Под заплаха - Черният носорог



Черен носорог, Танзания



Черният носорог е един от двата вида носорози, които се срещат в Африка (другият е по-големият бял носорог). Известен също като носорог с куки, Черният носорог има тънка горна устна, която е специално проектирана за откъсване на листа от дървета и храсти и въпреки името си, изобщо не е черна на цвят, а има тенденция да има доста светла кожа.

Смята се, че има четири различни подвида на Черния носорог, които се различават леко както по външния си вид (рогата на някои са по-прави или по-извити от други), така и там, където живеят, тъй като някои видове са по-добре приспособени към по-сух климат, където други предпочитат буйния , облицовани с дървета тревисти равнини. От четирите подвида Черен носорог, Южно-централният черен носорог е най-многобройният.

Черен носорог, Кения



Въпреки че има известен брой подвидове черен носорог, за съжаление западноафриканският черен носорог е обявен за изчезнал в дивата природа на 8 юли 2006 г., след като през 2003 г. са регистрирани само 10 индивида. Въпреки че другите подвидове черен носорог не са съвсем в това все още са застрашени, като Черният носорог е един от най-застрашените бозайници в Африка.

Веднъж обикаляйки голяма част от южна, централна и източна Африка, Черният носорог днес се ограничава до все по-малки и по-малки площи от някога обширния си естествен ареал, като загубата на местообитания за нарастващите Човешки селища и селското стопанство е една от основните причини за драстичното им загиване. Една от най-големите заплахи за Черните носорози обаче са бракониерите, които са унищожили популациите в определени райони.

Черен носорог, Танзания



Ловен и заловен предимно заради дългите си рога, за които е известно, че растат до 1,5 метра дължина, Черният носорог е бил подложен на незаконно бракониерство в продължение на десетилетия и въпреки че мерките за контрол се увеличават, за съжаление това се случва и днес. С малко над 3000 черни носорога, все още открити в Африка, броят им леко се е възстановил поради усилията за опазване, но те все още остават под сериозна заплаха в естествените си местообитания.

Интересни Статии