Скункс

Научна класификация на Скунк

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Mephitidae
Род
Мефит
Научно наименование
Мефит Мефит

Състояние на запазване на скункс:

Най-малкото притеснение

Местоположение на скункса:

Азия
Северна Америка
Южна Америка

Скункс факти

Основна плячка
Насекоми, гризачи, зайци
Среда на живот
Открита гориста местност и гъст храст
Хищници
Бухали, койот, диви котки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
6
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Насекоми
Тип
Бозайник
Лозунг
Известен още като Polecat!

Физически характеристики на скункс

Цвят
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
10 mph
Продължителност на живота
5-8 години
Тегло
0.5-6.3kg (1.1-14lbs)

Скунксът (известен също като полет) е най-често известен със способността си да отделя неприятна, силно миришеща миризма от задния си край, когато скунксът чувства, че е застрашен.



В света са известни 11 вида скункс, като повечето от тези видове скункс обитават американския континент. Два от тези видове скункс се срещат в Индонезия и Филипините. Цветът на скункса може да варира от типичния черно-бял до сив, кремав и дори кафяв. Всички скункси обаче са на райета, а бебешките скунсове дори се раждат с техните райета, независимо от цвета им.



Средният скункс е с височина между 40 и 70 см и тежи приблизително колкото домашна котка. Скунсът ловува насекоми, малки птици и бозайници. Скунковете също често ядат плодове, корени, треви и гъби, за да допълнят диетата си.

Бебешките скункси се раждат напълно беззъби и слепи, като очите на бебешкия скункс не се отварят, докато скунксът е на няколко седмици. Бебешките скункс също не могат да използват защитния си спрей, когато са за първи път. Способността за пръскане на скункс се развива точно преди да се отворят очите, когато скунксът е на няколко седмици.



Скунсовете обикновено са самотни животни и наистина се събират само за да се размножават. В по-студените райони обаче е известно, че скунковете обитават общински дупки, за да се опитат да се затоплят. Повечето скункс се крият в дупки през деня, които скунксът изкопава с дългите си предни нокти.

Въпреки че скунксите имат отлична миризма и слух, скунксите имат много лошо зрение и могат да виждат само предмети, които са точно пред тях. С въвеждането на автомобили, много скункове са убити по пътищата, тъй като скунксите не могат да видят автомобилите, които се приближават към тях, докато не стане твърде късно.

Женските скункове обикновено раждат бебетата си през по-горещия месец май след гестационен период от няколко месеца. Женският скункс извиква дупка, в която да роди своите скункс бебета (комплекти), а бебешките скункс обикновено остават с майка си, докато навършат около година и са достатъчно големи, за да се чифтосват.



Вижте всички 71 животни, които започват с S

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии