Вълнен мамут

Научна класификация на вълнения мамут

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Proboscidea
Семейство
Elephantidae
Род
Мамут
Научно наименование
Мамут Примигений

Статус на опазване на вълнест мамут:

Изчезнал

Woolly Mammoth Местоположение:

океан

Факти за вълнения мамут

Основна плячка
Треви, клонки, треска
Отличителна черта
Дълга, гъста коса и огромни бивни
Среда на живот
Арктическа тундра
Хищници
Саблезъби котки и хора
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Треви
Тип
Бозайник
Лозунг
Бивните нараснаха до 16 фута!

Физически характеристики на вълнения мамут

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Коса
Продължителност на живота
60 - 80 години
Тегло
8000 кг (8,8 тона)
Височина
1.8m - 4m (6ft - 13ft)

Вълнестият мамут беше огромен бозайник, който някога се разхождаше в огромните замразени северни пейзажи в големи размери. Смята се, че е тясно свързан със съвременния слон, вълнестият мамут остава в дивата природа до около 1700 г. пр. Н. Е., Когато изчезва.



Вълнестият мамут беше намерен да се скита в горчивата арктическа тундра, където те често се събираха в големи стада, както за топлина, така и за защита. Вълнестите мамути са живели в две групи, за които се смята, че са били достатъчно различни, за да бъдат характеризирани като отделни подвидове. Едната група вълнени мамути остана в средата на високата Арктика, докато другата вълнообразна група мамути имаше много по-широк обхват.



Вълненият мамут беше огромно животно, като възрастните често достигаха височина от четири метра или повече. Вълнестите мамути в определени райони са средно, малко по-малки по размер и всъщност могат да бъдат само половината от размера на един от най-големите вълнени мамути.

Както правят слоновете днес, вълнестият мамут имаше огромни бивни, които биха били използвани както за копаене и събиране на храна, така и за сплашване и борба с хищници и съперници. Бивните на вълнения мамут често са били доста драматично извити и лесно са могли да бъдат дълги до 5 метра (16 фута).



Подобно на африканските и азиатските слонове, които все още се срещат в малките части на планетата и днес, вълнестият мамут е бил тревопасно животно, което означава, че е оцелял с чисто растителна диета. Вълнестите мамути биха изяли растителност, подобна на съвременните слонове, разглеждайки горите за листа, плодове, ядки, клонки и плодове.

Поради огромния размер на вълнения мамут, той имаше само един истински хищник в естествената си среда, който беше саблезъби котки, които често ловуваха по-малките вълнени мамути. Освен човешките ловци, които бързо унищожиха вълнестите популации на мамути в обширни райони на арктическата тундра, бързо топящият се лед оказа огромно влияние върху тяхната смърт.

Въпреки че в действителност се знае малко за размножаването на вълнести мамути, е много вероятно по подобен начин на слоновете женският вълнен мамут да е родил едно вълнено мамутско теле след почти година дълъг (може би дори по-дълъг) период на бременност . Смята се, че вълнестите мамути са имали доста дълъг живот, достигайки средно до 70 години.



Обикновено се предполагаше, че последните вълнени мамути са изчезнали от Европа и Южен Сибир през около 8000 г. пр. Н. Е., Като последното от изолираните популации на вълнести мамути изчезва от остров Врангел, разположен в Северния ледовит океан около 1700 г. пр. Н. Е.

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии