Скитащ Албатрос

Скитаща научна класификация на Албатрос

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
ПРОЦЕЛАРИФОРМИ
Семейство
Diomedeidae
Род
Диомедея
Научно наименование
Diomedea exulans

Природен статут на скитащ албатрос:

Уязвима

Скитащ се Албатрос Местоположение:

океан

Скитащ албатрос забавен факт:

Представено в „The Rime of the Ancient Mariner”

Скитащи факти за Албатрос

Плячка
Главоноги, ракообразни, риби
Име на младите
Пиленце
Групово поведение
  • Самотни / двойки
Забавен факт
Представено в „The Rime of the Ancient Mariner”
Очакван размер на населението
25 500
Най-голямата заплаха
Риболов с парагади
Най-отличителна черта
Огромен размах на крилата
Други имена)
Goonie, снежен албатрос, белокрил албатрос, страхотен албатрос
Размах на крилата
3-4 метра (10 до 12 фута)
Инкубационен период
11 седмици
Възраст на независимостта
7-8 месеца
Размер на котилото
1
Хищници
Непълнолетни - скуа, ножница, котка, коза, прасе; възрастни - няма
Диета
Месояден
Тип
Птица
Често срещано име
Албатрос
Брой видове
1
Местоположение
Южни океани

Скитащи се албатроси Физически характеристики

Цвят
  • Черен
  • Бял
  • Розов
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
67 mph
Продължителност на живота
Над 50 години
Тегло
5.9-12.7 килограма (13-28 паунда)
Дължина
107-135 сантиметра (3 фута 6 инча-4 фута 5 инча)
Възраст на полова зрялост
11-15 години

„Скитащият албатрос има най-широкия размах на крилата от всички живи птици“



Скитащият се албатрос живее най-вече на крилото над южните морета на света. Като една от най-големите живи птици, тя е била обект на множество изследвания. В резултат на това изследователите са съставили обширен списък с факти за вида. Въпреки че средният размах на крилата на скитащия албатрос е около 10 фута от върха на крилото до върха на крилото, непроверени сметки отчитат измервания до 17 фута, 5 инча.

5 невероятни факти за скитащи албатроси!

  • Той има най-големия размах на крилата от всички птици на земята и може да се издига с часове, без да пляска с криле.
  • Непълнолетните имат кафяво оперение, което се променя в бяло, когато узреят.
  • Скитащият се албатрос има солна жлеза точно над сметката си, което му помага да отделя част от морската сол, която приема.
  • Тази голяма птица прекарва по-голямата част от времето си в летене и каца само за да се размножава и яде.
  • Скитащият се албатрос лети приблизително 120 000 километра (75 000 мили) всяка година.

Скитащо научно наименование Албатрос

The научно наименование от тази морска птица е Diomedea exulans. Думата „диомедия“ описва рода на големите албатроси. „Exulans“ произлиза от латинския корен „exul“, което означава изгнание. По този начин скитащият албатрос е до голяма степен самотна птица, само се присъединява към други по рода си, за да се чифтосва и яде.

Таксономията за скитащия албатрос е както следва:



• Тип: Хордати
• Клас: Птици
• Ред: Процеларии
• Семейство: Diomedeidae
• Род: Диомедея
• Видове: D. exulans

Скитащият се албатрос е един от няколкото вида в рода Diomedea, който също включва:

• Diomedea antipodensis, или Antipodean albatross
• Diomedea amsterdamensis, или Амстердамският албатрос
• Diomedea dabbenea, или Tristan albatross
• Diomedea sanfordi, или северният кралски албатрос
• Diomedea epomorphora, или южният кралски албатрос



Блуждаещ външен вид на Албатрос

Един от начините да различите скитащ албатрос от други видове албатрос е оперението му. Той е по-бял. Това разграничение е вдъхновило алтернативните имена снежен албатрос и белокрил албатрос за тази светлооцветена птица. Има бяла глава, шия и тяло с малко черно по крилата. Мъжките са по-бели от женските.

Опашката е оформена като триъгълник. Тази птица има голяма розова банкнота, която се извива към кука надолу в края. Краката му също са розови. Често снежният албатрос ще има розово-жълти петна по врата си от силно солените секрети, изтичащи от солната му жлеза. Младите скитащи албатроси имат по-тъмни пера, които се побеляват, когато узреят.

Средният мъж е около 4 фута от клюна до опашката. Женските са склонни да бъдат по-малки, средно дълги 3,5 фута. Обикновено тези птици тежат между 14 и 26 паунда, въпреки че някои мъже могат да достигнат тегло до 28 паунда.

Размахът на крилата им е най-отличителната черта на външния вид на скитащия албатрос. Той е по-широк от този на всяка друга птица. Тя варира средно от 2,5 до 3,5 метра (8 фута 3 инча до 9 фута 20 инча). Най-големият проверен размах на крилата, регистриран за този вид, е 3,7 метра (12 фута 2 инча).

Двойка скитащи албатроси в гнездото, общуващи с остров Южна Джорджия, Антарктида
Двойка скитащи албатроси в гнездото, остров Южна Джорджия, Антарктида

Скитащо поведение на Албатрос

Когато ловуват за храна, тези снежни птици могат да правят плитки гмуркания, за да загребят плячката си, въпреки че предпочитат повърхностния риболов. Те също ще се хранят с плаващи отломки и ще следват кораби, за да ядат боклука, изхвърлен зад борда.

Въпреки че обикновено са безшумни, докато са в полет, белокрилите албатроси вокализират по няколко различни начина, когато си ухажват партньорите. Те тръбят пищящо, пъшкат, дрънкат, подсвиркват и тропат. Те рапират сметките си един срещу друг и издават отегчаващи звуци. По време на двугодишния ритуал на чифтосване те могат също да разширят крилата си и да тъкат главите си напред-назад.

Единственият друг случай, когато тези гъни се свързват с други албатроси, е да се хранят с отпадъци от риболовни лодки. След това те формират стадо и се състезават за плячката.

Скитащ се местообитание на Албатрос

Скитащият албатрос нарича безкрайното небе свое местообитание и прекарва по-голямата част от 50-годишния си живот, извисявайки се над моретата и островите на Южното полукълбо. Местообитанието му включва водите около Нова Зеландия и Австралия, Антарктида и Африка. Северният Атлантически океан е единственото море, където скитащият албатрос не се простира.

След като снежните млади албатроси напуснат гнездото, те остават в морето до 10 години, преди да се върнат на родния си терен, за да се размножават. Тези големи птици се размножават на такива южни морски острови като Южна Джорджия в южната част на Атлантическия океан, островите Crozet в Индийския океан, Iles Kerguelen близо до Антарктика, остров Macquarie на юг от Австралия и новозеландските острови Campbell и Snares

Скитаща диета Албатрос

Goonies издържат до голяма степен на диета от риба , главоноги и ракообразни. Те включват калмари и скариди . Снежните птици ловуват в по-дълбоки води от останалите албатрос видове, по-нататък в морето. Те ще ядат и фитопланктон, карантия, мърша и боклук. Когато е възможно, глупаците ще преядат до такава степен, че не могат да полет, заседнали за известно време, плаващи по вълните.

Скитащи се хищници на албатроса и заплахи

Яйцата и пилетата на албатроса са най-застрашени от крилати хищници, главно скуи и обвивки. Внесени домашни животни като прасета , кози и котки яжте също яйцата и пилетата.

Възрастните скитащи албатроси нямат естествени хищници. Човешки дейности са направили вида уязвим от гледна точка на опазването, обаче. Търговският риболов с парагади убива голям брой от тези белокрили птици годишно. Замърсяването и прекомерният риболов намаляват предлагането на храни.

Скитащо размножаване на албатрос и жизнен цикъл

Странстващите албатроси се чифтосват на всеки две години между декември и февруари, започвайки, когато са на възраст между 11 и 15 години. Те ще запазят една и съща половинка за цял живот.

Всяка двойка за размножаване се чифтосва на суша, на един от островите в обсега им. Женската снася едно петнисто бяло яйце, което е с дължина около 10 сантиметра (малко под 4 инча). И двамата родители се редуват седнали на гнездото. Яйцето се излюпва след около 11 седмици. Родителите ще се върнат в гнездото, за да нахранят пилето си с масла от храносмиланата им храна.

Тъй като бебето достига 4 до 5 седмична възраст, родителите се връщат по-рядко, докато на 7-8 месеца пилето е готово да напусне гнездото. Той няма да се върне на мястото за гнездене в продължение на няколко години, докато не е готов за чифтосване.

Скитащите се албатроси са дълголетни птици. Продължителността им на живот е до 50 години. Една изследвана птица е била над тази възраст, когато е видяна за последно.

Скитащо се население на Албатрос

Към 2007 г. бродещите популации на албатроса са били около 25 500, от които малко над 8 000 се състоят от гнездящи двойки. Оттогава броят им намалява поради търговска риболовна дейност. В момента от тези гъни птици са останали само около 20 000. В резултат на това скитащият албатрос е в списъка на уязвимите видове.

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Интересни Статии