видра може да достигне възраст между 15 и 20 години. Живеещите в дивата природа имат много по-кратък живот. Живеещите във водата имат средна продължителност на живота между осем и девет години.

Бебешките видри се наричат ​​още пъпки и комплекти, освен малки.

Население на видрата

Населението на водните видри намалява. През последните 45 години населението е спаднало до по-малко от половината от това, което е било. Въпреки това населението се е увеличило през последните две десетилетия в Южна Дакота. Между 1998 и 2000 г. 34 големи видри са били поставени в Big Sioux. Към 2006 г., за последно преброяване, населението в Южна Дакота е 100.

Вижте всички 10 животни, които започват с O

Интересни Статии