Пъдпъдък

Научна класификация на пъдпъдъци

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Галиформи
Семейство
Phasianidae
Род
Котурникс
Научно наименование
Котурникс Котурникс

Състояние на опазване на пъдпъдъци:

Най-малкото притеснение

Местоположение на пъдпъдъци:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания
Южна Америка

Факти за пъдпъдъци

Основна плячка
Семена, цветя, насекоми
Отличителна черта
Малък размер на тялото и ярко оцветени яйца
Размах на крилата
30 см - 37 см (12 инча - 14,6 инча)
Среда на живот
Горски и горски площи
Хищници
Котки, змии, миещи мечки
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Семена
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
6
Лозунг
Обитава гори и горски площи по целия свят!

Физически характеристики на пъдпъдъците

Цвят
  • Кафяво
  • Син
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
3 - 5 години
Тегло
70g - 140g (2.4oz - 4.9oz)
Височина
11 см - 20 см (4,5 инча - 7,8 инча)

Известен със своите шлейфове и отличителни обаждания.



Пъдпъдъците са закръглени дивечове с късо гърло, чието естествено местообитание включва големи райони на Северна Америка, Европа, Азия и Северна Африка. Те населяват в по-малка степен и Южна Америка и Австралия. Някои видове са опитомени и отглеждани във ферми за месо и яйца, докато популациите на определени места често ловуват диви пъдпъдъци. Тези птици прекарват по-голямата част от времето си на земята, тъй като техните клекнали тела често ги затрудняват да останат в полет на дълги разстояния. Птиците могат лесно да идентифицират всеки вид по струите на главите им, които представляват колекция от малки пера.



5 факти за пъдпъдъци

  • Пъдпъдъците се движат изненадващо бързо в храсталаците и могат да изминат до 12 мили в час при стряскане.
  • Кратките полети, които тези птици предприемат, когато се стреснат, се наричат ​​„зачервяване“.
  • Възрастните птици обичат да вземат вани с прах, като се заровят на дълбочина от два до три сантиметра в рохкава почва и след това се извиват наоколо, размахвайки криле
  • Въпреки че са много различни по размер, пъдпъдъците принадлежат към същото семейство дивечови птици като фазаните.
  • Пъдпъдъците лесно се разпознават по техните вокализации, които често звучат като човешки думи като „Чикаго“ или „Боб Уайт“, което дава името си на вид пъдпъдъци в югоизточната част на САЩ.

Научно име на пъдпъдъци

Обикновените пъдпъдъци имат научното наименованиеКотурникс котурникс, което означава пъдпъдък или женски термин на привързаност.Котурникс котурникссе отнася до пъдпъдъци от Стария свят, които имат пет подвида.

Пъдпъдъците от Новия свят са членове на рода Callipepla и понякога се наричат ​​качулати пъдпъдъци. Един от най-често срещаните видове пъдпъдъци от Новия свят е калифорнийските пъдпъдъци (Callipepla californica), който има пет подвида. Bobwhites, също считани за пъдпъдъци от Новия свят, са членове на рода Colinus, сColinus virginianus, Вирджиния Bobwhite, обикновено наричана Северна Bobwhite, като най-широко разпространена.



Външен вид и поведение на пъдпъдъци

Това са малки птици, които обикновено са по-големи от робините, но по-малки от гарваните, въпреки че ще откриете голяма разлика сред видовете. Някои са високи само четири инча и могат да достигнат до 11 или 12 инча височина. Те имат малки глави и къси, широки крила заедно с дълга и квадратна опашка. И мъжете, и жените имат връх от пера, които се подават напред, като мъжете имат по-дълъг и по-голям шлейф, които са тъмни и се състоят от няколко пера. Оцветяването и подреждането на перата по корема водят до люспест вид. Някои видове имат и петна по горната част на гърдата. Много пъдпъдъци имат сметки, типични за седящите, което означава, че са назъбени, къси, силни и леко изкривени.

Японските мъжки пъдпъдъци имат часовник на гърлото, който отделя бяла пенеста течност, която често се използва за оценка на репродуктивната годност.

Тези птици могат да бъдат трудно забележими, тъй като обичат да се крият в храсталаците. Често ще чувате отличителните им обаждания, вместо да ги виждате. Мъжете гласуват сутрин, вечер и понякога през нощта. В по-голямата си част те са самотни птици, които предпочитат да прекарват времето си сами или само с една друга пъдпъдък. Изключението е по време на брачния сезон, когато големи стада, известни като конвои, се събират на групи от около 100. Bobwhite има тенденция да живее в заливи от 11 до 12 птици, за да си помогне да се защитят взаимно от хищници. Някои видове пъдпъдъци от Стария свят мигрират, но повечето видове от Новия свят не живеят и живеят в същия общ район, където са родени.

Те прекарват голяма част от времето си в надраскване на почвата, за да изкопаят храна и особено обичат да хранят под храсти или на открито място в близост до листа. Когато се стреснат, те изведнъж ще излетят бързо със скорост до 40 mph. Други видове предпочитат да останат неподвижни, когато са заплашени от опасност. Някои видове имат костни пети, които ги предпазват от хищници. Където и да живеят тези птици, те се нуждаят от покритие за нощуване, почивка, гнездене, бягство от хищници и за защита от атмосферните влияния.

