Уолаби

Научна класификация на Wallaby

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Дипротодонтия
Семейство
Macropodidae
Род
Макропус
Научно наименование
Макропус

Природозащитен статус на Wallaby:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Wallaby:

Океания

Факти на Уолаби

Основна плячка
Треви, плодове, семена, листа
Среда на живот
Гори и храсти
Хищници
Динго, Лисица, Големи влечуги
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Треви
Тип
Бозайник
Лозунг
Има приблизително 30 различни вида!

Физически характеристики на Wallaby

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Нето
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
12-15 години
Тегло
1-20 кг (2.2-44 фунта)

Основната разлика между валаби и кенгуру се основава главно на това, че кенгуруто е значително по-голямо от повечето валаби.



като кенгурута , wallabies са торбести животни, които са част от семействотоMacropodidae.Родом от Австралия и Папуа Нова Гвинея, валабиите са били въведени в други области на света, включително Нова Зеландия и Обединеното кралство. От над 30 вида, оцелели днес, няколко са изброени като застрашени или застрашени - и поне пет вида са изчезнали.

Факти на Уолаби

  • Видовете Wallaby са групирани според местообитанията, а класификациите включват четка -, скала -, опашка с нокти -, заек - и горски wallabies.
  • Макар и предимно самотни по природа, те понякога се събират. Когато го направят, група валабита може да бъде наречена тълпа, съд или трупа.
  • Няколко вида валаби се появяват в Червения списък на застрашените видове на IUCN, включително скален валаби Proserpine и черен горски валаби.
  • Уолабите имат малко естествени хищници. Представените диви хищници, включително кучета, котки и лисици, са тласнали много видове в застрашени статуси на опазване.
  • Освен по размер, уолабито и кенгуруто се различават и поради вида на зъбите, като уолабито има по-плоски зъби, по-подходящи за ядене на листа.

Научно име Wallaby

Тези животни са бозайници, които са класифицирани в инфракласаМарсупиалия. Те принадлежат към орденаДипротодонтия, което включва кенгурута , опосуми , вомбати , и коали . По-нататък те се класифицират в подредаMacropodiformes. Те са членове наMacropodidaeсемейство заедно с кенгурута. Терминът означава „големи крака“. Всъщност разликата между двете същества е произволна и най-вече се отнася до размера. Повечето валабита са значително по-малки от кенгурутата, но някои могат да бъдат дълги до шест фута (включително опашката им).

Терминът wallaby произлиза от Dharug „walabi“ или „waliba“, който идва от аборигенското население на Eora в крайбрежния Нов Южен Уелс, което е близо до днешния Сидни. Започвайки около 1802 г., съществата са били наричани колективно „кенгуру с четка“.

Подобно на малките от кенгуруто, младите се наричат ​​радости. Възрастните мъже се наричат ​​бумери, крикове и долари; докато възрастните жени се наричат ​​'джилс', 'джилс' или 'флаер'. Групи валабита, които обикновено се появяват около поливки, са известни като трупи, съдилища или тълпи.

Външен вид и поведение на Уолаби

Wallabies обхващат повече от 30 вида. По отношение на тези видове тези торбести се различават значително по размер. Средно обаче тези животни са с дължина от един до три и половина фута, а опашките им са с дължина от 10 до 29 инча. Тези същества тежат от около четири до 53 килограма. Въпреки че обикновено са малки до средни, най-големите видове са средно около шест фута от главата до опашката - около три фута високи. За справка, кенгурута обикновено са високи от три до осем фута и тежат от 40 до 200 килограма.

Тези бозайници имат малки предни крайници, които се използват предимно за хранене. Те притежават големи уши и дълга, заострена муцуна. Удължените им лица осигуряват достатъчно място за челюстта за поредица от големи, плоски зъби, които са специализирани за дъвчене на растителни материали.

Тези животни също имат големи, силни опашки. Въпреки че те не са свръхчувствителни или способни да хващат предмети, тези опашки се използват за балансиране и за подпиране, докато са в седнало положение. Мощните задни крака на съществата им позволяват да се връзват с висока скорост и да скачат на огромни разстояния. Освен че ги използват, за да скачат високо, те също ритат тези мощни крака, когато са в конфронтация с хищници или с други валабита.

Когато бъдат заплашени, тези животни удрят с крака, ритат задните си крака и издават дрезгав шум, за да предупредят другите членове на групата си. Те обикновено са по-активни през вечерните и ранните сутрешни часове, и това е особено вярно в сухите райони.



уолаби (Macropodidae) два уалабита, които се хранят от земята

Местообитание Wallaby

Те са широко разпространени в Австралия, но най-често се срещат в сурови, отдалечени райони, които са силно залесени. Малко от тези същества се срещат в равнините или в други по-открити райони. Те са родени в Австралия и Папуа Нова Гвинея, а също така са били успешно представени в Нова Зеландия, Обединеното кралство и други области по света.

Различните видове валаби са групирани по местообитания. Например валабиите с четки, които се състоят от 11 вида, се срещат най-вече в храстите в югоизточна Австралия и Тасмания и в откритите гори на крайбрежната източна Австралия. Членовете на този подрод,Протемнодон, са най-много като кенгуру, но притежават различна зъбна редица (тип зъби). Те включват червеношийка и хубав лилав валаби.

Скалните валабита живеят близо до водата сред скалите. Те включват шест назовани вида, които принадлежат към подродатаПетрогале. Те са склонни да бъдат кафяви и сиви на цвят с петна, ивици и други маркировки. Така наречените нокти с опашка от нокти, които попадат в подродаОнихогалея, включват три имена. Два от тези видове, които се отличават с остри израстъци в краищата на опашките си, са класифицирани като застрашени. Заек валаби от подродаLagorchestesса доста малки и движенията им са като тези на зайци. Други примери за видове от тези животни, които са класифицирани по местообитания, включват храсталаци и горски валабии. Последното включва джуджето валаби. Родом от Нова Гвинея, този вид е най-малкият от рода, като средно е с дължина 18 инча и около 3,5 килограма тегло.

Някои видове валаби са се приспособили към своите уникални местообитания. Например скалните валабии притежават модифицирани стъпала, които са проектирани да захващат камъка чрез триене на кожата, а не чрез остри нокти.

Диета Wallaby

Тези животни са тревопасни, което означава, че диетата им се състои изцяло от растения. В зависимост от местообитанието си те могат да издържат на треви, папрати, листа, билки и дори различни видове плодове. Те изминават огромни разстояния, за да си набавят храна и вода и не е необичайно да виждаме големи сборища от тях, сгушени около дупки.

Уолаби хищници и заплахи

В дивата природа тези животни имат малко естествени хищници. Най-често се ловуват от динго , Тасманийски дяволи , и орли с клинови опашки. За съжаление на тези торбести животни обаче няколко интродуцирани видове нанесоха хаос на тяхната сигурност. По-специално, въвеждането на диви хищници като кучета, котки и лисици се оказа пагубно за много видове от тези животни.

Друга заплаха, която възникна за тях, е въвеждането на неместни видове, които сега се конкурират с тях за ограничени ресурси. Въвеждането на неместни тревопасни животни като зайци, кози , говеда, и овце е избутал много видове валаби в застрашената територия.

Няколко вида се появяват на Международен съюз за опазване на природата (IUCN) Червен списък на застрашените видове. Например, пет вида от черноногите скални влаби са изброени като застрашен , уязвими или почти застрашени. Валаби Proserpine е класифициран като застрашен, жълтоногият wallaby е посочен като близо до заплаха а валабиите с мала и възли на ноктите са посочени като уязвим до изчезване. За съжаление два вида от тези животни, източното зайче и полумесецът нокът на опашката, са изчезнали изчезнал .



Размножаване на Wallaby, бебета и продължителност на живота

Сезонът на чифтосване за повечето видове настъпва през януари и февруари. Женските стават полово зрели на около 12-месечна възраст и периодът на бременност преди раждането на потомството им е приблизително 28 дни. Тези средни стойности обаче се различават по видове.

Когато се раждат, джоитата, както са известни бебетата, са около размера на желе. В даден момент се ражда само един Джоуи. като кенгуру радости, те се раждат напълно безпомощни и неразвити и те веднага пълзят в торбичката на майка си при появата си. Там те се захващат за биберона. Джоуис обикновено остава в торбата на майка си за около 250 дни. Дори след като напуснат, е известно, че те се връщат веднага, когато възникнат заплахи.

Технически е възможно една жена да забременее отново, докато Джоуи все още е в торбичката си. Когато това се случи, развитието на новия ембрион се прави на пауза, докато съществуващото Джоуи освободи торбичката. Това явление е известно като ембрионална диапауза и е уникално за торбестите животни.

Средната продължителност на живота на тези животни е около девет години. Обаче валабитата, които живеят по-близо до зони на човешко обитаване, които обикновено включват кучета, котки и други хищници, не са склонни да оцеляват толкова дълго.

Население на Уолаби

Популациите на уолаби се различават по видове. Много видове уолаби са били до голяма степен незасегнати от хората през годините, така че популациите им са останали стабилни. Сега обаче много видове са изброени като застрашени. Един важен фактор е въвеждането на чужди диви животни, включително кучета, котки и лисици, за които е известно, че ловуват валаби.

Друг проблем е въвеждането на неместни тревопасни животни като говеда, овце, зайци и кози, които сега се съревновават с валаби за треви, листа, билки и други растения. И накрая, валабите се ловят и от хората заради месото и козината им. Тази практика не е толкова често срещана, както някога, но все още се среща и все още влияе върху нивата на населението.

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Интересни Статии