Северен елен

Научна класификация на северните елени

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Cervidae
Род
Рангифер
Научно наименование
Рангифер Тарандус

Статус на запазване на северните елени:

Най-малкото притеснение

Местоположение на северните елени:

Евразия
Европа
Северна Америка
океан

Факти за северните елени

Основна плячка
Трева, билки, горски плодове
Среда на живот
Гори в близост до арктическата тундра
Хищници
Човек, мечки, вълци
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Известен още като Карибу

Физически характеристики на северните елени

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
50 mph
Продължителност на живота
12-15 години
Тегло
60-320 кг (132-705 лири)

„Пътува повече сухоземно пространство годишно, отколкото всяко друго същество, бродящо по Земята“

Северните елени са станали донякъде причудливо създание. Приказките за способността да летиш, за да теглиш шейната на Дядо Коледа и други подобни истории ги превърнаха в забавен фокус за млади и стари хора. Има обаче много неща за научаване за тези големи животни, които се срещат в по-студения климат по света.

Северните елени са един от вторите по големина видове елени зад карибуто. Известно е, че тези животни покриват до 3100 квадратни мили земно пространство по време на пътуванията си през цялата година. Пътувайки в стада, северните елени могат да бъдат много защитни за другите членове в тяхната група. В по-голямата си част северните елени са нежно и спокойно същество.



3 пъти невероятни факти за северните елени

  • Еленът има способността да използва носа си, за да затопли въздуха, който вдишва, преди той да навлезе в белите им дробове.
  • Златните орли са един от най-големите хищници на телета от северни елени, когато са родени.
  • Учените изучават северните елени повече от два века.

Научно наименование на северните елени

Рангифер Тарандус е научното наименование на северните елени. Рангифер първоначално е известен като малко съзвездие, открито между съзвездията Касиопея и Камелопардалис. На латински и Rangifer, и Tarandus означават северни елени, като Rangifer е родовото име, а Tarandus е конкретното име.



Физически характеристики на северните елени

Въпреки че има различни видове северни елени, които могат да се различават по размер от един вид на друг, обикновените елени стоят средно 4 фута в раменете. Тези животни могат да растат до шест фута дължина. Това е със същата дължина като двойно легло.

Теглото на елените може да варира в широки граници от един вид на друг. Средните женски елени тежат около 240 килограма, което е два пъти по-тежко от средния октопод. Мъжът има средно тегло от 365 паунда, малко по-малко от половината от теглото на мечка гризли . Записано е обаче, че някои северни елени могат да достигнат до 700 паунда. Това е една пета от теглото на средния автомобил.

За да ги защитят в студените арктически условия, в които живеят, елените имат гъста козина, която покрива цялото им тяло. Тази козина е изградена от кухи косми, които позволяват въздухът да се улавя и нагрява, за да поддържа елените топли. Тази изолирана куха коса също така дава на животното по-голяма плаваемост във водата, за да плава, когато е необходимо. Тази функция улеснява преминаването на реки по време на миграция. Еленската козина може да бъде един от многото кафяви нюанси със светло бежов цвят. Бели петна има по гърдите, корема, шията и зоните над копитата.

Копитата на северните елени са полезни инструменти, които са важни за тяхното оцеляване. Копита са с широки размери. През зимата копитата са твърди, което позволява на северните елени да се врязват в снега и леда за сцепление. През по-топлия сезон копитата на елените стават по-меки и позволяват по-лесно плуване и хващане в калта. Чува се различим звук, който се създава, когато сухожилията се търкат по костта на копитата.

Както мъжките, така и женските елени отглеждат рога. Въпреки това мъжките рога на елените обикновено са два пъти по-големи по размер. Кадифето, заобикалящо рогата на мъжкия, обикновено пада в края на август. Те хвърлят рогата си след есенния коловоз, който се случва в края на октомври или ноември. Женските не са склонни да хвърлят рогата си до пролетта.

Елен (Rangifer Tarandus)

Поведение на северните елени

Северните елени могат да изминат до 50 мили в час! Освен бързи спринтьори, северните елени са и шампиони по миграция. Известно е, че животните изминават повече от 3100 мили за една година - същата дължина като състезанието за самопревъзходство, най-дългият сертифициран крак в света.

Северните елени пътуват в големи пакети, които могат да съдържат десетки хиляди животни по всяко време през летните месеци. Тези групи са известни като стадо. Учените смятат, че това осигурява облекчение от комари, мухи и носови мухи, които могат да станат досадни за северните елени. Когато времето започне да се охлажда, стадото започва да изтънява. През това време стадата могат да намалят до едва десет членове наведнъж. Това често се случва през сезона на коловозите, който се провежда през есента. Това е и времето, когато развъждането най-често се случва в стадото.



Местообитание на северни елени

Ще намерите северните елени, живеещи в полярен и арктически климат. Повечето северни елени се срещат в северното полукълбо. Стада са забелязани в Европа, Азия и Северна Америка. Животните предпочитат горите, тъй като тези пространства са пълни с хранителни ресурси, от които животното се нуждае за оцеляване. Дебелата покривка на дървета като борове, смърч и други иглолистни дървета дава на елените места за легло. Тези дървета предлагат известна защита от атмосферните влияния и от лесното забелязване от хищниците.

Местоположение на подвидовете северни елени по света

Има шест основни подвида на северните елени, за които днес е известно, че обикалят Земята. Те включват следното:

  • Елен на Шпицберген- Намерен в норвежкия архипелаг Шпицберген, това е най-малкият регистриран подвид на северните елени.
  • Финландски горски северни елени- Този подвид на северните елени е рядък и е класифициран като застрашена порода. Финските горски северни елени са често срещани в руската Карелия и провинциите, включително Северна Карелия, Кайнуу и Савония в централната част на Южна Финландия.
  • Boreal Woodland caribou- По-известен като горския карибу, бориалният горски карибу живее в горите на Канада и Северна Америка.
  • Безплодна карибу- Този подвид на северните елени включва и карибу от дикобраз. Тези животни се срещат в канадските територии, включително Нанавут и северозападните територии. Има записи на безплодна карибу, която се разхожда из цяла Кита, Гренландия.
  • Евразийски тундрови елени- Известен също като планински северни елени, този подвид на северните елени може да се намери, наслаждавайки се на атмосферата на Западен Скандинавски полуостров. По-голямата част от тези стада ще намерите в Норвегия.
  • Пирови карибу- Най-малките от северноамериканските карибу, тези роднини на северни елени живеят във високоарктическия остров Нанавут, както и в северозападните територии на Канада.

Диета на северни елени

Класифицирани като тревопасни, северните елени живеят по диетични растения и растителност. Някои от любимите храни на северните елени включват върба и листа от бреза, гъби, острици, памучна трева и растителност на земята. Животните се радват на плодове и плодове, когато са налични. Въпреки това, докато тези храни са добре за лечение, яденето им в изобилие не е здравословно за северните елени.

През по-студените сезони, когато растенията и растителността са ограничени, елените използват изостреното си обоняние, за да локализират лишеите под снега. Използвайки твърдите си копита, за да пробият снега и ледената покривка, животните имат достъп до тази храна. В тези ситуации кравите ще използват рогата си, за да получат достъп до лишеите. Средно северните елени ще консумират между 9-18 килограма храна всеки ден.

Макар че не е първият им избор в храната, северните елени са известни, че ядат малки гризачи на случаен принцип. Това им дава способността да поддържат хранителните си нужди и да задоволят нуждите от протеини и желязо в диетата си.



Хищници и заплахи на северните елени

Живеейки в дивата природа, северните елени са изправени пред заплахата от различни видове хищници. Най-често срещаните животни, плячка на северните елени, включват вълци, беркути и мечки. Въпреки това, когато бъдат убити, други месоядни животни ще консумират месото от северните елени.

Хората са едни от най-големите хищници на северните елени. Те ловуват животните заради месото, кожите и козината. Козината се използва за създаване на топло облекло за екстремни студени метеорологични условия. Кожите са дъбени. Това създава водоустойчив кожен материал, който е идеален за изработка на обувки, палатки и дрехи.

Въпреки че опитомените северни елени не се притесняват често за хищниците като заплаха за препитанието им, има и други видове заплахи, пред които са изправени. Повечето северни елени, държани в плен, не разполагат с подходящ тип среда, за да поддържат техния начин на живот. Това може да доведе до смъртта на животните поради депресия, болести и дори глад, когато не са осигурени правилните видове храна.

Размножаване на северни елени и жизнен цикъл

Размножителният сезон на северните елени се провежда от началото на октомври до края на ноември. Това е известно като колелото на есента. Мъжкият избира 5-15 женски от стадото по време на размножителния период, за да създаде харем. За да се подготви за това ежегодно събитие, мъжкият ще изтрие кадифето от рогата си. Тялото им започва да се увеличава по размер с подуване на шията и образуване на грива на косата под врата им.

Общият период на бременност при бременност на северни елени е 228-234 дни. За да се подготвят за раждането на бебетата си, кравите напускат стадото си и пътуват до общо място за отел през пролетта. Обичайно е майките да раждат по едно теле едновременно. Има редки случаи, в които близнаци се раждат от майката. Това е единственото котило, което женските елени ще имат за годината.

Телетата сучат през първата седмица от живота си. Твърдите храни се добавят към диетата им след този период. На възраст от две седмици бебетата най-често удвояват теглото си при раждане. Отбиването започва за бебето на около шестмесечна възраст. Бебетата обаче ще останат при майка си през първата година. Средната продължителност на живота на северните елени, живеещи в дивата природа, е 15 години. Тази продължителност от време е дори по-малка за опитомените животни, тъй като им липсва същата стимулация като това, което се намира в естествените им местообитания.

Население на северни елени

Съобщава се за 2,1 милиона стада северни елени и карибу, които живеят в различни региони по света. Това е по-малко от половината от населението, отчетено през 1996 г. По това време изследователите изчисляват, че 4,7 милиона стада бродили по Земята.

Намаляването на населението има много причини. От една страна, средата, в която елените зависят от подслон и храна, намалява с продължаващото човешко развитие. Увеличаването на популациите на вълци и мечки също създава по-голяма заплаха за животните. И накрая, ловът на хора за кожи продължава да представлява заплаха за тези животни.

Вижте всички 21 животни, които започват с R

Интересни Статии