Западна низинна горила

Научна класификация на Западна низинна горила

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Hominidae
Род
Горила
Научно наименование
Горила горила горила

Запазено състояние на западна низинна горила:

Критично застрашени

Западна низинна горила Местоположение:

Африка

Факти за западната низинна горила

Основна плячка
Листа, плодове, цветя
Среда на живот
Тропическа гора и гъста джунгла
Хищници
Човек, Леопард, Крокодил
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Листа
Тип
Бозайник
Лозунг
Една от големите маймуни!

Физически характеристики на западната низинна горила

Цвят
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
35 - 50 години
Тегло
100 кг - 200 кг (220 lbs - 440 lbs)
Височина
1.4m - 1.7m (4.7ft - 5.5ft)

'Западната низинна горила е наблюдавана с помощта на основни инструменти в дивата природа с цел по-ефективно събиране на храна'



Западната низинна горила е интелигентно животно, което споделя 98% от своята ДНК с тази на хората . Въпреки нашите прилики обаче, има много разлики между хората и тези горили. Научното наименование на Западната низинна горила е горила горила горила и тежат някъде от 220 до 400 паунда.



Западната низинна горила живее средно 50 години, но има висока детска смъртност. Женските раждат потомство на всеки четири години, като стават зрели на около 10-годишна възраст. Това означава, че докато те могат да раждат около 10 потомци през живота си, само две от нашите три бебета достигат зряла възраст.

Критично застрашеното население на Западната низинна горила страда от загуба на местообитания и бракониерство. Поради различията в тяхната имунна система, горилите също умират от болести, които хората не биха и дори са по-податливи на заболявания, които причиняват тежко заболяване на хората.



Невероятни факти за горилата от Западна низина!

  • Ние споделяме около 98% от нашата ДНК с горили. Въпреки нашите прилики, дори обикновената човешка настинка може да има вредно въздействие върху горилите; нямат необходимия имунитет, за да отблъснат нещо толкова просто. Удивително е какво прави 2% разлика.
  • Западната низинна горила има най-малките семейни групи горили, средно от 4 до 8 членове. Други видове горили могат да имат до 50 членове в група.
  • Западните низини горили ходят на четири крака и използват кокалчета, за да носят тежестта на главите и торсите си.
  • Със западните низини горили женските започват да раждат на 10 години.
  • Западната низинна горила е много интелигентна и дори може да се научи да използва жестомимичен език да общуват с хора и други горили.

Научно наименование Западна низинна горила

  • Род: Горила
  • Видове: горила горила
  • Научно наименование: горила горила горила

Етимологията на думата горила произлиза от думата „горилай“, гръцки превод на Перип от Хано, написана на пунически. Говори се за племе от космени хора. Пуническата дума за горила, която гърците са заели, от своя страна е дума, заета от език, роден в Западна Африка. Mpongwe от Габон наричат ​​горилата „G’guyla“, а Fang ги нарича „N’gil“.

Външен вид на Западна низинна горила

В сравнение с други подвидове горила, Западната низинна горила е по-малка и тежи по-малко. Те тежат някъде от 220 до 440 паунда, подобно на порода кон, наречена Exmoor.

Височината на Западната низинна горила варира от 4,7 до 5,5 фута, варирайки от височина на детето или средния възрастен човек височина. Подобно на други големи маймуни, тези горили имат противоположни палци, което прави използването на инструменти и други дейности много по-лесно.

Те имат по-широк череп от другите горили и гребените на веждите им са по-изразени. Също така е много по-лесно да се разграничат женските от мъжките Западни низини горили, тъй като женските са почти наполовина по-малки от сребърните.

Косата на западната низинна горила е с кафяво-сив цвят, с малко червено или кестеняво на върха на главата им. С мъжките гори от Западна низина те имат петна от белезникава коса, която се простира до бедрата им, откъдето идва и името сребрист.

Западната низинна горила е интелигентно животно, което споделя 98% от своята ДНК с тази на хората, но също така се различава от хората.
Silverback - възрастен мъж от Западна низинна горила

Поведение на западна низинна горила

Западната низинна горила е предимно миролюбиво животно, което предпочита да избягва конфликти. Доминиращият мъж обаче ще показва признаци на агресия, за да предпази групата от външни лица. Когато потомството узрее, те са готови да напуснат групата, в която са родени, и да намерят партньор.

