Сибирски тигър

Научна класификация на сибирския тигър

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пантера
Научно наименование
Panthera Tigris Altaica

Природозащитен статус на сибирски тигър:

Застрашен

Сибирски тигър Местоположение:

Азия
Евразия

Факти за сибирския тигър

Основна плячка
Елен, говеда, дива свиня
Среда на живот
Плътна тропическа гора
Хищници
Човек
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Елен
Тип
Бозайник
Лозунг
Известен още като амурски тигър!

Физически характеристики на сибирския тигър

Цвят
  • Черен
  • Бял
  • Оранжево
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
60 mph
Продължителност на живота
18 - 25 години
Тегло
100 кг - 350 кг (220 lbs - 770 lbs)

Царствен символ на сила, сила и сила, сибирският тигър е един от най-яростните хищници в света.



Със своите огромни размери и мощно тяло сибирският тигър обикаля гъстите гори на Източна Азия в търсене на плячка. Специално адаптиран за хладния климат, в който живее, той е сложен хищник, способен да свали почти всяко друго животно, независимо от неговия размер. Но поради стойността на луксозната му козина и предполагаемите лечебни свойства на частите му, животното е под постоянна заплаха от изчезване от човешката дейност. За укрепване на настоящия брой на населението ще са необходими щателни усилия за опазване и защита от местните власти.



НевероятенФакти за сибирския тигър!

  • Други често срещани имена на сибирския тигър включват амурския тигър, манджурския тигър и корейския тигър.
  • Сибирският тигър е важен митологичен символ за някои местни култури в региона, в който живее.
  • Подобно на човешкия пръстов отпечатък, няма двама тигри с точно еднакъв модел на ивици.
  • Ивиците на тигър помагат за маскирането на тигъра, така че той може да се прокрадне и да убие плячка с един мощен удар.
  • Сибирските тигри изискват огромни количества естествена територия, за да се разхождат, което ги прави особено податливи на посегателства от хора и загуба на местообитания.

Научно наименование на сибирски тигър

Научното наименование на сибирския тигър еPanthera tigris altaica. Думата „тигър“ означава тигър на древногръцки. Обаче гърците явно са заели думата от други езици, като персийски. Думата „алтайка“ произлиза от името на алтайската езикова група, която се говори в Централна и Източна Азия.

Понастоящем сибирският тигър е класифициран като подвид на тигъра, което го прави тясно свързан с каспийския тигър, бенгалски тигър , и малайски тигър. Има някои спорове за това колко подвида на тигъра наистина съществуват, но генетичният анализ подкрепя идеята, че има общо шест различни подвида. Въпреки че технически са един и същи вид, тези групи са географски разделени на хиляди мили в Азия.

Тигърът е част от същия род като лъв , Ягуар , и леопард . Вероятно се е разклонил от останалата част от рода преди няколко милиона години, може би някъде в Централна Азия. Тигърът е по-отдалечен от дивите котки, опитомени котки , и пуми в други родове в семейството на фелидите.

Външен вид и поведение на сибирски тигър

Сибирските тигри са най-големият и най-мощен подвид на тигрите в света - и сред най-мощните животни от всякакъв вид навсякъде. Размерът на тигъра може да варира в широки граници, но най-големите екземпляри могат да бъдат с дължина около 11 фута и тегло от близо 700 или дори 800 паунда, което прави тези животни почти с размерите на роял.

Сибирските тигри имат дебела козина, за да ги предпазят от студения климат на местното им местообитание. Козината се състои предимно от бледо оранжеви окраски около главата, краката и гърба, плюс допълнителни бели цветове около очите, муцуната, бузите и вътрешните крака. Най-отличителната черта на сибирския тигър са тесните черни ивици около главата и тялото, които осигуряват камуфлаж и стелт в горите. Въпреки това има сравнително по-малко ивици в сравнение с други тигрови подвидове.

Други отличителни характеристики на сибирския тигър включват дебели лапи, къси заострени уши, сплескана глава и муцуна, голямо мускулесто тяло и опашка с форма на тръба с черно-бели маркировки. Той има по-дълги задни крака от предните, което му позволява да прескача наистина впечатляващи разстояния във въздуха, за да покори плячката. Техните дълги и страховити нокти и зъби им позволяват да се закопчават и предотвратяват бягството на плячката.

Тигрите общуват главно чрез обонянието си и ограничените си вокализации. Техните дълги мустаци също им помагат да се ориентират в близките пространства, особено в тъмното. Въпреки това, подобно на много други фелидни видове, сибирските тигри нямат сложна социална структура. Те са до голяма степен усамотени същества, които агресивно контролират териториите си или чрез следи от нокти на дървета, или чрез аромати, напръскани с урина и секрети. Това казва на другите тигри да бъдат предпазливи при нахлуване в настоящите ловни полета на даден индивид.

Въпреки ожесточената си териториална агресия, тези тигри всъщност са малко мобилни животни, за които е известно, че пътуват стотици мили наведнъж в търсене на домове и възможности за чифтосване. По-специално младите възрастни мъже могат да се движат често, преди да създадат по-постоянна територия. Мъжките и женските територии често се припокриват леко за целите на чифтосването.



Сибирски тигър (Panthera tigris altaica) Сибирски тигър в дърво

Местообитание на сибирски тигър

Някога сибирският тигър е заемал по-голяма територия в съвременния руски Далечен изток, североизточен Китай и Корейския полуостров. Но поради загуба на популация, подвидът сега е ограничен до тесен ареал около планинската верига Sikhote-Alin близо до тихоокеанското крайбрежие на Русия. Възможно е също обхватът да се разпростира леко в Северна Корея и Китай. Тези тигри са склонни да предпочитат гъстите смесени гори около региона. Тяхното разпространение изглежда се основава на наличието на плячка в района.

Диета на сибирски тигър

Сибирският тигър е месояден хищник на върха, който се храни почти изцяло с месо. Диетата му се състои предимно от голяма копитна плячка (което означава копитни животни) като лос, сърна елен , и глиган . Други потенциални плячки включват зайци , сьомга и дори, в редки случаи, мечки . Известно е също, че се хранят с добитък в райони, където тигрите и хората се припокриват. Предпочитат да ловуват през нощта, когато плячката им е най-активна.

Въпреки огромните си размери, тигрите са мълчаливи и крадливи ловци, които ще се промъкнат в плячка под покрива на скали и дървета, за да засадят и да ги убият почти мигновено с мощна хапка по врата. Те също могат да се движат с максимална скорост от около 30 до 40 мили в час за кратки периоди от време, за да преследват плячката.

Само малка част от засадите всъщност ще доведе до успешно убиване, така че тигърът трябва да бъде постоянно нащрек за добри възможности за лов. Те могат да изядат до 60 килограма храна по време на една успешна нощ, но могат да оцелеят и с много по-малко, ако не успеят да хванат достатъчно количество храна. Тигърът обикновено не яде всяка част от починалата плячка, оставяйки след себе си част от трупа за други животни.

Сибирските тигри почти винаги се опитват да избягват контакт с хората, но е известно, че няколко животни ядат хора, ако традиционната им плячка отсъства или не могат да ловуват успешно, защото са болни или стари. Този тип „маневри“ са рядкост, но след като започнат да ядат човешка плът, те често могат да я превърнат в редовна част от диетата си.

Сибирски тигрови хищници и заплахи

Пълнозрелият сибирски тигър е изправен пред малко естествени заплахи от други животни извън редки случаи на смърт от вълци или мечки . Въпреки тяхната относителна изолация от човешките популации, бракониерството и загубата на местообитания от хората са постоянни проблеми. Сибирските тигри се ловуват по няколко причини, включително използването им в облеклото, трофеите и традиционната медицина. Развитието на региона за дърводобив и земеделие също е допринесло за упадъка на сибирския тигър.



В момента се счита за застрашен подвид.

Размножаване на сибирски тигър, бебета и продължителност на живота

Сибирските тигри нямат фиксиран график за размножаване. Вместо това те могат да се чифтосват по всяко време на годината. Цикълът на чифтосване обикновено започва, когато един от тигрите оставя аромати или драскотини върху близките дървета, за да привлече своята половинка. След това мъжът и жената ще се срещнат и ще прекарат няколко дни един с друг сами. Мъжкият ще напусне скоро след това, оставяйки женската да се грижи и отглежда сама малките.

След като носят неродените малки в продължение на около три месеца, женските тигри ще произвеждат постеля от две до шест малки едновременно. Тъй като те обикновено се раждат слепи в бърлогите, малките са най-уязвими през този период и изискват доста грижи и внимание. Женската може да ги остави сами в бърлогата за кратки периоди от време, докато търси храна.

Отнема няколко месеца, преди малките да бъдат напълно отбити от майчиното мляко. Тогава майката трябва не само да ловува за себе си, но и за бързо растящите си малки, които ще станат по-самодостатъчни само на около 18 месечна възраст. Те ще останат при майката в продължение на две до три години, след което сами ще се скитат и ще създадат свои територии.

Сибирските тигри имат подобна продължителност на живота като другите видове. Ако приемем, че умират от естествени причини, те обикновено живеят най-малко осем години в дивата природа. Известно е обаче, че някои тигри живеят добре до двадесетте си години. Те могат потенциално да живеят още по-дълго в плен.

Население на сибирски тигър

The Международен съюз за опазване на природата (IUCN) червеният списък, който категоризира природозащитния статус на световните популации животни, понастоящем изброява сибирския тигър като застрашен подвид, в сравнение с критично застрашения през 2007 г. Сибирският тигър вероятно е бил в своя връх през 19-ти век, когато те са обикаляли голяма част от Корейски полуостров и части от Манджурия. Но след години на изчерпване се смята, че популацията е достигнала минимум от едва 20 до 30 индивида през 30-те години.

Благодарение на усърдните усилия за опазване, оттогава броят им се възстанови до стотици. Въз основа на изчисленията на популацията от проучване от 2005 г., в дивата природа имаше около 360 индивида, 250 от които бяха в размножителна възраст. Друга оценка от 2015 г. предполага, че в Източна Русия са останали приблизително 500 сибирски тигъра. Значителен брой сибирски тигри също се отглеждат и отглеждат в плен.

Част от този успех може да се отдаде на внимателната защита и поддържане на популациите от див тигър и забраната за международната и вътрешна търговия с части от тигър. Незаконното бракониерство (както и непринуденото прилагане на протоколите срещу бракониерството) продължава да представлява значителна заплаха за тяхното оцеляване. Друг съществен проблем е ниското генетично разнообразие поради намаляването на броя на популациите. Природозащитниците се надяват да увеличат броя на населението, като въведат отново сибирския тигър в части от бившия му ареал по-далеч на запад и юг.

Вижте всички 71 животни, които започват с S

Интересни Статии