Врабче

Научна класификация на врабче

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Passeriformes
Семейство
Passeridae
Научно наименование
Passeridae

Статус на опазване на врабче:

Най-малкото притеснение

Местоположение на врабче:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания
Южна Америка

Факти за врабче

Основна плячка
Насекоми, семена, плодове
Отличителна черта
Малък размер на тялото и заоблена глава
Размах на крилата
12 см - 20 см (4,8 инча - 7,9 инча)
Среда на живот
Провинция и гори
Хищници
Котки, змии, ястреби
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
4
Лозунг
Има 140 различни вида!

Физически характеристики на врабче

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Жълто
  • Син
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
4 - 7 години
Тегло
13.4g - 42g (0.5oz - 1.5oz)
Височина
11,4 см - 18 см (4,5 инча - 7 инча)

Врабчетата са група малки птици, които се срещат в горите и в земеделските земи по целия свят. Днес се смята, че има 140 различни вида врабчета, разпространени на почти всеки континент.



В исторически план истинските врабчета са били открити в цяла Европа и в части от Азия и Северна Африка. Въпреки това, човешките пътешественици, които са се заселили на други континенти, включително Австралия и Америка, са въвели врабчета в тези райони, където сега те се считат за част от местната дива природа.



Врабчетата обикновено са малки по размер птици, които лесно могат да бъдат разпознати по гладко заоблените им глави. Размерите на врабчетата варират от кестеновото врабче, намерено в Африка, което е малко над 10 см височина, до врабчето с папагали (също се среща в Африка), което расте до повече от 18 см.

Врабчетата са всеядни птици, които ядат предимно семена и заместват диетата си с плодове, плодове и малки насекоми. Някои видове врабчета също са се приспособили към живота в града, където като чайки и гълъби, тези пълни малки птици са известни, че ядат почти всичко, което могат да намерят.



Поради малкия си размер врабчетата са плячка на множество хищници в родните им среди по целия свят. Котки, кучета, змии, лисици и грабливи птици са само шепа от естествените хищници на врабчето в дивата природа.

Врабчетата се размножават, когато времето започне да се затопля през пролетта, когато женските врабчета правят гнезда на дървета и греди, в които да снасят яйцата си (средно 4-5 се слагат на съединител). Женското врабче инкубира яйцата си, които се излюпват само след няколко седмици, когато за уязвимите пилета се полагат грижи, докато станат достатъчно силни, за да изплуват (напуснат гнездото)>

Днес има малко безпокойство относно популациите на врабчетата, въпреки че е възможно популациите да бъдат засегнати от непрекъснато променящите се метеорологични условия в резултат на глобалното затопляне и следователно драстичните промени в климата.



Вижте всички 71 животни, които започват с S

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии