Капуцин с бял лице

Научна класификация на бял капуцин

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Cebidae
Род
Цебус
Научно наименование
Цебус Капуцин

Статус на опазване на капуцините с бели лица:

Най-малкото притеснение

Белолики капуцин Местоположение:

Централна Америка
Южна Америка

Факти за бял капуцин

Основна плячка
Плодове, листа, насекоми
Среда на живот
Високи тропически гори и влажни низини
Хищници
Човек, змии, орли
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Едни от най-интелигентните маймуни в света!

Физически характеристики на бял капуцин

Цвят
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
35 mph
Продължителност на живота
16-40 години
Тегло
2,9-3,9 кг (6,4-8,6 лири)

Белоликата маймуна капуцин лае и кашля, за да предупреди другите маймуни за хищник в района.



Капуцините с бяло лице живеят в социални групи от 18 до 20 маймуни. Те са всеядни животни и живеят на около 30 години в дивата природа. Тези маймуни правят домовете си в тропически вечнозелени и сухи широколистни гори, където покривите или върховете на дърветата растат много близо един до друг. Те живеят в Централна Америка, по-специално Хондурас, Коста Рика, Панама и Никарагуа. Срещат се и в Южна Америка, главно в Колумбия и Еквадор.



5 невероятни факти с бял капуцин!

  • Капуцините с бяло лице комуникират помежду си с чуруликане, лай и свирки.
  • Този тип маймуна е дневна, което означава, че намира храна през деня и спи през нощта.
  • Капуцин с бяло лице използва силната си опашка, за да балансира и да се закачи за клоните на дърветата.
  • Капуцините с бяло лице в плен могат да доживеят до 45 години.

Научно наименование на бял капуцин

Капуцините с бяло лице са известни още като панамски капуцини с бяла глава и понякога с бяло гърло. Научното им име еCebus capucinus. Тези маймуни принадлежат къмCebidaeсемейство и са вБозайнициклас.

Тези маймуни капуцини са получили името си от братята капуцини в Италия. Тези монаси носеха покривало за глава или качулка, която много приличаше на черната кожена шапка на главата на тази маймуна капуцин.

Има няколко вида маймуни-капуцини, включително капуцините Каапори, капуцините с клин и капуцините с черна капачка.

Външен вид и поведение на бял капуцин

Тези маймуни имат черна козина на гърба и краката си и бяла козина на гърдите и лицето си. Капуцините с бяло лице са известни с шапката от черна козина на главата си. Възрастните мъже могат да тежат до осем килограма, докато жените тежат около пет килограма. Тези маймуни растат на дължина от 15 до 17 инча, без да се включва опашката му, която е с приблизително същата дължина като тялото. За справка, осем килограмовият капуцин тежи приблизително колкото галон мляко. А маймуна с дължина 17 инча е малко по-дълга от боулинг.

Тези маймуни имат така наречената опашка. Това означава, че маймуната може да хваща клони на дървета и други предмети, използвайки опашката си. Това е почти като допълнителна ръка! Тази опашка им помага да се закачат за крайниците и клоните на дърветата, докато се движат през върховете на дърветата. Стоенето на високи клони им помага да избягват хищници.

Панаманските белоглави капуцини могат да се придвижват много бързо между клоните на дърветата в местообитанието им. Най-бързата регистрирана скорост на тези маймуни е 34 mph.

Капуцините с бяло лице използват гласовете си като начин да се предпазят от хищници. Имат специален чуруликащ / лаещ звук, който издават, за да алармират други маймуни в района на хищник. Това дава шанс на маймуните да се изкачат по-нагоре сред дърветата или да избягат от района.

Капуцините с бяло лице са много социални и живеят в групи от 18 до 20. Група капуцини с бяло лице могат да се наричат ​​с много имена, включително войска, племе, каруца и дори цев. Така че сега знаете, че бъчвата, пълна с маймуни, не е просто забавна игра! Повечето войски на маймуни капуцини с бяло лице са съставени от жени. Те остават с една и съща група през целия си живот, докато мъжките мигрират от група на група, когато пораснат.



