Слон Струй

Научна класификация на Elephant Shrew

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Macroscelidea
Семейство
Macroscelididae
Род
Елефантул
Научно наименование
Елефантул

Статус на опазване на слонска рока:

Най-малкото притеснение

Elephant Shrew Местоположение:

Африка

Факти за слонска рока

Основна плячка
Насекоми, червеи, паяци
Отличителна черта
Дълъг нос и дълги задни крака
Среда на живот
Гори, гори и пасища
Хищници
Змии, гущери, хищни птици
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Насекоми
Тип
Бозайник
Лозунг
Намира се изключително на африканския континент!

Физически характеристики на слон роша

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
8 mph
Продължителност на живота
2 - 5 години
Тегло
50g - 500g (2oz - 18oz)
Дължина
10 см - 30 см (4 инча - 12 инча)

Никога не бихте се досетили, като ги погледнете, но слоновите землерийки са по-тясно свързани със слоновете, отколкото землеройките.



Слоновите землеройки са малки, космати бозайници, които приличат на гигантски мишки или гербили . Въпреки името си, те всъщност не са землеройки и въпреки външния си вид, те също не са гризачи. Слоновите рокади са най-тясно свързани с бенки и tenrecs.



Факти за слонска рока

  • Слоновите земнокопчета могат да скочат на три метра във въздуха, давайки им прякора „скачаща рокада“.
  • Известно е, че процъфтяват в пустинята Намиб, която е едно от най-сухите места в света.
  • Слонови землерийки се срещат само в Африка.
  • Женските слонове се носят по менструация подобно на човешките женски.
  • Слоновите землерийки могат да живеят до четири години и са готови за размножаване на възраст от шест седмици.

Научно име Elephant Shrew

Съществуват приблизително 20 различни вида тези землеройки, но всички те принадлежат към семействотоMacroscelididae. Името произлиза от гръцките думи „макро“, което означава „дълги“ и „скелидос“, което означава „крака“. Всички слонови землерийки имат много дълги и мощни крака спрямо малкия размер на телата им, така че това е подходящо име.

Слоновите землеройки могат да принадлежат към всички от следните родове:

  • Елефантул, което означава „слон“
  • Макросцелиди, което означава „дълги крака“
  • Петродром, което означава „скален бегач“, от гръцките думи „petra“, което означава „скала“ и „dromas“, което означава „да тичам“
  • Петросалтатор, което означава „скален бункер“ от гръцката дума „petra“ и латинската дума „saltare“, което означава „да скочиш или скочиш“
  • Rhynchocyon, което означава „кучешка муцуна“, от гръцките думи „rhyncho“, което означава „муцуна“ и „cyon“, което означава „куче“

Други често срещани ненаучни наименования за този вид животни са „скачаща рокада“ и „сенги“. Те са известни като слонска рокадка най-често поради дългата си муцуна.



Външен вид и поведение на слон роша

Тези землерийки са доста малки и обикновено растат само на дължина от четири до дванадесет инча, без да се броят опашките им. Опашката на слон-рояк може да нарасне до девет инча дължина. Най-големият вид тази землекопа може да тежи до килограм и половина, но повечето видове тежат по-малко от половин килограм. За да се постави това в перспектива, това означава, че обикновената слонска земя е тежаща колкото голяма кутия супа.

По принцип тези землеройки имат къса, твърда и лъскава козина, подобна на гризачите като мишки , а оцветяването им често зависи от вида. Те могат да спортуват черна, сива, кафява, бяла, жълта или златиста козина, а някои видове имат карирано палто с множество цветове.

Те имат люспести опашки, мощни задни крака, дълги крака и дълги, тънки муцуни, които са достатъчно подобни на слон багажник, за да им даде тяхното разговорно име. Дългите им гъвкави муцуни, заедно с големите им очи и уши, им позволяват да ловуват насекоми и да избягат от хищници.

Дългите им задни крака им позволяват да скачат до три фута във въздуха, подобно на зайци , и оттук идва прякорът „скачаща рока“.

Тези землерийки са изключително активни и се считат за дневни, което означава, че спят през нощта и са будни през деня.

слонова земя (Macroscelididae) черна и кафява слонова земя

Местообитание на слон роша

Тези землерийки принадлежат към специална група бозайници, известна катоАфротерия, което означава, че те са от африкански произход. Те могат да се видят в зоологическите градини, но те живеят само в дивите земи на Африка.

По-специално, те могат да бъдат намерени в каменните пустини, савани и сухи степи на континента. Всъщност е известно, че те процъфтяват в пустинята Намиб, която е известна с това, че е едно от най-сухите места в света. Те могат да бъдат намерени и в тропическите гори на Източна Африка.

Диета на слон роша

Тези животни са предимно насекомоядни, но те също могат да ядат листа, плодове и семена. Мравките, термитите, червеите, паяците, стоножките и многоногите са диетата им по избор.

Те използват носовете си, подобни на хобот, заедно с лапите си, за да разчистят малки пътеки по земята, за да привлекат насекомите да се затворят. Те имат изключителни сетива за зрение, слух и обоняние и това им помага както да търсят храна, така и да избягат от хищниците.

Тези землерийки имат дълги, слаби езици като мравояд , а това им помага да ловят и ядат насекоми по-лесно.



Хищници и заплахи на слонска рока

Тъй като са толкова малки, тези землеройки са изправени пред редица хищници, включително змии , гущери и различни грабливи птици. Макар също да е вярно, че всеки месояден или всеяден вид животно би преследвал малката слонска рояк, истината е, че е трудно да се улови.

Тези землерийки са добре адаптирани към местообитанията си. Те не само са майсторски замаскирани от оцветяването си, но и са много бързи и пъргави. Повечето слонови землерийки могат да изминат до 18 мили в час и да скочат на три метра във въздуха.

Повече от хищниците, най-голямата заплаха за роговицата идва от загубата на местообитание. Обезлесяването и фрагментацията на местообитанията, които идват заедно със земеделието и дърводобива, са имали опустошително въздействие върху популацията на слоновата земя.

Те са изброени като „не изчезнали“, но техните природозащитен статус обикновено се счита застрашен . Двата вида от тези землерийки, които се считат за най-застрашени, са сиволиките сенги, които са открити едва през 2005 г., и златната рога слон, която официално е обявена за застрашена.

Размножаване на слонска рояк, бебета и продължителност на живота

Тези животни имат сравнително кратък живот, така че те достигат полова зрялост в ранна възраст. Повечето слонови землерийки живеят само две години в дивата природа и до четири години в плен.

Една необичайна черта на тези землерийки е, че женските имат менструален цикъл, който е много подобен на този на човек женски. Повечето бозайници са жизнеспособни само по полов път през определени периоди от годината, така че честата менструация означава, че те могат да раждат множество котила годишно. Друга необичайна черта е, че слоновите землерийки се чифтосват за цял живот и тези двойки яростно защитават своята територия.

Бременността варира от 45 до 60 дни, а типично здраво носило съдържа не повече от три бебета. Често срещано е женските землеройки да раждат само едно или две бебета наведнъж.

Бебетата се отбиват от майките си в рамките на една седмица след раждането и са готови да изследват заобикалящата ги среда и да мигрират далеч от гнездото до 15-ия ден. След около 45 дни младите слонови рокави ще станат сексуално активни и ще създадат свои собствени гнезда далеч от техните родители.

Вижте всички 22 животни, които започват с E

Интересни Статии