Опосум



Научна класификация на опосума

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Дипротодонтия
Семейство
Phalangeriformes
Род
Phalangeridae
Научно наименование
Фалангериформе

I Природозащитен статус:

Най-малкото притеснение

I Местоположение:

Океания

Факти за опосума

Основна плячка
Насекоми, листа, цветя
Среда на живот
Бушленд и тропическа гора
Хищници
Лисица, Котка, Хищни птици
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Насекоми
Тип
Бозайник
Лозунг
На австралийския континент има 69 вида!

Физически характеристики на опосума

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
5-8 години
Тегло
0,1-14,5 кг (0,22-32 фунта)

'Опосумът е едно от най-често срещаните торбести животни в Австралия.'



Тези нощни животни могат да се ориентират във високи дървета с изненадваща пъргавина и апломб. Понякога живеещи рамо до рамо с хора, опосумите могат да бъдат забелязани или дори чути да се носят по покривите или палубите през нощта. Думите опосуми и опосуми понякога се използват взаимозаменяемо, но всъщност означават различни неща. Опосум се отнася конкретно до американските опосуми. От своя страна опосумът се отнася до австралийския сорт с научно наименованиеPhalangeriformes. Те принадлежат към различни ордени, но и двете са примери за торбести животни.



3 факти за опосума

  • Сумчатият е древен род бозайници, които се отделят от плацентарните бозайниципреди повече от 100 милиона години. Съвременните опосуми, кенгурута и коалите вероятно са еволюирали от общ прародител, живял преди около 20 до 30 милиона години.
  • Мъжете и жените са известни катокрикове и джилове, съответно, докато група се нарича passel.
  • В Австралия и някои от близките острови разпространението на градове е направило срещите много по-чести. Понякога се счита за вредител,опосумите обичат да се крият в тъмни зоникато тавани, навеси и гаражи, причинявайки щети и разрушения на градини, ферми, гори и оборудване. Те не представляват почти никаква опасност за хората сами по себе си, но могат да разпространяват болести, като пробиват кожата с острите си нокти. Ако срещнете такъв в или близо до вашето жилище, тогава е добре да избягвате контакт и да оставите професионалистите да ги премахнат по хуманен начин.

Научно наименование на опосума

The научно наименование на опосума еPhalangeriformes, което произлиза от гръцката думафалангер, което означава паяжина, по отношение на слетите цифри на задните крака. Посумите се разделят допълнително на няколко различни семейства и родове. Семейството наPhalangeridaeсъдържа по-голямата част от опосумите, включително добре познатите често срещани опосуми и кускус. Други вариации включват пигмейските опосуми, опосумите с пръстеновидна опашка, триоките и планерите. Има около 70 различни вида опосуми, разпространени в региона на Тихия океан. Те принадлежат към торбестия ред наДипротодонтиязаедно с кенгурута , wallabies , коали , и вомбати .

Тези черти обикновено се споделят между всички опосуми, но въпреки това той показва огромно количество вариации, особено по отношение на техния размер. Най-малкият вид е тасманийският пигмей опосум, който е с дължина по-малка от 3 инча и тегло по-малко от молив. Най-големите видове са двата мечки кускус, който тежи до 22 килограма или приблизително колкото одомашнена котка. Посумите се различават и по други физически характеристики. Опосът на четката има много космат опашка с гола долна страна. От друга страна опосумът с пръстеновидната опашка има многоцветна опашка.



Може би най-уникалната адаптация от всички опосуми е планерът. Както подсказва името, тези видове са еволюирали големи кожни клапи между крайниците си, които им позволяват да се плъзгат във въздуха. Тези клапи са много подобни на летящи катерици (което всъщност е гризач и плацентарен бозайник, а не торбест). Това е пример за конвергентна еволюция: две отделни животни, развиващи подобни черти по абсолютно същите причини. Повечето от планерите заемат рода на Petaurus, но планерът с пернати опашки, който има назъбени подложки за пръсти за катерене на гладка кора, заема свой род, подходящо наречен Acrobates.

Опосум на клон

Поведение на опосума

Посумите се различават толкова много в поведението си, колкото и във физическите си характеристики. Осумите на четката са нощни и самотни същества, които се събират само за размножителния сезон. Като най-земните и земни от всички опосуми, те могат да живеят в близост до човешки домове и градини. От друга страна опосумите с пръстеновидна опашка са силно социални същества, които обитават общински гнезда, известни като дреси. Тези групи обикновено се състоят от мъжката и женската размножителна двойка и потомството. Гореспоменатите планери (включително добре познатия планер за катерици и планер със захар) имат клапи между крайниците си, за да се плъзгат между клоните на дърветата и земята отдолу. Един вид е наблюдаван да пътува до 65 фута наведнъж.

Опосумите са доста послушни всеядни животни, които действат агресивно само когато са заплашени. Някои от защитното им поведение включват игра на мъртви, ръмжене, носене на зъби или отделяне на лоша миризма. Когато не ловуват, опосумите прекарват по-голямата част от времето в подстригване или сън. Опосумите комуникират помежду си (и с потенциални заплахи) чрез звук и мирис. Техният набор от обаждания за аларма, съчетания и обаждания за местоположение включват писъци, съскания, щракания, мърморене и вой. Те също имат ароматни жлези на гърдите си, за да маркират територия.



не мога да живея

Посумът е роден в горите на Австралия и околните острови Тасмания, Нова Гвинея, Целебес и Соломоните. Техните най-често срещани местообитания включват тропически гори, евкалиптови гори, гори, гори крайбрежни храсти и дори квартали на хора. Единственото нещо, от което се нуждаят, е относително гъста мрежа от дървета, в които да живеят за защита и храна.

I Диета

Опосумите са се развили, за да благоприятстват диетата на всеядите, която включва насекоми , яйца и разнообразие от различни растителни вещества, някои от които са отровни за други животни. Ако им се предостави възможност, те също ще се занимават с храна, останала от други животни и хора. Точният хранителен състав варира в зависимост от наличието на храна от едно място до друго, така че те най-добре могат да бъдат описани като опортюнистични. Някои видове опосум имат разширена цекума (торбичка в червата), за да ферментират и усвояват храни с високо съдържание на фибри в диетата си. Моларните зъби имат остри върхове, които им помагат да дъвчат твърдата растителна материя.

Опосум хищници и заплахи

Опосумите често са жертви на змии , котки , кучета , лисици , сови, тигрови кулове и други големи хищници. Тигровите птици и змиите са ендемични за Австралия, но много други видове са въведени от европейските заселници и са намалили броя си. Опосумите са били ловувани от хората заради козината им, но най-голямата заплаха за тяхното съществуване е унищожаването на местообитанията както от пожари, така и от човешка дейност. Както беше демонстрирано от разрушителния характер на пожарите от 2019 до 2020 г., тези случаи се влошават значително от изменението на климата.

Размножаване на опосум, бебета и продължителност на живота

Размножаването варира от моногамията (един партньор) до полигамията (множество партньори) и почти всичко между тях. Само планинската четка опашка има способността да променя системата си на чифтосване по прищявка въз основа на това колко храна има в околната среда. Мъжките ухажват женските с техните силни обаждания и могат да отглеждат няколко групи млади през целия брачен сезон.

След като двойката се съчетае, женската произвежда едно или две (рядко три) жизнеспособни потомци, обикновено около средните месеци на годината. Някои видове дават до 10 потомци, но повечето бебета бързо умират, оставяйки само няколко след себе си. За да увеличи шансовете за оцеляване, майката намира удобно скривалище в хралупи на дървета или изоставени птичи гнезда, за да носи малките си. Само няколко вида всъщност изграждат гнезда от нулата.

Както при много други видове животни, майката е отговорна за повечето родителски задължения, докато бащите почти нищо не допринасят за тяхното оцеляване. Обикновеният опосум с пръстеновидна опашка е единственият вид, при който мъжкият също играе видна роля в грижите за малките.

Периодът на бременност обикновено е доста кратък. Сред опосумите с четка, тя продължава само 16 или 17 дни. Младите радости, както ги наричат, пълзят от родовия канал в торбичката на майката с цел да се хранят с млякото си. На този етап те все още са слепи и глухи и са с размери само няколко сантиметра. Джойовете са толкова зависими от майката, че устните им действително ще се затворят около зърното, за да не загубят контакт през първите няколко седмици от живота. Дори когато стане по-независим, Джоуи ще остане в майчината торбичка за защита и сигурност през следващите няколко месеца. След като накрая стане твърде голям за торбичката, понякога ще мигрира към гърба на майката.

Опосумът обикновено достига полова зрялост през първата година или две от живота. Мнозина стават жертви на хищници и болести, преди да могат да умрат от естествена смърт, така че продължителността на живота на някои видове обикновено е не повече от 10 или 15 години в дивата природа. Те могат да живеят още по-дълго в плен, където е безопасно от повечето заплахи.

бебе може

I Население

Броят на населението е трудно да се изчисли, но състоянието на опазване може да варира доста драстично по видове. Според Червения списък на IUCN, който е независима организация, която проследява състоянието на опазване на много животни, опосумите могат да варират между най-малко загриженост и критично застрашени . Посумът с опашка, широко разпространен в крайбрежните райони на Австралия, се е интегрирал толкова добре в човешкото общество, че е често срещана гледка. В другия край на спектъра, западният опосум на пръстеновидната опашка и опосумът на феята са критично застрашени. Понастоящем на много видове се предоставя защита от правителството на Австралия. Незаконно е да се ловува, да се хваща или да се убиват много опосуми по някаква причина. Въпреки това се изчислява, че една четвърт от 27-те вида опосум в Австралия в момента са застрашени от изчезване.

Опосуми в зоопарка

The Зоопарк в Сан Диего , който е един от малкото зоологически градини в Съединените щати, който има австралийски опосуми от всякакъв вид, има дълга история с източните общи опорни опорни пръстени. Оригиналните трима членове (мъж и две жени) бяха доведени в зоологическата градина през 1984 г. След няколко години без никакви опосуми, зоологическата градина получи повече от Светилището на Хилсвил във Виктория, Австралия, но те не винаги са изложени.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

Интересни Статии