Саола

Научна класификация на Saola

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Bovidae
Род
Псевдорикс
Научно наименование
Pseudoryx nghetinhensis

Статус на опазване на Saola:

Критично застрашени

Местоположение на Saola:

Азия

Забавен факт на Saola:

Известно на науката от 1992 г.!

Факти за Саола

Плячка
Листа, треви, билки
Име на младите
Телец
Групово поведение
  • Главно самотен
Забавен факт
Известно на науката от 1992 г.!
Очакван размер на населението
по-малко от 250
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания и лов
Най-отличителна черта
Рога, които могат да растат до 50 см дълги
Други имена)
Азиатски еднорог
Период на бременност
8 месеца
Среда на живот
Влажна и гъста вечнозелена гора
Хищници
Човек, Тигър, Крокодил
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Дневни
Често срещано име
Саола
Брой видове
1
Местоположение
Планини на границата между Виетнам и Лаос
Лозунг
Известно на науката от 1992 г.!
Група
Бозайник

Saola Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Нето
  • Черен
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
23 mph
Продължителност на живота
8 - 12 години
Тегло
80 кг - 100 кг (176 lbs - 220 lbs)
Дължина
150 см - 200 см (59 инча - 77 инча)
Възраст на полова зрялост
2 - 3 години
Възраст на отбиването
6 - 8 месеца

Класификация и еволюция на Saola

Саолата е вид антилопа, роден в горите на границата на северен централен Виетнам и Лаос. Те са едни от най-наскоро откритите големи бозайници в света, но сега се смята, че са едни от най-редките с приблизителна численост на популацията само на десетки индивиди. Въпреки че Саола много прилича на Арабийските пустинни антилопи, се смята, че те са по-тясно свързани с дивия добитък. Саолата е толкова отличително и уникално животно, че след откриването им през 1992 г. им е дадена собствена таксономична група. Те са невероятно редки и неуловими бозайници и все още днес всъщност се знае много малко за Saola. Саолата е известна още като азиатския еднорог, който не се смята, че е особено свързан с дългите си рога, но по-скоро фактът, че е толкова рядък.



Анатомия и външен вид на Saola

Saola е един от най-отличителните видове антилопи в света, като най-характерната му характеристика са дългите и остро заострени рога, които седят успоредно на главата на животното. Тези гладки рога се срещат както при мъжете, така и при жените от вида и могат да растат до 50 см дължина. Тялото на Saola варира в цвят от кестеняво кафяво, червено до почти черно, с тъмна тясна ивица, минаваща по гърба, която завършва с малка и пухкава черна опашка. Краката на Saola също са с черен цвят, но именно на лицето им се срещат най-отличителните бели белези. Козината на Саола е сравнително тънка и особено мека и покрива дебелата им кожа, което се смята, че помага да се предпазят от наранявания от роговете на други индивиди.



Разпространение на Saola и местообитание

Смята се, че Саола се намира в гората, която все още остава в планината Анамит, разположена на границата между северния централен Виетнам и съседния Лаос. Въпреки че се смята, че съществуват в определени области, никой не знае със сигурност поради липсата на подходящо официално проучване. Те обаче са забелязани в 15 малки джоба с гори между двете страни, обикновено в диапазон на средна надморска височина (между 400 метра и 1000 метра над морското равнище). Саолата се среща най-често в гъсти, вечнозелени гори, които са влажни и имат добър източник на течаща вода. Местните твърдят, че Саола прекарва летните си месеци по-нагоре по алпийските склонове, като през зимата се подвизава надолу, когато по-високите източници на вода пресъхват и следователно има и по-малко за ядене.

Поведение и начин на живот на Saola

Смята се, че Саола е дневно животно, което означава, че те са най-активни през дневните светлинни часове, като вероятно си почиват извън полезрението, за да се предпазят от хищници под прикритието на нощта. Смята се, че те водят обикновено самотен начин на живот, въпреки че съобщенията за малки групи от Саола не са неизвестни. Те най-често съдържат двама или трима индивида, но твърдения от селяни предполагат, че те могат да се събират в стада до седем членове. Смята се, че мъжките Saola са силно териториални и обикалят много по-голям обхват от женските си колеги, но се смята, че всички маркират своята територия с помощта на лепкава, миризлива течност, която се отделя от големите им челюстни жлези. Смята се, че са алпийски мигранти в определени райони, следвайки водоснабдяването нагоре и надолу по склоновете.



Възпроизвеждане на Saola и жизнени цикли

Размножителният сезон на Саола изглежда съвпада с началото на дъждовния сезон, който е около февруари до март във Виетнам и между април и юни в съседния Лаос. Смята се, че мъжките намират женска, която често обитава съвместно малка част от ареала на мъжките. След чифтосване се смята, че женските раждат едно теле (много по същия начин като другите видове говеда) след период на бременност, който се смята, че ще продължи между 7 и 8 месеца. Женските имат четири зърна от долната си страна, откъдето малките могат да сучат мляко, но все още се знае много малко за размножаването или общия жизнен цикъл на неуловимата Saola. Смята се, че живеят между 8 и 11 години в дивата природа.

Диета и плячка на Саола

Подобно на всички други видове антилопи и всъщност говеда, Saola е тревопасно животно, което оцелява с диета, състояща се единствено от растения и растителни вещества. Въпреки че съществуват много малко данни за Саола в естествената им среда, се смята, че те се хранят предимно с листата на смокини и други дървета и храсти, които растат по влажните брегове на реки. Смята се също, че Saola се храни с плодове, семена и плодове от тези растения, заедно с похапване на треви и билки, които растат на земята, а не над нея. Известно е, че те разглеждат животни, които хапят от растение на растение през цялото им местообитание и почти винаги се намират близо до източник на прясна, течаща вода, като малка бавно движеща се река или планински поток.

Саола Хищници и заплахи

Въпреки че все още се знае много малко за рядката Саола, живееща дълбоко в джунглите, се смята, че те са плячка предимно от по-големи животни, включително Тигри и Крокодили, с които споделят местообитанията си. Най-голямата заплаха за Саола обаче е ловът на рогата им, който е ценен трофей сред местните жители. Не само това, но и често се хващат в капани, които са определени за други животни и са били силно засегнати от загуба на местообитания както от обезлесяването, така и от нарастващите Човешки селища в плодородните низини около основата на планините, където някога биха имали най-често бродят.



Интересни факти и характеристики на Saola

Саолата е един от най-скоро откритите големи бозайници, тъй като за първи път е известен на науката едва през май 1992 г. По време на съвместно проучване, проведено от Министерството на горите на Виетнам и WWF, уникалните рога на Саола са забелязани в къщите на местни ловци, което доведе до разследване на животното и районите, в които то живее. Почти цялата информация, която съществува за Саола, всъщност идва от 13 лица, държани в плен (6 във Виетнам и 7 в Лаос) след откриването им и от доклади на местни селяни. За съжаление обаче всички с изключение на двама от тези индивиди на Саола са умрели по време на проучването и няма никъде по света Саола в плен, тъй като те като че ли изобщо не оцеляват добре в условия извън тези, които естествено са приспособили и еволюирали .

Saola Връзка с хората

Някога се е смятало, че Saola всъщност обитава предимно по-ниски гори към основата на планините. С нарастващите човешки селища обаче те са изтласкани все по-нагоре по склоновете и сега не могат да навлязат в голяма част от историческите си гори, тъй като те просто вече не съществуват. След като са били ловувани специално като вид от хората в миналото, днес ловците все още са сред най-големите заплахи на Saola. Като защитен вид, те не могат да бъдат ловувани, но често се хващат в примки и капани, които са създадени в горите, където съществуват, главно за улов на дива свиня и елени. Въпреки това обаче се извършва обширна работа през голяма част от естествения им ареал, за да се гарантира, че те по-често съществуват в защитени гори, които не са изложени на толкова голям риск от лов и бракониерство.

Състояние на запазване на Saola и живот днес

Днес Saola е включена в списъка на IUCN като животно, което е критично застрашено в естествената си среда. Въпреки факта, че не е проведено официално проучване, IUCN изчислява, че популациите биха могли да достигнат до 250, когато Saola е регистрирана за първи път през лятото на 1992 г., брой, който се смята, че е спаднал значително оттогава поради увеличеното растеж на населените места. WWF твърдят, че рядкостта, отличителността и уникалността на Saola я правят един от най-големите приоритети за опазването в региона на Индокитай днес. Малък резерват от 61 квадратни мили току-що е създаден в провинция Куанг Нам в централен Виетнам, специално за да се опита да защити намаляващото население на Саола днес.

Инфографика на застрашени видове Saola
Саолата е един от най-застрашените видове на земята
Вижте всички 71 животни, които започват с S

How to say Саола in ...
ДатскиСаола
НемскиVietnamesisches Waldrind
АнглийскиСаола
ИспанскиPseudoryx nghetinhensis
ФинландскиСаола
ФренскиСаола
ИвритСеул
УнгарскиВиетнамска антилопа
ИталианскиPseudoryx nghetinhensis
ЯпонскиСаора
АнглийскиСаола
ПолскиСаола
ПортугалскиPseudoryx nghetinhensis
ШведскиВиетнамантилоп
ВиетнамскиСао ла
КитайскиАнтилопа
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Информация за Saola, достъпна тук: http://www.ultimateungulate.com/artiodactyla/Pseudoryx_nghetinhensisFull.html
  9. Опазване на Saola, достъпно тук: http://wwf.panda.org/about_our_earth/species/profiles/mammals/saola/
  10. Факти за Saola, достъпно тук: http://www.edgeofexistence.org/mammals/species_info.php?id=1404

Интересни Статии