Малка крава

Научна класификация на Vaquita

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Phocoenidae
Род
Фокоена
Научно наименование
Фокуена синус

Природозащитен статус на Vaquita:

Критично застрашени

Местоположение на Vaquita:

Северна Америка
океан

Забавен факт на Vaquita:

Най-малките китоподобни в океана

Факти за Вакита

Плячка
Риба, ракообразни, калмари
Основна плячка
Акули
Групово поведение
  • Училище
Забавен факт
Най-малките китоподобни в океана
Очакван размер на населението
10
Най-голямата заплаха
Прилов
Най-отличителна черта
Без клюн, тъмни пръстени около очите
Други имена)
Малка крава
Период на бременност
11 месеца
Тип вода
  • Сол
Среда на живот
океан
Хищници
Акули
Диета
Всеядно
Тип
Китоподобни
Често срещано име
Малка крава

Физически характеристики на Vaquita

Цвят
  • Сиво
Тип кожа
Кожа
Продължителност на живота
240
Тегло
90 lbs
Дължина
4-5 фута

Резюме на Vaquita

Вакитата държи няколко рекорда сред събратята си китоподобни, включително този на най-малките и редки от всички известни морски бозайници. Това морска свиня вид е открит и каталогизиран наскоро от изследователи, които не са имали образец за живот до 80-те години. Те се срещат само в малка зона в северния край на Калифорнийския залив в район, известен като морето на Кортес. Докато информацията за биологията и поведението на тези животни е много ограничена, природозащитниците са сигурни, че те са на ръба на пълното изчезване.



3 факти за Vaquita

  • Редки записи:Vaquita притежават няколко рекорда, включително най-редки морски бозайници и този с най-малък местен ареал.
  • Сенки за очи:Тъмното оцветяване около очите е отличителна черта на животното и се използва за бързото им идентифициране в дивата природа.
  • Обезпечение:Предстоящото изчезване на вида се дължи почти изцяло на случайни смъртни случаи в рибни мрежи, предназначени за улавяне на други животни.

Класификация и научно наименование на Vaquita

Vaquita е испанска дума, която означава „малка крава“, която произлиза от изключително малкия си растеж спрямо другите видове морски свине. Като китоподобна, малката крава е тясно свързана с други морски бозайници като делфини и китове . Видът е класифициран като Phocoena sinus, което буквално означава „морска свиня от Калифорнийския залив“. Този залив е единственото известно естествено местообитание на животното. Те са членове на семейство Phocoenidae от класа Mammalia.



Външен вид

Като най-малкият вид китоподобни в света, малката крава е подходящо кръстена. Възрастните растат на около 4 до 5 фута дължина със зряло тегло, вариращо от 60 до 120 паунда. Те имат отчетливо голяма и ъглова гръбна перка спрямо техния размер. Възрастните жени обикновено са малко по-дълги от мъжете, но имат по-малко изпъкнали гръбни перки. Подобно на делфините и другите морски бозайници, те периодично трябва да изплуват на повърхността, за да дишат.

Техните относително малки тела имат заоблена форма без забележим клюн, което им придава значително различен вид от техните братовчеди на делфините. Тялото на вакитата е предимно сиво с по-тъмна кожа по горната част и по-светла кожа по корема. Те също имат характерно тъмно оцветяване около очните кухини и устата.



Двойка плуване с вакита

Разпределение, население и местообитание на Vaquita

Vaquita държи съмнителните записи на най-редките морски бозайници в света, както и на тези с най-малък географски обхват. Те са открити само в относително защитените води на морето Кортес, което е морско тяло в северния край на Калифорнийския залив. Заливът осигурява приличен подслон от по-силни океански течения, открити в Тихия океан, както и турбуленция от бури и по-големите хищници, които често посещават тези води.

Те са склонни да се придържат към плитки води и обикновено плуват в рамките на 500 фута от повърхността. Това е една от причините те да са особено уязвими към хрилни мрежи и други практики на местни търговски риболовни операции. Много вакити са загубени през последните няколко десетилетия поради случайно попадение в незаконни мрежи, предназначени за улавяне на застрашената тотоаба барабанна риба , скариди и други водни видове. Тези малки морски бозайници са изправени пред множество заплахи освен страничния улов в риболовните мрежи, включително излагане на замърсяване и нарушаване на местното снабдяване с храни.

Природозащитниците и изследователите изчисляват, че в природата са останали само около 10 индивида от ваквита, което е довело до класифицирането им като критично застрашени . Неотдавнашните усилия за преместване и запазване на членовете на вида не се оказаха успешни, въпреки значителната обществена осведоменост, финансиране и международно участие. Експерти смятат, че животното може да се изправи пред пълно изчезване още през 2021 година.



Хищниците на Vaquita и плячката

Хищници: Какво яде Вакита

Много ограниченото наблюдение затруднява изследователите да установят подробностите за участието на ваквитата в местната хранителна верига. Докладите на рибарите сочат, че някои видове акули са плячка на животното, но това не се смята за основен фактор, допринасящ за предстоящото им изчезване. И двете страхотни бели акули и китови акули влизат в Калифорнийския залив. Те не са известна цел за модерни развлекателни или търговски риболовни операции.

Плячка: Диетата на малката крава

Vaquitas са месоядни животни, подобни на делфини и други китоподобни. Те са насочени към различни местни риби, като крокарите и други бентосни видове риби са голям компонент от диетата им. Те също могат да консумират калмари и ракообразни, ако успеят да ги намерят.

Възпроизвеждане и продължителност на живота на Vaquita

Ваквитите се размножават относително бавно, което само влоши неотдавнашната криза на населението. Ограничените наблюдения върху поведението на животните показват, че мъжките се състезават за вниманието на по-големите женски. Смята се, че потенциалните майки раждат на всеки две години едно теле след бременност от 10 до 11 месеца. Телетата обикновено са дълги около 2,5 фута и тегло около 15 килограма, когато се родят. Смята се, че тези морски бозайници имат продължителност на живота, която може да продължи повече от 20 години, а възрастните жени достигат полова зрялост на възраст от 3 до 6 години.

Вакита в риболова и готвенето

Самата ваквита не е била насочена нито напоследък, нито в исторически план от търговския риболов. Те обаче са особено податливи на хрилни мрежи, използвани за лов на местните риби тотоаба. Тези риби също са критично застрашени и защитени от мексиканското правителство, но незаконните риболовни операции продължават да се подхранват от търсенето на въздушния мехур на животното на азиатските пазари.

Население на Вакита

На практика е невъзможно да се установи точният брой на ваквитите, останали в Персийския залив, но учените разполагат с няколко начина за проследяване и оценка на техния брой. Общият брой рязко спада през последните няколко десетилетия. Изследователите са изчислили популация от около 200 индивида през 2008 г., но този брой е спаднал до по-малко от 30 през 2016 г. и се смята, че е около 10 към 2020 г.

Вижте всички 5 животни, които започват с V

Интересни Статии