Кълвач

Научна класификация на кълвача

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Piciformes
Семейство
Picidae
Научно наименование
Picidae

Природозащитен статус на кълвача:

Най-малкото притеснение

Местоположение на кълвача:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Южна Америка

Факти за кълвача

Основна плячка
Семена, плодове, насекоми
Размах на крилата
12-61 см (4.7-24 инча)
Среда на живот
Плътна гора и гори
Хищници
Плъх, змии, диви котки
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Семена
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
4
Лозунг
Има 200 различни вида!

Физически характеристики на кълвача

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Нето
  • Черен
  • Бял
  • Така
  • Зелено
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
6-11 години
Тегло
7-600g (0,2-21oz)

Има около 200 вида кълвачи, обитаващи горите и горите по целия свят. Кълвачите се срещат на всеки континент, с изключение на полярните региони, Австралия и Мадагаскар.



Най-малкият вид кълвач е пиколетът с гръдна гърда, който расте само до 8 см височина. Кълвачът Грей Слати от Югоизточна Азия е най-големият жив кълвач в света, като някои от тези кълвачи нарастват до близо 60 см височина.



Кълвачът има отличителен дълъг клюн, с който кълвачът прави дупки в дърветата. Кълвачът прави това, за да изкопае личинките, живеещи под кората.

Средният кълвач е в състояние да кълне до 20 кълва в секунда! Кълвачът е в състояние да кълне толкова много и да се движи толкова бързо главата си, без да получи главоболие поради въздушните джобове, които помагат за омекотяване на мозъка на кълвача.



Кълвачите са всеядни птици и се хранят със смес от растения и животни (главно насекоми). Кълвачът яде семена, плодове, плодове, ядки и бъгове, но точните видове храна на кълвача зависят от площта, която кълвачът обитава.

Поради малкия си размер, кълвачите имат многобройни хищници в естествената си среда, които не само ловят самия кълвач, но и яйцата на кълвача. Основните хищници на кълвача включват диви котки, лисици, плъхове. змии и големи птици, въпреки че много други видове животни също ще преследват кълвача.

Повечето видове кълвачи обитават горски и горски райони, макар и странно, има няколко вида кълвачи, които живеят в райони като пустини и по склонове, където изобщо няма дървета. Тези няколко вида кълвачи все още се държат по подобен начин и гнездят в дупки в скали и в растения като кактуси.



Много от 200-те вида кълвачи на Земята днес се считат за застрашени или застрашени животни. Това се дължи главно на обезлесяването, което се случва масово по целия свят, което означава, че кълвачите губят домовете си.

Кълвачите често имат доста ярко оцветени пера, въпреки че точните цветове на перото на кълвача зависят от вида кълвач. Ярко оцветените пера на кълвача, които често са зелени, кафяви, бели, червени и сиви, помагат на кълвача да се маскира по-ефективно в околната гора.

Кълвачите си правят гнезда на дървета и сами изкопават дупката. Кълвачите обикновено не облицоват гнездото, тъй като дървените отломки, които са там, когато кълвачът направи дупката, действат като мека подплата. Женският кълвач снася между 3 и 5 яйца, които се излюпват след инкубационен период от само няколко седмици. Пилетата кълвачи обикновено напускат гнездото, когато са на около месец. И женският кълвач, и мъжкият кълвач активно хранят и отглеждат малките, инкубират яйцата и правят дупката за гнездото.

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии