Очила мечка

Научна класификация на очила за мечки

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Ursidae
Род
Тремарктос
Научно наименование
Като Tremarctos

Статус на запазеност на очила:

Застрашен

Очаровано местоположение на мечка:

Южна Америка

Очилани факти за мечка

Основна плячка
Плодове, мишки, птици
Отличителна черта
Леки очила на лицето и дълги нокти
Среда на живот
Крайбрежни гори и пустини
Хищници
Човек, Ягуар, Планински лъв
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Горски плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Роден в планините Анди в Южна Америка!

Физически характеристики на очила с мечки

Цвят
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
20 - 30 години
Тегло
130 кг - 200 кг (286lbs - 440lbs)
Височина
1,5 м - 2 м (4,9 фута - 6,6 фута)

„Очиланите мечки комуникират с други мечки със звуци на писъци, гукане и мъркане“



Името на тази мечка се отнася до жълтеникавокафявата или светло оцветената коса близо до двете й очи, като изглежда, че носи очила или очила. Мъжки очила мечки могат да растат на 6 фута и половина дълги. Тези мечки живеят в Южна Америка. Те са всеядни животни, които правят домовете си на дървета.



5 зрелищни факти за мечка

• Тази мечка се нарича още Андската мечка, защото живее близо до планините Анди в Южна Америка

• Очиланите мечки правят платформа или гнездо от здрави клони на дърво, където могат да се хранят и спят

• Тези мечки са активни през цялата година, защото храната им е достъпна целогодишно

• Очиланите мечки обичат да живеят сами

• Тези мечки ядат плодове и растения с бодливи листа, както и насекоми и гризачи

Научно наименование на очила

Очилата мечка е общото име на това животно, а Tremarctos ornatus е научното му име. Понякога се нарича Андска мечка. Принадлежи към семейство Ursidae и е от класа на Mammalia.

Tremarctos ornatus е гръцка дума. Трем означава дупка, докато арктос означава мечка. Думата дупка е препратка към дупка в раменната кост на тази конкретна мечка. Думата ornatus означава украсен. Украсеното се отнася до необичайното оцветяване на козината на тази мечка.

Тази мечка е единственият вид мечка, който живее в Южна Америка. Най-близкият роднина е известен като очила с мечка във Флорида или tremarctos floridanus. Но, очилата мечка във Флорида вече е изчезнал .



Очарователен външен вид и поведение на мечка

Козината по тялото на очиласта мечка е черна и кафява. Тези мечки имат бяла или светла козина, създаваща полукръг около двете им очи.

Всяка очила мечка има уникален модел на бели петна по козината, която покрива главата, шията и гърдите. Няма две очила мечки да изглеждат еднакво! Учените мислят за тези маркировки като за „пръстов отпечатък“ на мечката.

Мъжките мечки са около два пъти по-големи от женските. Мъжките могат да растат до 6 фута и половина дълги с тегло от 220 до 380 паунда. За да го представим в перспектива, 6-метровата мечка е равна по дължина на средно възрастния възрастен мъж. 380-килограмова мечка е равна по тегло на две възрастни кенгурута!

Женската мечка тежи между 130 и 170 килограма и е дълга около 3 и половина до 4 фута. Помислете за 4-метрова женска очила с мечки като равна по дължина на състав от 8 молива. Женска мечка с тегло 170 килограма е приблизително толкова тежка, колкото само едно възрастно кенгуру.

Тези мечки са един от най-малките видове мечки в света. Полярната мечка е най-голямата мечка в света. За сравнение, мъжката бяла мечка е с дължина от 8 до над 9 фута, докато мъжката очила може да бъде с дължина 6 фута и половина.

Тези мечки са самотни, срамежливи животни. Те остават скрити от погледа през повечето време. Разбира се, те се виждат заедно по време на размножителния период. За разлика от другите видове мечки, очиластата мечка остава активна целогодишно. Те не изпадат в хибернация, защото имат на разположение източник на храна през сезоните.

Очилана мечка, ходеща по скали
Очилана мечка, ходеща по скали

Очаровано местообитание на мечка

Тези мечки живеят в Южна Америка в тропическите планини Анди. Територията им включва Перу, Боливия, Колумбия, Еквадор и Венецуела.

Тези мечки живеят в облачни гори, разположени на 14 000 фута нагоре в планините Анди. Те се наричат ​​облачни гори поради тропическия климат и ниските облаци или мъгла, която постоянно покрива върховете на дърветата. Очиланите мечки прекарват много време в релакс на клоните на дърветата и се спускат надолу, когато искат да намерят храна. Те имат остри, дълги нокти, а предните им крака са по-дълги от задните. Тези две характеристики помагат на тези мечки да се изкачат високо в дърветата. Освен това те използват ноктите си, както и силата си, за да се огъват и чупят клони, за да създадат гнездо на платформа в дърво.

Повечето от тези мечки остават в една и съща зона през цялата година. Те ще мигрират само на кратко разстояние, ако трябва да го направят, за да намерят храна.

Диета с очила на мечки

Какво ядат очиласти мечки? Тези мечки са всеядни. Те ядат много растителен живот, включително палмови листа, плодове, луковици на орхидеи, ядки и плодове. Тези мечки също ядат насекоми и малки животни като птици и вискачи (вид гризачи). Понякога ще ядат мъртви животни или мърша, която намират в гората.

Тези мечки са всеядни, тъй като имат достъп както до растения, така и до животни като източник на храна в горите на Андите. Сравнете това с полярните мечки, които живеят в замръзваща арктическа среда. Полярните мечки са месоядни животни, защото имат лесен достъп до моржове, тюлени и други животни, които могат да уловят и изядат.

Има някои отровни жаби, които живеят в планините Анди. Те биха били вредни за ядене на очила мечка.



Очилани хищници на мечки и заплахи

Пълнозрелите очиласти мечки нямат никакви хищници освен хората . Някои хора ловуват тези мечки заради ноктите, кожата или козината си. Други ги ловят за мече месо. В допълнение, някои очила мечки попадат в земеделските земи. Те могат да бъдат разглеждани като заплаха от фермер и да бъдат убити.

Мечките имат хищници поради малкия си размер. Освен това те са слепи и безпомощни, когато се родят. За съжаление това ги прави привлекателни за хищници, които може да са в района. Техните хищници включват пуми , ягуари , възрастни очила мечки и хора. Едно малко дете може да бъде нападнато, ако се отдалечи твърде далеч от майка си.

Тези мечки са изправени пред загуба на местообитанието си поради изсичането на горите и почистването на земята. Горите могат да бъдат изсечени, за да се направят път за пътища, магистрали или газопроводи. Или земята може да бъде превърната в земеделска земя.

Официалният природозащитен статус на очилатата мечка е Застрашен . За да се помогне за увеличаване на популацията на тези мечки, са въведени закони срещу лова им. Също така, зоологическите градини, включително зоопаркът Розамонд Гифорд, имат програми за опазване, които да защитят тези мечки и да увеличат популацията.

Околоочно възпроизвеждане на мечки, бебета и продължителност на живота

Сезонът на чифтосване за очиласти мечки пада между април и юни. Женските издават определен аромат, привличащ мъжките по време на брачния сезон. Две мъжки мечки могат да се борят за вниманието на една жена. Женска очила мечка е бременна от 6 до 7 месеца и ражда живо 1 до 2 бебета. Понякога женската мечка ще роди 3 малки, но това не е толкова често. Като забележка, женската ражда само на всеки 2 до 3 години.

Новороденото тежи средно само 11 унции! Представете си кутия супа от вашия кухненски шкаф. Мече от 11 унции мече тежи почти толкова, колкото може тази супа. Очите на бебето мече са затворени при раждането и не се отварят, докато мечката е на около един месец. Може да се движи, но за всичко разчита на майка си. Козината на новороденото е черна с бели петна по нея. Маркировките стават по-дефинирани, когато младата мечка расте.

Малките остават с майка си около 2 години, яздейки я по гръб, докато тя ги учи да намират храна и да си подслонят. Те растат много бързо, достигайки тегло от 22 килограма на 6-месечна възраст. След навършване на 2-годишна възраст, млади мечки сами да излязат в света.

Продължителността на живота на очиласти мечки в дивата природа варира от 20 до 25 години. Мечките, отглеждани в зоопарка, могат да живеят до 30-те си години. Разбира се, че мечка, която живее в защитена среда, е най-вероятно да живее по-дълго от тази в дивата природа. Рекордът за най-старата очилана мечка е за такъв, който е живял 36 години и 8 месеца в Националния зоопарк във Вашингтон.

Очиланите мечки, които живеят в зоологическите градини, са уязвими към състояние, наречено синдром на алопеция. Това състояние причинява косопад по фланговете и на други места по тялото на мечката.

Очилено мечешко население

Природозащитният статус на очиластата мечка е Застрашен . Трудно е да се получи точна цифра по отношение на общата популация на тази мечка, защото тя се крие през повечето време. Но учените са изчислили, че популацията варира между 6000 и 10 000 мечки в северната част на Андите.

Както със загубата на местообитания, така и с проблемите на бракониерството, популацията на тази мечка изглежда намалява.

Вижте всички 71 животни, които започват с S

Интересни Статии