Пустинна костенурка



Научна класификация на пустинните костенурки

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
влечуго
Поръчка
костенурки
Семейство
Testudinidae
Род
Гоферус
Научно наименование
Гоферус Агасизий

Статус на опазване на пустинна костенурка:

Близо до заплаха

Пустинна костенурка Местоположение:

Централна Америка
Северна Америка

Факти за пустинната костенурка

Основна плячка
Треви, билки, цветя
Отличителна черта
Малък размер и шарена черупка
Среда на живот
Пясъчни пустинни равнини и скалисти хълмове
Хищници
Койот, Птици, Гила Чудовище
Диета
Тревопасен
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Треви
Тип
Влечуго
Среден размер на съединителя
7
Лозунг
Живее в дупки под земята!

Физически характеристики на пустинната костенурка

Цвят
  • Кафяво
  • Жълто
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Везни
Максимална скорост
0.3 mph
Продължителност на живота
25 - 60 години
Тегло
4 кг - 7 кг (8 lbs - 15 lbs)
Дължина
25 см - 36 см (10 инча - 14 инча)

„Пустинната костенурка може да доживее над 80 години!“



Пустинните костенурки се срещат в САЩ и в Мексико. Тези костенурки ровят тунели, за да могат да се разхладят под земята, за да се охладят, когато пустинната топлина стане твърде много. Пустинната костенурка в Калифорния яде треви, цветя и билки, намиращи се в тяхната гореща, суха среда. Тези влечуги копаят с крака канали в пясъка, за да хванат дъждовна вода за пиене.



Пустинна костенурка Основни факти

• Подскачащи бебешки костенурки: Яйцата, снесени от костенурка, са с размерите на топки за пинг-понг.

• Жадна костенурка: След като пие дъждовна вода, една костенурка може да продължи до една година, без да се нуждае от повече вода.

• Живот в тунел: Пустинната костенурка прекарва около 95% от живота в тунели под пясъка.

Научно наименование на пустинната костенурка

Пустинната костенурка е общото име на това влечуго, а Gopherus agassizii е научното му име. Тази костенурка принадлежи към семейство Testudinae и нейният клас е Reptilia. Има и друг вид пустинни костенурки с научното име Gopherus morafkai. Той има черупка с по-тясна форма от Gopherus agassizii. Гоферус се позовава на навиците на тази костенурка. Те се забиват в земята точно както го правят истинските суслици. Агасизи е в името на костенурката в чест на швейцарския зоолог Жан Луис Родолф Агасизи, който прекарва дълги години в изучаване на костенурки в Северна Америка.



Външен вид и поведение на пустинната костенурка

Черупката на пустинната костенурка обикновено е кафява или сива, без никакви цветни маркировки върху нея, както бихте могли да видите на костенурка Box, която може да намерите в гората. Той има модел на линии, който разделя черупката на секции или scutes. Долната страна на черупката му е жълта или светлокафява.

Тази костенурка може да бъде с дължина от 8 до 15 инча и височина от 4 до 6 инча. Ако поставите пустинна костенурка на кантар, тя ще тежи от 8 до 15 килограма. Костенурка с тегло 8 килограма би тежала колкото половин топка за боулинг! Най-голямата регистрирана пустинна костенурка е дълга 17 инча и тежи 26 килограма. Той се казва Чудовище!

Пустинните костенурки имат малки черни очи и уши, които не се виждат отвън. Те имат тъпанче, разположено на шията им под слой люспи. Пустинната костенурка усеща, че земята вибрира и тези звуци се придвижват нагоре през краката, черупката и в тъпанчетата им. По този начин те чуват какво се случва около тях.

Независимо дали става дума за пробиване на тунел за живеене или за създаване на канал в пясъка за улавяне на дъждовна вода, тези костенурки много копаят! Те имат здрави предни крака с остри, здрави нокти по себе си, които им помагат да напредват много при пробиване през сухата земя. Люспестата им кожа ги предпазва от тежката копаеща работа, която вършат.

Пустинната костенурка има голяма черупка с достатъчно място за белите си дробове. Освен това, просторната му черупка помага на това влечуго да поддържа телесната си температура нормална, за да може да се адаптира към екстремната жега в пустинята.

Начинът, по който пустинната костенурка съхранява водата, й помага да живее в гореща и суха среда. След като пие голяма вода от дъждовна вода, пустинната костенурка може да съхранява допълнителна вода в пикочния си мехур, за да я използва винаги, когато има нужда от малко.

Пустинните костенурки обичат да живеят сами, освен през размножителния сезон. Понякога обаче тези самотни влечуги споделят тунел с дузина или повече други костенурки, особено през зимата. Когато костенурките образуват малка група, това се нарича пълзене. Пустинните костенурки са срамежливи животни, което затруднява учените и фотографите от дивата природа да ги зърнат.

