Дикобраз

Научна класификация на дикобразите

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Родентия
Семейство
Erethizontidae
Род
Еретризон
Научно наименование
Erethizon Dorsaum

Статус на опазване на дикобраз:

Най-малкото притеснение

Местоположение на дикобраз:

Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Южна Америка

Факти за дикобраза

Основна плячка
Корени, листа, плодове
Среда на живот
Плътни гори и пасища
Хищници
Бухал, орли, вълци
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Корени
Тип
Бозайник
Лозунг
В света има 30 различни вида!

Физически характеристики на дикобраза

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Жълто
  • Черен
Тип кожа
Шипове
Максимална скорост
2 mph
Продължителност на живота
8-12 години
Тегло
5.4-16 кг (12-35 паунда)

Дикобразите са третият по големина гризач на планетата. Те са разделени на два вида дикобрази, които са старите и новите свети. Известно е, че тези големи гризачи се борят с огромни хищници и се хранят с растения, храсти и дървета през цялата година. Въпреки ожесточения си външен вид, те са нежни и послушни същества, освен ако не бъдат провокирани.



Основни факти за дикобраза

-Quills имат антибиотичен слой грес, който помага да се предотврати инфекция при хора и животни.

-Поркупините имат способността да се борят дори с най-големите и най-опасните от хищниците, включително леопардите.

-Бебешките дикобрази се наричат ​​дикобрази, а група дивачки се нарича бодливи.



Научно наименование на дикобраз

Таксономията на Porcupines е разделена на ордена Роденти, семейство Erethizontidae (Нов свят) или Hystricidae (Стария свят) и гений Erethizon или Chaetomys. Дикобразите Hystricidae остават на земята в по-голямата си част и живеят в Европа, Азия и Африка. Дикобразите Erethizontidae се радват на катерене по дървета и плуване в цяла Америка. Истинското наименование на дикобраз произхожда от френската дума porcespin, което в превод означава прасе от прасе. Има над две дузини видове диви месо в целия свят, включително:

Семейство Hystricidae (дикобрази от Стария свят):



  • Малайски дикобраз
  • Sunda porcupine
  • Нос дикобраз
  • Хохлат дикобраз
  • Индийски дикобраз
  • Дебело наболен дикобраз
  • Филипинско дикобраз
  • Суматрански дикобраз
  • Африкански дикобраз с опашка
  • Азиатски дикобраз с опашка от четка
  • Дългоопашат дикобраз

Семейство Erethizontidae (Нови свежи дикобрази):

  • Изпъстрена с четина плъх
  • Батурит дикобраз
  • Двуцветно бодлив дикобраз
  • Набраздено джудже дикобраз
  • Дикобраз Bahia
  • Черноопашат космат джудже дикобраз
  • Мексикански космат джудже
  • Черно джудже дикобраз
  • Бразилски дикобраз
  • Замръзнало космат джудже дикобраз
  • Андийски дикобраз
  • Дивечът на Ротшилд
  • Джуджето на Roosmalen’s porcupine
  • Пън опашка дикобраз
  • Санта Марта дикобраз
  • Coandumirim
  • Парагвайско космат джудже дикобраз
  • Кафяво космат джудже дикобраз
  • Северноамерикански дикобраз

Външен вид и поведение на дикобразите

Всеки вид дикобраз изглежда малко по-различно от следващия. Те обаче имат някои общи характеристики на външния вид, като често имат здрави тела и малки глави. Перото им ще бъде групирано или индивидуално вградено в кожата и косата им. Тези пера са тяхната защита. Те ще изпуснат перките си по пътя на потенциален хищник, за да се предпазят

Предната част на телата им е най-уязвима, тъй като е покрита с косми, а не с перки. Основният цвят на косата може да варира, включително да бъде жълт, кафяв, сивокафяв, тъмнокафяв или черен. Моделите, които покриват основния слой, също могат да се различават по цвят, включително черен, оранжев, жълт и бял. В някои части на света дори има дикобрази от албиноси. Повечето дикобрази варират между 25 и 40 инча дължина, което включва и опашката им. Те обикновено тежат между 10 и 40 паунда. И мъжете, и жените са приблизително еднакви по размер. А много видове имат подметки без косми, което ги прави отлични алпинисти.

Дикобразите са самотни животни, които прекарват по-голямата част от времето си сами. Те ще се събират на групи през зимата и ще прекарват време с потенциален партньор по време на ухажване. Група от дивачки се нарича бодлив. Когато се съберат като група през зимата, ще откриете групата до 12 дикобраза, които се приютяват заедно.

Дикобраз, катерещ се по дърво

Местообитание на дикобраз

Къде живеят дикобразите? Дикобразите от Новия свят се срещат предимно в Америка; като има предвид, че дивечът от Стария свят често се среща в Европа, Азия и Африка. Ще откриете дикобразите в Америка с удоволствие да изследвате дърветата и водата колкото земята. Въпреки това, дикобразите в други части на света обикновено остават на твърда земя в по-голямата си част. Ще ги откриете да живеят в почти всякакъв вид терен, включително пустини, гори, пасища, планини и тропически гори. Те могат да се адаптират доста лесно към тяхната среда. Много видове дикобраз предпочитат да прекарват престоя си в скалисти пукнатини, пещери, плетеници от корени, четка, клони на дървета, дупки и кухи трупи и дървета. Домът им, където и да се намира, се нарича бърлога. Те не спят хибернация; те обаче са нощни, така че спят през деня и изследват през нощта.



Диетата на дикобразите

Дикобразите по целия свят са тревопасни животни. Те ядат приблизително 0,9 килограма храна всеки ден. През зимата те разчитат на кората на дърветата като основен източник на хранителни вещества. Поради суровите условия те често губят около 17% от теглото си през зимата поради липса на азот в зимната им диета. През пролетта дикобразите предпочитат листни остриета, богати на протеини. Ако дърветата започнат да развиват токсични танини, те ще изберат повече тревисти растения и дървета с по-малко танини.

Лятото води до повече диетични промени, включително богата на калий зеленина. Това може да доведе до отделяне на твърде много натрий, което принуждава дикобразите да търсят сол. В природата те могат да намерят сол в различни източници, като водни растения. Когато не го открият в природата, те търсят създадени от човека източници, включително гуми, шперплат, дръжки с инструменти и прекъсващи линии. В някои случаи те ще ядат някои ядки и плодове. Въпреки диетичните си навици в природата, те причиняват далеч по-малко щети от насекомите, болестите, ветровете и пожарите.

Хищници и заплахи от дикобраз

Малкият ръст на дикобраза, особено на младите дикобрази, ги прави уязвими за редица хищници, включително големи рогати сови, черни мечки, бобаци, куници, невестулки с дълги опашки, хермелини, койоти и норки. Рибарят е най-често срещаният им хищник. Рибарите дори могат да попречат на популациите на дикобразите да нарастват. Ако хищник все пак се приближи, дикобразът ще се обърне с гръб към хищника, като през цялото време държи перките изправени пред заплахата. Ако обаче хищникът успее да хване дикобраза на гърба си, той често ще загуби битката. В някои случаи дикобразите са се преборили с атака с перките си, включително срещу силно опасни животни като леопард. Когато приближаващият се хищник вкара перо в лапата или тялото им, те често ще се оттеглят, тъй като перките са доста болезнени и трудни за премахване от животните.

Понастоящем дикобразът Phillippine е единственият дикобраз, категоризиран като уязвим. Всички останали са изброени в класификацията с най-малка загриженост. Най-голямата заплаха за глобалната популация на дикобразите е обезлесяването на хората, горските пожари и развитието на инфраструктурата. Тези действия изместват дикобразите от домовете им и принуждават бавно движещите се гризачи да търсят нови източници на храна и подслон. Автомобилите също се считат за заплаха за дикобразите, тъй като дикобразите се движат твърде бавно, когато пресичат улицата.

Размножаване на дикобраз, бебета и продължителност на живота

Ритуалът на чифтосване на дикобразите включва само доминиращи мъжки дикобрази, чифтосващи се с няколко жени, а по-малко доминиращите мъже може изобщо да не се чифтосват. Мъжките ще защитават своя партньор в продължение на няколко дни по време на годишния размножителен сезон, за да се преборят с други потенциални ухажори. Жените също ще се борят за своята територия срещу други женски дикобрази. Ухажорите на мъжете са привлечени от аромата и вокализацията на жените. Чифтосването ще се случи само след като една жена избере мъж и стане отворена за неговия напредък.

Годишният размножителен сезон продължава от октомври до ноември. Жена ще носи 210 дни и ще роди от едно до три потомство. Бебешките дикобрази обикновено се раждат през април или май и те се наричат ​​поркети. Новородените тежат между 0,88 и 1,17 паунда и са дълги 10 инча. Косата им е мека по време на раждането. Quills ще се втвърдят след няколко часа. Очите им често не се отварят в продължение на няколко дни. Майката ще кърми за кратко време. След пет месеца потомството ще стане напълно независимо и ще остане да оцелее самостоятелно първата си зима.

Средната продължителност на живота на дивия дикобраз е пет до седем години. Дикобразите, отгледани в плен, могат да живеят до 10 години. Известно е, че зоопаркът в Прага е имал индийски гребенец от поне 30 години. С напредване на възрастта на дикобразите те могат да страдат от болести и загуба на сетивата, което ги прави по-уязвими към хищници и естествена смърт.

Население на дикобраз

Всички видове дивеч с изключение на един се считат за най-малкото безпокойство в този момент. В резултат на това проучванията на популациите не са прекалено достъпни, което затруднява определянето на глобалния размер на популацията на дикобразите. Единствените известни заплахи за растежа на населението по това време са рибарският хищник и човешкото развитие.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

Интересни Статии