Пеликан

Научна класификация на пеликан

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Pelecaniformes
Семейство
Pelecanidae
Род
Пелекан
Научно наименование
Pelecanus Occidentalis

Природозащитен статус на пеликан:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Пеликан:

океан

Факти за пеликан

Основна плячка
Риби, раци, костенурки
Отличителна черта
Чанта, окачена от долната страна на клюна и изострено зрение
Размах на крилата
183 см - 350 см (72 инча - 138 инча)
Среда на живот
Безводни острови и крайбрежни води
Хищници
Човек, котка, койот
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Риба
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
6
Лозунг
Може да има размах на крилата до 3 метра!

Физически характеристики на пеликана

Цвят
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
40 mph
Продължителност на живота
16 - 23 години
Тегло
2,7 кг - 15 кг (6 lbs - 33 lbs)
Височина
106 см - 183 см (42 инча - 72 инча)

Пеликанът е голяма птица, която е най-известна с торбичката, която пеликанът има в човката си, която пеликанът използва, за да извади рибата, ако водата. Пеликанът се среща в провинцията по целия свят, обитава близо до вода и гъсто населени риболовни райони.



Кафявият морски пеликан е един от най-големите видове пеликан с мъжки пеликани, често оставящи стадото да ловува сам в морето. Кафявият пеликан е особено забележителен със способността си да се спуска към океанската повърхност от огромни височини за улов на риба.



Пеликанът обикновено е огромна птица, като някои видове получават размах на крилата далеч над 3 метра. Други видове пеликан са много по-малки, но тези по-малки видове пеликан са склонни да живеят на сушата, вместо да прекарват живота си в морето.

На всеки континент в света има осем различни вида пеликан, с изключение на Антарктика. Пеликаните са склонни да предпочитат по-умерения и топъл климат пред по-студения, поради което пеликаните най-често се намират по-близо до Екватора.



Въпреки факта, че пеликаните са всеядни птици, пеликаните се хранят предимно с риба, ракообразни като скариди и раци, малки видове костенурки и калмари. Пеликанът използва торбичката си с човка, за да загрее вода с пълна уста и след това прецежда водата от клюна си, оставяйки храната (като рибата) зад себе си, за да може пеликанът да яде.

По време на размножителния период пеликаните гнездят в колонии и размножаването обикновено започва с група мъжки пеликани, преследващи една женска пеликан. Ухажването на пеликана може да се случи на сушата, във въздуха или във водата. Мъжкият пеликан събира материали за изграждане на гнездото, които женският пеликан след това използва за изграждане на гнездото или на земята, или на дърво, в зависимост от вида на пеликана.

Женският пеликан носи среден размер на съединителя от 2 яйца, които както женският пеликан, така и мъжкият пеликан помагат да се инкубират. След инкубационен период от около месец, пилетата-пеликани се излюпват от яйцата си, но често само едно от тях ще оцелее от двете. Жената пеликан храни малките си, докато навършат около 3 месеца, въпреки че бебетата пеликани обикновено могат да ходят и да плуват, когато са на около 2 месеца.



Поради общия си размер, пеликаните имат малко хищници в естествената си среда. Дивите кучета като койотите са един от основните хищници на пеликана заедно с котките и хората, които ловят пеликана заради месото и перата си.

Пеликаните обитават райони по света обикновено в големи ята от над 100 птици. Пеликаните почиват и гнездят заедно в тези общности, но често ловуват и се хранят сами, с изключение на женската пеликан, която храни своите пилета-пеликани. Известно е, че пилетата-пеликани се събират заедно на малки групи в общото място за гнездене на родителите си.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии