Полярна мечка

Научна класификация на полярна мечка

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Ursidae
Род
Урсус
Научно наименование
полярната мечка

Природозащитен статус на полярна мечка:

Уязвима

Местоположение на полярна мечка:

Евразия
Европа
Северна Америка
океан

Забавен факт за полярна мечка:

Може да изчезне през следващите 30 години!

Факти за полярна мечка

Плячка
Тюлен, Морж, Морски птици
Име на младите
Cub
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
Може да изчезне през следващите 30 години!
Очакван размер на населението
20 000 - 25 000
Най-голямата заплаха
Глобално затопляне
Най-отличителна черта
Ясна не бяла козина и черна кожа
Други имена)
Нанук
Период на бременност
6 - 9 месеца
Тип вода
Солена вода
Среда на живот
Крайбрежни ледени полета и плаващи ледове
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Дневни
Често срещано име
Полярна мечка
Брой видове
1
Местоположение
арктически океан
Лозунг
Може да изчезне през следващите 30 години!
Група
Бозайник

Физически характеристики на полярна мечка

Цвят
  • Жълто
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
20 - 30 години
Тегло
150 кг - 600 кг (330 lbs - 1322 lbs)
Дължина
2 м - 2,5 м (6,5 фута - 8,3 фута)
Възраст на полова зрялост
3 - 5 години
Възраст на отбиването
2 - 3 години

Класификация и еволюция на полярна мечка

Полярната мечка е голям вид мечка, която се среща в ледените полета в Северния ледовит океан. Това е най-големият вид мечки в света (с изключение на мечките Кадиак, намерени в Аляска, които могат да достигнат подобни размери), като мъжките често тежат около 600 кг. Смятано, че е тясно свързано с Кафявата мечка, името на Полярните мечки всъщност означава „Морска мечка“, тъй като е известно, че те не просто прекарват много време близо до брега, но също така са силни и способни плувци, които са били забелязани до 100 мили от най-близкия лед или земя. Те обаче са разрушително засегнати от глобалното затопляне, тъй като ледът, на който разчитат толкова силно, изчезва бързо и доведе до това, че Полярната мечка се превърна в силен символ на ефектите от изменението на климата. Популациите на полярната мечка също са паднали през Северния ледовит океан поради лов, замърсяване и сондажи за нефт и газ, което води до тяхното изброяване като застрашен вид.



Анатомия и външен вид на полярна мечка

Възрастните полярни мечки обикновено имат дължина повече от два метра и тежат около половин тон. Жените обаче са много по-леки от своите колеги от мъжки пол, които са почти двойно по-големи от теглото си. Полярните мечки са едни от малкото големи бозайници, открити в такива враждебни условия и се адаптират добре към живота си на леда. Козината им е плътна и плътна и се състои от топъл подкосъм с по-дълги защитни косми отгоре, които са прозрачни, кухи тръби, които улавят топлината от слънцето и я предават директно надолу към черната им кожа, която след това поглъща добре дошла топлина. Полярната мечка има силно и мускулесто тяло с широки предни лапи, които помагат при гребане във водата, и козина в долната част на краката, която не само помага да се затоплят, но и дава на полярната мечка допълнително сцепление при движение по лед. Те имат много дълги вратове в сравнение с други видове мечки, което позволява на главата им да остане над водата, когато плува. Те също имат по-удължени муцуни и по-малки уши, отколкото техните роднини.



Разпространение на полярна мечка и местообитание

Полярни мечки се срещат по ледените брегове, които заобикалят Северния полюс и чак на юг до залива Хъдсън. Около 60% от полярните мечки могат да бъдат намерени в Северна Канада, а останалите индивиди са разпределени в Гренландия, Аляска, Шпицберген и Русия, където те са често срещани сравнително близо до океана, блуждайки на огромни разстояния през ледените полета. Популациите на полярната мечка са намалели драстично през целия им естествен ареал, като най-голямата заплаха за този огромен месояден живот е глобалното затопляне. Въпреки че полярните мечки са свикнали със сезонни промени в Северния полярен кръг, лятното топене на леда се случва по-рано и по-свирепо от година на година, което означава, че полярните мечки имат по-малко време за лов върху леда, преди той да изчезне. Несигурните им местообитания също са силно засегнати от посегателствата на хората под формата на лов, разрастващи се селища и изпускане на химически замърсители във водата.

Поведение и начин на живот на полярна мечка

Полярната мечка е самотно животно, което не само може да тича със скорост до 25 мили в час, но силната му способност да плува на 6 мили в час го прави истински върховен хищник в околната среда. Тези полуводни бозайници могат да ловуват както в леда, така и във водата и е известно, че плуват на огромни разстояния през открит океан в търсене на храна. Полярните мечки могат да се гмуркат под водата, за да хванат плячката си, което правят, като държат очите си отворени и задържат дъха си до две минути. На сушата те са склонни да ловуват, като използват две основни техники: или дебнат, след това преследват плячката си, или седят в очакване до дихателна дупка в продължение на много часове, преди да направят засада на печата, когато се появи. Яденето на тюлени е жизненоважно за оцеляването на Полярната мечка, тъй като те са в състояние да й осигурят високоенергийна храна. По време на краткото арктическо лято обаче полярните мечки са принудени по-на север, тъй като ледът се оттегля, когато трябва да се хранят с други животни по-навътре в сушата.



Размножаване на полярна мечка и жизнен цикъл

Полярните мечки са склонни да се размножават през пролетта между април и май, като периодът на бременност варира значително (в зависимост от здравето на женската) поради период на забавено имплантиране. След до 9 месеца по-късно женската ражда между 1 и 4 малки в бърлогата, която е изровила в снега или земята. Малките тежат малко над половин килограм, когато са новородени и са обезкосмени и не виждат. Женските влизат в бърлогите си към края на есента и не излизат с малките си, докато суровите зимни условия не се превърнат в пролет. Въпреки че малките на полярна мечка започват да ядат твърда храна, когато са на възраст около 5 месеца, те не се отбиват, докато не са между два и три. Известно е, че малките често се бият с други малки, което включва борба и преследване, заедно с оголване на зъби и дори ухапване, но без да причиняват вреда. Тези игри са от решаващо значение за малките на полярна мечка да се научат как да се бият и следователно да се защитават успешно, след като напуснат майка си и живеят сами.

Диета и плячка на полярна мечка

Полярната мечка е най-големият месояден бозайник на сушата и трябва да ловува редовно, за да се гарантира, че е добре нахранена и поддържа изолационния си слой мазнина, за да я затопли. Кожите и тлъстината на пръстеновидните тюлени съставляват по-голямата част от диетата на полярните мечки, тъй като те често оставят останалото месо, което осигурява важен източник на храна за други животни като арктически лисици. Въпреки че тюлените са основният им източник на храна, полярните мечки също ядат птици, горски плодове, риба и северни елени (особено през по-сложните летни месеци), заедно с случаен морж. Труповете на големи морски бозайници, включително тюлени, моржове и дори китове, също осигуряват редовен източник на храна за полярните мечки, за които се твърди, че имат толкова добро обоняние, че могат да ги подушат от значително разстояние. Известно е също, че полярните мечки проникват в подземни пещери на тюлени, за да ловят малките вътре в тях.

Хищници и заплахи на полярна мечка

Поради факта, че полярната мечка е огромен и свиреп хищник, няма животни, които да ги пляскат в заобикалящата ги среда. Те са склонни да имат най-много проблеми с други полярни мечки и женските ще предпазят яростно своите малки от мъже, които може да се опитват да им навредят. Хората обаче са най-голямата заплаха за намаляващата численост на полярната мечка, тъй като те лакомо ги ловят от пристигането им в Северния ледовит океан през 1600-те до средата на 70-те години, когато международните забрани за лов влизат в сила. Заедно с отстъпващите ледени полета, които са от решаващо значение за оцеляването на Полярната мечка, причинени от изменението на климата, те също са силно засегнати от сондажи за нефт и газ, повишена корабоплавателна активност и нарастващи нива на индустриални химикали, които замърсяват водата. Полярната мечка има относително бавен темп на възпроизводство, което означава, че популациите не само бързо се свиват, но и не растат достатъчно бързо, за да се поддържат. Някои експерти твърдят, че полярната мечка може да изчезне от дивата природа през следващите 30 години.



Интересни факти и характеристики на полярна мечка

Преди да настъпят изцяло суровите зимни условия, женските полярни мечки изкопават бърлога в снега, където зимуват през тези враждебни месеци (и където раждат малките си) и се появяват едва през пролетта. Известно е, че тези бърлоги са с до четиридесет градуса по-топли от външните, но мъжете изглежда предпочитат да бъдат активни през цялата година. Полярните мечки имат подкожна мазнина под кожата, която може да бъде с дебелина до 4 инча и помага да се поддържа топло. Всъщност те са толкова добре изолирани, че полярните мечки трябва да се движат бавно през по-голямата част от времето, за да не прегреят. Полярните мечки свалят козината си през лятото, което означава, че изглеждат най-белите в началото на есента. До пролетта обаче техните палта изглеждат с по-жълт цвят, което се смята, че отчасти се дължи на маслата, открити в кожите на тюлените.

Връзка на полярна мечка с хората

Преди 1600-те години, когато европейските, руските и американските ловци пристигнаха в сърцето на Полярния кръг, само местните хора наистина знаеха нещо за тях. Полярните мечки бяха безмилостно ловувани до 1973 г., когато международно споразумение сложи край на такъв неконтролиран лов. Дори днес местните хора все още имат право да ловуват полярната мечка за традиционни цели, но най-голямата заплаха за полярните мечки е бързо топящият се леден шелф. Смята се, че глобалното затопляне, причинено от хора, го намалява толкова бързо в действителност, че някои казват, че южната им граница на залива Хъдсън няма да има никакъв лед до 2080 г. Известно е, че полярните мечки са агресивни към хората с докладвани атаки, които все още се случват, включително най-новият и известен инцидент на Шпицберген, когато редица тийнейджъри и техните експедиционни ръководители бяха нападнати от полярна мечка в техния лагер.

Природозащитен статус на полярна мечка и живот днес

Днес полярната мечка е включена в Червения списък на IUCN като вид, който е уязвим в естествената си среда. Въпреки че международните забрани за лов са предотвратили такова високо ниво на лов, усилията за опазване в Арктическия кръг се оказват трудни, тъй като всъщност полярната мечка всъщност трябва да оцелее и изчезва все повече всяка година. Повишените нива на индустриална активност в естествената им среда също причиняват спад в качеството на останалите местообитания. Смята се, че между 20 000 - 25 000 полярни мечки са останали в роуминг близо до Северния полюс, като повечето от тях са открити в Северна Канада.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

How to say Полярна мечка in ...
българскиБяла мечка
ЧешкиПолярната мечка
ДатскиПолярна мечка
НемскиIcebear
АнглийскиПолярна мечка
ЕсперантоBlanka urso
ИспанскиПолярна мечка
ЕстонскиПолярна мечка
ФренскиБяла мечка
ФинландскиПолярна мечка
Ивритполярна мечка
ХърватскиПолярна мечка
ИндонезийскиПолярна мечка
ИталианскиПолярна мечка
КитайскиПолярна мечка
МалайскиПолярна мечка
ХоландскиПолярна мечка
АнглийскиПолярна мечка
Полскиполярна мечка
ПортугалскиПолярна мечка
АнглийскиUrs полярен
ШведскиПолярна мечка
ТурскиКутуп лед
ЯпонскиМечка Хокио
УнгарскиПолярна мечка
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Информация за полярна мечка, достъпна тук: http://www.fws.gov/home/feature/2008/polarbear012308/polarbearspromo.html
  9. Факти за полярна мечка, достъпни тук: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/polar-bear/
  10. Заплахи за бяла мечка, достъпни тук: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0

Интересни Статии