Робин

Научна класификация на Робин

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Passeriformes
Семейство
Muscicapidae
Род
Еритак
Научно наименование
Еритак Рубекула

Статус на опазване на Робин:

Близо до заплаха

Местоположение на Робин:

Африка
Азия
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания

Робин факти

Основна плячка
Червеи, насекоми, плодове, плодове
Отличителна черта
Малък размер на тялото и яркочервен гръден кош на мъжете
Размах на крилата
20 см - 22 см (8 инча - 9 инча)
Среда на живот
Гори, земеделски земи и живи плетове
Хищници
Котки, кучета, миеща мечка, лисици
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Червеи
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
4
Лозунг
Само в Австралия има повече от 45 вида!

Физически характеристики на Робин

Цвят
  • Кафяво
  • Бял
  • Оранжево
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
18 mph
Продължителност на живота
1 - 3 години
Тегло
16g - 22g (0.5oz - 0.7oz)
Дължина
12,5 см - 14 см (5 инча - 5,5 инча)

Робинът е малка птица, първоначално срещана само в Европа и Азия. Днес робинът може да бъде намерен по целия свят в части от Африка, Северна Америка и Нова Зеландия, но се смята, че всички тези видове са подвид на европейския робин.



Европейският робин има ярко оранжево / червен сандък и е най-отличителната птица от семейство Робинови. Въпреки ярките гърди на европейския робин, други видове женски робини са доста обикновени и кафяви на цвят. Женският робин е много подобен както по размер, така и по външен вид на славея и двамата обикновено се бъркат.



Новозеландският и северноамериканският робин изглеждат доста сходни с женските европейски и всички тези роби са с кафяв цвят. Северноамериканският робин не бива да се бърка с американския робин, който всъщност е член на семейство млечници, а не е вид робин. Американският робин е кръстен на европейския робин поради оранжевия си сандък с ярки цветове.

Смята се, че на австралийския континент се срещат повече от 45 различни вида малини, включително Австралия, Папуа Нова Гвинея и много други острови в южната част на Тихия океан. Тези птици са известни като австралийски малини и всички са малки по размер, с набита фигура и заоблена глава.



Робините са всеядни птици, които се хранят със смес от растения и животни. Робинът яде предимно насекоми и червеи, което прави, като се нахвърля върху тях от костура, от който е наблюдавал, че е плячка. Робинс седят на клоните на дърветата и в живите плетове и наблюдават плячката си да се движи по земята, преди изведнъж да полетят да ядат. Робините също ядат плодове, семена и плодове, когато те са в изобилие през топлите месеци на годината.

Като цяло, робините не мигрират (особено тези, открити във Великобритания). Известно е обаче, че ораните, които обитават райони от арктическия кръг, като Скандинавия, мигрират на юг към по-топлия климат на Обединеното кралство и части от Европа, за да избягат от жестоко студените зими.

Робините се чифтосват в края на зимата до началото на пролетта. Женските робини гнездят гнездо недалеч от земята, обикновено на дървета или гъсти живи плетове. Не е необичайно обаче да се открие, че гнездящите малини са малко странни места като дупки в каменни стени и дори в пощенски кутии. Женската робинка снася 4 или 5 бели цветни яйца, които се излюпват след инкубационен период от малко под 2 седмици. Въпреки че мъжкият робин не помага за инкубирането на яйцата, мъжките робини са известни с това, че носят на женските робини храна, докато са седнали на гнездото си.



Когато пилетата се излюпват, те са с кафяв цвят и не развиват ярко оранжевите гърди на родителите си, докато не станат по-големи. Женският робин редовно оставя пилетата си, за да помогне на мъжкия робин да събира храна. И двамата родители са известни с това, че хранят пилетата си с робин през първия месец, въпреки че робинските семейства са известни с това, че изоставят първоначалното си гнездо след две седмици от излюпването на пилетата и намират някъде ново място, където храната е в по-голямо количество.

Поради малкия си размер, робините имат редица естествени хищници в дивата природа, включително котки, кучета, лисици, миещи мечки и дори по-големи птици. Известно е, че други животни като плъхове и змии ядат яйцата на робина, ако по някаква причина женската робинка не може да ги защити.

Вижте всички 21 животни, които започват с R

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии