Гну

Научна класификация на гну

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Bovidae
Род
Конохети
Научно наименование
Коннохети Таврин

Природозащитен статус на антилопа гну:

Застрашен

Местоположение на Уайлд:

Африка

Факти на гну

Основна плячка
Трева, листа, издънки
Среда на живот
Тревни равнини и храсти, покрити със савана
Хищници
Лъв, гепард, крокодил
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Може да преходи повече от 1000 мили всяка година!

Физически характеристики на гну

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
38 mph
Продължителност на живота
15-20 години
Тегло
120-250 кг (265-550 фунта)

Антилопата е версия на антилопа. Те имат рога, независимо дали са мъжки или женски. Въпреки че са териториални, те са известни и с това, че са игриви, енергични и активни. От всички антилопи в Африка популацията на гну се е увеличила от 250 000 живи през 1960 г. и 1,5 милиона към 2020 г.



Най-важните факти за гну

  • Уайлдбест може да се движи до 50 мили в час
  • Двата основни вида са синя гну и черна антилопа гну
  • Два милиона гну се мигрират всяка година
  • партньор на гну от групи по 150 души

Научно име на антилопа гну

Докато общото име на това животно е Синята гну, научното му име е Connochaetes taurinus. Посочва се също като gnu (произнася се „g-new“). Класът животни, към които попада, е Mammalia, а семейството се нарича Bovidae. Неговото подсемейство е Alcelaphinae. Въпреки че има пет подвида на това животно, само два от неговите видове все още съществуват. Подвидовете са albojubatus, cooksoni, johnstoni, mearnsi и tauinus. Най-често срещаният вид на това животно е синята антилопа, която е свързана с черната антилопа.

В африканските страни на животното, известно като gnu, е дадено прозвището Wildebeest. На английски това се превежда като див звяр. В Англия през 1823 г. натуралистът на име Уилям Джон Бърчел е първият в света, който дава описание на Синята гну. Научното наименование на гну се формира с помощта на две гръцки думи, които помагат да се опише физическият вид на животното.



Външен вид и поведение на гну

Антилопата не е правилно пропорционална. Животното има тежък преден край, но задните му крака и краката са слаби. Антилопата има глава с форма на правоъгълник и широки рамене. Големият муцуна съвпада с широчината на предните му части, които включват големи мускули.

Не всеки антилоп гну е с един и същи цвят. Някои имат светлосива четка, докато други са с цвят, по-близък до синьо-сивия. Най-тъмните гну са със сиво-кафяв цвят. На раменете им има тъмнокафяви ивици, които кръстосват тялото им вертикално. Уайлдбест има черна грива, която е дебела и дълга. На врата си имат дълга брада, която може да бъде тъмна или бледа.

Антилопите също имат рога, които се извиват от главата им. Мъжът от гну има рога, които са два пъти по-големи от женските гну. За мъжките гну, рогата са 33 инча (половината от височината на средния хладилник), а рогата на жената са от 12 до 16 инча (или 30 пъти по-дълги от хапчето аспирин.) Основата на рогата им ще става по-груба с напредване на възрастта.

Синият антилоп гну обикновено расте на височина 4 1/2 фута или 3 1/2 пъти по-висок от боулинг игла. Те могат също да тежат до 600 паунда или приблизително половината от теглото на полярната мечка. Те пътуват в стада от поне 1000, когато пътуват за миграционни цели.

Местообитанието им е такова, че гну се разхождат свободно, докато живеят близо един до друг. Те много защитават своята територия. Не е необичайно 270 от тях да живеят в райони с размери един квадратен километър.

Понякога стадата ще останат на тяхна територия, докато други постоянно ще се движат. Въпреки това, всеки антилоп гну почива през нощта или когато температурата на въздуха е гореща. По време на деня те са най-активни през цялата сутрин и в ранните часове на следобеда.

Приблизително 50% от живота на антилопа гну протича в почивка. 33% от живота им е посветен на паша, а 12% от тях са прекарани във взаимодействие с други гну.

Паса за дива дива за храна

Местообитание на гну

Уайлдбест създава дома си в гори и тревисти равнини. Те живеят най-вече в различни части на Източна Африка. Това включва Кения и Серенгети, Тазмания. В южната част на Африка, гну, живеят близо до южноафриканската река Orange. Това животно предпочита да живее в саваните на Акация. Тревата расте бързо поради влагата в почвата и е чудесна за намиране на обилна трева за ядене по време на паша.

Въпреки че антилопите на гну обикновено живеят помежду си, те също са известни, че временно живеят със зебрите, които срещат в равнините. Това е така, защото зебрите ще изядат горния слой трева, така че гну да достигне до това, което е отдолу.



Диета на гну

Поради диетата си, антилопите на гну винаги пътуват. Те постоянно търсят вода (която пият два пъти на ден) и трева. Когато времето е сухо, те пасат на прясна трева и след това се прибират у дома преди да започне дъждовният сезон. В края на дъждовния сезон те се връщат в района и отново пасат. Тъй като гну има широка уста, те са в състояние да ядат много трева много бързо. Когато тревата не расте свободно, те търсят храсти и дървета за ядене.

Хищници на гну и заплахи

Уайлдбест са най-уязвими към по-големи месоядни животни, включително:

  • Африкански диви кучета
  • Лъвове
  • Хиени
  • Леопарди

Колкото по-голяма е антилопата на гну, толкова по-уязвима е тя към своята плячка. За да се защитят, група гну ще се събере и ще започне да тропа по земята. Освен това издават силни обаждания, за да се уверят, че стадото знае, че са в опасност.

Нещо друго, което заплашва гну, е разпокъсването на местообитанието им. Това се случва, ако тревата, върху която пасат, внезапно се блокира с ограда. Тъй като земеделието и цивилизацията продължават да се разширяват и водните източници продължават да намаляват в определени райони, животът на дивите гну е все по-застрашен. Като пример, в Малави вече не живеят и антилопите на гну. За щастие в Намибия населението им нараства.

Въпреки някои от тези предизвикателства, те не са достатъчно изложени на риск, за да се считат за застрашени. Докато през последните години Серенгети е виждал нарастващ брой гну, те бавно изчезват от други части на света. Това е отчасти защото те се конкурират с добитъка за техните нужди. Уайлдбест е известен с това, че унищожава реколтата, която намира. В резултат на това фермерите често ще ги убиват и ще поставят огради, за да не влизат повече. Единственият начин гну да успее да избегне изчезването е чрез усилия за опазване.



Размножаване, бебета и продължителност на живота

Когато мъжкият гну е на три или четири години, той е готов да се чифтосва с женските. За да привлекат женска, те отделят и изхвърлят изпражненията на тяхната територия. Ако мъжки мъж се опита да навлезе на тяхната територия, гну ще се бори за това. Ако влезе жена, той ще се опита да се чифтосва с нея. Женските гну са бременни 8 1/2 месеца преди раждането. Сезонът на чифтосване е определен по време, така че бебето гну да се ражда през дъждовните месеци февруари и март. От всички бременни гну, 80% раждат своите бебета в рамките на две до три седмици, точно навреме, за да им бъде предоставено много трева. Докато подобни животни раждат сами, антилопа гну може да роди със стадото си, което я заобикаля. Бебетата на гну се наричат ​​телета.

След като бебето на гну се ражда, отнема само няколко минути, преди да може да се изправи и да бяга. Те остават близо до майките си, за да избегнат да бъдат изядени от животни като хиени, лъвове, гепарди и дори диви кучета. През първите шест месеца от живота си бебето на антилопа гну получава мляко от майка си. Когато достигнат 10-дневна възраст, те могат да започнат да ядат трева. Веднага щом мъжкият антилоп гну навърши една година, те могат да изчезнат сами. След това намират други гну, с които да образуват група.

В случай на синя разновидност на гну, мъжките стават готови за размножаване, когато навършат две години. Повечето женски сини антилопи гну могат да започнат да се размножават, след като са навършили 16 месеца, когато са били правилно хранени по време на младия си живот.

Тъй като ядат новоотгледана трева, степента на успех при чифтосване е около 95%. Доказано е, че лунният цикъл оказва влияние и върху размножителния им цикъл. В нощи с пълнолуние мъжете имат много високо ниво на тестостерон. Това означава, че техният призив за чифтосване е много по-силен, отколкото би бил в противен случай. Тъй като мъжете са по-мотивирани да се размножават, женските стават по същия начин.

Средната продължителност на живота на женските и мъжките диви гну означава, че те ще оцелеят в продължение на 20 години. Най-старата рекордна възраст на всеки антилоп гну е 40 години.

Население

500 000 гну се раждат между февруари и март всяка година. Това е времето, когато сезонът на дъждовете започва в естественото му местообитание.

Към 2018 г. африканското население на антилопите на гну е приблизително 1,550,000. Те непрекъснато се раждат в националния парк Серенгети, който е в Танзания. Поради нарастващия брой на гну, Международният съюз за опазване на природата има статут както на синя, така и на черна антилопа гну Най-малкото притеснение (LC).

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Интересни Статии