Шри Ланка слон



Научна класификация на слонове от Шри Ланка

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Proboscidea
Семейство
Elephantidae
Род
Елефи
Научно наименование
Elephas maximus maximus

Статус на опазване на слонове от Шри Ланка:

Застрашен

Местоположение на Шри Ланка:

Азия

Факти за слоновете от Шри Ланка

Основна плячка
Трева, плодове, корени
Отличителна черта
Дълъг багажник и големи крака
Среда на живот
Тропическа гора и тропическа гора
Хищници
Човек, Тигър
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Сега ограничено до няколко парка!

Физически характеристики на слон от Шри Ланка

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Кожа
Максимална скорост
27 mph
Продължителност на живота
55 - 70 години
Тегло
3 000 kg - 5 000 kg (6 500 lbs - 11 000 lbs)
Височина
2 м - 3 м (7 фута - 10 фута)

Слонът от Шри Ланка е подвид на азиатския слон, който включва индийския слон, суматранския слон, слона от Шри Ланка и слона Борнео. Слонът от Шри Ланка е най-големият от всички азиатски подвидове слонове и се смята, че е най-тясно свързан с индийския слон.



Както подсказва името му, слонът от Шри Ланка е намерен на остров Шри Ланка и се смята, че е пристигнал там от Южна Индия. Въпреки че някога е обикалял Острова, слонът от Шри Ланка вече е ограничен само до няколко определени национални парка, тъй като естественото местообитание на слоновете в Шри Ланка се превръща в поле за култури.



Слонът от Шри Ланка има по-малки уши от африканския слон, а слонът от Шри Ланка също има по-извит гръбначен стълб от африканския слон. За разлика от африканските слонове, женските слонове от Шри Ланка много рядко имат бивни и ако женските слонове от Шри Ланка имат бивни, те обикновено са едва видими и могат да се видят само когато женският слон от Шри Ланка отвори уста.

Слонът от Шри Ланка следва строги маршрути за миграция, които се определят от сезона на мусоните. Най-големият слон от стадото слонове в Шри Ланка е отговорен за запомнянето на миграционния път на своето стадо слонове от Шри Ланка. Тази миграция на слонове от Шри Ланка обикновено се извършва между влажния и сухия сезон и възникнаха проблеми, когато ферми, построени по миграционните пътища на стадата слонове в Шри Ланка, тъй като слоновете от Шри Ланка причиниха голямо разрушение на новосъздадената земеделска земя.



Слоновете от Шри Ланка са тревопасни животни, което означава, че те ядат само растения и растителни вещества, за да получат всички хранителни вещества, които са им необходими, за да оцелеят. Слоновете от Шри Ланка ядат голямо разнообразие от растителност, включително треви, листа, издънки, кори, плодове, ядки и семена. Слоновете от Шри Ланка често използват дългия си хобот, за да им помагат в събирането на храна.

Поради големия си размер, слоновете в Шри Ланка имат много малко хищници в естествената си среда. Освен човешките ловци, тигрите са основният хищник на слона от Шри Ланка, въпреки че са склонни да ловуват по-малките телета от слонове в Шри Ланка, а не много по-големите и силни възрастни.

Женските слонове от Шри Ланка обикновено могат да се размножават, когато навършат 10 години, и раждат единично теле от слон от Шри Ланка след 22-месечен период на бременност. Когато телето от слон от Шри Ланка се роди за първи път, тежи около 100 кг и се грижи не само за него от майка, но и от други женски слонове от Шри Ланка в стадото (известни като лели). Младенецът слон от Шри Ланка остава с майка си, докато навърши около 5-годишна възраст и придобие своята независимост, като мъжете често оставят стадото, а женските телета остават.



Днес слонът от Шри Ланка се счита за животно, което е в непосредствена опасност да изчезне поради факта, че популациите на слонове в Шри Ланка намаляват с критична скорост. Смята се, че слоновете в Шри Ланка страдат предимно поради загуба на местообитания под формата на обезлесяване и ловуване на бивни от слонова кост от човешки бракониери.

Вижте всички 71 животни, които започват с S

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии