Ксер

Научна класификация на Xerus

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Родентия
Семейство
Sciuridae
Род
Ксер

Природозащитен статус на Xerus:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Xerus:

Африка

Забавен факт за Xerus:

Ксерус ​​използва пухкавата си опашка като сянка от слънцето на африканската савана.

Факти за Ксер

Плячка
Насекоми, листа, семена, ядки
Име на младите
Малки
Групово поведение
  • Социални
Забавен факт
Ксерус ​​използва пухкавата си опашка като сянка от слънцето на африканската савана.
Най-отличителна черта
Дълга бяла опашка
Период на бременност
48 дни
Среда на живот
Савани, пасища, пустини
Хищници
Чакали, змии, гущери
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1-3
начин на живот
  • Дневни
Често срещано име
Африканска земна катерица
Брой видове
4
Местоположение
Субсахарска Африка
Лозунг
Катерица, която живее в нори в Африка.
Група
Бозайник

Физически характеристики на Xerus

Цвят
  • Кафяво
  • Нето
  • Бял
Тип кожа
Коса
Продължителност на живота
Неизвестно в дивата природа, 11,5 години в плен
Тегло
14oz-22oz
Дължина
17in-18in
Възраст на полова зрялост
8 месеца
Възраст на отбиването
52 дни

Xerus използва пухкавата си опашка като сянка от слънчевата светлина в Африка.



Xerus erythropus, който е известен като африканска земна катерица и е роден в Африка. Те имат груба и къса коса и е известно, че са социални животни. Те могат да оцелеят в плен за около 11,5 години.



Мъжките и женските живеят в отделни групи и се събират, за да се чифтосват, след което бебетата живеят с майките си от групата на женските.
Xerus има четири подвида - нос земна катерица, раирана земна катерица, планинска земна катерица и нераирана земна катерица.

Тези животни са дневни и обикновено е известно, че са тревопасни животни в природата и обикновено ядат ядки, корени и семена. Понякога обаче ядат и яйца и други малки животни.



5 невероятни факти за Xerus

  • Възрастните мъжки Ксеруси обичат да създават свои собствени групи, които са отделни от женските. Тези групи често се състоят от около 20 членове всеки.
  • Не е известно, че тези катерици крият храна като другите катерици. Вместо това те излизат на лов за храна ежедневно и не поддържат постоянно съхранение.
  • Те не живеят на дървета, създавайки по-удобни местообитания в нори в пустинята.
  • Тези катерици се чифтосват през цялата година, а не през един сезон. Мъжките и женските имат множество партньори за чифтосване.
  • Женските Xerus живеят на групи от един до четири със своите бебета, известни още като малки.

Научно име Xerus

Обикновено известен като Xerus, тези същества минават покрай научно наименование от Xerus erythropus и принадлежат към семейство Sciuridae и тип Chordate. Те идват от животинския клас Mammalia.

Xerus има четири подвида. Първият, носната катерица (научно наименование: Xerus inauris), живее предимно в Южна Африка, Ботсвана и Намибия, търсейки по-сухи райони, за да се обади вкъщи. Раираната земна катерица (научно наименование: Xerus erythropus) обаче се среща предимно в югозападната част на Мароко, Мавритания и Сенегал.

Планинската земна катерица (научно наименование: Xerus Princeps) живее в западния регион на Южна Африка и Намибия, както и в югозападната част на Ангола. И накрая, необезданата земна катерица (научно наименование: Xerus rutilus) може да бъде намерена в тревните площи, гористите и скалистите райони в североизточните райони на Судан и Танзания.



Външен вид и поведение на Xerus

Тези катерици са покрити с козина от главата до петите, която често е със светлокафяв цвят на почвата. Въпреки това, тя може да се намери и в червеникаво-сива или жълтеникаво-сива козина. Краката им обаче имат относително по-малко коса от останалите тела. Докато възглавничките на краката им имат минимум до никакъв косъм, самото стъпало има малко косми.

При раираната земна катерица тялото има бяла ивица, минаваща от двете страни и раменете. Опашката обикновено е плоска и е с по-тъмен нюанс от телесната козина. Ушите на животното обикновено са малки, а ноктите са дълги и извити. Тези нокти обаче не позволяват на съществото да се катери по дърветата.

Височината им може да бъде между 17 и 18 инча, с изключение на опашката. Опашката е дълга около 7,5 до 10,2 инча, което я прави приблизително една трета от цялата дължина на Xerus. Размерът на катерицата обаче обикновено и най-вече зависи от въпросния подвид, тъй като и четирите могат да имат някои разлики.

Те обикновено тежат около 14 унции. Тези катерици използват опашките си като защита от изгарящата жега.

Известно е, че Xerus е социално животно, което живее на групи. Възрастните мъже формират своите групи, които имат около 19 до 20 членове всяка. От друга страна, женските обикновено живеят в група от един до четири заедно с потомството си.

Крупният план на Ксер, който яде семе
Крупният план на Ксер, който яде семе

Местообитание на Ксер

Известно е, че Xerus живеят в открити райони, особено в гори, пустини или пасища . Въпреки това, те могат да бъдат намерени в цяла Африка. Един от подвидовете дори прави своя дом в скалисти райони, включително планините.
Докато са земни, дневните им навици им позволяват да изследват голяма част от района, в който живеят, за да се хранят.

Въпреки че е известно, че много други катерици и подобни животни живеят на дървета, Ксерус ​​вместо това прави дома си в нори. За да намерите някое от тези животни в дивата природа, разгледайте определени райони на пустинята в Южна Африка, Намибия, Лесото и Ботсвана. Не е известно, че катериците мигрират, така че шансовете да видят такава са доста високи.

Ксерова диета

Xerus вечеря с различни храни като ядки, корени и семена. Катерицата на нос особено харесва храсти и луковици. Те също ще консумират ямс, памук, маниока, фъстъци и сладки картофи, когато ги намерят. Въпреки че Xerus е предимно тревопасно животно, има няколко животински източника на протеини, които те ще търсят по време на дневните си преходи за храна. Когато са налични и са необходими, диетата им също ще се състои от насекоми, яйца и малки животни (в малки количества).

Xerus хищници и заплахи

Подобно на всички останали животни, Ксер също яде и се яде от други живи същества, задържайки се в хранителната верига. Най-голямата заплаха за живота на Ксер е чакал , макар че чакалът с черна гръб го търси най-много. Ксер също е преследван от змии , гущери , и буферът.

Известно е, че Ксер е бързо животно, което е необходимо, за да се победят животните, които ги пляскат. Не е ясно обаче колко бързо могат да се движат, тъй като бързите им спринтове често са краткотрайни.

От друга страна, индустриалните дейности, които хората извършват, също представляват заплаха за живота на Ксер, тъй като това може да доведе до дегенерация на естественото им местообитание. Популацията на Xerus е много по света и IUCN го обявява за „не изчезнало“.

Възпроизвеждане на Xerus, бебета и продължителност на живота

Не е известен период на размножаване в случая на Xerus. Мъжките и женските Xerus обаче се чифтосват през цялата година, въпреки че имат само единични партньори за чифтосване. Казват, че понякога раждат през юли и октомври. Периодът на бременност в Ксер е около 48 дни, след което малките се отбиват за около 52 дни.

Женските Xerus достигат полова зрялост на 10-месечна възраст, докато половата зрялост при мъжете обикновено се случва, когато са на осем месеца. Женските Xerus могат да се размножават през цялата година, но много малко от тях дават повече от едно малко годишно. Обикновено женските произвеждат около едно до три бебета на котило.

Бебетата, които се наричат ​​малки, се раждат без косми, със затворени очи. Известно е, че отварят очите си на около 35-дневна възраст и се гледат от майките си около 45 дни. Известно е, че малките достигат зряла възраст на около 150 до 153 дни.

Докато е в плен, Ксер може да оцелее до 11,5 години, но няма известни записи за продължителността на живота им в дивата природа.

Ксерусово население

За популацията на тези животни се знае много малко. Има обаче достатъчно африкански земни катерици и IUCN ги е обявил за „не изчезнали“.

Вижте всички 2 животни, които започват с X

Интересни Статии