Вълнена маймуна

Научна класификация на вълнестата маймуна

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Atelidae
Род
Лаготрикс
Научно наименование
Лаготрикс Лаготрича

Статус на опазване на вълнеста маймуна:

Близо до заплаха

Woolly Monkey Местоположение:

Южна Америка

Факти за вълнена маймуна

Основна плячка
Плодове, семена, насекоми
Среда на живот
Влажни и зрели тропически гори
Хищници
Човек, диви котки, хищни птици
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Има дълга, здрава опашка!

Физически характеристики на вълнестата маймуна

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
35 mph
Продължителност на живота
7-10 години
Тегло
5-8 кг (11-18 фунта)

Тази публикация може да съдържа партньорски връзки към нашите партньори. Закупуването чрез тях ни помага да продължим мисията A-Z Animals, за да ни помогне да образоваме за видовете в света, за да можем всички да се грижим по-добре за тях.



Вълнестата маймуна превъзхожда преди всичко в едно нещо: катерене. Дори сред дървесните примати способността му за катерене е забележителна.

Със своята дълга, ергономична и осезаема опашка, това животно извършва невероятни подвизи на движение през дърветата на амазонските гори. Освен това е интелигентен, любознателен, игрив и усърден. Но десетилетия загуба на местообитания в Амазонка значително намали и фрагментира естественото местообитание на вълнестата маймуна. Сега е в опасна опасност от окончателно изчезване.



Невероятни факти за вълнена маймуна!

  • Вълнестата маймуна се изкачва из горите на четирите крака с помощта на прилепналата си опашка. Изчислено е да се ципира с максимална скорост от 35 MPH. Маймуната е способна и на много ограничени двуноги движения, като подпира тялото си с опашката.
  • Португалското име на това животно е barrigudo, което грубо се превежда като голям корем. Това е препратка към големия пристрастен стомах, който характеризира много видове.
  • Грубата игра е важна част от процеса на свързване между различни членове на групата.

Научно име Woolly Monkey

Вълнестата маймуна всъщност включва четири вида от рода Lagothrix (самото име изглежда латински препратка към вълнестата коса). Тези четири вида са кафявата или обикновена вълнена маймуна, сивата вълнена маймуна, колумбийската вълнена маймуна и сребристата вълнена маймуна. След това всеки от тях може да бъде разделен отново на различни подвидове с различен географски обхват.

Пети вид, перуанската жълтоопашка маймуна, която е кръстена на жълтата ивица от долната страна на опашката, не е част от „истинския“ род вълнеста маймуна. Вместо това е класифициран изцяло в отделен род. Все още има известен научен дебат за това как да ги класифицираме, тъй като не е напълно ясно дали някои популации са отделни видове или просто подвид. Ето защо учените започнаха да използват генетичния анализ като инструмент за разбиране на връзките помежду им.



Независимо от това как са класифицирани, всички тези видове са част от семейство Atelidae, заедно с тясно свързани маймуни паяци и маймуни майки . Те са едни от единствените примати в света с прилепнала опашка, която функционира като вид пети крайник. Повечето от тях се намират в подобен ареал на амазонските гори.

Вълнестата маймуна е пример за примат от Новия свят. Както подсказват имената, приматите от Новия свят живеят в Америка, докато приматите от Стария свят живеят в Азия и Африка. Основните разлики между тях са размерът и скелетните структури. В еволюционен мащаб тези две групи са се отделили една от друга преди около 40 милиона години.

Външен вид на маймуна и поведение

Вълнестата маймуна е кръстена предимно заради меката си козина, подобна на вълна. Точното оцветяване и външен вид варира в зависимост от вида, но най-често срещаните цветове са някаква смес от черно, бяло, сиво, кафяво или оранжево-червено. Огънатата опашка е може би най-забележителната и важна характеристика. С мека подложка в края, тя позволява на маймуната да хваща предмети и да се катери около дърветата. Този „пети крайник“ е изключително важен за оцеляването му, тъй като иначе на вълнестата маймуна липсва напълно противоположен палец за хващане на предмети.



Вълнестата маймуна е с дължина около 16 до 24 инча от главата до кръста (и около два пъти по-голяма с включена опашка). Също така тежи около 10 до 25 паунда, въпреки че теглото може да варира в зависимост от промените в сезоните. Макар че това може да изглежда малко (става въпрос за размера на някои куче породи), те всъщност са сред по-големите видове на маймуните от Новия свят в Америка. Мъжете също са по-големи от жените средно.

Тези социални животни живеят предимно в големи войски с до 50 индивида (въпреки че са наблюдавани и по-големи групи). Те често са групирани заедно с паяци маймуни, капуцини и други видове примати по дърветата. През деня войските се разклоняват на по-малки групи от по два до пет индивида, за да се хранят за храна, особено по време, когато храната е оскъдна. Това е осеяно с периоди на почивка, които достигат връх през средата на деня. Сънят се извършва предимно през нощта.

Войската има сложна социална организация въз основа на възраст и пол. Води се от един доминиращ мъж, който поема отговорност за групови дейности и защита. Останалата част от йерархията се налага чрез доминиране и агресия. Мъжете са склонни да останат с една и съща група през по-голямата част от живота си, докато жените са склонни да се разпръснат скоро след постигане на независимост. Много видове маймуни всъщност са обратното, като женските остават в групата до края на живота си.

Времето за игра и споделянето на храна са най-ефективното средство за установяване и укрепване на връзките между хората. Поддържането е по-малко важно, но също така изпълнява предимно същата функция. Тези групови взаимоотношения и дейности се координират с визуална, словесна и дори обонятелна комуникация. Вълнестата маймуна има три различни вокализации: повикване за аларма, обаждане за контакт и обаждане за социално взаимодействие (включително приятелски и агресивни обаждания).

Когато се разклонят на по-малки групи, маймуните редовно ще излъчват контактни обаждания, за да следят един за друг и да предават информация за потенциални заплахи. Почти винаги са достатъчно близо в близост, за да си помагат, когато членовете са заплашени от хищник. Маймуните също могат да правят агресивни движения на други членове на групата. Това обикновено е придружено от нападки, преследвания, прояви на заплахи и агресивен контакт. Други форми на комуникация включват разклащане на клони, тракане на зъби и бързи движения на главата.

Кафява вълнена маймуна (Lagothrix lagotricha), река Тарума, Бразилия
Кафява вълнена маймуна (Lagothrix lagotricha), река Тарума, Бразилия

Вълнено маймунско местообитание

Вълнестата маймуна се среща почти изключително в южноамериканските амазонски региони, включително страните Бразилия, Еквадор, Колумбия, Боливия и Перу. Всеки вид има свой уникален географски ареал, но повечето са склонни да обитават низинните дъждовни гори, речните гори и облачните гори (планински горски райони с по-ниска облачност). Те прекарват по-голямата част от времето в почивка и прекосяване на дървета на около 20 до 40 фута над земята, извън обсега на някои хищници.

Диета с вълнени маймуни

Диетата на вълнестата маймуна се състои почти изцяло от плодове и листа. Видът плодове, които консумира, има тенденция да се променя през годината в зависимост от сезона и наличността. Ако не успее да намери достатъчно узрели плодове, тогава маймуната вместо това ще започне да консумира неузрели плодове. За щастие в Амазонка почти винаги има достатъчно плодове целогодишно, за да се снабдят с много храна. Диетата на основата на плодове понякога се допълва със семена и насекоми . Всъщност вълнестата маймуна помага на местната екосистема, като по невнимание разпръсква неразградени семена в околната среда.

Вълнени маймунски хищници и заплахи

Вълнестата маймуна понякога е жертва на орли , ягуари , и пуми . Физическите му размери, социалната организация и дървесният начин на живот обикновено са достатъчно добра защита, за да осигурят защита срещу гладни хищници. Поради тази причина хищниците са склонни да се насочват към непълнолетни маймуни, особено към изоставени или оставени сами.

Тъй като Амазонка е освободена за дърводобив и селско стопанство, човешката дейност е заплашила всеки един вид вълниста маймуна с изчезване, като ги ограбва от естествените им домове. Други заплахи включват бракониерство за екзотична търговия с домашни любимци и нелегален лов на месо и лекарства. Това животно също е податливо на всякакви болести, включително вируса на хепатит В на маймуна. Както при хората, това може да причини тежко увреждане на черния дроб и смърт.

Възпроизвеждане на вълнени маймуни, бебета и продължителност на живота

Вълнестата маймуна е разбъркано животно, което споделя сексуални партньори с други членове на същата група. Тъй като няма определен размножителен сезон, членовете на групата могат да се чифтосват помежду си през цялата година. Жените активно ще търсят мъже и ще показват репродуктивна наличност с няколко провокативни прояви, включително клатене на глава и усмивка, насочена към потенциален партньор. Това понякога се придружава от тракане на зъби и щракания. Жената по отношение на женската агресия не е необичайно в групата. Всъщност някои жени могат да тормозят чифтосване.

Веднъж импрегнирани, майката носи малките за около седем или осем месеца. Поради стреса от раждането и изискването за инвестиции за отглеждане на малки, тя произвежда само по едно дете наведнъж, докато близнаците са относително редки. Детето се ражда с отворени очи и с по-светъл цвят на козината от възрастните. Когато детето расте, то се придържа към стомаха на майката, а по-късно и към гърба за защита. Тя е отговорна най-вече за отглеждането и храненето на детето сама, особено през първата година от живота му

До шестмесечната марка детето е готово да започне да ходи напълно независимо от майка си. Въпреки това, непълнолетният все още разчита на нейните грижи и насоки, докато усвоява групова динамика, комуникация и стратегии за търсене. Може да отнеме около четири години, за да достигне пълна полова зрялост. Ако оцелее, тогава вълнестата маймуна може да живее до 24 до 30 години в дивата природа. Без натиска на болестите, лова и хищничеството, той може да живее още по-дълго в плен.

Популация на вълнеста маймуна

Според Червения списък на IUCN, който проследява природозащитния статус на много видове, почти всеки вид вълниста маймуна е такъв застрашен или заплашени в някакво качество. Понастоящем кафявата или обикновена вълнеста маймуна, която живее в голяма територия между басейна на Амазонка и Андите, е класифицирана като уязвим до изчезване. Всъщност почти всеки вид вълниста маймуна изглежда намалява популацията.

Природозащитниците се опитват да предотвратят изчезването на вълнестата маймуна, като запазват това, което е останало от местообитанието на Амазония. Някои организации се ангажират да поддържат живи резервни популации на вълнестата маймуна, в случай че дивите популации изчезнат. Те също са фокусирани върху повторното въвеждане на пленници обратно в родните им местообитания. Но по-дългите периоди на развитие и ниската раждаемост затрудняват пълното възстановяване на броя.

Вълнени маймуни в зоопарка

Въпреки че преди бяха по-често срещани, вълнестата маймуна понастоящем не може да бъде намерена в нито един зоопарк в САЩ или Канада. Извън Северна Америка, вълнестата маймуна е отличен експонат в Зоологическа градина в Базел в Швейцария и Зоологически парк в Париж .

Вижте всички 33 животни, които започват с W

Интересни Статии