Африканско диво куче

Научна класификация на африканските диви кучета

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Canidae
Род
Ликаон
Научно наименование
Lycaon Pictus

Статус на запазване на африканските диви кучета:

Застрашен

Африканско диво куче Местоположение:

Африка

Африканско диво куче забавен факт:

Известно още като нарисуваното куче!

Африканско диво куче факти

Плячка
Антилопа, брадавици, гризачи
Име на младите
Кученце
Групово поведение
  • Опаковка
Забавен факт
Известно още като нарисуваното куче!
Очакван размер на населението
По-малко от 5000
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Четири пръста на всеки крак, а не пет
Други имена)
Ловно куче, Рисувано куче, Рисувано вълче
Период на бременност
70 дни
Среда на живот
Открити равнини и савана
Хищници
Лъвове, хиени, хора
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
8
начин на живот
  • Здрач
Често срещано име
Африканско диво куче
Брой видове
1
Местоположение
Субсахарска Африка
Лозунг
Известно още като нарисуваното куче!
Група
Бозайник

Африкански диви кучета Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Нето
  • Черен
  • Бял
  • Злато
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
45 mph
Продължителност на живота
10 - 13 години
Тегло
17 кг - 36 кг (39 lbs - 79 lbs)
Дължина
75 см - 110 см (29 инча - 43 инча)
Възраст на полова зрялост
12 - 18 месеца
Възраст на отбиването
3 месеца

Класификация и еволюция на африканските диви кучета

Африканското диво куче (известно още като Рисуваното куче и Ловното куче в нос) е средно голям вид кучета, открит в Африка на юг от Сахара. Африканското диво куче се идентифицира най-лесно както от домашните, така и от другите диви кучета, по ярко петнистата им козина, като името му на латински е подходящорисуван вълк. Смята се, че африканското диво куче е най-общителното от всички кучешки зъби, живеещи в глутници от около 30 индивида. За съжаление обаче това силно интелигентно и общително животно е силно застрашено в голяма част от естествените си местообитания, главно поради загуба на местообитания и е било ловено от хората.



Анатомия и външен вид на африканското диво куче

Най-отличителната черта на африканското диво куче е неговата красиво изпъстрена козина, което прави това куче много лесно за разпознаване. Козината на африканското диво куче е червена, черна, бяла, кафява и жълта на цвят, като произволният модел от цветове е уникален за всеки индивид. Смята се също така, че действа като вид камуфлаж, помагайки на африканското диво куче да се слее с околностите му. Африканското диво куче също има големи уши, дълга муцуна и дълги крака, с по четири пръста на всеки крак. Това е една от най-големите разлики между африканското диво куче и другите кучешки видове, тъй като те имат пет. Те също имат голям стомах и дълго, дебело черво, което им помага за по-ефективно усвояване на влагата от храната им.



Разпространение и местообитание на африканските диви кучета

Африкански диви кучета се срещат естествено в блуждаещи пустини, открити равнини и сухи савани в Африка на юг от Сахара, където ареалът на африканското диво куче бързо намалява. Смята се, че африканското диво куче някога е било открито в близо 40 различни африкански държави, но този брой е много по-малък днес, между 10 и 25. Сега повечето популации на африкански диви кучета са ограничени предимно до националните паркове в Южна Африка, с най-висок популации, открити в Ботсвана и Зимбабве. Африканските диви кучета изискват големи територии, за да поддържат глутницата, като размерите на опаковките всъщност са намалели с намаляващите им домашни диапазони.

Поведение и начин на живот на африканските диви кучета

Африканските диви кучета са изключително общителни животни, които се събират в глутници между 10 и 30 индивида. В пакета има строга система за класиране, водена от доминиращата двойка за разплод. Те са най-общителните кучета в света и правят всичко като група, от лов и споделяне на храна, до подпомагане на болни членове и съдействие за отглеждане на малки. Африканските диви кучета комуникират помежду си чрез докосване, движение и звук. Членовете на пакета са невероятно близки, събират се заедно, преди да се ловят и да се оближат, докато махат с опашки и издават високи звуци. Африканските диви кучета водят крепостен начин на живот, което означава, че те са най-активни през зори и здрач.



Възпроизвеждане на африкански диви кучета и жизнен цикъл

В пакетите от африкански диви кучета обикновено има само една разплодна двойка, които са доминиращи мъжки и женски членове. След гестационен период от около 70 дни, женското африканско диво куче ражда между 2 и 20 малки в купчина, които остава в малките си през първите няколко седмици, разчитайки на останалите членове на глутницата да й осигурят храна . Африканските диви кучета напускат бърлогата на възраст между 2 и 3 месеца и се хранят и се грижат от цялата глутница, докато станат достатъчно възрастни, за да станат независими и като цяло си тръгват, за да се присъединят или стартират друга група африкански диви кучета. Смята се, че колкото по-гледани са малките, толкова по-високи са шансовете им за оцеляване.

