Паун

Научна класификация на паун

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Галиформи
Семейство
Phasianidae
Род
Турция
Научно наименование
Паво Кристат

Статус на опазване на пауни:

Най-малкото притеснение

Паун Местоположение:

Африка
Азия

Факти за паун

Основна плячка
Зърна, семена, насекоми
Отличителна черта
Дълги пера на опашката и цветна опашка на мъжете
Размах на крилата
120 см - 300 см (47 инча - 118 инча)
Среда на живот
Пустинни и саванни райони
Хищници
Кучета, миеща мечка, тигър, диви котки
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Зърна
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
6
Лозунг
Най-често се срещат на индийския континент!

Физически характеристики на паун

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Син
  • Зелено
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
10 mph
Продължителност на живота
12 - 20 години
Тегло
2,7 кг - 6 кг (6 lbs - 13,2 lbs)
Дължина
86 см - 107 см (34 инча - 42 инча)

Паунът (известен също като паун) е средно голяма птица, най-тясно свързана с фазана. За разлика от обичайния фазанов братовчед, който обитава райони на Северното полукълбо, паунът се среща в по-топлия климат на Южното полукълбо, като паунът се среща най-често в Индия.



Има три основни вида паун, африканският конго паун, индийският паун и зеленият паун, за които се смята, че произхождат от Азия, но днес се срещат в Африка и части от Австралия. Всичките три различни вида паун са известни със своите сложни мъжки пауни и скучни, кафяви женски пауни (в сравнение с мъжете).



Мъжът паун е най-известен с огромните си опашни пера, които се раздуват зад пауна и могат да бъдат с дължина близо два метра. Смята се, че този цветен дисплей на пауна се използва както за чифтосване, така и за отбрана. Мъжът паун привлича жена, за да се чифтосва, като показва своето множество сложни пера и когато мъжкият паун се почувства застрашен, той ще раздуе опашката си, за да изглежда по-голям и следователно се опитва да сплаши приближаващите се хищници.

Паунът е всеядна птица и се храни с насекоми, растения, семена и цветни глави. Известно е също, че пауновете се хранят с малки бозайници и влечуги, за да допълнят диетата си, което гарантира, че те получават правилните хранителни вещества. Пауните имат редица естествени хищници в дивата природа, които включват диви кучета и котки, средно големи бозайници като миещи мечки и дори тигри са известни с това, че ловуват пауни.



Пауните обикновено достигат до около 20-годишна възраст, въпреки че някои паунови индивиди са известни, че стигат до по-възрастни, особено тези паунови индивиди, които са в плен. Като цяло популациите на пауните не са под голяма заплаха, въпреки че зеленият паун е посочен като уязвим за изчезване, главно поради лов и загуба на местообитания.

Мъжките пауни са известни като пауни, а женските пауни са известни като пауни (по подобен начин на пилетата и фазаните). Мъжкият паун обикновено е около два пъти по-голям от женския паун и дори по-голям, когато мъжкият паун показва оперението си (пера). Когато мъжкият паун не показва своите ярко оцветени и много сложни пера на опашката, те се влачат зад него. Това е известно като опашка или влак.

По време на брачния сезон мъжкият паун може да се чифтосва с до шест различни женски пауна. Женският паух снася между 4 и 8 кафяви цветни яйца. Женската паянка инкубира яйцата си, като седи върху тях, а пилетата пауни се излюпват след инкубационен период от около месец. Женската паун се грижи сама и отглежда пауновите си пилета без никаква помощ от мъжкия паун.



Пауните се срещат най-често в пустините и сухите райони на савана. Пауните също се срещат в горите и гъстата зеленина, особено по време на размножителния период, когато женските пауни се опитват да инкубират яйцата си и да отглеждат пилетата си, без никакви нежелани хищници да ги забележат.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии