Умбат

Научна класификация на вомбат

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Дипротодонтия
Семейство
Вомбатиди
Род
Волеми
Научно наименование
Шизофилум

Статус на запазване на вомбат:

Застрашен

Местоположение на Wombat:

Океания

Факти за вомбат

Основна плячка
Трева, храсти, корени
Среда на живот
Горска и крайбрежна храстова земя
Хищници
Динго, Лисица, Диви кучета
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Прекарва по-голямата част от деня под земята!

Физически характеристики на вомбат

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
20-26 години
Тегло
20-35 кг (44-77 паунда)

Вомбатите имат куб с форма на куб, които използват, за да маркират своите територии.



Вомбатите са наедри малки вегетариански животни, които живеят само в Австралия и Тасмания. Те са торбести, което означава, че носят бебетата си в торбичка, след като са се родили. Вомбатите са отлични копачи и създават тунели и дупки, в които да живеят. Храносмилателната им система е толкова бавна, че може да им отнеме до две седмици, за да смилат храната си. Въпреки че уомбатите изглеждат като лесни мишени, те имат здрави задни страни, които могат да използват, за да блокират хищниците да не ги изядат.



5 факти за умбат

• Уомбатите живеят в подземни дупки, които сами копаят

• Бебетата от вомбат обичат да играят и ще прекарват много време и енергия в забавления

• Някои вомбати могат да изминат седмици или дори месеци, без никога да пият вода

• Австралийците празнуват Деня на вомбата всеки 22 октомври в чест на тези животни

• Младите вомбати живеят в торбичките на майка си около шест месеца

Wombat научно име

Думата „вомбат“ идва от австралийското аборигенско наименование на тези животни, или „vomat“, или „wombac“, което на английски стана „wombat“. Три вида вомбати живеят в Австралия и Тасмания. Това са обикновеният вомбат, северният вомбат с космат нос и южният вомбат с космат нос.

Научното наименование на обикновения вомбат е Vombatus ursinus. Думата „Vombatus“ означава подобна на вомбат, а „ursinus“ означава подобна на мечка. Северният космат номбат е Lasiorhinus krefftii, а южният космат номат вомбат е Lasiorhinus latifrons. „Lasio“ означава космат, а „rhinus“ означава нос, използван за описване на тези вомбати с коса на носа. „Krefftii“ се основава на Джерард Крефт, който е бил директор на австралийския музей в продължение на 10 години, от 1864 до 1874 г. Терминът „латифрони“ означава широкогръд или широкофункционален.



Външен вид и поведение на вомбат

Вомбатите имат тежък, здрав външен вид, изглеждат като малки, сиви, жълти или кафяви мечки. Те имат къса, плътна козина, която е достатъчно дълга, за да им осигури известна защита, но достатъчно къса, за да не се напълни с плевели и мръсотия. Триъгълните им уши стърчат от главите им и имат малки корави опашки.

Тези животни имат къси, мощни крака, на които има големи, тежки нокти, които вомбатите могат да използват за копаене. Те са торбести животни, така че женските имат торбички, в които отглеждат бебетата си, но торбичките им са обърнати назад, към опашките им, така че бебетата да не бъдат обсипани с мръсотия, докато майките им копаят тунели и дупки.

Вомбатите са с дължина от 80 до 129 см от 31 до 47 инча и тежат от 14 до 36,29 кг от 32 до 80 паунда. Това е приблизително същата тежест като пълнолетен лабрадор ретривър, но на къси крака, които правят вомбат да стои не по-високо от коленете на възрастен човек. Най-големият регистриран някога вомбат тежи 40 килограма, приблизително същото тегло като новородено теле. Той живееше в парк за диви животни в Австралия и беше известен като „Патрик“.

Обикновените вомбати обикновено живеят сами в отделни дупки. Косматите носачи могат да споделят голяма дупка с другите от този вид. Тези дупки могат да бъдат дълги почти 100 фута (30 м), с до 20 входа. Група от вомбати се нарича тълпа или колония.

Обикновено срамежливи, умбатите са нощни. Хората могат да живеят в една и съща област и въпреки това никога да не виждат вомбат, тъй като тези животни са склонни да се крият от опасност. Въпреки срамежливостта си, те могат да станат много агресивни в някои ситуации, особено около времето за размножаване, когато ще се хапят и драскат. Истинската борба обаче е рядкост и обикновено вомбатът, който загуби битка, ще напусне, вместо да се бие, докато не бъде наранен.

Вомбатите имат дебел слой хрущял, покриващ задните им краища. Ако хищник се опита да атакува вомбат, той ще се насочи към нората си, оставяйки само задната му част, за да може хищникът да атакува. Обикновено атакуващото животно не може да захапе този здрав хрущял, така че вомбатът избягва опасността. Вомбатът може също да използва задните си крака, за да рита по хищника, като често го наранява с тежките нокти на гърба.

Умбат, стоящ в тревата

Wombat Habitat

Вомбатите живеят само в Австралия или Тасмания. Обхватът им е ограничен до участъци от Южна Източна Австралия по крайбрежието, плюс Тасмания и остров Флиндърс. По-рано те покриваха повече територии, но конфликтите с хората плюс борбата с околната среда доведоха до намаляване на техния брой и територия. Вомбатите могат да бъдат намерени да живеят на открити площи както в планините, така и в равнинни земи, стига да има достатъчно отворено пространство за тях да копаят дупките си.

Нощните вомбати спят през норите си през деня, излизайки през нощта, за да се хранят. Тъй като са нощни, вомбатите рядко се виждат от хората. Дупките им са обезпокоителни за животновъдите, тъй като могат да причинят нараняване на добитъка и затова животновъдите, които откриват вомбати на тяхната земя, могат да се опитат да се отърват от тях.

Wombat Diet

Вомбатите са вегетарианци, които ядат повечето от различните растения, които растат на техните територии. Това включва тревна копия, снежни тусове, билки, тревни корени, дървета, храсти, гъбички като гъби, кора, храсти, мъх, маршови растения и листа. Те предпочитат нежни млади растения, но ще ядат почти всичко, когато го намерят, включително зеленчуци, отглеждани от хора. Ако има суша, вомбатите ще копаят сред тревите, за да стигнат до корените на тревата, за да ядат.

Вомбатите се нуждаят от по-малко храна от другите животни със същия размер, тъй като имат много бавен метаболизъм. Това означава, че не е нужно да прекарват толкова време в търсене на храна, което им позволява да пестят енергия. Те също така са развили способността да прекарват до две седмици, смилайки храната си, давайки време на телата си да извлекат колкото се може повече хранителни вещества от храните, които ядат.

Тъй като живеят в много сух климат, косматите носове са приспособени да ходят продължително, без да е необходимо да пият вода. Те задоволяват по-голямата част от нуждите си от вода с водата, която получават от растенията, и от росната вода. Обикновените вомбати ще търсят вода за пиене. Всички вомбати се наслаждават на пиенето след дъжд и ще търсят локви и басейни.



Wombat хищници и заплахи

Вомбатите се ловят от няколко различни хищници, включително динго , лисици , и Тасманийски дяволи . Младите вомбати също са жертви на орли и сови . В много области, кучета убий вомбати. Хора са една от най-големите заплахи за вомбатите, тъй като много хора вомбати са вредители или вихрушки и ще ги ловят, хващат и отровят, за да се отърват от тях. Макар че вомбатите сега са защитени в по-голямата част от тяхната територия, зоните остават там, където рутинно биват избивани от хора.

Други животни също се конкурират с вомбатите за малкото налични ресурси в районите, в които живеят. Зайци , овце , и говеда са всички животни, които са били въведени от хората и сега изгонват вомбатите от естествените им територии. Те не само ядат едни и същи храни, но зайците ще се преместят в дупки на вомбат, ако могат, а добитъкът ще унищожи дупките, ако ги настъпи.

Гладът убива много убомати, особено в сухите години. Друга сериозна заплаха за вомбатите е наличието на пътища. Вомбатите обикновено се убиват от автомобили през нощта, тъй като трудно могат да бъдат забелязани на тъмно. Всяка година се избиват стотици, както възрастни, така и бебета.

Обикновеният вомбат е включен в списъка като животно с най-малко безпокойство (LC) от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), което означава, че към този момент няма опасения те да изчезнат. Юмбата с космати носове също е посочена като най-малко притеснителна. Северният космат номбат обаче се смята за критично застрашен, като само около 500 от тях оцеляват в дивата природа.

Възпроизвеждане на вомбат, бебета и продължителност на живота

Вомбатите обикновено са зрели и могат да имат бебета до двегодишна възраст. Те нямат определен размножителен сезон. Когато женската е готова за разплод, тя ще разпръсне кубчетата си с кака около района, където живее. Тези кубчета имат феромони по тях, които сигнализират, че тя е готова за всички мъже в района. Двамата ще се съберат за разплод, но след това ще се разделят и майката сама ще отгледа бебето, наречено радост.

Вомбатът е торбест, което означава, че женските имат торбички, в които носят бебетата си, след като се родят. Продължителността на бременността е от 20 до 22 дни и обикновено произвежда само една радост. Когато бебето се роди, то е мъничко, безпомощно, сляпо и с размерите на желе от боб. Тя не може да оцелее сама. След раждането Джоуи си проправя път до торбичката на майка си и се качва вътре, където ще остане до шест месеца. По това време тя е готова да се появи и започва да изследва света, но ще се качи обратно в торбичката за безопасност или комфорт и ще остане с майка си още една година.

Обичайно е за вомбатите да живеят от 5 до 20 години в дивата природа, въпреки че е известно, че вомбатите са в плен до 30 години. Често дивите вомбати стават жертва на хищници, болести, глад или биват удряни от автомобили, когато се опитват да пресичат пътя през нощта.

Wombat население

Броят на вомбатите, живеещи в дивата природа, е неизвестен. Обикновените вомбати се считат за многобройни, но понастоящем няма приблизителни оценки за броя на тях. Видовете са посочени като най-малко притеснителни, което означава, че броят им изглежда достатъчен, за да ги поддържа.

Оценките за броя на южните космати носати предполагат, че популацията им е между 100 000 и 300 000. Те също са посочени като вид с най-малко безпокойство. Броят на северните космати носати е по-известен, тъй като те живеят в много малка част от пустинята в Югоизточна Австралия. Поради усилията за опазване, този вид се увеличава, но все още има по-малко от 500 от тях понастоящем и те продължават да се считат за критично застрашени .

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Интересни Статии