Да



Научна класификация на Як

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Bovidae
Род
Гора
Научно наименование
Bos Grunniens

Статус на запазване на Як:

Близо до заплаха

Як местоположение:

Азия
Евразия

Як факти

Основна плячка
Трева, билки, мъхове
Име на младите
Телец
Среда на живот
Алпийски ливади и открити хълмове
Хищници
Човек, мечки, вълци
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
В дивата природа са останали само няколко!

Як Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
15-20 години
Тегло
300-1,000 кг (661-2,200 фунта)

Яките са силно изградени животни със здрава рамка, които имат дълга, гъста коса.



Те са родом от Тибет и Китай, но се срещат и в Монголия, Непал и Централна Азия. Учените смятат, че племената на Qiang са опитомили яки преди най-малко 5000 години, твърдение, подкрепено с генетични доказателства. Въпреки това някои тибетски народи може да са опитомили якове още преди 10 000 години. Домашните якове са много повече диви и се отглеждат за тяхната способност за оран и вършитба, високо производство на мляко, месо, кожи и козина.



Невероятни факти от Як!

  • Домашен Як, за разлика от техните колеги в дивата природа,често издават мрънкащи звуци, което води до прякора „Грухтящият бик“.
  • Те имат три пъти по-голям капацитет от белите дробове на кравите и имат повече и по-малки червени кръвни клетки, което им позволява да транспортират кислорода по-ефективно.
  • Те могат да издържат на студени температури, които могат да достигнат до -40 градуса по Фаренхайт .
  • Яките имат проблемипроцъфтяваща на по-ниска надморска височинаи стават склонни към изтощение на топлина, когато температурите са над 59 градуса по Фаренхайт.
  • Когато як умре от естествена смърт, костите му намират нов живот като бижута и закрепване на палатки според будистките учения.

Як научно име

Як са членове на семейство говеда и са свързани с крави и биволско , всички от които вероятно произхождат от aurochs , изчезнал вид говеда. Яковете са се отделили от аурохите преди някъде между един милион и пет милиона години. Учените класифицират дивите (Bos mutus) и домашните яки (Bos grunniens) като два различни вида. Английската дума yak произлиза от тибетската дума „yag“. Научното наименование на двата вида се отнася до звуците или липсата на такива, които тези животни издават. Bos mutus, означава ням вол, докато Bos grunniens означава грухтящ вол. Те принадлежат на Bovidae, същото семейство като Азиатски воден бивол , африканецът биволско и американската бизони . Ключовата разлика между двата вида е размерът, като дивите мъжки тежат до два пъти повече от домашните си колеги. Домашните якове произлизат от дивите видове.

Външен вид и поведение на Як

Всички яки са сходни на външен вид, въпреки че, както споменахме по-горе, дивите якове са по-големи. Обикновено дивите якове имат по-тъмна, черна до кафява коса, докато домашните видове имат по-широки цветови вариации, които включват ръждивокафяви и кремави. Всички имат топла, плътна козина, която виси под коремите им и вълнен подкосъм, който покрива гърдите, хълбоците и бедрата. Те имат обемни рамки и здрави крака, които завършват със заоблени, раздвоени копита. Твърдите им рога също се използват за защита, което им позволява да пробият снега през зимата, за да намерят храна, заровена отдолу. И мъжете, и жените имат къса шия с подчертана гърбица над раменете, въпреки че тази характеристика е по-изразена при мъжете. Имат опашки, които са дълги и приличат повече на тези на коне отколкото на кабела.



Опитомените якове са по-малки, тъй като мъжете обикновено тежат от 600 до 1100 паунда, докато жените варират от 400 до 600 паунда. Дивите мъжки могат да тежат до 2200 паунда. Височината на домашните мъже варира, но те обикновено достигат до 44 до 54 инча в холката, докато жените са от 41 до 46 инча в холката. Женските имат четири гърди с виме, което е малко и окосмено. Същото може да се каже и за мъжката скротума. Размерът и косматите покрития са защита срещу студа.

Дивите якове живеят в стада от няколкостотин животни, съставени предимно от женски и техните малки с едва няколко мъжки. Повечето мъже живеят сами или живеят в по-малки ергенски групи от около шест до непосредствено преди брачния сезон, когато обикновено ще се присъединят към по-голямото стадо. Те обикновено избягват хората и могат да избягат, въпреки че могат да станат агресивни, когато защитават млади или когато са в коловоза, когато мъжете редовно се бият помежду си, за да установят господство. Типичното поведение на коловоза включва ненасилствени прояви, заедно с атаки като духане и остъргване на земята с рогата. Биковете също така ще се нахвърлят многократно един срещу друг с наведени глави или ще спарират с рогата си. Мъжете често се валят в суха почва по време на коловоза и ароматния знак с урина или тор.

