Воден бивол

Научна класификация на водни биволи

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Bovidae
Род
Бубал
Научно наименование
Bubalus bubalis

Природозащитен статус на воден бивол:

Застрашен

Воден бивол Местоположение:

Африка
Азия
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания

Факти за воден бивол

Основна плячка
Трева, листа, водни растения
Среда на живот
Блато и блато
Хищници
Човек, Диви котки, Крокодил
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Одомашнена е от хиляди години!

Физически характеристики на воден бивол

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Така
Тип кожа
Кожа
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
15-25 години
Тегло
400-900 кг (880-2 000 фунта)

„Водният бивол е известен като живият трактор на Изтока.“



Водният бивол, известен още като азиатски бивол, азиатски воден бивол или арни, е вторият по големина представител на семейство бовидови и е тясно свързан с Як , бизони , Африкански бивол , вол и различни други форми на диви говеда. Голямата му якост и високо съдържание на мазнини мляко доведоха до опитомяването му по целия свят и това, в комбинация с ритуален лов, за съжаление накара буйния бивол да стане застрашен . Резерватите за дивата природа в Югоизточна Азия са последното убежище за дивите стада и се смята, че популацията намалява.



Невероятни факти за водния бивол!

  • Докато домашният воден бивол е изключително разпространен, неговият див предшественик е застрашен с приблизително население под 4000, само 2500 от които са възрастни.
  • Двата основни подвида на тези биволи всъщност са опитомени по различни причини; речния воден бивол беше опитомен за млякото си, а блатният воден бивол беше опитомен като теглещо животно заради силата си.
  • Най-големият регистриран дължина на рога на див бивол е 13 фута и 10 инча, по-дълъг от Volkswagen Beetle!
  • Тези биволи прекарват почти целия ден потопени във вода до ноздрите си или потънали в калта като прасе .
  • Фетлокът на арни, ставата точно над глезена, е изключително гъвкав; тази уникална адаптация позволява на арни да се движи свободно в гъстата дълбока кал на дъното на река и блато.

Водно биволско научно наименование

Тези биволи са тясно свързани с Як , бизони , Африкански бивол и няколко други вида диви бовиди. Научното наименование на домашния воден бивол е Bubalus bubalis, а научното наименование на дивия им аналог е Bubalus arnee.

В рамките на тези биволи има два подвида, река и блато, които и двамата са опитомени по различни причини. Азиатският воден бивол е близък братовчед на Африкански нос бивол . Терминът Bubalus е просто латински за див вол или антилопа.



Външен вид и поведение на воден бивол

Дивият арни е гигантско животно. Дълъг е близо 10 фута и измерва почти шест фута в рамото. Те са предимно тъмносиви или черни на цвят и имат масивни извити назад рога. Мъжките са по-големи, обикновено тежат около 2600 паунда, с пълноразмерни рога, докато женските имат пропорционално по-малки рога. Мъжките тежат приблизително колкото две и половина мечки гризли !

Средната дължина на рогата на мъжки е приблизително пет фута, но най-дългата регистрирана дължина на рога е на стъпки 13 фута 10 инча. За сравнение, Volkswagen Beetle е само 13 фута и 5 инча.

Домашните биволи могат да варират от малко под 1000 паунда до 2000 паунда. Оцветяването остава предимно същото, но формата и размерът на рога могат да варират значително при някои от 74-те различни породи от тези опитомени биволи.



Тези биволи прекарват по-голямата част от деня потопени, понякога до ноздрите си, във водата на реки или блата. Това служи на две основни цели. Първо, тези биволи нямат адекватни потни жлези, за да се охладят чрез изпаряване на потта, така че оставането им под вода им позволява да регулират температурата си в горещия, влажен климат на Югоизточна Азия. На второ място, водата предпазва биволите от всички нрави на ухапващи насекоми, които също обитават джунглата. За да осигурят допълнителна защита срещу насекоми, водните биволи използват рогата си, за да изкопаят долната кал от реката или блатото и да я хвърлят върху себе си в процес, наречен валяне.

