Пантера

Научна класификация на пантера

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пантера
Научно наименование
Panthera pardus, Panthera onca

Статус на опазване на пантера:

Близо до заплаха

Местоположение на пантера:

Централна Америка
Северна Америка
Южна Америка

Забавен факт за пантера:

Предпочита да ловува през нощта, отколкото през деня!

Факти за пантера

Плячка
Елен, тапир, дива свиня
Име на младите
Cub
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
Предпочита да ловува през нощта, отколкото през деня!
Очакван размер на населението
Не се знае
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Ярки изумрудено зелени очи
Други имена)
Черна пантера, черен леопард, черен ягуар
Период на бременност
90 - 105 дни
Среда на живот
Гора, блата и пасища
Хищници
Човек, Лъв, Хиена
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Нощен
Често срещано име
Пантера
Брой видове
31
Местоположение
Азия, Африка, Америка
Лозунг
Предпочита да ловува през нощта, отколкото през деня!
Група
Бозайник

Физически характеристики на пантера

Цвят
  • Черен
  • Тъмно кафяво
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
71 mph
Продължителност на живота
12 - 15 години
Тегло
36 кг - 160 кг (79 lbs - 350 lbs)
Дължина
1.1m - 1.9m (43in - 75in)
Възраст на полова зрялост
3 - 4 години
Възраст на отбиването
3 месеца

Класификация и еволюция на пантера

Пантерата (известна още като Черната пантера) е голям член от семейството на Големите котки, роден в Азия, Африка и Америка. Пантерата не е отделен вид, но е общото наименование, използвано за обозначаване на котки с черен цвят от семейство Големи котки, най-вече леопарди и ягуари. Пантерата е неуловимо и мощно животно, което се е адаптирало добре към различни местообитания по света и е известно, че е едно от най-силните катерачи от всички котки. Въпреки че пантера технически не е класифицирана като отделен вид, те се считат за застрашени от мнозина поради намаляващия брой както на леопардите, така и на ягуарите в голяма част от естествените им ареали.



Анатомия и външен вид на пантера

Пантерата има тенденция да има тъмнокафяв до черен цвят и иначе е идентична с котешкия вид, към който принадлежи. Единственото реално изключение от това е Флоридската пантера, открита в югоизточния регион на САЩ, за която се смята, че е подвид на Cougar и доста рядко е тъмнокафяв на цвят и има тенденция да има по-скоро петнист вид. За разлика от Leopards и Jaguars, Panther няма петна по дългото си тяло или опашка, а вместо това има лъскава козина от тъмна козина. Пантерите имат малки глави със здрави челюсти и изумрудено зелени очи и са склонни да имат задни крака, които са едновременно по-големи и малко по-дълги от тези отпред. Като член на семейството на Големите котки, Panther е не само една от най-големите котки в света, но също така е в състояние да реве, което е нещо, което котките извън тази група не са в състояние да направят.



Разпространение на пантера и местообитание

Пантерите се срещат по три от континентите в света, като местоположението им зависи от това дали е черен леопард или черен ягуар. Има 30 различни подвида на Леопард, открити в Азия и Африка на юг от Сахара, а с някога големия естествен ареал на Ягуара, простиращ се в Централна и Южна Америка и дори в части от САЩ, Пантерата се превърна в невероятно приспособимо животно, което се среща в множество различни местообитания. Въпреки че най-често се срещат в тропическите и широколистни гори, Пантерата може да бъде намерена и в блатото, и в блатото, заедно с пасища и още по-враждебни райони като пустини и планини. Заедно с редица от най-големите котки в света, пантера става все по-рядка в дивата природа, главно поради загуба на местообитания под формата на обезлесяване.

Поведение и начин на живот на пантера

Пантерата е невероятно интелигентно и пъргаво животно, което много рядко се вижда от хората в дивата природа, тъй като те обикновено са много тихи и предпазливи животни. Тъмнокафявата им козина маскира Пантерата както в околната гора, така и ги прави почти невидими в тъмнината на нощта. Пантерата е самотно животно, което води нощен начин на живот, прекарвайки голяма част от дневните часове, почивайки безопасно високо на дърветата. Подобно както на Леопарда, така и на Ягуара, Пантерите са невероятни алпинисти и те не само почиват по дърветата, но и са в състояние да наблюдават зорко плячка без да бъдат забелязани. Пантерата е невероятно мощно и безстрашно животно, което се страхува от мнозина поради факта, че те също са много агресивни. Пантерата е много териториална, особено мъжете, чийто дом се припокрива с този на редица жени и те са застрашени от друг мъж.



Възпроизвеждане на пантера и жизнен цикъл

Въпреки че има само два различни вида Големи котки, които се считат за пантери, Леопардите и Ягуарите всъщност са много тясно свързани, въпреки че живеят в отделни части на света. Черните леопарди и ягуарите често се срещат в една и съща постеля като петнисти малки, като женската обикновено ражда между 2 и 4 малки след гестационен период от около 3 месеца (това е прост рецесивен ген, който прави малките черни и такива, които се носят от двамата родители). Малките пантери се раждат слепи и не отварят очи, докато навършат близо две седмици. Те са невероятно уязвими към хищници, особено когато са оставени от майка си, която трябва да ловува за храната им. Когато навършат няколко месеца, малките пантери започват да я придружават в търсене на плячка и често няма да я напуснат, докато навършат близо 2 години и не са създали територия за себе си.

Диета на пантера и плячка

Пантерата е месоядно животно и един от най-страховитите и мощни хищници в цялата си природна среда. Ловувайки под прикритието на нощта, тъмната козина на Panther прави почти невъзможно да се забележи, което означава, че тя може да се движи през джунглата напълно невидима. Въпреки че по-голямата част от техния лов всъщност се извършва на земята, те също са известни с това, че ловуват от дървета, което означава, че могат да засаждат плячката си отгоре. Точната диета на Пантерата зависи от това къде по света живее, въпреки че средно големи и големи тревопасни животни съставляват по-голямата част от диетата на много големи котки. Животните, включително елени, брадавици, дива свиня, тапир и антилопа, се ловят от пантери, заедно с по-малки видове като птици и зайци, когато по-голямата плячка е оскъдна.

Panther хищници и заплахи

Ягуарът е най-голямото коте в Америка и затова пантерите в Новия свят са най-доминиращите хищници в тяхната среда. Намерените в Африка и Азия обаче от време на време са жертви на други големи хищници като лъвове и хиени, но най-често срещаният хищник и най-голямата заплаха за всички пантери са хората. Тези редки животни не само са били ловувани от хора през по-голямата част от естествения им ареал, но също така са били подложени на драстична загуба на местообитания, особено под формата на обезлесяване както за растящите човешки селища, така и за отстъпване на селското стопанство. Броят на популацията на големите котки намалява по целия свят и когато ги изтласкват във все по-малки и по-малки джобове на родните си местообитания, пантерите стават още по-редки, отколкото вече бяха.



Интересни факти и характеристики на Panther

Въпреки че технически само черните леопарди и ягуари обикновено се считат за единствените истински пантери в науката, терминът се използва и за описване на редица други тъмно покрити котки от местните жители в родните им местообитания, включително пуми, тигри, пуми, рисове и бобчета. Счита се, че Черната пантера е един от най-интелигентните и свирепи хищници в Америка, така че образът на пантера се използва широко като лого или талисман за спортни отбори. Някои пантери всъщност умеят да плуват, макар и не тези, които са леопарди, тъй като се знае, че Ягуарите имат истинска любов към водата. Тези индивиди не само предпочитат наводнените гори, но и прекарват изключително много време в плуване, игра и лов в охлаждащата вода.

Връзка с пантера с хората

Големите котки в света са били ловувани от хората и като трофеи, и заради козината им, особено през последните няколко века. Това доведе до огромен спад в броя на населението както на леопардите, така и на ягуарите, като те всъщност напълно изчезнаха от някои райони от историческия им ареал. Пантерите също са били подложени на тежка деградация на местообитанията в голяма част от Азия, Африка и Америка, което означава, че тези неуловими хищници сега са още по-редки. Много рядко се виждат от хора, които наистина наистина осъзнават присъствието на пантера по следите, оставени на земята и следи от драскотини по дърветата. Всъщност те са толкова подли, че Пантерите често се наричат ​​„призракът на гората“.

Състояние на запазване на пантера и живот днес

Въпреки че пантерата не се счита за вид сам по себе си, както леопардите, така и ягуарите стават все по-уязвими през по-голямата част от естествения си ареал и са посочени като застрашени видове от IUCN. Поради факта, че двама геноносители трябва да се чифтосват, за да произведат Черна пантера и шансовете за това намаляват със загуба на местообитания, много експерти по дивата природа смятат, че тези животни са застрашени по целия свят.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Информация за пантера, достъпна тук: http://www.blackpantheranimal.com/black-panther-animal.php
  9. Факти за пантера, достъпни тук: http://www.facts-about.org.uk/animals-panthers.htm
  10. За пантерите, достъпно тук: http://www.animalport.com/animal-information/black-panther-animal-information.html

Интересни Статии