Двама Яки, стоящи в трева близо до езерото в Таджик планина
Да

Местообитание Як

Дивите якове живеят предимно в северен Тибет и западнокитайската провинция Цинхай. Някои популации се простират в най-южните части на Синцзян и Индия. Изолирани популации от тези животни също са разпространени в цяла Централна Азия. Основните местообитания са безлесните възвишения в Централна Азия между 9800 и 18000 фута в планински ливади и плата. Те често се срещат в алпийската тундра с дебели треви и острици, които осигуряват храната им. Някои стада ще мигрират сезонно в търсене на храна. Те ядат рано сутрин и вечер и не се движат много, често спят през по-голямата част от деня. По време на виелици тези животни превръщат опашките си в бурите и могат да останат неподвижни в продължение на часове.



Освен че се отглеждат за мляко, домашните якове се отглеждат за маслото им, което се превръща в по ча, или тибетски маслен чай. Тибетците правят този чай, като добавят мляко, масло и сол към черен чай от Пемагул, за да направят традиционната напитка, която укрепва пиячите срещу тънкия, студен въздух на Хималаите. Чаят обикновено се консумира от тези, които живеят на плата над 17 000 фута.

Маслото Як играе централна роля във фестивала на лампите на маслото, проведен през първия месец от тибетския календар в Лхаса. Монасите прекарват месеци в изрязване на скулптури от масло от як, докато лампи, изгарящи маслото, облицоват улиците по време на фестивала.

Всяко лято тибетските номади разресват и обработват мекия, пухкав подкосъм, който се пролива по това време на годината. Грубата външна коса се превръща във въжета, палатки и перуки. Вътрешните влакна, подобни на кашмир, се превръщат в текстил, който е започнал да съперничи на традиционния кашмир, направен от кози от хималайска коза.

Якът е единственото гориво на високото тибетско плато, но използването му представлява биологична опасност, тъй като при изгарянето му се произвеждат 1000 тона черен въглерод, втората водеща причина за глобалното затопляне.

Як диета

Яките са тревопасни, което означава, че ядат само растения. Те прекарват много време в планински ливади, пасейки треви и други ниско разположени растения като острици. Carex, Stipa и Kobresia са сред любимите им треви. Те също консумират билки, зимни мазни храсти, мъх и лишеи. Женските обичат да пасат на по-високи склонове от мъжките, особено ако имат малки. Те често пият през лятото и ядат сняг през зимата, за да останат хидратирани. Подобно на кравите, те имат два стомаха, за да извлекат ефективно всички хранителни вещества от растенията, които ядат.

Як хищници и заплахи

Въпреки че домашните якове са в изобилие, глобалната популация на якове намалява и официално е посочена като уязвим до изчезване от Международния съюз за опазване на природата. В началото на 1900 г., дивите якове се ловували широко от тибетски и монголски пастири и военен персонал. Като има предвид, че само преди 50 години, около един милион диви яки бродят по тибетското плато, остават само около 10 000 днес поради кръстосване с крави , загуба на местообитание и бракониерски атаки от хора. Самотните мъже са особено уязвими към бракониерството. Нарушенията от домашния добитък носят болести, както и кръстосване.

Хималайската вълк е естественият хищник на Як, въпреки че в някои райони снежните леопарди и кафяви мечки са известни с това, че преследват млади или немощни якове.

Възпроизвеждане на Як, бебета и продължителност на живота

Женските навлизат в еструса до четири пъти годишно, но чифтосването обикновено се случва в края на лятото, понякога дори през септември в зависимост от местната среда. Бременността продължава между 257 и 270 дни, което води до раждането на едно теле през май или юни. Двойните раждания са рядкост. Женските намират уединено място за раждане, но скоро се присъединяват към стадото, тъй като телетата обикновено могат да ходят в рамките на 10 минути след раждането. Повечето жени раждат само през година, въпреки че по-чести раждания могат да се случат, ако храната е в изобилие. Те започват да раждат на възраст около три до четири години, с пик на плодовитост приблизително на шест години.

Телетата се отбиват на годинка и стават независими малко след това. Яковете имат живот от около 20 до 25 години, въпреки че някои диви якове могат да имат по-кратък живот.

Як Население

Вътрешните якове наброяват между 14 и 15 милиона в Азия. Отглеждането на Як също нараства в Северна Америка, като в момента около 5000 се отглеждат в Съединените щати. Традиционно се използват като товарни животни за каравани, както и за оран и вършитба. Якът е единственото гориво, налично в безлесната тибетска тундра. Още в средата на 1800 г. дивите якове се простират от езерото Байкал в Сибир до степта Ладак в Индия. Китайският Златен Як, застрашен подвид на дивата яка, има само около 170 индивида, останали в дивата природа. Индия и Китай официално са защитили дивите якове, като последните дори създават специални резервати, където се намират много стада от дивата популация.

Якове в зоопарка

Повечето зоологически градини имат място само за един вид диви видове говеда, така че те избират биволско , бизони или як. Зоопарк в Сан Диего Паркът за дива природа е едно изключение, при което посетителите могат да видят як, както и други видове. Зоопарк в Сан Диего има внимателна, специализирана програма за развъждане на застрашени видове, въпреки че повечето зоологически градини не го правят.

Вижте всички 3 животни, които започват с Y

Интересни Статии