Местообитание на пустинна костенурка

Пустинните костенурки живеят в югозападната част на САЩ и северозападната част на Мексико. По-конкретно, те живеят в Пустините Мохаве и Соноран . Тази пустинна среда има температури, които понякога са много по-високи от 105 градуса по Фаренхайт и има много малко валежи.

Костенурката от пустинята Соноран и Мохаве оцелява в този много горещ климат, слизайки в тунели по време на изключително горещо лятно време. Всъщност те влизат в тип хибернация, наречена естивация. През лятото пустинните костенурки спят много, за да спестят енергията си!

През зимата тревите, които ядат пустинните костенурки, стават много оскъдни. И така, тези влечуги се преместват в тунелите си и преминават в друг вид хибернация, наречен брумация. Но когато настъпи пролетта, пустинните костенурки се изнасят от тунелите си на слънце, за да ядат!

Диета на пустинна костенурка

Какво яде пустинната костенурка? Пустинна костенурка яде оризова трева, бермудска трева, ръжена трева, иглика, магарешки бодил, кактус и диви цветя. Това влечуго върви бавно през пустинята, използвайки люспестите си, жилави крака, за да издърпа суха трева от земята. Костенурката отнема около 20 до 30 дни, за да смила храната си!

В дивата природа пустинната костенурка знае какъв растителен живот да яде, за да оцелее. Някои костенурки обаче се разболяват и умират от ядене на боклук, оставен от хората. Балони, найлонови торбички и контейнери за храна са примери за предмети, които са вредни за тези влечуги.



Пустинни костенурки хищници и заплахи

Койоти, скункс, гарвани, лисици и чудовища Гила са хищници на пустинната костенурка. Тези хищници вероятно ще преследват по-млади, по-уязвими костенурки. Пустинната костенурка се крие в черупката си или в един от тунелите си, за да избяга от хищник. Освен това, ако е прибрано в устата на хищник, то отделя урина, за да накара животното да го пусне. Това може да помогне на костенурката да избяга от хватката на хищника, но пускането на урина означава, че костенурката има по-малко вода за пиене. Това може да изложи костенурката на риск, особено през горещото лято в пустинята.

Природозащитният статус на пустинната костенурка е: Застрашен. Пустинните костенурки губят част от местообитанието си за хората, които строят квартали и създават повече сметища в района. Също така костенурката е изложена на риск, когато пресича пътища, по които се движат превозните средства.

Размножаване на пустинни костенурки, бебета и продължителност на живота

Размножаване

Мъжките пустинни костенурки се състезават помежду си за вниманието на женската по време на размножителния сезон. Един мъж може дори да натисне друг върху черупката си, за да докаже силата си.

Периодът на бременност на женската пустинна костенурка е от 3 до 4 месеца. Тя копае гнездо и може да снесе до 14 яйца. След снасянето на яйцата женската костенурка ги напуска. Яйцата се снасят между май и юли и се излюпват между август и октомври.

Бебета

След като яйцата се излюпят, всяко бебе костенурка или излюпване е с дължина около 1,5 инча и тегло по-малко от половин килограм. Излюпените трябва да се опитат да оцелеят без майка си от раждането си. Много от тях не оцеляват, защото защитната им обвивка не се развива напълно, докато навършат няколко години. Те трябва сами да намерят храна и често стават жертва на един от многото си пустинни хищници.

Продължителност на живота

Както мъжките, така и женските пустинни костенурки могат да живеят до 80 години. Разбира се, пустинната костенурка, която живее в зоопарка, вероятно ще живее по-дълго от тази в дивата природа. Животът в зоопарка означава, че костенурката не трябва да се справя с хищници и има редовен запас от храна. Най-старата сухоземна костенурка е на име Джонатан. Смята се, че е на 185 години!

Когато пустинната костенурка остарее, тя може да страда от различни заболявания. Загубата на местообитание и намалените източници на храна могат да отслабят имунната система на костенурката, което води до риск от заболявания на горните дихателни пътища, заболявания на черупките и херпесвирус.

Население на пустинната костенурка

Популацията на пустинните костенурки е намаляла с 90% от 1980 г. поради загуба на местообитания, паша на добитък, хищници и болести. Освен това, само 1 до 5 от всеки 100 люпилни пустинни костенурки стават възрастни. В резултат на това техният природозащитен статус е класифициран като застрашен. Въпреки това пустинната костенурка получи статут на защитен от Закона за застрашените видове през 1990 г.

• Около 150 000 пустинни костенурки живеят в местообитания, застрашени от нови строителни проекти и изхвърляне на боклук

Вижте всички 26 животни, които започват с D

Интересни Статии