Червена панда

Червена панда Научна класификация

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Ailuridae
Род
Айлур
Научно наименование
Ailurus злато

Статус на опазване на червената панда:

Застрашен

Red Panda Местоположение:

Азия

Забавен факт за червената панда:

В природата са останали по-малко от 3000!

Червена панда факти

Плячка
Бамбук, горски плодове, яйца
Име на младите
Cub
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
В природата са останали по-малко от 3000!
Очакван размер на населението
по-малко от 3000
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Ръждиво оцветена дебела козина и раирано лице
Други имена)
Малката панда, Fire Fox
Период на бременност
4 месеца
Среда на живот
Височинна планинска гора
Хищници
Снежен леопард, куница, човек
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Нощен
Често срещано име
Червена панда
Брой видове
1
Местоположение
Хималаите
Лозунг
В природата са останали по-малко от 3000!
Група
Бозайник

Red Panda Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Нето
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
24 mph
Продължителност на живота
8 - 12 години
Тегло
3kg - 6.2kg (7lbs - 14lbs)
Дължина
60 см - 120 см (24 инча - 47 инча)
Възраст на полова зрялост
18 месеца
Възраст на отбиването
5 месеца

Класификация и еволюция на червената панда

Червената панда е вид котешки месоядни бозайници, който се среща в умерените планински гори по склоновете на Хималаите. Както подсказва името им, те са свързани с по-голямата и по-известна гигантска панда (въпреки че точната близост на връзката им все още остава несигурна за науката), заедно с споделянето на редица характеристики с миещата мечка и така Червените панди са класифицирани в собствено семейство. Червената панда е известна и с редица различни имена в родните им региони, включително Малката панда, Червената котка-мечка и като Огненната лисица в Непал. Подобно на техния много по-голям братовчед, Червената панда разчита на бамбук, за да се храни и с бързото обезлесяване на тези уникални зони има все по-малко за ядене на тези животни, което в крайна сметка доведе до това Червената панда да бъде обявена за застрашен вид.



Анатомия и външен вид на червената панда

Червената панда е приблизително със същия размер като голяма домашна котка, с котешко лице и дълга, гъста опашка. Тяхната ръждиво оцветена гъста козина покрива тялото им, с изключение на почти белите им уши, бузи, муцуна и петна над очите. Червената панда също има червеникавокафяви ивици, които се стичат от двете страни на бялата им муцуна, заедно с редуващи се светли и тъмни пръстени на опашките им. Червената панда също има полуприбиращи се нокти, за да подпомогне катеренето и стабилността сред клоните и здрави, здрави челюсти, които използват, за да дъвчат бамбук. Подобно на Гигантската панда, Червената панда също има удължена кост на китката, която действа малко като палец, което им позволява да се държат за бамбук, докато го дъвчат. Червената панда също има гъста козина, която помага да се затопли през студената зима, заедно с дебела и вълнеста козина на стъпалата, което не само помага да се поддържат краката им топли, но също така им предпазва от плъзгане по мокрите клони.



Разпространение и местообитание на червената панда

Червената панда се среща в умерените гори в Хималаите на височини между 1800 и 4000 метра. Тези високопланински склонове обикновено са покрити с широколистна гора от твърда дървесина с бамбуков подетаж, който е от решаващо значение за оцеляването на Червената панда. Техният исторически обхват се простира през Бутан, Непал, Индия, Мианмар и Китай, където обхватът им се припокрива с този на още по-рядката гигантска панда, но днес Червената панда е изчезнала от определени райони, а броят на населението бързо намалява в други. Поради крехката екология на техните местни, планински гори и тяхната зависимост от яденето на бамбук, Червената панда се изтласква в по-малки и по-изолирани джобове от някога широкия им обхват с други фактори, включително изменението на климата, засягащо липсата на изобилие от бамбук

Поведение и начин на живот на червената панда

Червената панда е нощно и обикновено самотно животно, с изключение на мъжките и женските, които се събират, за да се чифтосват по време на размножителния сезон. Червените панди прекарват светлата част на денонощието си, спейки в клоните високо в козирката на дървото с дългата си, гъста опашка, увита около тях, за да ги затопли. Въпреки че е известно, че се хранят по дърветата, те обикновено слизат на земята след здрач, за да започнат да търсят храна в безопасността на тъмнината. Червената панда е териториално животно, което маркира своя участък с изпражнения, урина и отделя мускусен секрет от аналните си жлези. Известно е също така, че комуникират помежду си, използвайки кратки свирки и писъци. Червената панда е силен и пъргав алпинист, който не само спи безопасно в клоните през деня, но и може да хвърли ствол, ако е застрашен от хищници, подпомогнати от острите си нокти.



Възпроизвеждане на червената панда и жизнени цикли

Червените панди обикновено се размножават между януари и март и след период на бременност, който продължава около четири месеца, женската ражда 1 - 5 малки, които се раждат слепи и въпреки че започват да отварят очите си в рамките на няколко седмици, очите на малките Red Panda не се отварят напълно, докато станат на около месец. Преди да се родят малките си, женската Red Panda изгражда гнездо в дупка, корени или бамбукова гъсталачка, която е облицована с листа, мъх и друг мек растителен материал. Малките Red Panda може да не напускат гнездото, докато навършат три месеца и са достатъчно силни, за да преговарят за сложните клони. Те се хранят единствено с бамбук, докато пораснат достатъчно, за да стомашат други храни и достигнат пълния си размер за възрастни след около година. Въпреки това има висока смъртност при младите червени панди с до 80%, които не достигат пълнолетие.

Червена панда диета и плячка

Въпреки че Червената панда принадлежи към месоядната група бозайници, диетата им е почти вегетарианска, тъй като бамбуковите издънки съставляват по-голямата част от храната им. Въпреки това, тъй като Червената панда е бозайник, тя има къса храносмилателна система, което означава, че въпреки че бамбукът има малко храна, така или иначе, те не могат да извлекат максимума от своите ястия. За разлика от Гигантската панда обаче, Червената панда ще яде и различни други храни, за да допълни диетата си като жълъди, горски плодове и треви, заедно с личинки, мишки, гущери, пилета и яйца на птици. Заедно с отличните си зрение, мирис и слух, Червената панда също има дълги, бели мустаци по муцуната, които й помагат да се придвижва през гъстата растителност в тъмнината на нощта, когато най-активно търси храна.

Червените панда хищници и заплахи

Поради факта, че Червените панди обитават планински гори с висока надморска височина, те всъщност имат по-малко естествени хищници, отколкото биха живели по-надолу по склоновете. Снежните леопарди и Мартенс са единствените истински хищници на Червената панда, заедно с хищните птици и малките хищници, които плячкат на по-малките и по-уязвими малки. Най-голямата заплаха за Червената панда обаче са хората, които са засегнали този вид главно чрез обезлесяване на техните невероятно уникални местообитания. Поради посегателствата на човека, незаконния лов и бракониерството е имало драстичен спад в броя на популацията на Червената панда, като тези популации също са изтласкани в по-отделни, изолирани райони. Едно от основните притеснения за това е, че въпреки това тези популации ще бъдат застрашени от инбридинг, което води до по-малко успешни индивиди в тези райони.



Red Panda Интересни факти и характеристики

Животът високо в студения планински климат означава, че Червените панди са добре приспособени да се затоплят с гъстата си козина и подобна на одеяло опашка. Въпреки това, в наистина студените дни е известно, че червените панди се слънчеви бани високо в сенника, за да се стоплят, докато спят през деня. Проучване, проведено през 2001 г., установи, че 79% от Червените панди съобщават, когато са открити в рамките на 100 метра от най-близкото водно тяло, което показва, че добрият водоизточник може също да е от решаващо значение за техните и без това строги изисквания за местообитания. Доказателствата също така показват, че скоростта на възпроизводство на Червената панда намалява, което се смята, че е свързано със спада на храните, които те ядат, за да оцелеят и да се размножават успешно.

Връзка с червената панда с хората

Червените панди се възхищават от хората от години, но много от преживяванията, които имаме с тях, са в зоологически градини и животински институции, тъй като тези редки и потайни животни могат да бъдат невероятно трудни за откриване в дивата природа. Това обаче е един от факторите за гибелта им, тъй като едно индийско село съобщава, че 47 червени панди са били заловени и продадени на зоопаркове по целия свят само за една година. Намесата на човека в техните уникални и специализирани местообитания обаче се смята, че е най-голямата причина за намаляването на броя на червените панди в Хималаите, като обезлесяването е главно под формата на дърводобив като един от основните виновници. Както при Гигантската панда, Червената панда разчита силно на бамбукови гъсталаци на височина, за да оцелее и без тях няма къде да отиде повече.

Статус на опазване на червената панда и живот днес

Днес Червената панда е включена в Червения списък на IUCN като животински вид, който е застрашен в естествената си среда и поради това е сериозно застрашен от изчезване в близко бъдеще. Смята се, че в природата остават по-малко от 3000 червени панди, като по-голямата част от тях обитават малки защитени зони в националните паркове. Редица програми за разплод в плен са създадени също в Азия, Европа и Северна Америка и изглежда имат относителен успех в работата си.

Вижте всички 21 животни, които започват с R

How to say Червена панда in ...
българскиЧервена панда
КаталунскиЧервена панда
ЧешкиЧервена панда
ДатскиЧервена панда
НемскиМалка панда
АнглийскиЧервена панда
ЕсперантоМалка панда
ИспанскиAilurus злато
ФинландскиКултапанда
ФренскиМалка панда
ИвритЧервена панда
ХърватскиЧервена панда
УнгарскиЧервена котешка мечка
ИндонезийскиЧервена панда
ИталианскиAilurus злато
ЯпонскиПо-малка панда
ХоландскиKleine panda
АнглийскиЧервена панда
ПолскиМалка панда
ПортугалскиЧервена панда
АнглийскиЧервена панда
СловенскиКотешка панда
ШведскиКотешка мечка
ТурскиМалка панда
ВиетнамскиЧервена панда
КитайскиЧервена панда
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. За червените панди, достъпно тук: http://www.animalcorner.co.uk/wildlife/pandas/panda_red.html
  9. Факти за червената панда, достъпни тук: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/red-panda/
  10. Диета с червена панда, достъпна тук: http://www.bearlife.org/red-panda.html
  11. Информация за червената панда, достъпна тук: http://www.animalinfo.org/species/carnivor/ailufulg.htm
  12. Опазване на червената панда, достъпно тук: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/714/0

Интересни Статии