капуцин с бяло лице (Cebus capucinus) капуцин с бяло лице на клон на дърво

Местообитание на бял капуцин

Белолики маймуни капуцини живеят в Централна и Южна Америка, по-специално в тропическите гори на Еквадор, Панама и Колумбия. Войските маймуни живеят високо в навесите на дърветата, където могат да намерят храна, да се скрият от хищници и да общуват с другите от тяхната група.

Те се нуждаят от климат с високо ниво на влажност, за да оцелеят. Ако някога видите снимка на маймуна капуцин с бяло лице, която си подава езика; не е грубо. Тази маймуна стърчи езика си, за да позволи влагата да се изпари, което им помага да останат хладни по време на особено сух сезон.

Диета с бял капуцин

Какво яде панамски капуцин с бяло лице? Тези маймуни са всеядни, така че ядат както месо, така и растения. Те ядат ядки и плодове като смокини и манго. Листа, насекоми, гущери , а птиците също са в менюто. Освен това понякога ядат дърво плъхове като Пъстрата бодлива дървесина-плъх.

Учените са забелязали, че тези белоглави маймуни са готови да се опитват да ядат разнообразна храна - дори непознат плод или насекомо, което никога не са виждали досега. Накратко, тези маймуни ще се опитат да ядат всичко, което намерят в местообитанието си.

Бели лица на хищници капуцини и заплахи

Подобно на повечето по-дребни животни, бялоликата маймуна капуцин има няколко хищници. Те са ловени от змии , като дървесната боа и змия с копие. Други хищници включват орли , ягуари , кайман , и оцелоти .

Както виждате, повечето от тези животни имат лесен достъп до дърветата, където живее тази маймуна. Орел може да се хвърли надолу, за да атакува капуцин с бяло лице, или ягуар може да последва един от дърветата, за да го улови и изяде. Маймуна може да слезе от дърво, за да вземе хладно питие в лейка, само за да бъде уловено от кайман .

Въпреки че първата защита на тази маймуна срещу хищник е да избяга, има моменти, когато всички членове на отряда се събират заедно, за да се опитат да се преборят с натрапващия се хищник.

Маймуните капуцини с бяло лице също са застрашени от загуба на местообитания в резултат на обезлесяване. Освен това понякога ги ловят хора, които искат да ги заловят, за да ги продадат като екзотични домашни любимци. Природозащитният статус на тази маймуна обаче е Най-малкото притеснение . Въпреки че популацията им обикновено е стабилна, полагат се усилия за увеличаването му. Групите и зоопарковете за опазване на дивата природа размножават капуцини с бяло лице, за да увеличат броя си.



Възпроизвеждане на бял капуцин, бебета и продължителност на живота

Мъжки и женски маймуни капуцини с бяло лице имат различни партньори всеки размножителен сезон (от януари до април). Когато женските са готови за чифтосване, те издават специфични чуруликащи звуци, които мъжете да чуят. Женски капуцин с бяло лице е бременна около 160 дни и има само едно бебе. Тя ражда живо бебе, което тежи само няколко унции, а майката капуцин се грижи за бебето.

Бебе маймуна се нарича бебе и може да вижда от раждането си. Бебешка маймуна кърми майка си в продължение на два до четири месеца и лежи на гърба на майка си през първите шест седмици от живота си. След като навърши четири месеца, бебето маймуна се научава как да намира собствените си насекоми, плодове, ядки и друга храна. За него се грижи и преподава не само майка му, но и останалите маймуни във войската. На тази маймуна са необходими поне четири години, за да стане напълно независима.

Капуцин с бяло лице в дивата природа трябва да се изправи срещу хищници, загуба на местообитания и бракониерство от хората. Средната му продължителност на живот е около 30 години. Алтернативно, капуцин с бяло лице, държан в зоопарк или резерват за диви животни, може да живее между 45 и 50. Най-старият регистриран капуцин с бяло лице е достигнал 54-годишна възраст.

С напредването на възрастта тези маймуни са по-уязвими към чревни паразити, които могат да причинят ужасно заболяване или смърт.

Население на бял капуцин

При последно преброяване през 2007 г. се очаква да съществуват около 54 000 маймуни капуцини с бяло лице. Природозащитният му статус е Най-малкото притеснение .

Популацията на това животно обаче намалява поради обезлесяване и други заплахи, така че в различни зоологически градини и резервати за диви животни са въведени програми за размножаване на населението.

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Интересни Статии