Някои диви видове, като пъдпъдъците на Gambel, обичат да нощуват в гъсти храсти или дървета. Те обичат сянката от различни видове растителност, тъй като гъстата растителност осигурява подслон от хищници. Женските изграждат места за гнезда на земята, като ги облицоват с клонки, стъбла на трева, листа и пера и предпочитат да ги скрият под храсти, скали или други защитени зони. Много пъдпъдъци обичат да правят вани с прах, за да премахнат вредителите от перата си и да се поддържат чисти.

В плен японските пъдпъдъци, които са най-популярните видове, отглеждани за месо и яйца, са териториални, като често защитават домовете си срещу натрапници. Понякога ще прибягват до кълване или канибализъм, ако имат пренаселени условия.

обикновена пъдпъдък (Coturnix coturnix) голяма пъдпъдък

Местообитание на пъдпъдъци

Ще откриете калифорнийски пъдпъдъци в чапар, градинско дърво, гори, преобладаващи дъбови дървета, и предпланински гори на Калифорния и Северозапад. Други любими местообитания включват полусухи и храстови храсти в югозападната част на САЩ и Мексико. Те са толерантни към хората и могат да бъдат често срещани в градските паркове, градини и земеделски площи.



Пъдпъдъчи диета

Тези птици са всеядни животни, но са склонни да имат предимно вегетарианска диета. Пилетата обичат да ядат насекоми , но диетата им постепенно преминава към растителен материал, когато узреят. Диетата им се състои от семена, листа, пшеница, ечемик, цветя и плодове, заедно с едни скакалци и червеи. Някои видове, като пъдпъдъците на Gambel, лесно могат да адаптират диетата си към времето на годината, както и към нуждите си от хидратация. Когато са налични, тези пъдпъдъци ще ядат плодове и плодове от кактуси.

Пъдпъдъчи хищници и заплахи

Тъй като пъдпъдъците са малки, те имат много различни животински хищници. Много малки бозайници обичат да ги ядат, включително миещи мечки , лисици , катерици , койоти , bobcats , скункс , кучета , и котки . Ястреби, сови, плъхове и невестулки също ще ловува за пъдпъдъчи яйца.

Хора също се считат за хищници, но огромният брой на пъдпъдъчи и пъдпъдъчи яйца, консумирани от хората, идва от търговски ферми. Въпреки това, дивите пъдпъдъци често са преследвани от ловци в югоизточната част на САЩ.

Размножаване на пъдпъдъци, бебета и продължителност на живота

В плен пъдпъдъци са лесни за отглеждане. Въпреки че често срещаните болести по птиците ги засягат, те са малко устойчиви. Най-популярната домашна порода, японски пъдпъдъци, узрява около шест седмици след излюпването. С подходящи грижи те могат да започнат да се размножават, когато са на възраст от 50 до 60 дни. Кокошките могат да снасят средно 200 яйца през първата си година. Животът на тези птици е две години и половина в плен. Групирането на един мъж с три жени води до висока плодовитост. Яйцата се излюпват средно 23 дни. Новоизлюпените пъдпъдъчи пилета са малки и трябва да бъдат защитени от удавяне във водни корита, като запълнят тези зони с камъчета или топчета, за да не им попадне във водата. Когато пилетата навършат една седмица, камъчетата могат да бъдат премахнати.

Някои видове, като пъдпъдъците на Gambel, са моногамни, но други, като калифорнийските пъдпъдъци, образуват отводки, които съдържат множество мъжки и женски. По време на брачния сезон през пролетта мъжките претендират за своите територии и се състезават за женски, които изграждат гнезда, за да снасят 12 до 16 яйца след оплождането. И мъжете, и жените се грижат за пилетата.

Пилетата от повечето видове са предкосови, което означава, че са добре развити при раждането си и са в състояние да напуснат гнездото и да следват родителите си. След две седмици те могат да летят и са сравнително независими на три до четири седмици. Средната продължителност на живота на дивите пъдпъдъци е две до три години, но много от тях могат да живеят до пет или шест години.

Някои видове, като Северния бобуит, имат само 20 процента оцеляване след първата година. Освен това само 32 до 44 процента от гнездата се излюпват успешно. Поради тази ниска степен на оцеляване, Северният бобвайт често се опитва да отглежда две до три пилета всеки сезон. За този вид излюпването започва в края на април и продължава до началото на юли.

Като цяло около 70 до 80 процента от популацията на дивите пъдпъдъци умира всяка година. Високите нива на размножаване компенсират смъртността.

Население на пъдпъдъци

Приблизително 130 вида пъдпъдъци съществуват по целия свят, така че се разглежда техният природозащитен статус най-малко загриженост по Международен съюз за опазване на природата . От тези видове около 70 са опитомени.

През 90-те години обаче калифорнийското пъдпъдъче се счита за застрашен видовете, тъй като броят им е спаднал под 100. Броят им се е възстановил и вече не се счита, че има опасност от изчезване.

Унищожаването на местообитанията и неконтролираният лов влияят негативно на шепа диви пъдпъдъци. Най-забележителен е южният бобуит, който е пострадал поради разрастването на градовете и унищожаването на любимите си местообитания.

Въпреки че пъдпъдъците Gambel’s са популярна дивеч, бройките на този вид са големи, така че няма значителни консервационни или значителни ограничения за лов.

Вижте всички 4 животни, които започват с Q

Интересни Статии