Това се случва, когато женската е на около осем години и избере лидера, към когото иска да се присъедини, въз основа на обхвата на тяхната територия и размера на оловното сребро Когато мъжете узреят, те или се опитват да заменят сребърника в установена група, или прекарват няколко години сами, докато няколко несвързани жени се присъединят към мъжа.

Сребърен мъж има права за разплод на всички женски, но също така позволява на останалите мъже, които не са достигнали зрялост, да се чифтосват и с женските. Като лидер на групата той избира по кое време да се храни, по кое време се събужда, по кое време ляга да спи, района, в който живее, и се грижи за всички спорове, които членовете на групата могат да имат помежду си.

Тези горили никога не атакуват, освен ако не са провокирани, но мъжете наистина се бият за жени и когато има нов лидер в групата, те ще убият несвързани бебета. Когато има агресор или предизвикател, възрастен мъж ще застане на краката му, ще реве и ще крещи, докато се пляска по гърдите. Ако натрапникът не получи съобщението или го игнорира, това ще доведе до това, че мъжкият може да хвърли глава назад няколко пъти и след това да се нахвърли на четири крака към натрапника.

Местообитание на Западна низинна горила

В дивата природа Западната низинна горила живее в тропически гори на Западна Африка. Ареалът на тези животни включва страните Камерун, Габон, Ангола, Централноафриканската република, Демократична република Конго и Екваториална Гвинея. Територията на Западната низинна горила обхваща повече от 270 000 квадратни мили.

Западна низинна диета на горилите

Западната низинна горила е до голяма степен тревопасно животно с над 100 плодови вида, записани в диетата си, както и издънки, листа и кора. Когато през сухите месеци плодовете са оскъдни, те също ядат кора, ядки, пулп, дива череша, корени, листа, термити, гущери и тъкачи. Напълно зрял възрастен мъж има способността да изяжда около 40 килограма растителност на ден, което е около 10% от телесното му тегло. За перспектива бутилка вода с 5 галона, микровълнова фурна със среден размер, 4 торби с 10 килограма картофи и средно 3-годишно човешко дете тежат 40 килограма.

Западна низинна горила хищници и заплахи

Критично застрашената Западна низинна горила има всякакви заплахи в дивата природа, различни от леопарди и крокодили. Основните заплахи за горилите идват от хората чрез формите на загуба на местообитания, болести и бракониерство.

При загуба на местообитания хората изрязват дърветата, сред които живеят горилите. Хората използват дърветата за добив, разработване на човешки селища и дърводобив. На свой ред дърводобивните пътища улесняват бракониерите да влязат в местообитанието на горилата и да убият горилата, за да направят гурме храна като скъпоценен деликатес за богатите потребители. Те също така правят пепелници от ръцете на горила, а други части на тялото също се правят на дрънкулки.

Горилите са уязвими на болести и болести, които хората нямат проблеми да преборят. Това е така, защото те не са развили имунитета, който хората имат. В резултат на това обикновената настинка, която хората получават поне веднъж годишно, може да убие горила. Това също означава, че посетителите, които са носители на заразни болести, като например коронавирус , не могат да се доближат твърде много до горилите, или те трябва да носят маска и стерилни ръкавици.

Размножаване на горила от Западна низина, бебета и продължителност на живота

За разлика от някои животни в дивата природа, Западната низинна горила не достига бързо възрастта, когато започват да се размножават. Женските не достигат размножителна възраст, докато навършат 10 години, а мъжете до 15 до 20 години. Продължителността на живота на тези горили е 50 или повече години, както в дивата природа, така и в плен.

Периодът на бременност за Западната низинна горила е подобен на човешкия и продължава девет месеца. Женските обикновено раждат потомство, като близнаците са рядкост. При раждането бебето горила тежи четири килограма и не може да направи много, освен да се придържа към майка си. Когато навършат четири месеца, те започват да се возят на гърба на майка си навсякъде, докато навършат три години.

Коефициентът на детска смъртност сред Западната низинна горила е висок, като само две или три потомци оцеляват до зряла възраст. Обикновено женската горила ражда на всеки 4 години, забременявайки по времето, когато предишното й потомство вече не язди по гръб. С продължителност на живота 50 години и раждане на всеки четири години, женската ражда около 10 бебета през живота си, като само две или три оцеляват до зряла възраст.

Население на Западна низинна горила

Местообитанието на Западните низини горили затруднява учените точно да определят колко от тях са останали в дивата природа. Учените обаче смятат, че общото население е близо 100 000 отделни горили. Въпреки че може да изглежда като относително голям брой, Западната низинна горила е посочена като критично застрашени .

Западна низинна горила в зоологически градини

Западната низинна горила всъщност е един от двата подвида горили, открити в Западна Африка. Другият подвид на Западна горила е Горила от кръстосната река , което е рядко. От всички подвидове горила, Западната низинна горила е най-често срещаният подвид горили, открит в зоологическите градини.

The Зоопарк в Атланта е дом на една от най-старите живи мъжки Западна низинна горила в света. Името на тази горила е Ози , и той е роден около 1961 г., което го прави на около 59 години през 2020 г. Ozze е родил 12 горили в зоопарка в Атланта и мрази силната музика, но обича портокали и зеле.

The Смитсонов национален зоопарк има шест западни низини горили. Имената им са Бакара, Мандара, Калая, Кибиби и Коджо. Барака е сребърник и най-големият член на отряда на горилите, който тежи повече от 400 килограма. Роден е в зоопарка през април 1992 г.

Мандара отгледа Барака като свое потомство малко след раждането му и роди шест собствени бебета. Коджо, едно от потомството на Мандара, заедно с Кибиби, е млад мъж и е една от най-игривите горили там.

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Често задавани въпроси за западната низинна горила (често задавани въпроси)

Защо Западната низинна горила е застрашена?

Западната низинна горила е застрашена поради болести, бракониерство, висока детска смъртност и загуба на местообитания.

Къде живее Западната низинна горила?

Западната низинна горила живее в блата, низинна гора и западноафриканските дъждовни гори.

Колко западни низини горили са останали в дивата природа?

Критично застрашената Западна низинна горила има около 100 000 индивида, останали в дивата природа.

Колко дълго живее западна низинна горила?

Средната продължителност на живота на Западна низинна горила е 50 години. През 2020 г. обаче жена от Западна низинна горила в зоологическата градина в Берлин на име Фату отпразнува своя 63-и рожден ден.

Как се защитава западната низинна горила?

Западната низинна горила може да бъде намерена в няколко зоологически градини по целия свят, от САЩ, Белфаст, Ирландия, Берлин, Германия и др. Република Конго създаде национален парк за запазване на горилата от Западна низина в края на 2012 г. Той обхваща 1 765 мили и приютява около 15 000 горили, 950 шимпанзета и 8 000 слона.

Защо западните низински горили имат значение?

Както при другите видове горили, Западната низинна горила е жизненоважна за дъждовните гори, тъй като те разпространяват семена по пътя си. Досега едно дърво може да разпръсне семената си, но горилата носи семена по-далеч. Горилата пътува на дълги разстояния всеки ден и те имат дълъг храносмилателен процес, при който могат да ядат плодове със семена на едно място, след което да депонират семето в изпражненията си на 15 или 20 мили.

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Световен фонд за дивата природа, достъпен тук: https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/gorillas
  9. Охрана на примати от Нова Англия, достъпна тук: https://www.neprimateconservancy.org/western-lowland-gorilla.html
  10. Зоопарк в Сейнт Луис, Налично тук: https://www.stlzoo.org/animals/abouttheanimals/mammals/lemursmonkeysapes/westernlowlandgorilla#:~:text=Western%20lowland%20gorillas%20eat%20parts,a%20long%20lifespan%20is% 20 рядко
  11. Националният институт по зоопарк и консервационна биология на Смитсониън, Достъпен тук: https://nationalzoo.si.edu/animals/western-lowland-gorilla
  12. National Geographic, Достъпно тук: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/w/western-lowland-gorilla/#close
  13. Зоологическата градина. Зоологически градини в Белфаст, достъпно тук: http://www.belfastzoo.co.uk/animals/western-lowland-gorilla.aspx

Интересни Статии