Тези биволи обикновено пътуват на групи, наречени стадо. Стадото се състои от около пет до осем възрастни жени, наречени крави, и съответните им телета. Стадото може или не може да ги придружава мъжки или бик. Младите бикове пътуват в изцяло мъжки групи на подобна възраст, наречени ергенски стада, но по-възрастните бикове ще пътуват сами. Стада от 30 до 40 бивола не са необичайни, но е трудно да се направи разлика между домашни, диви и диви водни биволи, поради свободното отглеждане, често срещано в региона.

Водни биволи, които се къпят във вана във Виетнам
Водни биволи, които се къпят във вана във Виетнам

Водно биволско местообитание

Домашните водни биволи се срещат в Европа, Азия, Африка, Япония, Хавай и Северна и Южна Америка. Дивите биволи обаче остават само в малки, защитени зони в Югоизточна Азия в Индия, Непал, Тайланд и Бутан. Трябва да се отбележи, че настоящото местообитание на тези биволи не е показателно за истинското им предпочитание. Прекомерният лов е довел до оцеляването им само в отдалечени, трудно достъпни или запазени райони.

Дебелата джунгла или блатото осигурява достатъчно покритие и вода за биволите, както и достатъчно растителност за диетични цели. Тези биволи почти мигрират, тъй като сезонът на времето се мести. Дъждовният сезон позволява повече движение, тъй като водата става все по-разпространена.

Диета с воден бивол

Тези биволи са тревопасни и фураж за храна. Те предпочитат треви, но също така ще ядат плодове, храсти, кора и друга зеленина. Биволите, в райони, свободни от човешки контакт, ще се хранят на открито призори и здрач, докато останат скрити през най-горещите части на деня.

Дивите биволи и тези, които нямат подходяща защита от слънцето, ще пасат епизодично. Това вероятно се дължи на влиянието на кръстосването с техните домашни колеги и това се проявява и в поведението им, подобно на добитъка, за разлика от чисто дивите братовчеди.

Водни биволски хищници и заплахи

Двете основни заплахи за арни са хората и домашните биволи. Хората ловуват биволите за месо, техните рога, както и за ритуални цели. Освен това загубата на местообитания, причинена от изсичането на горите за земеделски земи или за битови нужди, също е причинена от човека.

Кръстосването с различните видове опитомени биволи и говеда е довело до загуба на генетичната идентичност на дивия воден бивол. Същият близък контакт с домашните породи излага биволите на болести, които също опустошават дивите стада.

Основните хищници на тези биволи са хората, тигри , леопарди , и крокодили . Почти всички от тези ловци атакуват чрез засада, тъй като тези биволи могат да бъдат изключително агресивни и опасни, когато са заплашени.

Размножаване на водни биволи, бебета и продължителност на живота

Женските водни биволи обикновено раждат на всеки две години по едно бебе, наречено теле. Мъжките стада ергени или самотни бикове пътуват, за да намерят приемни партньори сред стадата по майчина линия. Гестационният период продължава 10 или 11 месеца и мъжките потомци ще останат в стадото в продължение на три години, докато женските обикновено остават за цял живот.

Дивите биволи имат средна продължителност на живот 25 години, докато домашните биволи могат да живеят до 40 години.

Водно биволско население

Докато опитомените биволи и свързаните с тях хибридни видове представляват приблизително 165 милиона индивида, истинският размер на популацията на арни е неизвестен. Тяхното отдалечено, трудно достъпно местообитание и трудността да се отбележи разликата между домашните, дивите и дивите стада са съществено предизвикателство за изследването на вида.

Изследователите изчисляват, че приблизително 4000 диви водни биволи остават свободни и по-малко от 2500 от тях са зрели възрастни. Смята се, че тази популация намалява, тъй като малкият брой диви стада продължава да се кръстосва с домашни, диви и хибридни водни биволи.

Дивите биволи, Bubalus arnee, са застрашен и съществува почти изключително в защитени резервати в Югоизточна Азия. Тези резервати са единственото ефективно усилие за опазване, което се опитва да поддържа генетично чисти диви стада.

Воден бивол в зоопарка

Арнис са доста често срещани забележителности в зоологическите градини в САЩ. Дори по-малки зоологически и спасителни съоръжения като Зоопаркът на Малката Пондероса в Клинтън, Тенеси има арни на място. Шесто знаме Голямо приключение в Джаксън, Ню Джърси дори предлага атракция за сафари, която може да се похвали с азиатски воден бивол.

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Интересни Статии