Диета и плячка на африкански диви кучета

Африканското диво куче е месояден и опортюнистичен хищник, ловуващ по-големи животни в африканските равнини в големите си групи. Африканските диви кучета плячкосват предимно големи бозайници като брадавици и многобройни видове антилопи, като допълват диетата си с гризачи, гущери, птици и насекоми. Известно е дори, че ловуват много по-големи тревопасни животни, които са станали уязвими поради болест или нараняване, като например гну. Въпреки че плячката на африканското диво куче често е много по-бърза, преследването може да продължи мили и това издръжливост и постоянство на това куче ги прави толкова успешни, заедно със способността им да поддържат скоростта си. Ловът като глутница също означава, че африканските диви кучета могат лесно да наклонят плячката си.

Африкански хищници и диви кучета

Поради относително големия размер и доминиращия характер на африканското диво куче и тяхната глутница, те имат малко естествени хищници в родните си местообитания. Понякога са известни лъвовете и хиените, които преследват африкански диви кучета, отделени от останалата част от групата. Една от най-големите заплахи за африканското диво куче са фермерите, които ловуват и убиват африканското диво куче, страхувайки се, че преследват добитъка си. Драстичният спад в естествените им местообитания също изтласка останалите популации от африкански диви кучета в малки джобове на родните им региони и сега те най-често се срещат в националните паркове.



Африканско диво куче Интересни факти и характеристики

Дългото дебело черво на африканското диво куче означава, че те имат много ефективна система за абсорбиране на колкото се може повече влага от храната им. Това дава предимство на тези кучешки зъби в такъв безводен климат, тъй като не е необходимо да намират толкова редовно водоснабдяване. Следователно африканските диви кучета могат да ходят продължително време, без да се налага да пият. За разлика от много други месоядни животни, африканските диви кучета убиват плячката си, като започват да я хапят, когато тя все още е жива. Въпреки че това може да звучи жестоко, животното всъщност умира по-бързо и по-малко болезнено, отколкото ако е било убито по общо предпочитания начин.

Връзка между африканските диви кучета и хората

Популациите на африкански диви кучета бързо намаляват в южноафриканските страни главно поради загубата на голяма част от естественото им местообитание и факта, че те често се ловуват от фермерите. Леко дивата природа на африканското диво куче е довела до много суеверия по отношение на него, като местните жители са почти унищожили цели популации в определени райони. Загубата на техните исторически ареали като цяло поради нарастващите човешки селища също е довела до драстичен спад в популациите в голяма част от тяхната среда. Въпреки че по-голямата част от популацията на африканските диви кучета днес е ограничена до национални паркове, те са склонни да изискват много по-големи територии и влизат в конфликт с хората, когато напуснат тези защитени зони.

Статус и живот на африканските диви кучета днес

Днес африканското диво куче е посочено като застрашен вид, тъй като броят на популациите на африканските диви кучета бързо намалява, особено през последните години. Смята се, че днес по-малко от 5000 души са напуснали роуминг в Субсахарска Африка, като броят им все още намалява. Ловът, загубата на местообитания и фактът, че те са особено уязвими от разпространението на болести от добитъка, са основните причини за загубата на африканското диво куче на континента.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

How to say Африканско диво куче in ...
българскиХиеново куче
КаталунскиАфриканско диво куче
ЧешкиКуче хиена
ДатскиКуче хиена
НемскиАфриканско диво куче
АнглийскиАфриканско диво куче
ИспанскиLycaon Pictus
ФинландскиКуче хиена
ФренскиЛикаон (бозайник)
ГалисийскиLycaon Pictus
ИвритЗакърпен вълк
ХърватскиАфриканско диво куче
УнгарскиАфриканско диво куче
ИталианскиLycaon Pictus
ЯпонскиРикаон
ХоландскиАфриканско диво куче
АнглийскиАфриканско диво куче
ПолскиLikaon (пайове)
ПортугалскиМабеко
ШведскиАфриканско диво куче
ТурскиАфриканско диво куче
КитайскиНесуно куче
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Поведение на африканското диво куче, достъпно тук: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/african-hunting-dog/
  9. Местообитания на африкански диви кучета, достъпни тук: http://www.predatorconservation.com/wild%20dog.htm
  10. За африканските диви кучета, достъпно тук: http://www.honoluluzoo.org/african_hunting_dog.htm
  11. Африкански пакети за диви кучета, достъпни тук: http://www.outtoafrica.nl/animals/engafricanwilddog.html?zenden=2&subsoort_id=4&bestemming_id=1

Интересни Статии